[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Osiedle "Nasz Gaj"

Postautor: NM. » 02 cze 2016, 14:50

Nasz Gaj pisze:
NM. pisze:Zapytajcie mieszkancow z ul.Graniczna o SM Metalowiec ☺.

Różnica jest taka, że podany powyżej przykład to są bloki spółdzielcze podlegające pod SM METALOWIEC, a NASZ GAJ, czyli nasze mieszkania to mieszkania własnościowe i te drugie mają to do siebie, że w nich zarządcę można zmienić, gdy się nie sprawdzi. W pierwszym przypadku pozostaje tylko zmiana mieszkania, gdy zarządca nie jest odpowiedni ;)

Myślę, że na wprowadzanie paniki jest trochę zbyt wcześnie! A "NM." Dziękujemy za czujność! ;)

Pozdrawiamy! :)

Nie jest prawda, ze wszystkie bloki sa spoldzielcze ☺.
NM.
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 28 lis 2015, 23:57

Postautor: Buka » 02 cze 2016, 14:51

Wysłałem w piątek pytanie odnośnie windy korzystając z kwestionariusza na ichniejszej stronie. Do tej pory nie dostałem odpowiedzi. W 'aktualnościach' na stronie Metalowca ostatnie newsy to listopad 2015 i wszystko to skany dokumentów. W poniedziałek pan z administracji twierdził, że winda będzie dzisiaj-jutro. Ok, umówiłem stolarza na środę. Rano okazało się, że windy ani widu, ani słychu. Dzwonię ponownie do pana - mają być lada moment. Poprosił mnie o numer, żeby przydzwonił kolega, który jest "bardziej w temacie". Nikt do mnie nie zadzwonił. Plus taki, że pan z administracji wydawał się być ok, przy czym jakoś ten fakt średnio pocieszył osoby, które mi wnosiły lodówkę i meble kuchenne. Oni by pewnie woleli gbura i działająca windę.
Buka
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 29 maja 2016, 17:43

Postautor: Nasz Gaj » 02 cze 2016, 15:39

NM. pisze:
Nasz Gaj pisze:

Różnica jest taka, że podany powyżej przykład to są bloki spółdzielcze podlegające pod SM METALOWIEC, a NASZ GAJ, czyli nasze mieszkania to mieszkania własnościowe i te drugie mają to do siebie, że w nich zarządcę można zmienić, gdy się nie sprawdzi. W pierwszym przypadku pozostaje tylko zmiana mieszkania, gdy zarządca nie jest odpowiedni ;)

Myślę, że na wprowadzanie paniki jest trochę zbyt wcześnie! A "NM." Dziękujemy za czujność! ;)

"NM." Wybacz, ale to nie jest wątek dotyczący bloków przy ul. Granicznej tylko przy Powstańców Warszawy i dotyczy bezpośrednio Osiedla Nasz Gaj :P
Bez sensu jest odbiegać od tematu, ponieważ w swojej wypowiedzi nie napisaliśmy, że wszystkie bloki przy ul. Granicznej są spółdzielcze. Był to jedynie odnośnik do Twojej wypowiedzi i porównania z inną inwestycją i tego, że odsyłasz tam naszych Lokatorów. A niestety nie są to inwestycje, które bezpośrednio da się porównać, bo występują między nimi znaczne różnice, a jedną z największych są właśnie Lokatorzy!!!

Zwyczajnie jeżeli komuś w bloku, gdzie utworzona jest wspólnota mieszkaniowa nie odpowiada zarząd nieruchomością wspólną przez daną firmę/spółdzielnię/osobę może podejmując odpowiednią uchwałę zwyczajnie go zmienić!

i wydaje nam się, że nie ma co dalej ciągnąć tego tematu. Osiedle Nasz Gaj póki co jako zarządcę dla I etapu wybrało SM Metalowiec. Nie ma co gdybać, straszyć czy nie wiadomo co jeszcze, bo nie jest to Zarząd "na wieki", a do czasu wybrania innego przez wspólnotę mieszkaniową! Zatem na panikę jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie, bo jak zwykle wszystko wyjdzie "w praniu" ;)
Liczymy, że będzie dobrze!

"Buka" - wczoraj został ustalony termin obijania i uruchamiania wind na dzień dzisiejszy i z tego co wiemy windy już chodzą ;)
Następnym razem jak będzie Ci ciężko ustalić coś ze spółdzielnią dzwoń też do nas ;)

pozdrawiamy
Nasz Gaj
Deweloper
Deweloper

Na forum od: 18 mar 2015, 13:04

Postautor: NM. » 02 cze 2016, 16:32

Anna pisze:Mam pytanie co do wyboru spółdzielni - Zarządcy. Dlaczego padł taki wybór - to jedna z najdroższych spółdzielni i jeszcze kultura pozostawia wiele do życzenia. A Pan Prezes już opowiada po mieście że ma całe osiedle zaklepane i że zakręca kurki bo blok A i B nie płaci....
Czy nie można zastanowić się nad innym zarządcą?

Czy to prawda?

Czy Zarzadca II i III etapu rowniez bedzie SM Metalowiec?
NM.
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 28 lis 2015, 23:57

Postautor: Nasz Gaj » 02 cze 2016, 16:58

Nasz Gaj pisze:Co do kolejnych etapów decyzja jeszcze nie została podjęta!
Nasz Gaj

Hmmm... Jakbyś dokładnie przeczytał naszą poprzednią odpowiedź na ten post wiedziałbyś, że w odpowiedzi na to pytanie, które zacytowałeś odpisaliśmy to co możesz przeczytać raz jeszcze powyżej!

Na razie SM Metalowiec jest zarządcą na I etapie, na decyzję ws. kolejnych etapów jest jeszcze zbyt wcześnie! Czas pokaże, póki co bloki się jeszcze budują i zarządca nie jest tam jeszcze potrzebny ;)

pozdrawiamy
Nasz Gaj
Deweloper
Deweloper

Na forum od: 18 mar 2015, 13:04

Postautor: Anna » 02 cze 2016, 17:19

NM. pisze:
Nasz Gaj pisze:

Przypadek z własnego życia - mieszkanie własnościowe którym zarządza wspólnota plus zarządca Metalowiec = katastrofa....
Anna
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 maja 2016, 8:33

Postautor: Anna » 02 cze 2016, 17:21

vicomte pisze:
Anna pisze:Mam pytanie co do wyboru spółdzielni - Zarządcy. Dlaczego padł taki wybór - to jedna z najdroższych spółdzielni i jeszcze kultura pozostawia wiele do życzenia. A Pan Prezes już opowiada po mieście że ma całe osiedle zaklepane i że zakręca kurki bo blok A i B nie płaci....
Czy nie można zastanowić się nad innym zarządcą?

Dlaczego dany developer wybiera danego zarządcę czy np. podpisuje umowę z danym dostawcą kablówki z internetem- czasem na wyłączność- na danym osiedlu, odpowiedź na to pytanie pozostawiam inteligencji koleżanki ;)
Naprawdę pan Prezes wygaduje takie rzeczy? Grubo ;)
Myślę, że developer nie zgodzi się z opinią koleżanki, że Metalowiec to cyt. "jedna z najdroższych spółdzielni". Wiem, bo pytałem go o to ;)
Oczywiście, że można zastanowić się nad innym zarządcą. By zmienić zarządcę potrzebne jest nadzwyczajne zebranie wspólnoty. Do jego powołania konieczny jest wniosek podpisany przez właścicieli posiadających 10 proc. udziałów w nieruchomości (zaś zgodnie z ustawą o własności lokali, budynek oraz grunt stanowią nieruchomość wspólną, w której każdemu właścicielowi- czyli nam wszystkim-przysługuje odpowiedni udział). Zarządca, którego chcemy odwołać, nie może nie zgodzić się na zwołanie takiego zebrania, mimo, że często stara się tego uniknąć.

Tak naprawdę... Rzeszów to małe miasto...
Anna
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 maja 2016, 8:33

Postautor: Oliwka » 02 cze 2016, 19:19

Anna pisze:
Przypadek z własnego życia - mieszkanie własnościowe którym zarządza wspólnota plus zarządca Metalowiec = katastrofa....

Anna - a nie możecie zmienić zarządcy? Nie chce tego większość?
Skoro jesteście wspólnotą i działania zarządcy Wam nie odpowiadają wydaje mi się że macie takie prawo przy czym uchwała musi mieć formę aktu notarialnego. Wcale nie jesteście na niego skazani...
Oliwka
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 13 sty 2016, 5:31

Postautor: vicomte » 02 cze 2016, 22:05

Oliwka obecnosc notariusza jest wymagana, jesli zarzad powolywany byl w formie aktu notarialnego, co nie zawsze ma miejsce...
Nie poznaje dzisiaj tego forum, pogoda ciezka.. Mozecie mi nie wierzyc, ale mieszkalem jakis czas przy ul Granicznej. Wpisujac sie w konwencje wpisu kolegi Tomka - ktory przypomina troche sciezke dialogow epilogu "Alternatywy 4" :) - zapewniam- zarowki swiecily, windy jezdzily a w zimie nie brodzilem po pas w sniegu. Nie dzialal zsyp (dla mlodszych sasiadow- taki szacht, w ktory mozna bylo wrzucac smieci bez fatygowania sie do smietnika na dol), ale z powodow zagrozenia pozarowego ;) Konserwatorzy, z ktorymi mialem kontakt raczej przyjeli do wiadomosci, ze komuna sie skonczyla- w godzinach pracy wykonywali swoje czynnosci sumiennie-w zaufaniu powiem Wam- za drobna oplata mozna bylo ich przekonac do swiadczenia uslug i po godzinach pracy. Mysle tu o uslugach konserwacyjno-remontowych rzecz jasna ;) W dobie emigracji wkrotce wielu z nas odczuje brak na rynku "zlotych raczkek" mysle... Nasz developer tez ciekawie broni decyzji o wyborze Zarzadcy. Spodziewalem sie czegos w rodzaju: "Metalowiec ma ponad 30 letnie doswiadczenie w zarzadzaniu...zarzadza ponad 1500 lokali...Prezes to zawodowiec, legitymujacy sie zawodowa licencja, ktora (fakt!) bardzo trudno zdobyc...". W zamian slysze: ale przeciez tam w spoldzielczych sa na niego skazani, a Wy go sobie mozecie odwolac :) W dobie internetu i bezplatnych porad prawnych, znamy i rozumiemy swoje prawa jako przyszli czlonkowie wspolnoty, ale dziekujemy i za te informacje :) No, chyba, ze zle wnioskuje i chodzi o przekaz: u Was beda sie bardziej starac, bo wy macie go chciec a nie "musiec". OK, dalem kredyt zaufania NG, kupujac od niego mieszkanie, skredytuje rowniez te -hmmm- obietnice? :) Podbity zostal argument atrakcyjnych czynszow. Wlasnie. Prosilbym- jako "drugo-etapowiec"- sasiadow z pierwszego o info, czy juz zostali powiadomieni, od kiedy naliczane sa oplaty mieszkaniowe, zwane potocznie i z punktu widzenia prawa blednie- czynszem- czy od momentu odbioru mieszkania, czy od notarialnego przeniesienia wlasnosci i - last but not least -ile beda one wynosily. Bo przy zarzadzie powierzonym wybiera sie czesto spoldzielnie-molochy. Biurokracja Metalowca to 20 osob! (zrodlo - www.spoldzielniemieszkaniowe.pl) Nie pytajcie mnie, po co tyle- nie wiem :) Jezeli wszystko bedzie profesjonalne, moge sie zapisac na dokladanie sie do pensji tej dwudziestki. Ale jezeli nie-moi drodzy przyszli sasiedzi- bede Was namawial na rozwazenie zarzadu wlasnego. Sposrod kilkuset czlonkow wspolnoty na pewno da sie wylonic organ, ktory efektywniej i taniej moze administrowac osiedlem. Czyli realizowalizowac uchwaly, przeglosowywane przez nas wszystkich. Biezace prace rem-kons moze wykonywac mala firma, bez zbednych ceregieli. Prawo pozwala na to, sprawdzcie :)
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: Buka » 02 cze 2016, 22:08

Amen, bracie ;)
Buka
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 29 maja 2016, 17:43

PoprzedniaNastępna