Kanadyjczycy na razie nie chcą się wypowiadać na temat kosztów budowy monoraila na proponowanej przez miasto trasie. - Na to jest na razie za wcześnie. Koszt będzie zależał m. in. od tego, jak duży skład zostanie kupiony, od cen usług budowlanych na rynku lokalnym i wielu innych czynników - powiedział Dickson.
Po bus pasie po konkretnych godzinach samochodem można jechać a po torowisku tramwajowym już nie.
Co z tego że jest droga ,a co innowacyjne jest tanie !!! Pieniądze będą na jej budowę z zewnętrznego źródła więc przeciętny mieszkaniec miasta niemu się martwic że dużo z jego podatków pójdzie, podobnie było z mostem , kosztował 176mln zł podatnik wydał miasta wydał 18 mln zł .
W jaki sposób SAM wypracował wypracował taki budżet?
Nie korzystam od kiedy czekałem na linie 30 prawie 40 minut, dziękuje. Taka linia powinna smigać co 12 minut o każdej porze. Inne linie tez nie lepiej np 38 pierwszy kurs w niedziele ma po 10 rano a wczesniej to co ludzie z buta mają iść ? nie biorą auto
Zarys jest taki że miasto chce budować ale nie ma podstaw prawnych ani środków na to
Tylko że obecna perspektywa finansowa jest podzielona każde miasto/ województwo dostało określoną pulę na konkretne zadania więc co nagle unia ma komuś zabrać bo Rzeszów chce zabawke budowac
na drugi raz wezme notes i specjalnie dla ciebie to zanotuję
Jakie to wielkie inwestycje drogowe powstały ? póki co to jedynie remonty a i ostatnio most za 200 mln nad strumykiem no i dojazd do autostrady na Załężu bo miasto musiało
A gdzie trasa południowa od tylu lat obiecywana ? zamiast tego mamy dązenie do budowy trasy północnej póki co zbędne
Tak tylko że jak 100 złoych podzielisz na 2 a na 4 to jest różnica, podaj takie dane dla miast o podobnej ilości mieszkańców jak to wygląda
Warszawa, Poznań, Wrocław, Łódź jeszcze jakieś inne przykłady ?
I że wtedy zmieni się prezydent miasta Rzeszowa ale by był zonk
Nie wiem co zyska ale raczej miano miasta które jest "samolubem" bo jesli nie będzie programu to tej kasy nie będzie a to jest podstawa tego programu
Takim podejściem to daleko miasto nie zajdzie, bo jak przyjdzie do czegoś poważniejszego i będzie potrzeba na współprace z gminą to gmina powie <papa> i na tym się skończy
Ale takie miasta wiedzą że jesli bilet będzie po 5 zeta to pojadą 2 osoby a jak będzie po 3 zeta to pojedzie 5 osób i jest różnica ? jest więcej osób w Km mniejsze korki i mniejsza dotacja z miasta na KM
To ja u nas bilety po 10 zeta proponuje wprowadzić bo małe miasto
Bo jak gmina dowiaduje się o planach z gazety a nie z rozmowy w 4 oczy to co ty się spodziewasz orkiestry na powitanie prezydenta który chce gmine "rozebrać"
Zielona Góra potrafiła się porozumieć z sasiednią gminą ale to trwało 5 lat ! ale zakończyło się sukcesem i cisza w temacie kolejnych zmian granic
Czasy gdy władza była z nadania się skończyła więc przy wyborach samorządowych jak będzie ktoś rozsądnie prowadził kampanie ma szanse namieszać
Za chwilę to wypadniesz z planem budowy pomnika prezydenta, tak go chwalisz
A słyszałeś o czymś takim jak tram bus pas ? że autobus i tramwaj korzystają z tego samego "pasa" poprzez budowę torowiska na pasie drogowym i dwa to tam gdzie tramwaj ogranicza się do minimum autobus
A czyli robiłeś badania wśród pasażerów że oni wolą kolejkę ? nie oni wolą transport który będzie nie zawodny i szybki a kolejka tego nie zagwarantuje
Tylko jak pisałem te filary też zajmą miejsce czy to na pasie drogowym czy na pasie zieleni więc nie obędzie się bez ingerencji w otoczenie i infre
O tak zyska smiech na arenie między narodowej
Widze że dalej niż w KRK nie byłeś bo jakos nie widziałem aby tramwaj jechał swoim pasem a obok był jeszcze bus pas obok co jeszcze .. to nie Londyn to Rzeszów małe miasteczko więc nie trzeba tu 10 pasów w jedną strone
To odpowiedz mi na jedno pytanie:
Poznań planował trolejbus - będzie tramwaj
Gorzów planował likwidacje - będzie remont całej sieci plus nowa linia
Warszawa - nowe linie na kolejnych osiedlach
Wrocław - planował co innego - będzie tramwaj
Olsztyn - odbudowa po 50 latach - w planach kolejne linie
Jak to jest że takie miasta stawiają na coś co wg ciebie jest be i anty, takie rozumowanie to było w latach 70 ubiegłego wieku kiedy to na potęge bezmyślnie likwidowano sieci tramwajowe w wielu miastach
A teraz przeżywa renesans
I czemu Warszawa która przygotowała taki plan dla Rzeszowa, nie chce u siebie budować tej kolejki u siebie jako przykład dla innych tylko samo inwestują w metro i tramwaj a nas się zwodzi kolejką parkowa
Jak ty metro do kolejki porównujesz to dziękuje ...
Jedno z takich miast podałem w linku o Francji w Polsce ? Olsztyn, Gorzów Elbląg, Grudziądz , Częstochowa
Tylko wszystko rozbija się o kwestie finansowe nikt nie da kasy na coś co jest tylko na papierze, a ogólna ustawa jak to ująłeś to będzie tylko wstep do dalszych prac
To wskaż miasto gdzie prezydent ma tyle lat co nasz. Większość to młodzi ludzie po 40 zycia a nie po 70 w tym wieku to emerytura (bez urazy)
Jak nie wiesz to się zastanów
A pokaż mi gdzie masz zapewnione dofinansowanie na te fanaberie kolejki parkowej ? to że będzie zgoda nie znaczy że od razu to mozna będzie realizowac
Toś strzelił jak kulą w płot, to co jak inni nie mieli to znaczy że mieć nie moga ? Jak w Warszawie/ Poznaniu/ Gdańsku/ Wrocławiu/ Szczecinie Tramwaj to dodatek to nie pisz takich bzdur, bo to podstawa transportu
A kolejka nigdy takiej roli nie spełni
A w Olsztynie mieli odwagę postawić na coś co było i mimo kosztów i zdań społecznych postawili na odbudowę i miasto na tym zyskało
I przez kolejne 4 lata nic się nie zmieni w tej materii, bo miasto może i chce ale trzeba mieć siłe przebicia
Co do tych kosztów, które już wszem i wobec ogłosiłeś i że "obejmują wszystko, przystanki itd.":
No pacz, jakieś nowe przepisy wprowadzili chyba Bo ja jeżdżę o każdej porze i wszystko OK.
Zadziwiająca pewność siebie. A poniżej przykład z lokalnego podwórka. Terminal na lotnisku w Lublinie w wariancie początkowym i ostatecznym okrojonym, o ponad połowę. Okrojonym przez urzędników unijnych
A w ogóle dopytaj pisula, bo z Unii żadnych pieniędzy ponoć nie ma. Ale ja tam panie nie wiem.
Socat pisze:Panowie! Wy na prawdę macie tyle czasu wolnego by poświęcać go na dyskusję na temat kolejki o której jedynie gazety piszą artykuły - bo to jest chwytliwy temat, a wizualizacje robią wykopowicze czy inni internauci? Nie lepiej porozmawiać nt. inwestycji realizowanych lub takich co do których nie ma większych zastrzeżeń odn. ich powstania? a do tematu kolejki wrócić za XX dekad?
onlyRzeszow pisze:To trzeba było spisać kiedy przyjeżdża ten numer i przyjść na czas a nie wtedy gdy przychodzisz to oczekujesz że autobus przyjedzie od razu ,to nie taksówka.
onlyRzeszow pisze:Co ty z kursami w niedziele się uparłeś, wiadomo wtedy że jest mniej autobusów kursuje i o rzadszych porach godzinowych.
onlyRzeszow pisze:Na podstawy prawne miasto czeka gdy rząd je w tej sprawie uchwali , następnie będzie sie ubiegać o pieniądze unijne.
onlyRzeszow pisze:Inwestycja w kolejkę to innowacyjny pomysł w kraju dzięki któremu zwiększy się bezpieczeństwo podróżujących ,
onlyRzeszow pisze:, jeżeli zdarzyłoby się tak że nie zdobędzie miasto na te przedsięwzięcie dofinansowania to pozostanie jeszcze szwajcarski mechanizm finansowy. W tym kraju taka kolejka jest produkowana i porusza się jako środek lokalny.
onlyRzeszow pisze:Tak myślałem „most za 200mln zł nad strumykiem” widzę że nie masz żadnej wiedzy na dyskutowany temat i to jest tego świadectwem. Mało tego nie jesteś z Rzeszowa tylko jakiejś wsi i łyso ci zwyczajnie że miasto się ładnie rozwija a ty możesz tylko się przyglądać.
onlyRzeszow pisze:Tłumaczyłem ci że miasto nie ma nic współpracując z gminami jakieś ochłapy w porównaniu do tego ile otrzymuje dofinansowania zna inwestycje z unii „sam” się ubiegając o to.
onlyRzeszow pisze:Większym miastom jak wspomniałem opłaca się tańsze bilety wprowadzać bo znacznie więcej osób w mieście pół milionowym załóżmy korzysta z autobusu aniżeli w 187
onlyRzeszow pisze: dlatego przy budowie kolejki dopiero będą tłumy chętnych na poruszanie się po jej wybudowaniu.
onlyRzeszow pisze:A co miał prezydent , zadzwonić i powiedzieć ej no wójcie chcemy was przyłączyć i z tego względu chcieliśmy na waszym terenie zorganizować spotkanie.
onlyRzeszow pisze:Autobus ma po szynach jechać ?? Napisz jeszcze że ma się zatrzymywać na przestankach autobusowych bo gdzie je wybudujesz , na środku jezdni ???To razem nie współgra więc nie ma co się bawić , nadziemny transport to jest to.
onlyRzeszow pisze:jak te cudeńko powstanie to ludzie sami w kolejce będą się ustawiać jestem o tym bardziej niż pewny.
onlyRzeszow pisze:Na pasie drogowym nie będzie filarów ,
onlyRzeszow pisze:A kable trakcji porozwieszane na całej długości ulicy będą ładnie wyglądały ??
onlyRzeszow pisze:Co ty wypisujesz trolejbus czym się różni od tramwaju , tym że nie porusza się na szynach , oni maja szerokie drogi mogą sobie pozwolić na taki środek komunikacji. Gorzów miał tramwaje w przeszłości a Rzeszów nigdy więc mają przygotowane pod to drogi !!! Jaki będzie u nich remont ,przygotowują się na to za 3-4 lata o ile do tego dojdzie. Bo jak na takie małe miasto nie mogą liczy cna zbyt wygórowane dofinansowanie.
Warszawa ma wszystkie dostępne środki transportu w kraju wiec nie dziwne że je ulepsza. Niezależnie czy to autobus ,metro czy tramwaj;.
Wrocław jest dużym miastem ma tramwaje od dawna dawien więc o co chodzi
Olsztyn to samo ,wymieniasz miasta które miały lub maja tramwaje , wymień te które nie mieli a są w budowie .
