Nowy Prezydent Rzeszowa - Konrad Fijołek 2021-29

Opinie, komentarze, propozycje, sugestie dotyczące Rzeszowa.

Re: Nowy Prezydent Rzeszowa

Postautor: flyRZE » 23 sie 2023, 19:21

Steeler pisze:
inna sprawa jak działa, a w zasadzie nie działa kwestia badania takich próbek. Latamy w kosmos, a na wynik próbek trzeba czekać tydzień.

Nie chcę zabrzmieć niegrzecznie, ale nie jest to problem "niedziałania" badań, lecz Twojej ignorancji. To nie wygląda tak, że laborant pozostawia kroplę materiału na szkiełku mikroskopu i szuka sobie bakterii ot tak - od przysłowiowej ręki. Bakterie się hoduje i w zależności od ich rodzaju wymaga to pewnego czasu.

Nie wiem czy to prawda, ale:
Dr Grzesiowski przyznaje, że go to niepokoi. - Badania legionellozy obecnie można wykonywać metodami molekularnymi, czyli testami PCR z próbek wody, podobnymi jak w przypadku COVID. Wyniki otrzymujemy jeszcze tego samego dnia, nawet już po czterech godzinach – tłumaczy. Dodaje, że takie laboratoria istnieją w Polsce, wystarczy dostarczyć do nich próbki wody z Podkarpacia. - Absolutnie nie możemy czekać tygodniami na wyniki, kiedy zagrożenie jest tak duże i zarazem kiedy mamy możliwość błyskawicznego uzyskania odpowiedzi – podkreśla dr Grzesiowski
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: pisul » 23 sie 2023, 19:23

Właśnie o to chodzi że są to kroki spóźnione i nieadekwatne do skali problemu. Cały dzień na czerwonych paskach lecą takie informacje, rzecznik miasta się tłumaczy, Polsat, Polsat News i Wydarzenia24 zaczęły główne wydanie Informacji o 18:50 właśnie od Rzeszowa!
Jest sezon ogórkowy, niewiele się dzieje w polityce. Przy tym czasie inkubacji choroby i śmiertelności obawiam się że tak będą pompować temat do września. Tak się kończy bagatelizowanie problemu jak pisałem wcześniej.

Nie wiem czy to jest dobra reklama naszego miasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Steeler » 24 sie 2023, 8:19

flyRZE pisze:Nie wiem czy to prawda, ale: (...)

Żeby nie było - chcę podkreślić, że mój post dotyczył przede wszystkim Twojego zdania na temat podejrzanie długiego czasu badania. Doceniam Twą refleksję, bo w dzisiejszych czasach staje się to niestety rzadkością, a także nie przeczę, że rozwój technik diagnostycznych pozwala na stosowanie innych, szybszych metod. Niemniej, skoro przewija się tu zdanie jednego eksperta (który, nota bene, zasłynął podczas epidemii COVID-19 wieloma delikatnie mówiąc, przesadzonymi reakcjami - i mówię to jako człowiek, który pandemii nie wypierał, szczepił się i stosował do zaleceń), to świadczy, że metoda PCR musi mieć też pewne wady lub ograniczenia, bo w przeciwnym wypadku byłaby stosowana powszechnie.

Na szybko znalazłem taką informację:
Reliable detection of Legionella pneumophilia in water suppplies is important to prevent occurrence of Legionnaires' disease. Legionella testing is commonly performed using culture-based approaches, which often takes 7-10 days to get results. PCR-based detection is much faster, but it cannot differentiate between live and dead cells, possibly leading to false-positive results.

źródło: klik!

A zatem testy PCR, choć szybsze, mają słaby punkt w postaci nieodróżniania martwych i żywych komórek, co znacznie zwiększa ryzyko uzyskania wyników fałszywie pozytywnych. Producent testów z powyższego linku reklamuje swój produkt jako pozbawiony tego defektu, jednak zawsze na autoreklamę trzeba patrzeć ze zdrową ostrożnością.

