[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł. Karoliny] Słoneczny Stok (Projektan

Postautor: bartek86 » 23 kwie 2016, 11:27

Termin oddania centrum - nie prędko. W chwili obecnej nie budują centrum tylko 2 bloki (coś tam dłubali i zalewali beton przy galerii, ale z informacji jakie mam za niedługo skupią się tylko na blokach). Termin oddania bloków to maj 2017, własność do końca roku. Galeria najprawdopodobniej będzie otwarta najwcześniej w 2018 o ile nie połowie 2018. Powody:
1. nie wiadomo kiedy będzie gotowa droga Bł. Karoliny (ma wykonać miasto) - inwestor nie będzie się spieszył z galerią, bo nawet gdyby chcieli to nie mają pewności, że będzie droga wykonana i co wtedy? przykład Żmigrodzka
2. teren dookoła to jest i będzie w najbliższym czasie jeden wielki plac budowy. Nikt nie będzie jeździł po wybojach, żeby zrobić zakupy
3. Priorytetem są bloki mieszkalne, dodam, że za tymi dwoma blokami co się budują, będą budować się kolejne 2 (widziałem mapkę z przyszłym zagospodarowaniem), Prawdopodobnie ADMA jest ich właścicielem i jak skończą te dwa z przodu, zaczną robić kolejne.

Wg mojej wiedzy ADMA nie będzie się wogóle spieszyć z tym centrum handlowo-usługowym. Najpewniej będą chcieli szybko zbudować dwa bloki, w między czasie pewnie będą wykonywać parkingi podziemne pod galerię i później znów wrócą do budowy bloków. Jak się wybuduje B2 i B3 wrócą i skończą galerię (o ile będzie nowa droga). Aaaa i najważniejsze, prawdopodobnie centrum+B2+B3 to będzie jeden wielki podziemny parking i właśnie dlatego coś się dzieje teraz przy galerii. Oczywiście pod ziemią będą te 3 parkingi oddzielone ścianami, żeby nie było można skracać sobie drogi. Tego łączonego parkingu jestem pewny w 80-90%.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: brumar » 23 kwie 2016, 21:25

bartek86 pisze:...
3. Priorytetem są bloki mieszkalne, dodam, że za tymi dwoma blokami co się budują, będą budować się kolejne 2 (widziałem mapkę z przyszłym zagospodarowaniem), Prawdopodobnie ADMA jest ich właścicielem i jak skończą te dwa z przodu, zaczną robić kolejne...

Możesz przybliżyć co znaczy z przodu - w którą stronę te kolejne dwa bloki mają iść?
brumar
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 01 gru 2015, 23:29

Postautor: bartek86 » 23 kwie 2016, 22:30

Te dwa kolejne bloki będą szły w głąb osiedla. Od ul. Bł. Karoliny będzie to tak wyglądać: galeria, za galerią dwa bloki (budują się), później ulica i kolejne 2 bloki koło siebie. Dodam, że to wizja odległa, bo przypuszczam, że budowa ruszy za min. 2 lata. Jeszcze wiele się może zmienić.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: JanzRzeszowa » 24 kwie 2016, 11:55

bartek86 pisze:Te dwa kolejne bloki będą szły w głąb osiedla. Od ul. Bł. Karoliny będzie to tak wyglądać: galeria, za galerią dwa bloki (budują się), później ulica i kolejne 2 bloki koło siebie. Dodam, że to wizja odległa, bo przypuszczam, że budowa ruszy za min. 2 lata. Jeszcze wiele się może zmienić.

- z parkingiem łączonym to chyba tak będzie jak mówisz, zachodziłem w głowę, dlaczego ono tworzą tak duży podkład betonowy (stopę)i jeszcze ją rozszerzają
- co do galerii, to mam wątpliwości czy nie będą gonić, ponieważ, jak wspomniałem, są to dwie różne firmy, a prace się zaczeły. Chciałem to sprawdzić po tablicach informacyjnych, ale pogoda mi dzisiaj przeszkodziła

- z dalszym rozrostem osiedla, to przewiduję, że może być różnie: podobno Gospodarz w tym najwyższym punkcie do ul. Pańskiej, przewidział wieżowce, pomimo wcześniejszych koncepcji obniżania zabudowy, ponieważ Przybyszówka i Pustki do domy jednorodzinne. Dlaczego? Jak zwykle. "wielki Rzeszów" ma być widoczny z oddali ( z trasy S-19, A-4 czy z okien podchodzących samolotów). Jednak, jak usłyszeliśmy na zebraniu, pewna pani redaktor chce za działki, które są na zachód od naszych budynków (cały pas- około 4 bloki potencjalnie) za dużo kasy. Rachunek jest prosty, który developer da tę kasę ten to kupi i nie musi to być SM Projektant. Aby wyjść na swoje podniesie bloki (zwiększy ilość kondygnacji), aby z ara2 wyciągnąć jak najwięcej. Gospodarzowi jest to na rękę (zgadza się z jego wizją). I widać, że nasila się konflikt SM vs. "pałac"... . W takiej sytuacji, tak jak powiedziałem na zebraniu..., trzymajmy kciuki za panią, aby nie sprzedała w ogóle, albo aby ( w imię idei zachowania architektury przedmieść :-), co jest mało prawdopodobne), sprzedała za rozsądne pieniądze SM. Ale i tu nie ma pewności, że SM dotrzyma słowa urbanistycznego...