Warszawa nie tyle że nie chce budować kolejki tylko oni mają wystarczającą ilość środków transportu wiec po jakiego im jeszcze jeden do utrzymania.
onlyRzeszow pisze: pieniądze na każdy cel da sie pozyskać tylko trzeba dobry projekt napisać ,a miasto z tym problemu nie ma.
rozwiń swoją myśl co chcesz bo nie wiem ?onlyRzeszow pisze:W jaki sposób autobus może prosperować z tramwajem wobec tych zdjęć ??
Napisz wyczerpującą.
onlyRzeszow pisze:Tłumaczyłem ci ale ty masz problemy ze zrozumieniem tam gdzie był tramwaj mieli dostosowane ulice do tego
onlyRzeszow pisze:, a w Rzeszowie nie ma i nie będzie bo miejsca na to nie ma.
Jak powstanie wesołe miasteczko z prawdziwego zdarzenia to ta kolejka jako główna atrakcją będzie spokoonlyRzeszow pisze:u nas w przyszłości będzie wierze w to mocno pełnić nadrzędną funkcje.
onlyRzeszow pisze: poza tym nie wiadomo czy to kanadyjska firma będzie prekursorem budowy, możne znajdzie się inna kto wie.
to co ty pod prąd chcesz jechac ? podałem ci wyżej i nie tylko jak to da się rozwiązać. ale ty dalej swojeonlyRzeszow pisze:To poruszaj się po torowisku tramwajowym ciekawe co zrobisz jak będzie nadjeżdżał a ma pierwszeństwo na swoim torze a tu mu zablokujesz drogę
onlyRzeszow pisze:Warta 300 mln zł budowa pierwszej linii została ujęta na liście kluczowych inwestycji miasta w unijnym rozdaniu pieniędzy na lata 2014-2020.
[/quote]onlyRzeszow pisze:Taka kolejka do dopiero by zachęciła osoby do przesiadania się z samochodów. Na szczęście prezydenta mamy świetnego I jak się za coś zabierze to zrealizuje.
Ale komunikacja miejska ma zapewnić szybki transport, ja nie bede chodził z książką z rozkładem i czekał aż łaskawie autobus przyjedzie. Jakoś na 4 liniach dało sie takt wprowadzić więc i reszta linii powinna się tego dorobic
Póki co jeżdżę autem
To w niedziele wg. ciebie wszyscy mają się dostosować do KM która jeździ co 2 godziny ? dobre sobie
Oj to sobie poczeka,
no większej "bzdury" nie słyszałem, kolejka poprawi bezpieczeństwo a niby jak ? Może i pomysł innowacyjny ale nie realny
A Szwajcarzy później sobie tak policzą za "utrzymanie" i naprawę że ta koleją się przez nastepne 100 lat nie spłaci
A do czego się ten most przyczynił ? wydano gruba kasę którą można było wydać na most w ciągu trasy południowej gdzie bylo by to zasadne a nie tam bo ktoś miał taki kaprys
I pudło mieszkam w tym "mieście" od zawsze, chyba że ty mieszkasz od niedawna bo cię włączyli do miasta i dlatego tak bronisz władzy i prezydenta
To czemu miasto w takim razie brnie w inwestycję mostową z Boguchwała i Lubenią jesli mógł by to sam zbudować ?
Miasto wiele może ugrać na współpracy ale ty tego nie zrozumiesz bo jesteś zapatrzony w prezydenta jak
Bo tam miasta wiedzą że nie da się budowac ulic w nieskończoność więć trzeba zachęcić do przesiadki do KM w jedyne racjonalny sposób czyli tanie bilety plus rozsądny rozkład jazdy
U nas ani biletów ani rozkładu jazdy nie ma, więc i pasażerów nie ma a żeby nie powiększać długu miasta to się cene biletu podnosi i tym samym odstrasza się kolejną grupę pasażerów "okazjonalnych" do KM
No to się uśmiałem, już widzę te "dzikie" tłumy żądne jazdy kolejką parkową po mieście
A może pojechać do Urzedu takiej gminy i porozmawiać i przedstawić plany jakie miasto ma ? W Zielonej tak zrobili i się dało
A przystanek jest jeden wspólny dla obu środków transportu, i takiej przesiadki nie zapewnisz w przypadku kolejki parkowej którą tak wielbisz
właśnie jak powstanie a że nie powstanie to możesz już dziś zająć miesce w kolejce na jednym z przystanków
Druty nie wpadają tak w oko jak te filary, po za tym można zastosować trzecią szynę i problem trakcji znika
Ale podałem ci przykłady innych miast co chciały a co robią, ale ty się wymigałeś od odpowiedzi dlaczego. Skoro Warszawa taka nowoczesna to co to dla nich postawić kolejkę dla pokazu. Porównałem trolejbus i plan Poznania do tego co będzie ostatecznie czyli tramwaj.
Gorzów już fundusze ma zagwarantowane na to co potrzebuje,
Wszystkie miasta mają przygotowany racjonalny plan transportowy bo wiedzą że to może być ostatni tak duży budżet UE na transport zbiorowy i z tego korzystają. A Rzeszów dalej marzy i czymś nieralnym
Bo tam ludzie to nie raz i w wyborach dali upust i pokaz decyzji odnośnie rozwoju miasta, bo tam wiedzą że miasto to nie tylko dziś ale i jutro
Czyli co jeśli miasto nie miało tramwaju to nie może budować ? czyli Kraków wg ciebie nie powinien budować metra bo go nie miał
Jeśli byś czytał co pisze to byś się doczytał że Jaworzna nie miała tramwaju ale jest na mocnym etapie ku jego budowie w tej perspektywie finansowej UE - czyli się da mimo tego iż nie mają 10 pasów dla wszystkiego co się rusza
Nie na wszystko się da ot tak, jeśli nie ma problemu z kasą to czemu wybrali trasę północną do realizacji zamiast południowej droższej i bardziej skomplikowanej ? i nie pisz ze się nie dało tylko nie chcieli się z ekologami bawić a w zamian miasto chce zafundować kładke samochodową nad zalewem
Czyli co Olsztyn przez 50 lat nie przebudował ulic bo mieli wizję na odbudowe ? bujda na resorach
pas zieleni na całej obwodnicy plus Rejtana i Cieplińskie, Krakowska ? mało miejsca na innych ulicach musił by to być pas wspólny
Żadne miasto nie ma przygotowanych ulic i terenów na tramwaj, więc przy okazji budowy remontuję i przebudowuję się już istniejące. Więc pisanie że nie ma miejsca czy się nie da to zwykła wymówka o braku chęci
Jak powstanie wesołe miasteczko z prawdziwego zdarzenia to ta kolejka jako główna atrakcją będzie spoko
i taka debata może trwać kolejne 10 lat, takie firmy szukają podatnego gruntu pod inwestycję gdzie będą mogli testować swój produkt na zywym organizmie
to co ty pod prąd chcesz jechac ?
Podaj link/ źródło które to potwierdzi. Bo to że nawet jest zapewnione to nie znaczy że ostatecznie się te kasę dostanie bo mozna będzie sprawę przeciągac w nieskończoność i pod koniec aby nie przepadła kasa dostaną ją inni na inne inwestycję gotowe do realizacji od ręki
To jak ta kolejka to taki cud miód orzeszki wg ciebie to czemu inne miasta w to nie chcą inwestowac a Moskwa i Sydney się z tego wycofały
onlyRzeszow pisze:ie na każdych liniach autobus kursuje tak jakbyś sobie tego życzył. Nie musisz sobie nic drukować ,jak się ma mobilny telefon z Internetem to można wygodnie sprawdzić.
onlyRzeszow pisze:Nie jeździ co dwie godziny , miasto nie będzie puszczało autobusów w niedziele tak jak w tygodniu.
onlyRzeszow pisze:Poprawi się bezpieczeństwo podróżnych ,bo jadąc takim transportem masz pewność że nie dojdzie do kolizji jak na drogach
onlyRzeszow pisze: Most jest częścią obwodnicy , mieszkańcy np.: osiedla pobitno aby dojechać do lubelskiej nie muszą już tyle km jechać tylko maja szybki skrót.
onlyRzeszow pisze:Miasto wcale w to nie brnie tylko chce jedynie ułatwić dojazd do Rzeszowa mieszkańcom Boguchwały ,
onlyRzeszow pisze:Jeżeli ma sie takich „pasażerów” jak ty którzy chcieli by aby autobusy kursowały co chwila to nawet tańszym biletem nie zmusi do korzystania z komunikacji miejskiej.
Przede wszystkim: czas przejazdu komunikacją miejską powinien być krótszy niż samochodem, Koszt przejazdu komunikacją miejską powinien być niższy niż samochodem. Komfort jazdy komunikacją miejską nie powinien znaczącą odbiegać od komfortu jazdy własnym autem,
onlyRzeszow pisze: Więc co za problem kupić bilet miesięczny trasowany wiele mniej to wyniesie aniżeli zakup codziennie biletu jednorazowego.
onlyRzeszow pisze: na trasie gdzie będzie się poruszała ludzie niewykluczone że z MPków rezygnują.
onlyRzeszow pisze:Napisz jeszcze czym w Zielonej przekonali ludzi ,bo teraz się ośmieszyłeś. Pisałem już i powtórzę, tam jest inna mentalność ,ludzie wolą być w silniejszym mięście niż w biednej gminie. To tak jak upadającą firmę przejmuje bogatsza pod swoje skrzydła.
onlyRzeszow pisze:Przystanek chcesz aby był jeden dla obu komunikacji w Rzeszowie ?? Wyobraź sobie że z wydzielonego pasa tramwaj w Rzeszowie skręca po przekątnej na przestanek autobusowy, jak by drogi w mieście wyglądały.
onlyRzeszow pisze:poza tym ciekawie to wygląda z jednej strony jeden pas ruchu z drugiej dwa i to w warszawie w dodatku zdjęcie przedstawia dwa tory obok siebie ,w Rzeszowie to jest fizycznie nie do przeskoczenia. Nie wiesz widzę co wklejasz.
onlyRzeszow pisze:Powstanie ,bo za to co zabierze się Pan Ferenc jest finalizowane . Gdyby była decyzja z rządu kilka lat temu to pieniądze dawno byłyby pozyskane i rozpoczynała by się budowa. Zmienił się rząd i mam nadzieje że w tej kwestii opieszale jak poprzednicy nie będą się guzdrać.
onlyRzeszow pisze:Jaki plan miasta Poznania porównałeś ?? u nich wcześniej tramwaje jeździły więc powrócili to tej komunikacji mając już torowisko.
onlyRzeszow pisze:Rzeszów nie ma miejsca na tramwaje żadne przeżytki miasta wszystkie które wymieniłeś posiadały ten środek transportu wcześniej lub posiadają nadal.
Napisz te miasta które nie miały wcześniej tramwaju a mają .
onlyRzeszow pisze:Kwiatkowskiego często jest w godzinach szczytu zakorkowana, dlatego taka kładka prowadząca z ul.grabskiego do żeglarskiej będzie w sam raz dogodnym skrótem dla samochodów .
onlyRzeszow pisze:Polecam przeczytać OBWODNICĘ PÓLNOCNĄ TEŻ POWOLI REALIZUJĄ:
onlyRzeszow pisze:Dostosowane ulice to nie znaczy że nic nie budowali ,widzę że jesteś jakimś dzieckiem z gimnazjum. Wystarczy że po wyremontowaniu dróg na tych miejscach gdzie wcześniej były szyny położą je ponownie .
onlyRzeszow pisze:Tak tak będą pasy zieleni rozpierniczać żeby tramwaj miał gdzie przejechać hahaha
onlyRzeszow pisze:Co ty wypisujesz masakra , ruch w mieście będzie dopiero sparaliżowany . Tramwaj jadący pasem zieleni chcąc „skręcić” na przestanek autobusowy jak chciałeś musi przeciąć jezdnie a tym samym wstrzymać ruch samochodów i tak za każdym razem
Wróć do Inwestycje niezrealizowane
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości