Zapowiedzi inwestycyjne

Aktualności dotyczące rzeszowskich inwestycji.

Re: Zapowiedzi inwestycyjne

Postautor: abrakadabra » 11 wrz 2024, 0:03

Ktoś wie może co finalnie powstanie przy ulicy Paderewskiego, zaraz obok parku na Slocinie naprzeciwko wjazdu na Dzielnice Parkową? Ściany nowego budynku już stoją. Tempo imponujące. Na tablicy informacyjnej jest podanie jedynie info że powstaje budynek usługowo-handlowy a inwestorem jest Alicja i Piotr Nowak. Ktoś coś wie na ten temat?
abrakadabra
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 19 maja 2020, 22:34

Postautor: Doniek » 11 wrz 2024, 6:38

PzD91 pisze:
Doniek pisze:Ciekawe. Zastanawiam mnie skąd pomysł, że znajdą na tych magazynach ludzi do pracy. Chyba, że naprawdę sypną groszem. Oraz wielce mnie ciekawi kto tam może być najemcą. Lokalizacja mega dobra. Ale jeszcze lepsza byłaby w Terliczce, hektary ziemi - tylko gdyby tak zrobić zjazd/wjazd na S19/A4

Przecież w Rzeszowie i okolicach jest łącznie kilkanaście tys. bezrobotnych + coraz częściej imigranci. Chętnych do pracy to jeszcze długu tu nie braknie.

Wiesz z doświadczenia, z jakiś danych czy tylko tak Ci się wydaje ? :)
Doniek
Maniak
Maniak

Na forum od: 13 mar 2017, 23:32

Postautor: Grazzty » 11 wrz 2024, 8:21

Doniek pisze:Wiesz z doświadczenia, z jakiś danych czy tylko tak Ci się wydaje ? :)

Ma pewnie na myśli dane z GUS a wg nich mamy 19tys. bezrobotnych zarejestrowanych w podregionie rzeszowskim (cokolwiek to dokładnie oznacza). Link: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ ... 2,144.html
Grazzty
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 16 maja 2024, 21:08

Postautor: PzD91 » 11 wrz 2024, 11:20

Doniek pisze:
PzD91 pisze:
Doniek pisze:Ciekawe. Zastanawiam mnie skąd pomysł, że znajdą na tych magazynach ludzi do pracy. Chyba, że naprawdę sypną groszem. Oraz wielce mnie ciekawi kto tam może być najemcą. Lokalizacja mega dobra. Ale jeszcze lepsza byłaby w Terliczce, hektary ziemi - tylko gdyby tak zrobić zjazd/wjazd na S19/A4

Przecież w Rzeszowie i okolicach jest łącznie kilkanaście tys. bezrobotnych + coraz częściej imigranci. Chętnych do pracy to jeszcze długu tu nie braknie.

Wiesz z doświadczenia, z jakiś danych czy tylko tak Ci się wydaje ? :)

Dane GUS, kolega wyżej podał linka nawet. Wg Eurostatu tak samo, na Podkarpaciu wciąż najwyższe bezrobocie w skali kraju.
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

Postautor: Tukam » 11 wrz 2024, 15:30

Przy Przemysłowej za Orlenem jakaś firma kończy budynek. Wiadomo co to?
Tukam
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 lut 2021, 14:47

Postautor: kado7 » 11 wrz 2024, 16:26

Firma WEPA. Ta która mieści się obok przy skrzyżowaniu Przemysłowej z Magazynową.
kado7
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 19 sie 2015, 14:53

Postautor: Doniek » 11 wrz 2024, 21:29

PzD91 pisze:Dane GUS, kolega wyżej podał linka nawet. Wg Eurostatu tak samo, na Podkarpaciu wciąż najwyższe bezrobocie w skali kraju.

Posiłkujesz się statystyką, ale rozumiesz i wyciągasz z tego wnioski, czy powielasz ogólniki ? Znasz to z badań empirycznych? W gospodarce występuje coś takiego jak stopa bezrobocia naturalnego do ok 4%. Wg. przedstawionych danych z GUSu w powiecie rzeszowskim mamy 7%, nadal nie jest to wysoki poziom jak na to co było dawniej . A teraz spójrzmy na to z bardziej praktycznego i socjologicznego spojrzenia. Czy komuś z najdalszych zakątów powiatu opłaca się dojeżdżać aż tyle? Dodatkowo chęci do aktywności zawodowej społeczeństwa są odwrotnie proporcjonalny to poziomu socjału w Polsce. A skad to wiem? Bo rekrutowałem w tej okolicy, a nawet popytałem obecnie rekrutujących jak im idzie szukanie pracowników magazynowych :roll: A skąd Panattoni tu buduje? Bo oprócz najwyższego bezrobocia jak sami wskazujecie, na podkarpaciu mocno średnio się płaci.
Doniek
Maniak
Maniak

Postautor: Grazzty » 11 wrz 2024, 22:18

Schodzimy na offtop... Co mamy więcej dostępnego aby ogólnie spojrzeć na problem? Dane statystyczne (GUS & Eurostat) vs doświadczenia jednostek (Twoje) z rekrutacji do pracy (może i słuszne ale dalej, jednostkowe). Dobrze że wskazujesz na problem danych statystycznych bo tak, nie powinno się ich brać dosłownie.

Proponuje spojrzeć na to inaczej - Ściana wschodnia naszego kraju (w tym nasze województwo) to jednak ciągle nie wyeksplorowany obszar patrząc na ilość miejsc pracy dla relatywnie taniej siły roboczej w EU. Poza tym, taki magazyn to nie tylko pracownicy na minimalnej. Jak dołożymy do tego rozbudowującą się S19/obecność A4, perspektywy jednak jakiegoś "spokoju" na wschodzie to miejsce robi się bardzo dobre pod inwestycje na hub logistyczny/magazyn do wynajęcia. Dla dowolnego biznesu który zobaczy w tym wartość.

Moje doświadczenia z IT (nawet przed COVID) każą wysnuć wniosek że im więcej konkurencyjnych firm, tym lepiej na końcu dla pracowników (finansowo ale i w perspektywach rozwoju i opcji). I tego nam wszystkim życzę :)
Grazzty
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 16 maja 2024, 21:08

Postautor: Doniek » 12 wrz 2024, 6:51

Nie będę pisał czym tu sie dokładnie zajmuje bo mnie będzie łatwo namierzyć, ale co nieco orientuje się w rzeszowskiej okolicy w tej branży. Ja nie neguje zasadności jego budowy. Na pewno sztaby mądrzejszych, bardziej doświadczonych ludzi z Warszawki to wykalkulowało, korpo nic z dobrego serca nie zrobi i wzieli wszystkie zmienne pod uwagę. Pewnie zewnętrzne agencje będą się martwiły pozyskaniem siły roboczej, jednak z tego co widywałem do BSH non stop szukał :)
Bardziej ciekawią mnie potencjalni najemcy tych powierzchni, .
Doniek
Maniak
Maniak

Postautor: PzD91 » 12 wrz 2024, 14:26

Doniek pisze:
PzD91 pisze:Dane GUS, kolega wyżej podał linka nawet. Wg Eurostatu tak samo, na Podkarpaciu wciąż najwyższe bezrobocie w skali kraju.

Posiłkujesz się statystyką, ale rozumiesz i wyciągasz z tego wnioski, czy powielasz ogólniki ? Znasz to z badań empirycznych? W gospodarce występuje coś takiego jak stopa bezrobocia naturalnego do ok 4%. Wg. przedstawionych danych z GUSu w powiecie rzeszowskim mamy 7%, nadal nie jest to wysoki poziom jak na to co było dawniej . A teraz spójrzmy na to z bardziej praktycznego i socjologicznego spojrzenia. Czy komuś z najdalszych zakątów powiatu opłaca się dojeżdżać aż tyle? Dodatkowo chęci do aktywności zawodowej społeczeństwa są odwrotnie proporcjonalny to poziomu socjału w Polsce. A skad to wiem? Bo rekrutowałem w tej okolicy, a nawet popytałem obecnie rekrutujących jak im idzie szukanie pracowników magazynowych :roll: A skąd Panattoni tu buduje? Bo oprócz najwyższego bezrobocia jak sami wskazujecie, na podkarpaciu mocno średnio się płaci.

Ale o co Ci chodzi w sumie, bo nie rozumiem Twojego wywodu. W powiecie rzeszowskim jest ok.7-8% bezrobocie, ale w takim ropczycko-sędziszowskim to jest 10% a w strzyżowskim jest 18%, uśredniając w regionie NUT3-rzeszowskim jest ok. 7% bezrobocie, co przekłada się na 18tys ludzi zarejestrowanych w PUP jako bezrobotni, a przecież ludzie dojeżdżają jeszcze z dalsza, a to jest przy węźle A4 to dojazd jest idealny. GUS i Eurostat podają, że na Podkarpaciu jest najwyższe bezrobocie w kraju i jedne z najniższych wynagrodzeń (jedno idzie w parze z drugim zazwyczaj) i jednocześnie poziom aktywności zawodowej jest najniższy w kraju, takie są fakty, więc chętnych do pracy nie brakuję, a to, że nie mogłeś ludzi zrekrutować, może wynikać z różnych rzeczy, typu: za niska stawka jak na dane stanowisko, zła renoma firmy, słaby proces rekrutacyjny etc etc

Doniek pisze:Nie będę pisał czym tu sie dokładnie zajmuje bo mnie będzie łatwo namierzyć, ale co nieco orientuje się w rzeszowskiej okolicy w tej branży. Ja nie neguje zasadności jego budowy. Na pewno sztaby mądrzejszych, bardziej doświadczonych ludzi z Warszawki to wykalkulowało, korpo nic z dobrego serca nie zrobi i wzieli wszystkie zmienne pod uwagę. Pewnie zewnętrzne agencje będą się martwiły pozyskaniem siły roboczej, jednak z tego co widywałem do BSH non stop szukał :)
Bardziej ciekawią mnie potencjalni najemcy tych powierzchni, .

BSH ma po prostu złą renome i niekonkurencyjne stawki - słyszałem to od kilku osób, którzy otarli się o tę firmę. Ludzie odchodzą, więc dlatego ciągle "rekrutują".
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy