autor: bartek86 » 18 cze 2025, 8:45
Żeby się promować to trzeba mieć bazę na odpowiednim poziomie. Przykład
- np dobry stadion średniej wielkości (wy piszecie, że ten na 8k jest ok), ale ja uważam, że na minimum 15k, a wiecie dlaczego? bo na stadionie 8k nikt nie zrobi meczu ME U18,U19, U20 itp. bo są inne lepsze i większe
- to samo z basenami, musi być baza. Jak wybudujesz basen jak na Matuszczaka to ok, ładnie i samowystarczalnie, ale jakbyś chciał zawody zrobić to nikt nie spojrzy na ten basen, bo jest za mały pod każdym względem
Co daje jeszcze odpowiednia baza? a no np koncerty lepszych zespołów, bo pojemność większa, inne wydarzenia sportowe, kulturalne itp. Rzeszów jeśli chodzi o sport i wydarzenia kulturalne to 3-4 liga. Mi tutaj oczywiście nic do tego, taki mamy klimat i widocznie dla włodarzy tak jest ok. Wszystko jest kwestią skali, odpowiedniego balansu, ale jak chcesz być w top to musisz pokazać coś nowego, innego, nowoczesnego, zachęcającego itp. a tego w Rzeszowie nie ma.
Co do PCL to super, że się buduje, ale rozmiary tego przedsięwzięcia są zbyt małe na Rzeszów (moje osobiste zdanie). Rzeszów jako miasto na ponad 200k powinien mieć minimum:
- 1 porządny stadion na 2 drużyny na pojemność 15k;
- porządną nową halę sportową dla dziewczyn (MP) i chłopaków - siatkówka to śmietanka na torcie, tylko obiekty nie dają rady (a jest przecież jeszcze koszykówka);
- porządne duże lodowisko;
- 1 porządny stadion na lekkoatletykę na organizację zawodów MP na każdym szczeblu
To jest takie minimum dla miasta w mojej opinie jeśli chodzi o sport w mieście. Kwestia jak każdy odbiera i chce widzieć Rzeszów. Miasta o wiele mniejsze mają lepsze bazy sportowe, a Rzeszów woli kopiować, ale w mniejszej skali nie myśląc, czy czasem to co się planuje nie będzie za małe za 5lat. Czasem włodarze mniejszych miast mają lepsze wizje, niż wydawać by się mogło miasto z TOP15 miast Polski.