Okazuje się więc, że nadal najlepszą, acz obarczoną wadą w postaci czasu metodą wykrywania Legionelli, jest ta oparta na hodowli bakterii. Szczególnie, że choroba wywołana tym patogenem nie przenosi się z człowieka na człowieka, a więc i ogniska choroby nie przybiorą skali znanej z czasów COVID-19. Przyszłość leży zapewne w dalej doskonalonych testach typu PCR, ale na chwilę obecną te również mają swoje wady i nie są jeszcze cudownym remedium (tu znów przytoczę koronawirusa - tam również promowano testy kasetkowe, dające rezultat po kilkunastu minutach, ale dawały one znacznie mniej dokładne wyniki niż testy genetyczne, które potrzebowały już wielu godzin).

Jednocześnie temat jest medialny i stanowi doskonałą pożywkę dla całej maści pismaków, partyjnych funkcjonariuszy, jak udzielający się tu pisul, czy nawet rozemocjonowany dr Grzesiowski (dlaczego mówi o "tygodniach", skoro tu wynik ma być po jednym tygodniu?). Absolutnie nie umniejszam skali problemu i miejsce na krytykę jest jak najbardziej uzasadnione, byleby uderzała ona tam, gdzie rzeczywiście tego potrzeba. Dlatego sugerowałbym wszystkim przede wszystkim spokój i coś, co w dzisiejszych czasach jest mało popularne - spokój i zaufanie wobec ludzi, którzy jednak zajmują się tym na co dzień. Rzeczywistość nie jest taka prosta, jakby nam wszystkim się wydawało.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Steeler
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 21 cze 2014, 12:20

Postautor: Willek543 » 24 sie 2023, 9:48

Wszystko jak zwykle zaczyna się od Rzeszowa ;) Szkoda, ze taka tragiczna rzecz
Willek543
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 04 kwie 2023, 19:06

Postautor: Tomek86 » 24 sie 2023, 17:52

Steeler pisze:
flyRZE pisze:Nie wiem czy to prawda, ale: (...)

Żeby nie było - chcę podkreślić, że mój post dotyczył przede wszystkim Twojego zdania na temat podejrzanie długiego czasu badania. Doceniam Twą refleksję, bo w dzisiejszych czasach staje się to niestety rzadkością, a także nie przeczę, że rozwój technik diagnostycznych pozwala na stosowanie innych, szybszych metod. Niemniej, skoro przewija się tu zdanie jednego eksperta (który, nota bene, zasłynął podczas epidemii COVID-19 wieloma delikatnie mówiąc, przesadzonymi reakcjami - i mówię to jako człowiek, który pandemii nie wypierał, szczepił się i stosował do zaleceń), to świadczy, że metoda PCR musi mieć też pewne wady lub ograniczenia, bo w przeciwnym wypadku byłaby stosowana powszechnie.

Na szybko znalazłem taką informację:
Reliable detection of Legionella pneumophilia in water suppplies is important to prevent occurrence of Legionnaires' disease. Legionella testing is commonly performed using culture-based approaches, which often takes 7-10 days to get results. PCR-based detection is much faster, but it cannot differentiate between live and dead cells, possibly leading to false-positive results.

źródło: klik!

A zatem testy PCR, choć szybsze, mają słaby punkt w postaci nieodróżniania martwych i żywych komórek, co znacznie zwiększa ryzyko uzyskania wyników fałszywie pozytywnych. Producent testów z powyższego linku reklamuje swój produkt jako pozbawiony tego defektu, jednak zawsze na autoreklamę trzeba patrzeć ze zdrową ostrożnością.

Okazuje się więc, że nadal najlepszą, acz obarczoną wadą w postaci czasu metodą wykrywania Legionelli, jest ta oparta na hodowli bakterii. Szczególnie, że choroba wywołana tym patogenem nie przenosi się z człowieka na człowieka, a więc i ogniska choroby nie przybiorą skali znanej z czasów COVID-19. Przyszłość leży zapewne w dalej doskonalonych testach typu PCR, ale na chwilę obecną te również mają swoje wady i nie są jeszcze cudownym remedium (tu znów przytoczę koronawirusa - tam również promowano testy kasetkowe, dające rezultat po kilkunastu minutach, ale dawały one znacznie mniej dokładne wyniki niż testy genetyczne, które potrzebowały już wielu godzin).

Jednocześnie temat jest medialny i stanowi doskonałą pożywkę dla całej maści pismaków, partyjnych funkcjonariuszy, jak udzielający się tu pisul, czy nawet rozemocjonowany dr Grzesiowski (dlaczego mówi o "tygodniach", skoro tu wynik ma być po jednym tygodniu?). Absolutnie nie umniejszam skali problemu i miejsce na krytykę jest jak najbardziej uzasadnione, byleby uderzała ona tam, gdzie rzeczywiście tego potrzeba. Dlatego sugerowałbym wszystkim przede wszystkim spokój i coś, co w dzisiejszych czasach jest mało popularne - spokój i zaufanie wobec ludzi, którzy jednak zajmują się tym na co dzień. Rzeczywistość nie jest taka prosta, jakby nam wszystkim się wydawało.

Pozdrawiam!

Jak to mówią, mądrego to warto posłuchać
Tomek86
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 29 paź 2019, 15:35

Postautor: pisul » 24 sie 2023, 21:35

Hola hola nie jestem żadnym "partyjnym funkcjonariuszem" , "żołnierzem pis" etc. Należę co prawda do PZW ale mam nieopłaconą od kilku lat karte wędkarską :lol:

Wracając do tematu.
O ile wczoraj było skąpo w przekazie medialnej dziś Rzeszów w centrum uwagi kanałów infirmacyjnych no może po Prigożynie.

TVN24 najłagodniej o Fijołku. Choć i oni zauważają że dalej brak źródła zakażeń jest i o nocnej naradzie z udziałem nowej minister zdrowia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polsat News i Wiadomości 24 podobnie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na samym końcu TVP Info mówią jak jest bez owijania w bawełne że dopiero stowarzyszenie Razem dla Rzeszowa wymusza jakiekolwiek działania i te są spóźnione. Mowa wprost o tym że mija tydzień od pierwszych potwierdzonych zachorowań. Najlepiej przewinąć do 25:40sec https://wiadomosci.tvp.pl/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

^^^^^^^
Jedno dziwi 3 główne kanały informacyjne mówią o nocnej naradzie sztabu antykryzysowego ze środy na czwartek a kogo zabrakło na zdjęciu? No jak myślicie kogo brakuje? Kto siedzi obok minister zdrowia? Pracuś spał w tym czasie?
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: ETernit » 25 sie 2023, 6:49

Zgoda w 100%. Też to tak odebrałem i miałam podobne wnioski z tej sytuacji śledząc doniesienia ze wszystkich mediów. Brak lub niewtaczające działania i zaangażowanie się w sprawę Władz.

Jeżeli słyszę wypowiedź KF, że działaniami prewencyjnymi jakie podjęło miasto jest pobór próbek to mi ręce opadają. Działania prewencyjne to takie, które mają przeciwdziałać rozwojowi sytuacji, a nie jej monitorowanie.
ETernit
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 15 paź 2015, 18:53

Postautor: Nikoś » 25 sie 2023, 11:07

A co miasto może zrobić ? postawić zapore na ujęciu wody, czy zakręcić wode dla miasta :lol:
Nie wszystko też trafia do mediów,
Rok temu zatruta była Odra i rząd lekceważąco podszedł do tematu i jakoś dobra jest. Tu miasto robi co może w graniach prawa i źle ..

A wklejanie ogromnych screenów i tak nic nie, tylko forum zamula i wolniej wczytuje :lol:
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: Ole » 25 sie 2023, 11:26

To temat o Prezydencie a nie o bakterii i związanej z nią zamieszaniem.
Kolejne posty nie na temat lądują w śmietniku.
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: pisul » 25 sie 2023, 16:16

Wygląda mi to że nad prezydentem zaczynają się zbierać czarne chmury:

Prokuratura wszczęła śledztwo ws. legionelli w Rzeszowie. Były zaniedbania?

... Zadaniem prokuratury jest ustalić, czy nie doszło do jakiś zaniedbań władz, np. czy nie zabrakło szybkiej, wystarczającej reakcji – powiedział Ziobro(minister sprawiedliwości). Dodał jednocześnie, że nie przesądza, czy doszło do nieprawidłowości.

– Rolą prokuratury jest to wyjaśnić – stwierdził Ziobro. W piątek okazało się, że śledztwo w tej sprawie wszczęła Prokuratura Rejonowa dla miasta Rzeszów, nie czekając na wypowiedzi Zbigniewa Ziobry...
źródło: https://rzeszow-news.pl/prokuratura-wsz ... niedbania/
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dyskusje o Rzeszowie