[Jasionka] DW869 Droga Lotniskowa - rozbudowa

Informacje z całego Województwa Podkarpackiego

Re: [Jasionka] DW869 Droga Lotniskowa - rozbudowa

Postautor: Doniek » 17 mar 2023, 10:51

Tez jestem tego samego zdania. Chociaż ta odnoga na rondzie w dawnej Rogoźnicy juz dawno przewidywała, że półdzie dalej. Gdzieś z 8-9lat to rondo jest wybudowane bez połączenia tego zjazdu koło złomu. A i szanowny Panie redaktorze Karolu, nie ma już miejscowości Rogoźnica, tylko Głogów Młp. ;)
Doniek
Maniak
Maniak

Na forum od: 13 mar 2017, 23:32

Postautor: Patryk M » 15 maja 2023, 20:27

Sześć firm chce budować V etap drogi lotniskowej. Ma powstać w 44 miesiące

Chodzi o zaprojektowanie i budowę kolejnego odcinka drogi wojewódzkiej nr 869 do węzła autostrady A4 „Rzeszów Zachód”. Dwie oferty mieszczą się w budżecie przygotowanym przez Podkarpacki Zarząd Dróg Wojewódzkich w Rzeszowie. Przetarg powinien zostać rozstrzygnięty latem tego roku.

http://czytajrzeszow.pl/?id=32174&idd=4&poz=ml0
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: riko » 15 kwie 2024, 11:02

https://www.halorzeszow.pl/artykul/1100 ... v2LIBPC984

Kolejny odcinek drogi wojewódzkiej 869 w gm. Głogów Młp.
Marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl w poniedziałek, podczas spotkania z burmistrzem Głogowa Małopolskiego poinformował o planach budowy kolejnej części drogi wojewódzkiej 869, tzw., drogi lotniskowej. Nowa jezdnia połączy lotnisko z węzłem autostradowym.
Budowa kolejnego docinka drogi lotniskowej kosztować będzie około 60 milionów złotych i połączy lotnisko w Jasionce, od węzła autostradowego Rzeszów Północ do węzła Rzeszów-Zachód. Kolejny odcinek drogi wojewódzkiej przechodzić będzie przez tereny gminy Głogów Małopolski.

Udało się pozyskać środki z Polskiego Ładu w kwocie ponad 55 milionów złotych. Do tego dochodzi wkład własny samorządu województwa podkarpackiego. Ważna jest też współpraca przy realizacji tej inwestycji z gminą Głogów Małopolski, bo trzeba zrobić zjazd, dojazd, jakąś alternatywną drogę równoległą, zapasową, bezpieczne skrzyżowania i to wszystko jest pod taką szczególną opieką włodarza, który patrzy i reaguje na te potrzeby, często zgłaszane przez mieszkańców - mówił Władysław Ortyl, dodając, że budowa kolejnego odcinka drogi lotniskowej zakończy się w 2027 r.

Strategiczna droga.

- Głogów Małopolski zyska bezpośredni zjazd na drugi węzeł autostradowy, a więc poprawi się sytuacja i komunikacja w tym obszarze, jeżeli chodzi o przepustowość, zmniejszone zostaną zatem i korki - wskazywała marszałek. - Jednocześnie otwierają się nowe możliwości do inwestowania. Przypomnę też, że węzeł Rzeszów-Zachód ma przecież służyć do połączenia i wykonywania nowej drogi, takiej alternatywnej "dziewiątki” (drogi krajowej nr 9 - redakcja), która będzie łączyła się z obwodnicą Kolbuszowej i Nowej Dęby. Będzie to taka tranzytowa droga - zauważył Ortyl. Dla samorządu województwa budowa nowych obwodnic i dróg do nich równoległych jest ważna, bo inwestycje te zapisano w Planie Transportowym Województwa Podkarpackiego, który został zaakceptowany przez Brukselę, jako drogi strategiczne.
riko
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lut 2015, 14:42

Postautor: PanKrzychu » 14 gru 2024, 11:33

Droga lotniskowa v5.jpg
Droga lotniskowa v5.jpg (1.03 MiB) Przeglądany 3269 razy

Taki schemat naniesiony jest na geoportal powiatu rzeszowskiego - nie widziałem go do tej pory na forum, to wrzucam. Pokrywa się to z wariantem drugim w tym newsie: https://czytajrzeszow.pl/?idd=10&id=30869&poz=mr1&show=-1&pagebl1=0
Nie wiem, od kiedy to jest na geoportalu, bo na powiat rzeszowski jak wchodziłem to tylko obczaić moją gminę.

Jeśli jest jednak faktyczny przebieg, to jest to zastanawiające pod kątem budowy nowej DK9. Zastanawia mnie tym bardziej, że przeglądając Studium dla Gminy Świlcza znalazłem w nim w zmianach z zeszłego roku wielokrotne wspomnienie o nowej, projektowanej drodze wojewódzkiej, np.:
Obszar objęty zmianą studium dla tzw. „obszaru strategicznego” położonego w obrębie
Bratkowice i Mrowla posiada możliwość dostępu do infrastruktury technicznej natomiast
obsługa komunikacyjna częściowo jest zapewniona, jak również jest planowana budowa drogi
wojewódzkie, która stanowić ma zadanie Zarządu Województwa i nie obciąży budżetu
gminy.

Drogi wojewódzkie
Planuje się lokalizację połączenia drogowego łączący autostradę A4 z drogą krajową nr 94
mające na celu obsługę komunikacyjną terenu inwestycyjnego położonego w obrębach
Bratkowice – Mrowla.

Znalazłem tą drogę w rysunkach (czerwona linia) i naniosłem na mapę wraz z wspominanym terenem inwestycyjnym:
Zrzut ekranu 2024-12-14 091330.jpg
Zrzut ekranu 2024-12-14 091330.jpg (348.33 KiB) Przeglądany 3269 razy

Pliki można pobrać tutaj: Biuletyn Informacji Publicznej Gminy Świlcza

Zastanawiam się, jak te trzy drogi: V etap lotniskowej, DK9 i ta nowa wojewódzka mają się do siebie. Widzę takie rozwiązania:
1. Ten wariant na geoportalu jest błędny. DK9 będzie wpadać prosto w S19 między zbiornikami wodnymi i dostaniemy tam rondo w linii. Wtedy nowa wojewódzka, która po północnej stronie autostrady jest w ciągu drogi powiatowej 1381R odłączy się od DK9 gdzieś między Budami Głogowskimi a Bratkowicami. Być może powstanie wtedy jeszcze 6 etap lotniskowej w przyszłości.
2. Wariant na geoportalu jest prawidłowy, DK9 nie powstanie między zbiornikami tylko dojdzie do powiatówki i pójdzie jej śladem do A4, gdzie odbije w stronę węzła, a prosto pójdzie droga wojewódzka.
3. DK9 pójdzie między zbiornikami, ale nowa wojewódzka nie pójdzie dalej na północ śladem powiatówki, tylko jest tą samą wojewódzką, co droga lotniskowa, czyli dostaniemy "etap 6".

Jak to widzicie? Mi najbliżej chyba do opcji trzeciej. Szczerze mówiąc do tej pory byłem przekonany, że jadąc S19 na północ po przejechaniu nad A4 po prostu trafimy na rondo z pierwszym zjazdem w lotniskową i drugim (prosto) na DK9 między stawy. Ten wariant na geoportalu i informacja o nowej planowanej drodze wojewódzkiej wprowadziły trochę niepewności.

Zastanawia mnie też przy okazji, gdzie ta nowa wojewódzka wpadnie na DK94. Podejrzewam, że na wprost powiatowej 1389R, czyli drogi na Woliczkę, bo w planach jest tam przygotowany mały węzeł, który miał obsługiwać planowaną tam IKEĘ:
Zrzut ekranu 2024-12-14 102618.png
Zrzut ekranu 2024-12-14 102618.png (1.34 MiB) Przeglądany 3269 razy

Tutaj MPZP Gminy Świlcza, jakby kogoś interesowało.
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Tukam » 16 gru 2024, 12:29

Z artukułów o obwodnicach Kolbuszowej i Nowej Dęby wynika, że będzie to droga 2+2. Każdy inny wariant, niż zejście na prosto z tego wiaduktu na dół i kontynuuacja śladu wydaje się protezą. Rondo w śladzie drogi to też proszenie się o skocznię K120.
Tukam
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 lut 2021, 14:47

Postautor: PanKrzychu » 16 gru 2024, 14:58

No też myślę, że DK9 powinna iść prosto. Tylko jestem ciekaw, jak to rozwiążą. Rondo na trasie wydaje się faktycznie ryzykowne, chociaż z tego, co czytam, to jak najbardziej możliwe, skoro to już technicznie nie będzie S19, a zjazd z niej. Ale pobawiłem się chwilę paintem i mi wyszło, że prawdopodobnie zmieściliby tutaj taki węzeł, jak jest na Rzeszów Płd. Być może pójdą w takie rozwiązanie.
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (293.51 KiB) Przeglądany 3125 razy
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Nikoś » 17 gru 2024, 9:12

Tukam pisze:Z artukułów o obwodnicach Kolbuszowej i Nowej Dęby wynika, że będzie to droga 2+2.
Docelowo, bo w pierwszym etapie powstanie bida wersja 1 jezdniowa z opcja na rozbudowe kiedyś tam do 2 pasów. I dotyczy to całego nowego przebiegu drogi
A wszelkie kombinacje z połączeniem iluś tam dróg na tym weźle to nie tędy droga.
Jako główna powinna iść własnie ta na Kolbuszową a te lokalne poprzez ronda i inne bezkolizyjne skrzyżowania
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: Duszek » 18 maja 2025, 14:55

11 kwietnia 2025 roku została wydana decyzja ZRID dla inwestycji: „Budowa drogi wojewódzkiej nr 869 pomiędzy autostradą A4 a DK9 i drogą ekspresową S19 etap V” przez Wojewodę Podkarpackiego. Zakończono etap projektowy zadania realizowanego w systemie „zaprojektuj i wybuduj”. 24 kwietnia przekazano plac budowy Wykonawcom w celu rozpoczęcia inwestycji w terenie. Zgodnie z planem nową drogą pojedziemy w połowie 2027 roku.

https://www.pzdw.pl/o-nas/aktualnosci/i ... owa-etap-v
Awatar użytkownika
Duszek
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 18 lip 2014, 11:45

Postautor: PzD91 » 20 maja 2025, 10:13

^^
Jak rozumiem, na ten moment będzie to bezkolizyjny zjazd z A4 i dojazd do istniejącej DW869, ciekawe jak rozwiążą połączenie z przyszłym nowym śladem DK9, oby nie małe rondko.
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

Postautor: Nikoś » 20 maja 2025, 11:17

Ta droga to od poczatku nie porozumienie i tyle, ale skoro buduja to ok
A polaczenie to tylko rondo bo co swiatla :lol:
Nikoś
Maniak
Maniak