z tego co się orientuję władze Rzeszowa mają świetne 'sposoby' na pozyskiwanie dofinansowań z Warszawy i poprzez nią z UE. Sam byłem bardzo sceptycznie nastawiony na tak drogą inwestycję ale jak finalnie Rzeszów sam sfinansuje... strzelam max 25% inwestycji to już wychodzi taniej niż miałby wykonać inny most bez dofinansowania.
To jest jedna kwestia, druga to taka, że można by na to spojrzeć inaczej, niewydane pieniądze na ten most poszłyby na inne inwestycje. Generalnie uważam, że taka inwestycja nie powinna mieć miejsca ale to już moje zdanie. Tak samo uważam, że Polski nie stać na takie budowanie... Politycy chcą się pokazać, przeciąć wstęgi i ugrać poparcie przed wyborami. Budować to jedna sprawa, utrzymać i remontować to już często zapominana kwestia... Ciekaw jestem czy miasto już rezerwuje pieniądze na bieżące utrzymanie stanu technicznego i remonty mostu po okresie gwarancji...
Nawet tu nie porównujcie inwestycji do Golden gate

Tam po pierwsze poważna przeszkoda wodna jaką są wody morskie, baaardzo silne prądy w przesmyku, aktywne sejsmicznie tereny, żegluga etc. Żeby wszystko tam niżej puścić masę skał trzeba by wysadzić...
p.s. ciekaw jestem czy ktokolwiek spojrzał na problem przeprawy w tym miejscu z drugiej strony, czy nie taniej było przenieść zbiornik elektrociepłowni w inne miejsce (choćby na północ) i w miejscu mostu podwieszanego dać znacznie tańszą estakadę zespoloną z mostem głównym o rozpiętości ~60m??
jakby się podoktoryzować i zlecić prawdziwą ocenę kalkulacji kosztów i rozważyć kilka innych pomysłów na pewno by ten most nie powstał. Uwierzcie mi, pracowałem trochę w tym narodowym programie budowy dróg i takie pieniądze idą w błoto, że głowa mała...
Wiecie na przykład po co się stosuje beton architektoniczny na przyczółkach mostów? żeby byle bohomazy wykonane sprayem i inne wyzwiska ładnie wyglądały... o ekranozie nie ma już nawet co wspominać.. Dziwi mnie, że NIK nie kontroluje zasadności wydatkowania publicznych pieniędzy. Władza buduje i wszyscy mają się cieszyć...
a stawiam, że jak się skończy program budowy dróg po 2020 roku koszta utrzymania sieci dróg spowodują, że nie tylko autośki ale i eSki będą płatne...