[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 160m - 36p (ApKlan)

Postautor: Jaskobrot » 04 sie 2022, 20:03

20220804_195957.jpg
20220804_195957.jpg (1.55 MiB) Przeglądany 5438 razy

Ciekawy efekt . 4 sierpnia o 20.00 :D
Jaskobrot
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 sty 2017, 17:21

Postautor: Rabik » 04 sie 2022, 20:08

Jak w trakcie wybuchy taktycznego ladunku nuklearnego
Zdjecie fajne ;)
Rabik
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 27 sty 2022, 9:46

Postautor: Ryba » 05 sie 2022, 9:14

Wczoraj wylewali usługi od strony Olszynek:

Olszynki Park - betonowanko.jpeg
Olszynki Park - betonowanko.jpeg (566.13 KiB) Przeglądany 5307 razy
Ryba
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 26 sty 2015, 0:48

Postautor: arek898 » 05 sie 2022, 9:39

Żeby zamieszkać w pobliżu Rynku, w którejś z powstających nad Wisłokiem dwóch wież Olszynki Park, trzeba mieć średnio 11 tysięcy na metr.
Najdroższą ofertą jaką znaleźliśmy jest czteropokojowy apartament w 161-metrowym wieżowcu. Za 73 metry na 32. piętrze zapłacić trzeba 1,2 mln złotych. Wychodzi 16,7 tys. za metr kwadratowy.
115-metrowe mieszkanie na tej samej kondygnacji kosztuje 1,75 mln zł. Za metr wychodzi trochę taniej, bo „zaledwie” 15,3 tys. zł. W obu przypadkach doskonały widok w cenie.

https://supernowosci24.pl/mieszkania-be ... ynajmowac/
arek898
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 03 lut 2022, 17:00

Postautor: arek898 » 05 sie 2022, 12:29

OPIS STANU ZAAWANSOWANIA PRAC – SIERPIEŃ 2022
1. BUDYNEK WYSOKI 36p (W)
- realizacja robót żelbetowych 28 kondygnacji budynku (25p)
- realizacja robót związanych z wykonaniem ścian działowych piętra 21-22 w zakresie ścian pomieszczeń sanitarnych i szachtów oraz piętra W6-W7 w zakresie ścian działowych mieszkań
- realizacja robót: roboty instalacyjne wentylacji bytowej budynku piętra 21-22– ruraż części wspólnych
- realizacja robót: roboty wod-kan, c.w.u., c.t., c.o. - pietra 21-22 - ruraż części wspólnych
- realizacja robót: roboty elektryczne – instalacje podtynkowe – piętra W5-W6
- realizacja prac związanych z wykonaniem elewacji budynku – montaż konstrukcji aluminiowej piętra W11do W12
- zakończono realizację robót związanych z montażem fasady aluminiowo – szklanej piętra W7 do W8
- wykonano konstrukcję żelbetową schodów głównych wejścia do budynku W oraz rampę dla niepełnosprawnych.

2. BUDYNEK NIŻSZY 18p (N)
- realizacja robót: roboty instalacyjne wentylacji bytowej i przeciwpożarowej budynku – ruraż części wspólnych - piętra 12-18
- realizacja robót: roboty wod-kan, c.w.u., c.t., c.o. – ruraż części wspólnych – piętra 12 -18
- realizacja robót: roboty elektryczne podposadzkowe i podtynkowe piętra 11-12
- wykonanie tynków: piętra N9 oraz szpachlowania ścian piętra N3-N6
- wykonanie podłoży cementowych: piętra N7– N8
- montaż stolarki drzwiowej części wspólnych budynku – pietra N3-N12
- kontynuacja robót związanych z wykonaniem fasady aluminiowo - szklanej budynku na piętrach N10-N15 – szklenie konstrukcji, montaż szkła i okładzin kompozytowych
- montaż rusztowań elewacyjnych dla pięter 15-18
- realizacja robót w zakresie ścian piętra W12-W15 w zakresie ścian działowych mieszkań. Zakończone roboty związane z wykonaniem ścian szachtów i sanitariatów w mieszkaniach.
- realizacja robót związanych z wykonaniem pokrycia dachowego
- montaż wentylatorów wentylacji bytowej i oddymiania na dachu budynku
- montaż kanalizacji deszczowej budynku N

