Plan budowy dróg w Rzeszowie

Informacje o nowych projektach drogowych i komunikacji.

Re: Plan budowy dróg w Rzeszowie

Postautor: Sindus » 18 kwie 2016, 19:56

jasiop pisze:
Sindus pisze:
jasiop pisze:Kolego Sindus
Na wstępie naszej wymiany zdań zadałem Ci jedno bardzo konkretne i precyzyjne pytanie, które brzmiało, przypomnę:
[Czy] Za jedyne rozwiązanie usprawnienia ruchu postrzegasz estakady w centrum i poszerzanie ulic ?

Za jedyne nie....zbudowanie łącznika(wiadukt) Wyspiańskiego z Hoffmanową obciąży rondo-przynajmniej jadących z ze wschodnich osiedli(Krakowska Pd,Kmity itd)...innych pomysłów w centrum nie mam :roll:

Czyli według Ciebie jedyne rozwiązania mogące usprawniające ruch (transport, komunikację) w mieście [w centrum] to nowe drogi (lub ich poszerzanie) oraz estakada(y) ...

PS
Popierając estakadę zrobiłeś bilans zysków i kosztów ? Jak wyszły w tym bilansie inne rozwiązania ?
UPS - zapomniałem, że inne rozwiązania dla Ciebie nie istnieją ... Czyli, jak to Ty piszesz "innych pomysłów nie ma".

Kolego jasiop o bilans zysków,kosztów w tej kwesti proszę zwrócić się do ratusza(urząd miasta itd) tam napewno mają przygotowane dla Ciebie te dane.Proszę o przedstawienie twoich 'wizji' na ten temat.Ja kończę dyskusję z Tobą .Dziękuje za uwagę :!:
Awatar użytkownika
Sindus
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 02 wrz 2015, 9:24

Postautor: jasiop » 18 kwie 2016, 20:21

porteño pisze:
jasiop pisze:
porteño pisze:Nie jest to z pewnością jedyne rozwiązanie, jednak należy do najskuteczniejszych ...

Doprawdy ? Przedstawisz na poparcie tej tezy jakieś analizy ? Badania ? Opinie specjalistów i fachowców ?

Nie.

No więc skąd wypływa taka jednoznaczna Twoja teza ?
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: jasiop » 18 kwie 2016, 20:27

Sindus - popierasz i proponujesz więc rozwiązanie, którego nie jesteś wstanie poprzeć żadnymi konkretnymi danymi.

PS
wręcz podobnie jest z porteño

PS 2
Ja kończę dyskusję z Tobą

wiem, najłatwiej powiedzieć - nie chce mi się z tobą gadać ...
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: Sindus » 19 kwie 2016, 16:33

jasiop pisze:Sindus - popierasz i proponujesz więc rozwiązanie, którego nie jesteś wstanie poprzeć żadnymi konkretnymi danymi.

PS
wręcz podobnie jest z porteño

PS 2
Ja kończę dyskusję z Tobą

wiem, najłatwiej powiedzieć - nie chce mi się z tobą gadać ...

Nie mam danych-przepraszam :!: Ciekawe kto ma takie dane w tej kwesti lub innych inwestycjach?Nie wiem czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem tekst?Więc jeszcze raz napiszę po polsku-czy masz inne rozwiązania ?
Awatar użytkownika
Sindus
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 02 wrz 2015, 9:24

Postautor: Frodo907 » 19 kwie 2016, 16:44

Ktoś jest zainteresowany danymi jakie mamy natężenie ruchu na rzeszowskich ulicach?
Obrazek
Awatar użytkownika
Frodo907
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 08 lip 2015, 19:35

Postautor: porteño » 19 kwie 2016, 17:18

jasiop pisze:No więc skąd wypływa taka jednoznaczna Twoja teza ?

Z logiki. Nie trzeba geniusza, żeby wydedukować, że szersza jezdnia pomieści więcej samochodów.
porteño
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lip 2014, 18:02

Postautor: swiety » 19 kwie 2016, 17:26

porteño pisze:Z logiki. Nie trzeba geniusza, żeby wydedukować, że szersza jezdnia pomieści więcej samochodów.

