[ul. Lubelska/Ciepłownicza] Most im. Tadeusza Mazowieckiego

Dyskusja o ukończonych projektach.

Re: [ul. Lubelska/Ciepłownicza] Most Północny

Postautor: Temi » 02 gru 2014, 15:33

Witam wszystkich Państwa.
Jako jeden z mieszkańców Staromieścia ( właściciel ziemi) jestem bezpośrednio zainteresowany budową nowej drogi łączącej ul.Lubelską z Warszawską. Otóż jest opracowany projekt - koncepcja tej drogi i jest wydana decyzja środowiskowa. Oglądałem te dokumenty w Dyrekcji Ochrony Środowiska przy Piłsudskiego. Jest zaprojektowana ulica cztero-jezdniowa wraz z dużym wiaduktem nad ulicą Warszawską i torami kolejowymi na Kolbuszowę i Kraków. Drga kończy się na obecnej ul.Miłocińskiej.Pozwoli na na szybkie skomunikowanie osiedli Baranówka i nie tylko ze wschodnią częścią miasta. Projekty ma tez oczywiście Zarząd Dróg Miejskich, który w każdym czasie (pieniądze) może ogłaszać przetarg na projekt techniczny i budowę. Jeżeli ktoś z Państwa ma możliwość zaprezentowania tych dokumentów to będę wdzięczny. Na projektowanej trasie jest tylko jeden dom do wyburzenia ale on jest prawdopodobnie dawno już wykupiony przez miasto.
Temi
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 02 gru 2014, 14:38

Postautor: django » 02 gru 2014, 21:32

nie no to jest oczywiste ze to skrzyżowanie ma tak wyglądać + 2 ronda na łącznicach. nam chodzilo tylko o to ze obwodnica nad warszawską i liniami kolejowycmi musi przejść estakadą
django
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lip 2014, 19:38

Postautor: porteño » 03 gru 2014, 1:54

Ja tam bym wolał bez żadnych rond, uwzięli się na nie niemiłosiernie. Dużo płynniej by się jeździło, jak by z wiaduktu zjeżdżało się tradycyjnymi ślimakami i takoż się na niego wjeżdżało, ale to niestety nie autostrada.
porteño
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lip 2014, 18:02

Postautor: pisul » 06 gru 2014, 1:50

Znalazłem mapke poglądową z przed roku. Faktycznie miasto ma chęci i zamiary na kolejne etapy po wybudowaniu mostu.

Obrazek

...Budowa nowej przeprawy jest tak naprawdę tylko przysłowiową kroplą w morzu potrzeb kierowców. Aby tzw. północna obwodnica miasta rzeczywiście spełniała swoją rolę, konieczne jest wykonanie dalszych odcinków.
Jak zapewniają urzędnicy, w kolejnym etapie (po 2014 roku) powstanie 1,3-kilometorowy łącznik od ul. Lubelskiej przez ul. Warszawską aż do ul. Okulickiego. Ostatnim krokiem będzie budowa odcinka od ul. Warszawskiej do ul. Krakowskiej (również po 2014 r.).
Pieniądze na inwestycję będą w dużej części pokryte ze środków unijnych.

zródło: http://supernowosci24.pl/most-nad-wislokiem-jednak-powstanie/
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: swiety » 06 gru 2014, 10:42

Jeśli chodzi o połaczenie z Warszawską chodziło mi o normalne skrzyżowanie w przypadku dociągnięcia jedynie do Warszawskiej. Jeśli kolejny etap obejmuje połączenie do Miłocinskiej i wiadukt to koszt będzie dużo większy - a co za tym idzie może odsunąć się w czasie.

Niektórzy pisali tu o połączeniu bezkolizyjnym nie znając chyba znaczenia tego słowa. Chcecie zrobić węzeł jak na autostradzie? Chętnie zobaczyłbym plany tego połaczenia. Musi być coś co uspokoi i delikatnie spowolni ruch bo inaczej jadący od Miłocinskiej na wysokości drogi do szkoły na Staromieściu będą mieć na liczniku 130km/h albo i więcej.

Chciałem zrobić dzisiaj parę fotek budowy ale na zewnątrz mleko ... ;)
swiety
Moderator
Moderator

Na forum od: 22 cze 2014, 19:11

Postautor: mluben » 06 gru 2014, 17:59

Patrząc na tą mapę zdziwiłbym się gdyby takich planów nie mieli. Aż się prosi przedłużyć drogę do krakowskiej. Porównując, to jest tak jakby stara obwodnica południowa kończyła się koło leclerka i nie szła dalej na pobitno.
mluben
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 25 lis 2014, 8:37

Postautor: pisul » 06 gru 2014, 19:48

Swego czasu politycy różnych opcji w radzie miasta pokłócili się o nazwę mostu a tu gogle już na mapach podpisuje Most Tadeusza Mazowieckiego. Nie wiem czy zmieniać nazwę tematu? Czy lepiej niech zostanie jak jest?

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: szadq » 06 gru 2014, 21:41

swiety pisze:Jeśli chodzi o połaczenie z Warszawską chodziło mi o normalne skrzyżowanie w przypadku dociągnięcia jedynie do Warszawskiej. Jeśli kolejny etap obejmuje połączenie do Miłocinskiej i wiadukt to koszt będzie dużo większy - a co za tym idzie może odsunąć się w czasie.

Nie wiem jaki byłby sens dociągnąć tą drogę tylko do ul. Warszawskiej ze skrzyżowaniem kolizyjnym, skoro za jakiś czas trzeba byłoby rozwalać to skrzyżowanie wraz pewnie z sporym kawałkiem jezdni, aby puścić je nasypem i wiaduktem dalej w stronę ul. Krakowskiej. Totalny nonsens. Chyba, że chodzi Ci o wariant etapowany, gdzie np. najpierw zostanie zrobione kolizyjne skrzyżowanie z ul. Warszawską w miejscu docelowych łącznic, a po środku pozostanie miejsce na przyszły wiadukt. Czyli droga rozjeżdżała by się w kształt litery Y do ul. Warszawskiej. To już miałoby sens.
No ale słowa kolegi Temi potwierdzają, że będzie pewnie od razu wiadukt, co jest wg mnie dobrym posunięciem.

Dokładny przebieg tej trasy jest znany pewnie od kilkudziesięciu lat. Został on zaplanowany jeszcze za komuny i pojawia się praktycznie w każdej mapie planowych inwestycji drogowych w Rzeszowie (polecam pierwszy z brzegu dokument http://www.rzeszow.pl/file/808/zalacznik_nr_45mapa.pdf). Pod tą trasę ciągle utrzymywana jest rezerwa terenu co doskonale widać na mapach satelitarnych. Nie słyszałem kiedykolwiek, aby miano zrezygnować z tych planów. Co prawda przy okazji budowy drogi dojazdowej do strefy ekonomicznej w Rogoźnicy podniosło się larum mieszkańców u. Miłocinskiej i tymczasowo rozwiązano ten problem robiąc dojazd do strefy od ul. Krakowskiej, ale to tylko było przesunięcie realizacji docelowego rozwiązania w czasie.

swiety pisze:Niektórzy pisali tu o połączeniu bezkolizyjnym nie znając chyba znaczenia tego słowa. Chcecie zrobić węzeł jak na autostradzie? Chętnie zobaczyłbym plany tego połaczenia. Musi być coś co uspokoi i delikatnie spowolni ruch bo inaczej jadący od Miłocinskiej na wysokości drogi do szkoły na Staromieściu będą mieć na liczniku 130km/h albo i więcej.

Myślę, że każdemu, kto pisał o węźle bezkolizyjnym, chodziło o wiadukt nad ul. Warszawską, a nie o full wypasionym węźle bezkolizyjnym jak na autostradach. Nie ma tam ani na to miejsca, ani potrzeby ani finansów. To jest droga miejska, która z założenia ma łączyć większe osiedla w Rzeszowie i wyprowadzać ruch z centrum. Taka miejska "obwodnica".
szadq
Świeżak

Na forum od: 01 gru 2014, 17:40

Postautor: Ole » 07 gru 2014, 10:05

Oficjalnie już mu nadali nazwę więc można zmieńić nazwę tematu:
[ul. Lubelska/Ciepłownicza] Most Północny (im. Tadeusza Mazowieckiego)
Most Północny będzie i tak nazwą używaną na co dzień.
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Re: [ul. Lubelska/Ciepłownicza] Most im. Tadeusza Mazowiecki

Postautor: swiety » 07 gru 2014, 14:23

szadq jak najbardziej chodziło mi jedynie o etap bez wiaduktu do Warszawskiej. Koszt takiej drogi byłby dużo niższy = szybszy w realizacji. Taki wiadukt to dziesiątki mln zł.

Dzisiaj niedziela, a na budowie praca wre. Szykują podpory przy pylonie, pomost nasunęli już nad prawie całym zbiornikiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Rozebrali" już ogród przed tym domem - sam dom pewnie pójdzie do rozbiórki na wiosne?
Obrazek

Od Lubelskiej
Obrazek

Nasyp już prawie osiągnął docelową wysokość
Obrazek

Obrazek

Obrazek
swiety
Moderator
Moderator

Na forum od: 22 cze 2014, 19:11

PoprzedniaNastępna