3. BUDYNEK USŁUGOWY 3p (U)

Roboty żelbetowe:
- wykonano strop nad kondygnacją G2
- realizacja robót żelbetowych kondygnacji U0 (część pomiędzy budynkami N i W)
- realizacja robót żelbetowych kondygnacji U0 (część od strony ul. Kilara)

4. BUDYNEK USŁUGOWY (U-1)

Roboty żelbetowe:
- realizacja robót żelbetowych – kondygnacja U3

5. ZESPÓŁ GARAŻY ZEWNĘTRZNYCH (P.2.1.)
- zakończono roboty konstrukcyjne

6. ZESPÓŁ GARAŻY ZEWNĘTRZNYCH (P.2.1W.)
- zakończono roboty konstrukcyjne
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (81.38 KiB) Przeglądany 5222 razy

Przechwytywanie2.JPG
Przechwytywanie2.JPG (93.98 KiB) Przeglądany 5222 razy

Przechwytywanie3.JPG
Przechwytywanie3.JPG (137.5 KiB) Przeglądany 5222 razy

Przechwytywanie4.JPG
Przechwytywanie4.JPG (109.77 KiB) Przeglądany 5222 razy

Przechwytywanie5.JPG
Przechwytywanie5.JPG (66.94 KiB) Przeglądany 5222 razy

Przechwytywanie6.JPG
Przechwytywanie6.JPG (92.13 KiB) Przeglądany 5222 razy

Przechwytywanie7.JPG
Przechwytywanie7.JPG (142.51 KiB) Przeglądany 5222 razy

Przechwytywanie8.JPG
Przechwytywanie8.JPG (151.22 KiB) Przeglądany 5222 razy

Przechwytywanie9.JPG
Przechwytywanie9.JPG (101.77 KiB) Przeglądany 5222 razy

Źródło: https://olszynkipark.pl/dziennik-budowy/
arek898
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 03 lut 2022, 17:00

Postautor: Patryk M » 05 sie 2022, 14:23

Aby nie było za cukierkowato...
Dobrze, że częściej informują w Dz. Bud. o aktualnych pracach na budowie/dotąd było co 1,5 miesiąca/: promowanie i info dla klientów, też potencjalnych. Jest to ważne i tutaj standardy zachodnich firm.

Ale jeszcze lepiej dla promocji inwestycji byłoby - jeśli one już są! - sprawniejsze działanie kamerek, zwłaszcza tej wiodącej, czyli pierwszej.
A jeśli tak ma być - czyli ma nie działać z pewnych względów - dla mnie zrozumiałych! - to lepiej ją po prostu usunąć albo w ogóle zlikwidować zakładkę: kamery online, bo w takiej sytuacji jest to anty promocja i reklama.

Jeszcze dwie sprawy: osłony wiatrowe i siatki ochronne na rusztowaniach.

Jeśli nie chcą reklamować podwykonawców czy kogokolwiek to ich sprawa, ale gołe dechy zwłaszcza od mostu też nie są ich najlepszą reklamą. Nie jest to jakaś duża kasa, by dać wokół nawet swoje firmowe.

Te siatki ochronne, które są na rusztowaniach W - jakość i sposób zawieszenia - uszły by gdzieś na peryferiach, ale nie powinny być w centrum miasta, w dodatku na prestiżowej inwestycji.
Przez Most Zamkowy przejeżdża masa samochodów i stoi w korkach. Większość, zwłaszcza z poza Rzeszowa patrzy na budowę i jest to też jakaś promocja i kwestia wizerunkowa dla budowy.
Wiadomo, to podwykonawca ale to nie oni kierują i odpowiadają, też w kwestii promocji i wizerunku za inwestycję!

Wbrew pozorom na budowie mimo ogólnie panującego "bajzelu", typowego dla budowy, powinny obowiązywać i obowiązują ale akurat nie tutaj pewne wizerunkowe standardy.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: pisul » 05 sie 2022, 19:30

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Patryk M » 06 sie 2022, 16:08

Nie ma co prawda tego postu od N ale zdążyłem go przeczytać, nie mogłem zaraz zareagować, ale mimo to odniosę się do tego postu – „Kolegi chyba z Branży”. Piszę też dlatego, że na pewno wielu mogło przeczytać, więc też trochę dla jasności.