I co ci z szerszej ulicy jak dalej masz wąskie gardła których nie da się przebudować (Lisa Kuli, Plac Śreniawitów czy Piłsudskiego)? Wpuszczanie/zapraszanie kolejnych aut nie ma sensu. Budowa bezkolizyjnego skrzyżowania na rondzie Dmowskiego jest sprzeczne z polityką i całym programem komunikacyjnym miasta (buspasy).
Większa przepustowość to zapraszanie kolejnych aut do centrum, a tego nie chcemy. Po co tysiące aut z okolicznych wiosek mają nam zatruwać centrum miasta wybierając najkrótsze połączenie przez sam środek miasta? Robiąc przelot przez miasto zniechęcasz do korzystania z alternatywnych dróg, obwodnic itd.
swiety
Moderator
Moderator

Na forum od: 22 cze 2014, 19:11

Postautor: porteño » 19 kwie 2016, 17:40

Tu nie chodzi o żadne zapraszanie, ale o to, by zlikwidować korki oraz ułatwić dojazd tym, którzy tego naprawdę potrzebują. Jak ktoś przez Rzeszów jedzie tranzytowo, to wierz mi, że pierwszą rzeczą, jakiej poszuka, będzie obwodnica, bo każdy wie, że w centrum wszystkich miast są co kawałek światła, korki itd. Wąskie gardła właśnie trzeba wspomagać poprzez alternatywne drogi, żeby nie było tak, że centrum jest w ogóle nieprzejezdne.
A ludzie z okolicznych wiosek rzadko kiedy w ogóle przez Rzeszów przejeżdżają, najczęściej albo w nim pracują, albo mają tu coś do załatwienia.

Zapraszaniem samochodów do centrum jest lokalizowanie w nim urzędów, banków, instytucji i galerii handlowych.
Gdyby je porozsiewać po poszczególnych dzielnicach, ruch w centrum znacznie by zmalał, bo i ludzie nie mieliby potrzeby tak często po nim jeździć.
porteño
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lip 2014, 18:02

Postautor: Nikoś » 19 kwie 2016, 22:08

A gdzie te auta mają się podziać jak miasto nie ma dróg tranzytowych dopiero teraz autostrada i s19 powstają, oraz brak obwodnicy właśnie przez to wszyscy jadą tym co jest.
Niby jest ten program sterowania ruchem ale on nie zdaje egzaminy kiedyś na trasie Batalionów - Powstańców była zielona fala i się leciało a teraz co światła postój to też zwiększa natężenie ruchu
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: dStan » 19 kwie 2016, 22:10

porteño pisze:Z logiki. Nie trzeba geniusza, żeby wydedukować, że szersza jezdnia pomieści więcej samochodów.

Ale co nam da większa liczba samochodów w centrum? Według logiki, to IHMO tylko większy chaos, zanieczyszczenie, problemy dla pieszych. Problemem są wąskie gardła. Można tu wspomnieć także o prawie Lewisa-Mogridge’a, wielokrotnie przytaczanym tutaj na forum jak i na SSC. Poszerzenie drogi niekoniecznie jest dobrym rozwiązaniem.
Jak dla mnie estakada w centrum to jest bardzo zły pomysł, to już lepszym byłby tunel który nie wpływa tak na krajobraz i przestrzeń publiczną. Jednak najlepszym sposobem jest budowanie dróg alternatywnych, które poprawią komunikacje między poszczególnymi częściami miasta tak, aby przez była wygodna alternatywa dla przejazdu przez centrum. Dlatego na pierwszym miejscu stawiałbym teraz Wisłokostradę, która przejmie dużą część ruchu z ronda Dmowskiego.

porteño pisze:Jak ktoś przez Rzeszów jedzie tranzytowo, to wierz mi, że pierwszą rzeczą, jakiej poszuka, będzie obwodnica

Jak dla mnie to po prostu wrzuci trasę w nawigację i pojedzie najszybszą drogą, nie będzie bawił się w szukanie czegokolwiek. Dopóki nie będzie dróg alternatywnych, w centrum zawsze będą korki.

porteño pisze:A ludzie z okolicznych wiosek rzadko kiedy w ogóle przez Rzeszów przejeżdżają, najczęściej albo w nim pracują, albo mają tu coś do załatwienia.

No to skoro w mieście pracują to są w nim raczej często bo każdego dnia, nie sądzisz?

Frodo907 pisze:Ktoś jest zainteresowany danymi jakie mamy natężenie ruchu na rzeszowskich ulicach?

Jak najbardziej ;)
dStan
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 30 cze 2014, 14:13

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy