[ul. Wyspiańskego] Podkarpackie Centrum Lekkoatletyczne

Wiadomości dotyczące rzeszowskich inwestycji będących w realizacji.

Re: [ul. Wyspiańskego] Podkarpackie Centrum Lekkoatletyczne

Postautor: Duszek » 17 cze 2025, 20:38

I jeszcze nowy "Raport z Budowy PCLA..."

Awatar użytkownika
Duszek
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 18 lip 2014, 11:45

Postautor: PanKrzychu » 17 cze 2025, 21:18

Też początkowo uważałem, że jest za mały, ale im więcej stadionów przeglądnąłem pod tym kątem tym bliżej mi do stwierdzenia, że jest właśnie bardzo dobry. Załączam poniżej frekwencje top3 polskich lig oraz topowych lig z Czech, Austrii i Szwajcarii. Patrząc również na frekwencje wstecz, jeśli Resovia zaczęłaby dochodzić do 5k to byłby spory sukces, a wypełnianie stadionu w 90% to raczej marzenia. A wtedy będzie można dobudować brakującą trybunę, która da pewnie dodatkowe 1-1,5k.

stadiony.png
stadiony.png (201.42 KiB) Przeglądany 492 razy

stadiony2.png
stadiony2.png (150.27 KiB) Przeglądany 492 razy

Na Lublin też nie ma co patrzeć, bo oni historycznie mieli sporą fanbazę i 8 lat temu grając w 3 lidze mielii widownie takie, jakich Resovia nie była w stanie osiągnąć w szczycie popularności w 1 lidze.

Zrzut ekranu 2025-06-17 211312.png
Zrzut ekranu 2025-06-17 211312.png (68.77 KiB) Przeglądany 492 razy
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Duszek » 17 cze 2025, 21:47

W Polsce są chyba 2 stadiony I kategorii (najwyższej) PZLA - Stadion Śląski i Zawisza Bydgoszcz. PCLA Rzeszów będzie jedynym II-giej kat., reszta to III, IV, V itd. Liczymy więc na zawody rangi mistrzostw Polski i mitingów międzynarodowych. Pojemność stadionu wydaje mi się również odpowiednia i do takich imprez.
Awatar użytkownika
Duszek
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 18 lip 2014, 11:45

Postautor: Tom » 18 cze 2025, 8:42

Ja również uważam, że budowany stadion jest za mały z kilku względów.
Aby uzyskać pierwszą kategorię PZL to trzeba minimum 10K miejsc na trybunach. Szkoda, bo naprawdę nie wiele brakło. Pierwsza kategoria to jednak imprezy o większym prestiżu. Jak się już buduję i wydaję dużo kasy to tak naprawdę nie wiele zabrakło.
Jeśli mówimy o kibicach piłkarskich, to aktualna średnia frekwencja na ekstraklasie to ponad 12 000 kibiców na mecz.
Problem z frekwencją na Resovii jest taki, że klub nie gra na swoim stadionie od praktycznie 8 lat. Sam często lubiłem pójść na mecz na W22. Niestety odkąd grają na Hetmańskiej to byłem na meczu może 5 razy.

Pamiętam jak Lublin budował stadion jak Motor grał w 3 lidze, ale dzięki stadionowi i związanego z tym potencjałem do klubu wszedł poważny inwestor.
>>> Szukam pracy :) więcej na priv <<<
Tom
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 10 lut 2015, 21:50

Postautor: bartek86 » 18 cze 2025, 8:45

Żeby się promować to trzeba mieć bazę na odpowiednim poziomie. Przykład
- np dobry stadion średniej wielkości (wy piszecie, że ten na 8k jest ok), ale ja uważam, że na minimum 15k, a wiecie dlaczego? bo na stadionie 8k nikt nie zrobi meczu ME U18,U19, U20 itp. bo są inne lepsze i większe
- to samo z basenami, musi być baza. Jak wybudujesz basen jak na Matuszczaka to ok, ładnie i samowystarczalnie, ale jakbyś chciał zawody zrobić to nikt nie spojrzy na ten basen, bo jest za mały pod każdym względem

Co daje jeszcze odpowiednia baza? a no np koncerty lepszych zespołów, bo pojemność większa, inne wydarzenia sportowe, kulturalne itp. Rzeszów jeśli chodzi o sport i wydarzenia kulturalne to 3-4 liga. Mi tutaj oczywiście nic do tego, taki mamy klimat i widocznie dla włodarzy tak jest ok. Wszystko jest kwestią skali, odpowiedniego balansu, ale jak chcesz być w top to musisz pokazać coś nowego, innego, nowoczesnego, zachęcającego itp. a tego w Rzeszowie nie ma.
Co do PCL to super, że się buduje, ale rozmiary tego przedsięwzięcia są zbyt małe na Rzeszów (moje osobiste zdanie). Rzeszów jako miasto na ponad 200k powinien mieć minimum:
- 1 porządny stadion na 2 drużyny na pojemność 15k;
- porządną nową halę sportową dla dziewczyn (MP) i chłopaków - siatkówka to śmietanka na torcie, tylko obiekty nie dają rady (a jest przecież jeszcze koszykówka);
- porządne duże lodowisko;
- 1 porządny stadion na lekkoatletykę na organizację zawodów MP na każdym szczeblu

To jest takie minimum dla miasta w mojej opinie jeśli chodzi o sport w mieście. Kwestia jak każdy odbiera i chce widzieć Rzeszów. Miasta o wiele mniejsze mają lepsze bazy sportowe, a Rzeszów woli kopiować, ale w mniejszej skali nie myśląc, czy czasem to co się planuje nie będzie za małe za 5lat. Czasem włodarze mniejszych miast mają lepsze wizje, niż wydawać by się mogło miasto z TOP15 miast Polski.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: peter » 18 cze 2025, 9:38

Stadion jest za mały na organizację poważnych imprez. Te 10k to powinien mieć, kropka.
peter
Maniak
Maniak

Na forum od: 04 paź 2014, 18:21

Postautor: bartek86 » 18 cze 2025, 10:15

No te 10k-12k to mus. Szkoda, bo powstanie prawdopodobnie ładny obiekt, ale jeśli chodzi o imprezy to będzie problem, bo nic poważnego nie przyciągniemy. Zaraz się okaże, że czegoś mu brakuje i nie będzie można na nim czegoś organizować. Teraz to trzeba kibicować i liczyć, że się uda coś w tym Rzeszowie zmienić, może nie ta skala, ale jakaś cegiełka na plus.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: gustawtrzmiel » 18 cze 2025, 14:53

Jaka duża impreza skoro z jednej strony nie będzie trybuny tylko zadaszona dziura, stołki będą rozstawiać jak się trafi jakaś ogólnopolskia impreza? Nowy obiekt, budowany od zera i dziura zamiast trybuny, nie dało się inaczej zaprojektować, Rzeszów, miasto budowlanej "fantazji".
gustawtrzmiel
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 16 paź 2014, 16:06

Postautor: pisul » 18 cze 2025, 15:01

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Patryk M » 18 cze 2025, 21:02

PanKrzychu pisze: A wtedy będzie można dobudować brakującą trybunę, która da pewnie dodatkowe 1-1,5k.

Nie ma tam stóp fundamentowych a wg mnie powinny tam być. Kiedyś przydałyby się na taką ewentualność. Ponadto jest problem słupów.
Słupy są uzbrojone tylko pod konstrukcję dachu; poniżej są surowe, bez uzbrojenia pod konstrukcję trybun.
To jest tak, oprócz oszczędności jest też bezmyślność, co do przyszłości.

Autor Okiem Gregora.png
Autor Okiem Gregora.png (779.58 KiB) Przeglądany 131 razy

Z tego Raportu Budowy3 powyzej: film tak od 1.0 min – do 1.40 min – wynika, że nie wiadomo jeszcze jaka będzie elewacja. Jeśli tak, to jak mogą wrzucić wizualizacje?
Wychodzi na to, że nie zapadły jeszcze decyzje, co do rodzaju tej elewacji.
Pewnie będą jechać pod stan surowy obiektu i w zależności od kasy + innych czynników, po drodze zapadną decyzje odnośnie, oby jakiejś elewacji.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Poprzednia

Wróć do Budowa