Czy byłem w branży czy nie byłem, jest to nieistotne…
Jest to mój 300 post w tym temacie, proszę sobie sprawdzić – jak się komuś chce :lol: ile jest negatywnych? Nikt mi raczej nie może zarzucić, że jestem przeciwnikiem czy krytykiem tej inwestycji. Raczej odwrotnie. Ale czasami trzeba zwrócić uwagę na pewne sprawy, aby nie było za słodko, bo tak wiadomo nie jest…

Nie jest…mimo mojego pełnego uznania dla tej inwestycji i samej "firmy", która wcześniej nie miała doświadczenia w budowie wysokościowców, w dodatku mieszkaniówki. Także uznanie dla kierownictwa tej budowy – szefa i współpracowników.

Co do żurawi – tutaj racja! – ale nie wiem czy Kolega zauważył, że one - obydwa - są za wieżami patrząc od mostu a mnie chodziło głównie o widok na budowę z mostu, gdzie jest najwięcej "obserwatorów" a nie od jakby zaplecza. Ale racja sekcje nie powinny być „sfatygowane”! Na Varso Tower raczej takich nie dali, a też tam ich - czyli H. – żurawie Terex pracowały.

Co do osłon: nie są one modyfikowane, rozbierane czy skracane, one są właśnie tak zaprojektowane, aby tego nie robić – skrócona jest ale na stałe tylko ta osłona, która jest obok żurawia, dla wysuwnicy ale ona idzie w górę ciągle w tym samym miejscu.
Tam gdzie one nie mogą być, albo musiałyby być modyfikowane – właśnie ze względu na geometrię budynku - czyli łuki - to w narożnikach stosują stoły krawędziowe, wiadomo z barierami ochronnymi.

Obserwowałem jak je montowali i widzę jak je podnoszą i to wiele razy - raz jeszcze nie ma żadnych modyfikacji, skracania czy rozbierania.
Odkąd zaczęli stosować osłony, czyli od 20.12 – 17 P - raz może ściągnęli jedną z osłon od Kilara, ale raczej z przyczyn technicznych a nie modyfikacyjnych.
Reklamy nie muszą wiadomo być, ale pomalować w barwach firmy też można, niewiele to kosztuje! Ale...
Dawałem już to kiedyś: mieli jeszcze na dole w trakcie montażu przygotowane banery na osłonach pewnego podwykonawcy…nie podałem wtedy kogo i dzisiaj też to jest nieistotne…ale nie dali ich na górę…ich sprawa ale puste miejsca zostały.

Siatki ochronne na rusztowaniach? Sąsiad na N może dać lepsze i jednolite, bo oni są z Krakowa, czy aby tak?!
Na W jest firma z Rz. to mogą być byle jakie? Wychodzi na to, że tak… ;)

Kolega nie odniósł się do kamer ale ja się odniosę raz jeszcze dla jasności, bo być może ktoś nie zrozumiał do końca, o co mi chodzi.

Nikt na pewno nie chciałby aby jego pracę – nawet z pewnej odległości – pokazywano publicznie. Ale można tak ustawić kamery, aby to było „komfortowe” dla pracowników.
Zakładając, że te kamery mają wiadomo tam być, bo nie muszą i nie ma takiego obowiązku!

Ale z drugiej strony gdybym to ja kierował tą inwestycją, osobiście nie chciałbym aby „kamerowano live” moich pracowników nawet z „oddali”, zwłaszcza na takich czy coraz wyższych wysokościach. Oni tam pracują ale ja za to odpowiadam. Więc wszyscy ciągniemy ten sam wózek. A na budowie…jak to na budowie…kto pracował to wie, o co chodzi a kto nie pracował…może się domyślić.
Więc raz jeszcze: kamery nie są obowiązkiem ale jak się je daje na oficjalnej stronie inwestycji, to niech działają…bo, po to są przecież kamery…i strona aby była aktualna.

Nie piszę tego, jak Kolega chyba z Branży - w tym usuniętym poście - protekcjonalnie, ale…dzięki za reakcję mimo, że tego postu nie ma!
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Narzeczony » 06 sie 2022, 21:42

Oj oj oj ... :lol:
Tak. usunąłem post. Stwierdziłem, że to słabe i nie powinienem być protekcjonalny. Nie powinienem też publicznie oceniać niczyjego poziomu wiedzy. Dalsza polemika jest zbędna. Powinienem przeprosić. Pardon ! :D
Narzeczony
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 07 cze 2017, 20:29

Postautor: Patryk M » 06 sie 2022, 23:45

...można, czy nie można... :lol: :lol:
...wiedza jest zawsze ograniczona, tylko wyobraźnia nigdy...
pero…que se levanten los muros, estamos construyendo una casa nueva… :D
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa