[ul. Słowackiego i Króla Kazimierza] Aula Miejska

Aktualności dotyczące rzeszowskich inwestycji.

Re: [ul. Słowackiego i Króla Kazimierza] Aula Miejska

Postautor: Duszek » 19 lis 2023, 20:18

Awatar użytkownika
Duszek
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 18 lip 2014, 11:45

Postautor: foreigner » 19 lis 2023, 21:49

To jest znak czasu i styl obecny w architekturze światowej co najmniej od 20 lat. (...) Jeśli czynić zarzut z prostoty wybranych form architektonicznych, to trzeba by to kierować względem całego dominującego nurtu w architekturze współczesnej.

Otóż to.
foreigner
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 06 gru 2014, 17:12

Postautor: bystry » 19 lis 2023, 23:32

Na pewno ten wątek czyta jakiś dziennikarz, czy możecie na forum swojej gazety lub strony internetowej zrobić sondę co o zwycięskim projekcie myślą mieszkańcy?

Można by też zrobić sondę, w której pokażecie wiele projektów z nadesłanych albo pokażecie wszystkie, żeby to mieszkańcy mogli wybrać co im się najbardziej podoba.

Trzeba to nagłośnić i zatrzymać to szaleństwo, żeby pseudo-architekci, miasta do reszty nie zniszczyli do spółki z konserwatorem i naczelnym architektem miejskim.
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2016, 11:34

Postautor: konradp » 19 lis 2023, 23:35

xD Kultys chyba na zajęciach Historii Architektury powszechnej spał. Ale rozumiem, że laikom trzeba wytłumaczyć dlaczego formy historyzujące odeszły do lamusa ponad 100 lat temu kiedy wszedl modernizm z lekkim przerywnikiem na socrealizm.
To o czym opowiada Kultys to jakiś alternatywny świat lub uproszczony schemat dla laików.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: foreigner » 19 lis 2023, 23:59

Taka jedna kwestia...
W wymaganiach konkursowych było, że ma być tylko jedno wejście, od strony rynku. Do tego jeszcze wrócimy. Natomiast od strony Króla Kazimierza miało być jedynie wejście logistyczne. Na wybranym projekcie wejście logistyczne to oczywiście nie schodki na taras. Wiec gdzie ono jest? Widać je na planach, na poziomie mieszczącym się zaraz pod tarasem. Ze sposobu oznaczenia i wielkości można sądzić, że to są drzwi podwójne:
poziom obsługi.jpg
poziom obsługi.jpg (111.71 KiB) Przeglądany 931 razy

Na rzucie od Króla Kazimierza widać kształt który mógłby być tymi drzwiami podwójnymi:
elewacja.jpg
elewacja.jpg (52.86 KiB) Przeglądany 931 razy

No i teraz pytanie, dlaczego nie widać tego na wizce. Zaznaczyłem gdzie mniej więcej te drzwi plus okno/drugie drzwi powinny być:
wizka.jpg
wizka.jpg (155.22 KiB) Przeglądany 931 razy

Nie ma możliwości że to wejście jest poniżej gruntu i trzeba do niego zejść po schodkach, bo zaraz pod poziomem gruntu jest inny, najniższy poziom:
rzut.jpg
rzut.jpg (82.28 KiB) Przeglądany 931 razy

Ten najniższy poziom nie ma żadnych wejść od tej strony:
rzut2.jpg
rzut2.jpg (69.11 KiB) Przeglądany 931 razy

Reasumując, najwidoczniej autor uznał że nie będzie sobie babrał swego idealnego ascetyczno-platońsko-cośtam bytu poprzez dodawanie na wizce czegoś tak prostackiego jak wejście logistyczne. Być może też dlatego wybrał rysunek a nie wizkę która, z zasady bardziej szczegółowa i realistyczna, odbierałaby mu możliwość takich manipulacji. A tak - można powiedzieć że to tylko 'wizja artysty' a w wymaganiach nie było jak wizki mają być wykonane.

Popatrzyłem na 4 pozostałe wyróżnione prace i na ich wizkach widać takowe wejścia, zawsze mniej więcej w tym samym miejscu. Ale dwie z tych prac (nagrody II i III) mają od Króla Kazimierza jedynie właśnie te wejścia logistyczne (co wynika też z rzutów poziomych). Oznacza to że wygrana praca nie jest wcale tak niedostępna jak niektórzy twierdzą.

czy możecie na forum swojej gazety lub strony internetowej zrobić sondę co o zwycięskim projekcie myślą mieszkańcy?

Sondy można robić też na forach, ale nie wiem czy to ma taką funkcjonalnośc. Kiedyś proponowałem takową w wątku technicznym, ale jakiś moderator mnie zbył jedynie.
foreigner
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: pjw » 20 lis 2023, 0:18

littlemonster00 pisze:To nawet dosyć smutne.
Ratusz jest ładny owszem, ale czy to powinno pozwalać na zostawienie dziury w zabudowie?

Masz rację, aż prosi się aby z "tą" dziurą coś zrobić w ścisłym centrum, bo straszy.
Jednak IMHO widząc trendy w innych miastach na zakaz zasłaniania cennych zabytków, dużo lepszym pomysłem byłoby zrobienie z tego terenu ładnego placu, otwartego, bez budynku.

PS: Dzięki za ten post, bo ten Twój wcześniejszy z papajem nic nie wnosi.
Ale koleś na koniu? Czemu nie?! +5 do powagi i dostojności takiego miejsca. No bo jaki sens budować pomniki czy papaja na obrzeżach? ;) Centrum to jedyne słuszne miejsce.
Byleby usunąć szpecący parking.

Jest kilka innych "dziur" w ścisłym centrum gdzie takie inwestycje "dla mieszkańców" też mogłyby powstać.
pjw
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 15 mar 2022, 21:19

Postautor: pjw » 20 lis 2023, 1:12

foreigner pisze:
To jest znak czasu i styl obecny w architekturze światowej co najmniej od 20 lat. (...) Jeśli czynić zarzut z prostoty wybranych form architektonicznych, to trzeba by to kierować względem całego dominującego nurtu w architekturze współczesnej.

Otóż to.

.... A sponsorem dzisiejszego odcinka była IKEA.

Nosz ****.
Przepraszam, szanowny Pan Kultys chyba nie zdaje sobie sprawy z powagi z czym mamy do czynienia, i gdzie.

To w ogóle zacznijmy budować stodoły i stalowe hale z prefabrykatów.
W centrum.
Ratusz ogrodzimy prostym, ale za to funkcjonalnym!! płotem z blachy falistej!! (przepraszam za przekoloryzowanie).

Styl skandynawski górą.

Po czym zamknijmy forum i jakiekolwiek dyskusje.

A, i jeszcze zmieńmy slogan - "Rzeszów, perła wchodu".
pjw
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 15 mar 2022, 21:19

Postautor: konradp » 20 lis 2023, 2:13

foreigner pisze:W wymaganiach konkursowych było, że ma być tylko jedno wejście, od strony rynku.

potwierdza to jedynie moje przypuszczenia o źle ustalonych założeniach konkursowych

babrał swego idealnego ascetyczno-platońsko-cośtam bytu poprzez dodawanie na wizce czegoś tak prostackiego

Pisałem, że autor specjalnie pozostawia pole tajemniczości, nie wrysował dachu do wizki co powinno być widoczne. Sam nawet teraz to zauważyłeś ale wcześniej mnie wykpiłeś.

A tak - można powiedzieć że to tylko 'wizja artysty' a w wymaganiach nie było jak wizki mają być wykonane.
Dosłownie to napisałem wcześniej odnośnie braku wizek wnętrz to kpiłeś abym zgłosił nieuczciwie przeprowadzony konkurs.

"
Popatrzyłem na 4 pozostałe wyróżnione prace i na ich wizkach widać takowe wejścia, zawsze mniej więcej w tym samym miejscu. Ale dwie z tych prac (nagrody II i III) mają od Króla Kazimierza jedynie właśnie te wejścia logistyczne (co wynika też z rzutów poziomych). Oznacza to że wygrana praca nie jest wcale tak niedostępna jak niektórzy twierdzą

Jedynie to wyróżnione rude pudełko sprawia wrażenie dostępnego z każdej strony. Małe schodki zwycięskiej pracy są tylko i wyłącznie alibi.

pjw pisze:, dużo lepszym pomysłem byłoby zrobienie z tego terenu ładnego placu, otwartego, bez budynku.

W maju już o tym pisałem tu na forum bo przeczuwałem, że to trudna działka i mogą skopać. Wtedy jeszcze obawiałem się, że złożą zamówienie bezpośrednio u zaprzyjaźnionego biura projektowego które też wzięło udział w konkursie. Dzięki bogu bo byłoby jeszcze gorzej.

We florencji obok Pallazzo Vecchio jest Loggia dei Lanzi. Zastanawiam się czy współczesna wersja czegoś takiego by tam zagrała.
Obrazek
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: littlemonster00 » 20 lis 2023, 4:29

Parlament Malty jest nowym budynkiem.
Myślę że zawsze da się znaleźć jakiś charakter danego miejsca. W tym przypadku to głównie materiał.

IMG_5227.jpeg
IMG_5227.jpeg (348.88 KiB) Przeglądany 898 razy

IMG_5228.jpeg
IMG_5228.jpeg (107.92 KiB) Przeglądany 898 razy

W Rzeszowie być może lepiej zagrałyby inne podziały elewacji(?)
Po paru dniach jestem mniej krytyczny wobec tej koncepcji. Zamówiony projekt zapewne byłby dokładniejszy i może jeszcze lepiej dopasowany do miejsca.
Niestety konkurs nie zainteresował najciekawszych pracowni; pewnie przez budżet i skalę, ale po obczajeniu innych, dosyć ciekawych projektów tego Pana, może wyjdzie z tego coś lepszego niż ten szkic.
littlemonster00
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 31 gru 2017, 16:49

Postautor: foreigner » 20 lis 2023, 4:37

nie wrysował dachu do wizki co powinno być widoczne. Sam nawet teraz to zauważyłeś ale wcześniej mnie wykpiłeś.

No i podtrzymuje, że na tamtej wizce od ul Słowackiego dachu nie widać. Z poniższego ujęcia (mniej więcej z podobnej odległości) widać że dach przyległej kamienicy nie jest widoczny:
słowackiego.jpg
słowackiego.jpg (250.57 KiB) Przeglądany 898 razy

Projektowany dach ma mieć szczyt na tej samej wysokości co dach najbliższej kamienicy i krańce co najmniej na tej samej wysokości co krańce dachu tej kamienicy. Ale zadaszona część auli ma sięgać dalej w kierunku ul. Króla Kazimierza niż ta kamienica, co widać tutaj:
dach2.jpg
dach2.jpg (72.06 KiB) Przeglądany 898 razy

Tym samym, dach będzie bardziej płaski niż dach tej kamienicy i jeszcze mniej widoczny.
Dodatkowo, powyższe zdjęcie jest spod fontanny na skwerku Górskiego, a wizka jest z ul. Słowackiego, która jest pewnie jeszcze parę cm niżej.

Dosłownie to napisałem wcześniej odnośnie braku wizek wnętrz.

:shock: Ja pisałem o braku czegoś na wizce, nie o braku wizek.
Każdy miał zrobić min. jedną wizkę pokazującą dowolną charakterystyczną część wnętrza. I tak zrobili. Nikt nie wiedział ile konkurencja wizek zrobi.
foreigner
Zaangażowany+
Zaangażowany+

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy