Nowy Prezydent Rzeszowa - Konrad Fijołek 2021-29

Opinie, komentarze, propozycje, sugestie dotyczące Rzeszowa.

Re: Nowy Prezydent Rzeszowa

Postautor: cybermysz » 01 paź 2023, 22:35

A może kupują samochody i przestają korzystać z MPK? Do wypadu na Rynek wolą zamówić Bolta/Ubera? Likwidacja połączeń i podnoszenie cen zamiast zmian i zachęt do korzystania z komunikacji publicznej tylko przyspiesza ten proces.

U mnie w środowisku opinie o MPK są negatywne. Krytykowany jest szczególnie przebieg linii, że nie ma czym się dostać, nie ma bezpośredniego połączenia, autobusy jeżdżą naokoło i nikt nie chce korzystać. Trudno skomunikować każde osiedle. Za przykład weźmy Drabiniankę, bo ostatnio dużo bloków tam pobudowano. Każdy by chciał przystanek pod nosem. Przez Uroczą i Zaciszną nic nie jedzie. A gdyby jechało, to każdy nabywca ma samochód i raczej z MPK by nie korzystał. Najemcy też, bo rzadko mieszkania na obrzeżach wynajmują studenci nieposiadający auta.
cybermysz
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 16 cze 2019, 15:43

Postautor: PanKrzychu » 02 paź 2023, 0:06

Oczywiście, że przestaną korzystać z MPK. Ja z sąsiedniej gminy jeszcze 2-3 lata temu jechałem autem do Rzeszowa raz na 10 kursów. Teraz raz na 10 razy nie biorę auta, zazwyczaj dlatego, że nie mógłbym nim wracać :evil: Samochód na gaz wychodzi taniej, szybciej i wygodniej. Prezydent chciałby zjeść ciastko i mieć ciastko. Zarabiać na transporcie i żeby ludzie dobrowolnie go wybierali zamiast samochodów. No tak się nie da. Każde miasto, które dopiero chce promować zbiorkom musi do tego dopłacić.

Linie to oczywiście też problem, ale także przez mentalność ludzi. Żeby zrobić reformę to trzeba nadepnąć niektórym na odcisk, bo np. ktoś straci bezpośrednie połączenie spod klatki pod pracę, a ktoś pojedzie trasą 10 minut dłuższą. Ale na koniec dnia może kosztem głośnej grupy możnaby zyskać ciche 2x tyle pasażerów, tylk trzeba zaryzykować.

Niezgodzę się natomiast z ostatnim zdaniem. Nawet, jak studenci mają swoje samochody pod wynajmowanymi mieszkaniami, to często mogliby wybrać MPK, bo np. zaparkowanie pod uczelniami nie jest takie proste, tani bilet semestralny sprawia, że sporo z nich go ma dla wygody, no i student niekoniecznie po zajęciach idzie prosto do mieszkania ;) Ale student też lubi zaspać, więc jak ma MPK raz na pół godziny albo i dłużej, to zazwyczaj wybierze samochód, bo nie ma wyjścia, jak nie chce się spóźnić na zajęcia.
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Nikoś » 02 paź 2023, 11:07

bystry pisze:Jak najszybciej powinno się dążyć do budowy monoraila, to powinien być priorytet bo jak tego nie będzie to to miasto po prostu stanie...
Miasto to powinno postawic na tramwaj, a nie kolejke parkowac która w żaden sposób nie pomoże miastu
Kasa na rozwój KM była, ale poprzedni prezydent wolał lac asfalt i malować bucpasy :lol: byle spełnić kryteria o poprawie KM
Zamiast tworzyć linie krajobrazowe typu 13, trzeba krótsze trasy i lepszą oferte biletową a nie tylko godzinny. Gdzie bilet na 15 minut ??? brak wiec sory ale jade autem - taniej i szybciej
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: Ole » 02 paź 2023, 14:21

Nie tylko linia 13 ale też 30, 18 i 19 - to są chyba najdłuższe linie i wszystkie gnają z Baranówki. (celowo nie dodałem linii 25)
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: bystry » 02 paź 2023, 20:51

Nikoś w jaki sposób tramwaj usprawni komunikację w mieście? Proszę weź mi to wytłumacz bo nie rozumiem Twoich argumentów.

Wyobrażasz sobie w obecnej sytuacji tramwaj na rondzie Dmowskiego, na rondzie Pobitno, na skrzyżowaniu Powstańców z Kwiatkowskiego czy choćby na Marszałkowskiej? Gdzie Ty tam chcesz tramwaj włożyć? Wytłumacz mi?

Kiedyś już o tym pisałem, tramwaj to kolejny środek na drodze w tej samej płaszczyźnie, potęgujący korki.

Nam trzeba czegoś co będzie się poruszać w zupełnie w innej płaszczyźnie i nie będzie wchodzić w konflikt z samochodami i autobusami.

Jak ktoś myśli, że tramwaje zrobią z nas drugi zabytkowy Kraków to sorry ale nie zrobią, Kraków jest piękny i lubię to miasto ale poruszanie się po nim lekkie nie jest.
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2016, 11:34

Postautor: jasiop » 02 paź 2023, 21:38

bystry pisze: Nam trzeba czegoś co będzie się poruszać w zupełnie w innej płaszczyźnie ...

HAHAHA .
Ciekawe dlaczego ten przewspaniały środek lokomocji - monorail - jest tak rzadko stosowany na świecie ...
Głupie te ludzie /decydenci - władze/ w tych miastach gdzie go nie zastosowano czy jak ?
bystry - wytłumacz całemu światu że popełniają gruby błąd nie budując monoraila p.w. św. pamięci T. Ferenca ...

PS
przepraszam za ten żart jeśli kogoś uraziłem ale nie mogłem się powstrzymać ...
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: bystry » 02 paź 2023, 22:12

W Dubaju się dało i funkcjonuje przyzwoicie.
Nawet w Katowicach już mają plany.
Najwięcej o tym mówiliśmy i wyjdzie na to, że zostaniemy z niczym.

Ciekawy jestem czy ktoś z was odpowie na moje pytania.
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2016, 11:34

Postautor: jasiop » 03 paź 2023, 6:47

W Dubaju ...
HaHAHA - niezły przykład i porównanie ...

W Katowicach plany ?
Raczej tylko chęci ...

Żartuj sobie dalej - to bardzo śmieszne ;-)
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: Ole » 03 paź 2023, 7:34

Ucinam gadkę bo idzie w złym kierunku. Przypominam że rozmawiamy o Prezydencie.
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: Nikoś » 03 paź 2023, 10:51

bystry pisze:Nikoś w jaki sposób tramwaj usprawni komunikację w mieście? Proszę weź mi to wytłumacz bo nie rozumiem Twoich argumentów.

Wyobrażasz sobie w obecnej sytuacji tramwaj na rondzie Dmowskiego, na rondzie Pobitno, na skrzyżowaniu Powstańców z Kwiatkowskiego czy choćby na Marszałkowskiej? Gdzie Ty tam chcesz tramwaj włożyć? Wytłumacz mi?

Na wszystko jest miejsce, nie musi być wszędzie xx pasów dla aut, można zrobić węższe ulice i też da rade. Jedynie Pobitno odpada ale to ze wzg. na podjazd od Lwowskiej - był by problem. Cała reszta to tylko chęci
Jakoś Olsztyn wybudował od nowa tramwaj i też było że się nie da. A właśnie kończą 2 etap i trwają prace projektowe nad 3 etapem
bystry pisze:Kiedyś już o tym pisałem, tramwaj to kolejny środek na drodze w tej samej płaszczyźnie, potęgujący korki.

Nam trzeba czegoś co będzie się poruszać w zupełnie w innej płaszczyźnie i nie będzie wchodzić w konflikt z samochodami i autobusami.

No to zostają nam latajace dywany o gondole na Wisłoku :lol: bo każdy inny środek transportu ingeruje w otoczenie
bystry pisze:Jak ktoś myśli, że tramwaje zrobią z nas drugi zabytkowy Kraków to sorry ale nie zrobią, Kraków jest piękny i lubię to miasto ale poruszanie się po nim lekkie nie jest.

A jakoś ten wspaniały kraków buduje kolejne linie tramwajowe .. mimo że marzyło się metro to zeszli na ziemie i rozbudowują to co skuteczne :D
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dyskusje o Rzeszowie