- co do Admy, jako ta spółka w ogóle nie ma nowych zleceń do Pańskiej..., to inne spółki

i Najważniejsza rzecz dla Nas, jak coś chcemy przeforsowywać. Pamiętajcie! w czerwcu jest walne, jeżeli ta cześć osiedla nie wprowadzi swojego przedstawiciela do SM, to będziemy tylko przyglądać się jak nas "osaczają mądrymi projektami i nowatorską zabudową" naszych bloków i mieszkań...
Z tego co wiem na walnym trzeba chyba mieć co najmniej 20 osobowe poparcie kandydata, aby weszło pod głosowanie. Dlatego trzeba się skrzyknąć!!!
Jak nie teraz, to kiedy?
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: JanzRzeszowa » 24 kwie 2016, 12:15

Obrazek

jak widać ptaszek stoi...

ten piękny widok dolinki będzie zasłonięty przez, niezbyt udane, 7-piętrówki...

Obrazek
a tak się ma ukończone usuwanie ziemi spod Żmigrodzkiej...
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: GKK » 24 kwie 2016, 14:40

A tak z innej beczki, dzis bylem swiadkiem wizyty strazy miejskiej na naszym osiedlu i pozwolilem sobie wdac sie w rozmowe o prawie wypisywania mandatow.
Po pierwsze zlecenia dostaja od dyzurnego bo ktos z naszego osiedla regularnie dzwoni i zglasza ze ktos stoi na miejscu dla niepelnosprawnych. Zeby bylo jasne ja nie pochlebiam takiego stawania tylko zastanawiam sie kto dzwoni i czemu mu przeszkadza skoro nie zauwazylem do tej pory ani razu zeby auto stalo na takim miejscu z naklejka ze porusza sie osoba niepelnosprawna takim autem. Kto ma w tym ineteres zeby sasiedzi ktorzy maja problem z parkowaniem a jestem przekonany ze maja wykupione miejsce parkingowe tylko ze ich zmusila sytluacja stoja jak stoja, dostawali mandaty po 500zl.
Wiec zapytalem sie strazy miejskiej jakim prawem wystawiaja mandaty za parking ktory nie jest oddany do uzytku bo nie moze byc bez drogi dojazdowej, natomiast funkcjionariusz strazy miejskiej odparl ze jakos tu wjechali a ja na to ze jest to droga dla samochodow budowy. W kazdym badz razie tlumacze Panu ze kazdy kto sie odwola od mandatu urzedowo w ciagu 7 dni powinien zostac uniewinniony. Sami nie wiedzieli czy maja prawo czy nie ale dyzurny kazal im wypisac i kierowcy Renault i Audi dostali wezwanie do strazy miejskiej.
GKK
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 09 kwie 2015, 19:05

Postautor: bartek86 » 24 kwie 2016, 15:57

DariuszB pisze: - co do galerii, to mam wątpliwości czy nie będą gonić, ponieważ, jak wspomniałem, są to dwie różne firmy, a prace się zaczeły. Chciałem to sprawdzić po tablicach informacyjnych, ale pogoda mi dzisiaj przeszkodziła

Inwestorem zarówno bloków jak i centrum handlowo-usługowego jest ta sama firma - ADMA. Dodatkowo firma ta wykupiła część gruntów i dlatego będą kolejne bloki. A czy jest to spółka jawna, czy inna nie ma znaczenia. Mogą to być to spółki córki, ale to wciąż ta sama firma, więc nikt nikogo nie będzie gonił i pośpieszał z budową tej galerii. Dodatkowo jak wspomniałeś z tyłu za tymi blokami jest gdzieś kawałek ziemi, na który jest chętnych kilka osób (zapewne Spółdzielnia, ADMA i może ktoś jeszcze), ale osoba ta nie chce sprzedać na dzień dzisiejszy tej działki.

Dla potwierdzenia fotka z kilku stron wcześniej od Sindusa:
Sindus pisze:Obrazek

jak widać wykonuje to jedna firma.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: brumar » 24 kwie 2016, 22:59

GKK pisze:...
Zeby bylo jasne ja nie pochlebiam takiego stawania tylko zastanawiam sie kto dzwoni i czemu mu przeszkadza skoro nie zauwazylem do tej pory ani razu zeby auto stalo na takim miejscu z naklejka ze porusza sie osoba niepelnosprawna takim autem. Kto ma w tym ineteres zeby sasiedzi ktorzy maja problem z parkowaniem a jestem przekonany ze maja wykupione miejsce parkingowe tylko ze ich zmusila sytluacja stoja jak stoja, dostawali mandaty po 500zl.

Takie to typowo polskie. Zatrzymywanie się na miejscach uprzywilejowanych, prowadzenie pojazdów pod wpływem zakazanych środków, poruszanie się po powierzchniach dróg wyłączonych z ruchu, przekraczanie podwójnych ciągłych, wjeżdżanie w drogę z zakazem poruszania się (np. nie dotyczącym pojazdami budowy). Szanujmy siebie wzajemnie.
1: Gro osób traktuje parking pomiędzy ul. Żmigrodzką, a ul. Odrzykońską jako inwestycję oddaną do użytkowania i parkuje tam bez potrzeby (bo nie przewozi żadnych ładunków mogących świadczyć o tym, że jest tam droga dojazdowa dla pojazdów budowy).
2: Miejsca postojowe dla osób niepełnosprawnych są świętością. Takich ludzi wokół nas nie jest mało. Takie miejsce nie tylko jest specjalnie zarezerwowane dla takiej osoby, to posiada jeszcze specjalnie powiększone wymiary, aby można "w miarę" swobodnie skorzystać z samochodu. I nie jest nigdzie zapisane, że takie miejsce musi być, przez powiedzmy 75% czasu, zajęte przez specjalnie oznakowany pojazd. Miejsce to również nie musi być specjalnie przygotowane dla kogoś kto mieszka w takiej lokalizacji. Może je wykorzystywać np. osoba, która przyjeżdża w odwiedziny do jakiejś pełnosprawnej osoby zamieszkującej w tej lokalizacji. Na zwykłym miejscu osoba korzystająca z wózka nie jest w stanie wysiąść z pojazdu. Więc od czasu do czasu, jak sytuacja zmusi to w tym przypadku podjedzmy te 150 metrów dalej na ul. Odrzykońską i przespacerujmy się (nawet w czasie ulewnego deszczu, nawałnicy czy śnieżycy) do wejścia do tego budynku i zaświadczmy w ten sposób o tym, że jest w nas człowieczeństwo. Nikomu pełnosprawnemu nic się nie stanie jak zrobi kilka kroków więcej.

A tak apropo Straży Miejskiej. Obawiam się, że do czasu wybudowania dróg na osiedlu oraz trwania prac przy nowych blokach obecność funkcjonariuszy będzie częsta. Stan ul. Odrzykońskiej jest przez Straż Miejską mocno obserwowana (zapewne na wniosek mieszkańców), ale jak ja bym osobiście mieszkał na ul. Odrzykońskiej/Baligrodzkiej to też bym nie wytrzymał. Mamy XXI wiek, a wykonawcy budynków nadal mają podejście z lat 70-tych XX w. I nie rozumiem, dlaczego miasto (jako właściciel drogi) pozwala sobie na takie działania. Bywają dni, kiedy nie zjeżdżając z asfaltu mój samochód wygląda tak, jakbym jeździł polną drogą, bo ul. Odrzykońska zamienia się w błotną szosę.
brumar
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 01 gru 2015, 23:29

Postautor: maniek1 » 24 kwie 2016, 23:53

Czy ktos orientuje sie w kosztach utrzymania miejsca postojowego w garazu podziemnym (czynsz,podatek)?
maniek1
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 16 lis 2015, 10:24

Postautor: JanzRzeszowa » 25 kwie 2016, 8:37

Straż miejska nie ma żadnego prawa wystawiać mandaty na terenie budowy, to po pierwsze
po drugie-miejsce parkingowe dla osób niepełnosprawnych nie jest żadną świętością, a normalnością, ale trzeba zachować zdrowy rozsądek przy wyznaczaniu ilości takich miejsc
po trzecie karać kogoś mandatem 500 zł to absurd (tyle niektórzy zarabiają na śmieciówce), kogoś kogo stać na BMW X6 i staje na miejscu dla niepełnosprawnych i tak ma w tyle wysokość takiej kary, a innemu zrujnuje budżet. Wysokość tej kary jest skandalem. Poza tym ja nie kupowałem mieszkania na osiedlu dla niepełnosprawnych, a normalnym. Jest mi znany rozkład ludzi niepełnosprawnych w populacji, a niektórzy zaczynają uzurpować sobie prawo do (nie dość, że miejsca osobnego na samochód, sporo większego) oznaczonego miejsca ich rejestracją. To nie jest prywatny folwark kogoś, jak chce mieć osobne miejsce, to miejsc w garażu jest pod dostatkiem do wykupienia...Kropka.
Domyślam się kto to może dzwonić złośliwie...
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa