autor: bob104 » 20 sty 2026, 15:15
Przeglądnąłem powyższe zestawienie cen mieszkań w odniesieniu do poszczególnych osiedli i dziwi mnie, czemu Baranówka jest najtańsza. Sam na niej mieszkam (w okolicach Starzyńskiego) i w niedalekiej przyszłości zamierzam zmienić mieszkanie na większe, ale nie wyobrażam sobie zmieniać osiedla. Najchętniej nawet zostałbym w tym samym bloku. Jak dla mnie to to osiedle jest chyba najlepszym do mieszkania w całym Rzeszowie. Niedaleko mnie jest pętla, z której jeżdżą m.in. 18 i 19. Są to linie najczęściej (zaraz po 0A i 0B) jeżdżące w Rzeszowie z taktem co 15 min, w weekendy co 30 min oraz przejeżdżające całe miasto dwiema różnymi trasami. Niedaleko są dwa przystanki kolejowe, z których dojadę do centrum, na lotnisko/Kolbuszową lub w stronę Dębicy. Piechotą idę na nie 10 min. Łatwy dojazd do autostrady i S19 bez konieczności przebijania sią przez całe miasto. Jak oddadzą Wisłokostradę to szybki dojazd do Rejtana. No i połączenie Warszawskiej z Krakowską, które będzie przebiegać w pobliżu osiedla, ułatwiające wjazd na Warszawską lub Lubelską. Infrastrukturalnie ten rejon Rzeszowa jest chyba najbardziej rozwinięty i trafia tu najwięcej pieniędzy na drogi. Dojazd do centrum łatwy i bez wąskich gardeł.
W odległości 300 m od mojego bloku mam orlika, basen, MDK, szkołę podstawową, żłobek, 3 przedszkola, carrefura, biedronkę, fraca, inne sklepy, wszelkiej maści usługi (fryzjerzy, kosmetyczki, itp.), pizzerie, siłownie, mnóstwo placów zabaw, w tym jeden z górką do jazdy na sankach, dwa pumptracki, kort tenisowy. Niedaleko galeria Nowy Świat. Odległości między blokami spore, dużo a nawet bardzo dużo zieleni. Może renoma Baranówki działa odstraszająco, ale mieszkam tu 10 lat i jeszcze nie spotkałem się z czymś o czym nieraz słyszałem, że jest to najniebezpieczniejsze osiedle w Rzeszowie. Znajomi, którzy mieszkają tutaj od urodzenia mówili, że kiedyś było naprawdę niebezpiecznie ale od dłuższego czasu jest normalnie. Wiadomo, że szwendają się nieraz jacyś gówniarze i pomalują coś na śmietniku, ale to raczej zdarza się na każdym osiedlu. Tak więc moim subiektywnym zdaniem to osiedle naprawdę jest przyjemne do życia.