[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Postautor: Patryk M » 02 cze 2024, 10:20

bartes_7 pisze:Mnie martwi jedna sprawa. Pomijam już fakt kontrowersyjnej elewacji. Mianowicie martwi mnie brak tego tarasu widokowego (a może będzie?). Wszędzie gdzie byłem (Gdańsk, Wrocław, Warszawa itp) na najwyższych wieżowcach są tarasy/restauracje widokowe, które działają jak magnes na turystów. Jeśli coś takiego nie powstanie na Olszynkach to wielka szkoda i ignoranctwo inwestora. Przynajmniej (po piwnicach) byłaby wyśmienita atrakcja turystyczna, których Rzeszów niestety nie ma zbyt dużo w swoim portfolio.

Nie jest powiedziane, że ich nie będzie ani też, że będą tylko dostępne np. dla knajpy czy mieszkańców wieży. Dałem to kiedyś, gdy zaczęli odsłaniac ten szacht na west:

Patryk M pisze:W planach był ten cały punkt widokowy nad szachtami;

olwws.jpg
olwws.jpg (59.43 KiB) Przeglądany 1363 razy

Celowo „był” dlatego, że nie chcę odnosić się do tego wprost. Podobnie jak do tego ew. dostępnego tarasu, wind zewnętrznych, knajpy itp., czy też wysokości tej całej iglicy czy masztu.
To ich sprawa, aby o tym informować, ale taką a nie inną mają strategię odnośnie info w temacie wieży W. O ile to o tych dodatkowych piętrach, nie ujawnianie przez nich przez długi czas, mimo ich wznoszenia, było zrozumiałe. /Ktoś, kto miał do czynienia ze zmianą pozwolenia, co ważne w czasie trwania budowy! powinien wiedzieć o co chodzi./
O tyle teraz, jak dla mnie nie ma już powodu, aby nie podać jakiś planów, odnośnie wyżej wymienionych i ich ew. dostępności, czy też wysokości iglicy. Tak, jak to jest przyjęte na tego typu inwestycjach w ramach ich promocji. Ale tego nie robią. Dlaczego?
Po prostu, trzeba byłoby podać wtedy wysokość na jakim poziomie jest knajpa czy taras, punkt widokowy; wyszłaby przy okazji też wysokość iglicy itp. W sumie podać wysokość zabudowy. Tego na razie nie chcą podawać, bo wolą reklamować się przez wysokość całkowitą i tyle.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: Piotr O. » 02 cze 2024, 10:43

A mnie coraz bardziej się podoba. :)
Uważam, że podwyższenie wieży podkreśliło rozłożystość białych części.
Można tu dopatrzeć się liści kwiatu (niekoniecznie żagli), z których wystrzeliwuje w górę smukła łodyga.
Łodyga może symbolizować wybijający się na pierwszeństwo Rzeszów - nie tylko pod względem najwyższego budynku mieszkalnego w Polsce. :) :D

Zdecydowanie nie podobałaby mi się wersja bez tych białych kształtów.
Poniżej zdjęcie z innej perspektywy.
Przepraszam za kiepską jakość, zdjęcie zrobione już po zachodzie słońca i z dużej odległości (około 20 km od OP).
Dobrej niedzieli wszystkim życzę.

PS O tarasie widokowym wspominała coś w wywiadzie oprowadzając Pani inżynier, w tym kiepskim filmiku prezentowanym tu jakiś czas temu.
Proponuję cierpliwość i unikanie zbędnych domysłów typu: będzie nie będzie; nie wiem, ale się wypowiem itp. :shock: :o 8-)
Załączniki
IMG_5717.JPG
IMG_5717.JPG (1022.29 KiB) Przeglądany 1349 razy
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 03 gru 2023, 23:50

Postautor: pisul » 02 cze 2024, 11:12

Inwestycja ładnie zadroniona z bliska.
W pochmurny dzień kolor szkła elewacji jeszcze lepiej się prezentuje niż w słoneczny:

Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Patryk M » 02 cze 2024, 12:37

Tym razem dobre ujęcia, bo na czasie ;)
Jak pisałem, powinni się do wakacji wyrobić z górą W; z tego wiadomo co widać, jeszcze do roboty: elewacja attyk do skończenia; szachty wyglądają na obrobione; te instalacyjne są już raczej wszystkie z osprzętem; pokrycie dachowe w większości jest zrobione ale do skończenia; taras na 40P do roboty, ale to może poczekać; no i główny hit, czyli podstawa iglicy czeka.

pisul pisze: Prace przy kształtowaniu spadku drogi między etapami 1 i przyszłym 2 ;)

Wprost o 2 etap nie chodzi, bo to droga pożarowa i dojazdowa do zaplecza handlowego. Ale taki jak tej drogi, powinien być też poziom tego ew. 2 etapu.
Poziom górnego stropu /płyty garaży zewnętrznych /tych wiadomo, poza obrysem wieży W/ od parkingu, od mostu musiał być taki jak poziom płyty tego parkingu. Stąd, droga od parkingu do parku ma inny poziom i musi mieć lekki spadek w kierunku parku. Dlatego też jest ten mur oporowy, bo jak inaczej zrobić drogę aby nie wpie… się z nią na ten cały ew. 2 etap.
A ew. 2 etap z kolei, będzie miał już mur od Olszynek i jest tam planowany garaż podziemny, od strony od tego muru, od parku. Z resztą tam murów oporowych będzie więcej, też od Wisłoka gdzie będą też garaże podziemne; Projekty są z tej samej pracowni i powinni tak zrobić, aby te 2 etapy inwestycyjne były spójne.
Ale nie wiem, za mały dla mnie ten cały ew. 2e :lol:
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Piotr O. » 02 cze 2024, 20:35

I to jest to co lubię!
Czasem chciałoby się mieć taki sprzęt i też móc takie filmy nagrywać (ku potomnym).
PsycheCharge w 4K jest znów the best - ma sprzęt i talent. :)
Pokazanie OP z takiej wysokości daje inną perspektywę i ukazuje uroki ciekawego obiektu rzeszowskiego.

Tak przy okazji wolnego dziś dnia poszukałem trochę nagrań o Złotej 44 i zbyt wiele nie znalazłem.
To co oglądałem potwierdza moją opinię, że to inne architektonicznie konstrukcje i Olszynki Park poprzez dodanie białych "żagli" jest wg mnie dużo ładniejszy... :D

Widok z A4:
Załączniki
IMG_5731.JPG
IMG_5731.JPG (995.06 KiB) Przeglądany 1104 razy
OP z A4-1.JPG
OP z A4-1.JPG (1.21 MiB) Przeglądany 1104 razy
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 03 gru 2023, 23:50

Postautor: PanKrzychu » 02 cze 2024, 23:53

littlemonster00 pisze:Chamski minutowy edit zdjęcia wyżej, ale gdyby jedynym "udziwnieniem" były wystające szyby wind, odbiór byłby zdecydowanie łagodniejszy, a nawet nie musiałby być aż tak wysoki żeby nabrać strzelistości

Jakby nie było tych łuków, to te szyby wind też by nie wystawały zresztą. A i z tymi łukami nie rozumiem dlaczego tego jakoś nie ukryli tbh.
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Tomek86 » 03 cze 2024, 1:31

Tomek86
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 29 paź 2019, 15:35

Postautor: Patryk M » 03 cze 2024, 8:44

PanKrzychu pisze:Jakby nie było tych łuków, to te szyby wind też by nie wystawały zresztą. A i z tymi łukami nie rozumiem dlaczego tego jakoś nie ukryli tbh.

Wychylna/łuk kończy się na 33P, czyli prosto mówiąc jest koniec ściany i jest taras na 34P;
Aby skomunikować cześć komercyjną, bezkolizyjnie z najemcami tych najwyższych pięter, nie mieli konstrukcyjnie innej możliwości, jak dobudować szachty windowe od tarasu na zewnątrz tych dodatkowych P/K. Przy takich zmianach jak te dodatkowe P/K, na takim etapie inwestycji, tak to wychodzi, że trzeba coś „dorobić” na zewnątrz, bo jak inaczej?
Było to wiadome a widoczne od samego początku robienia tych dodatkowych, że będą zmiany na górnej części elewacji west. Czyli, że będzie widoczny ten szacht.

ol. west 1.jpg
ol. west 1.jpg (615.41 KiB) Przeglądany 920 razy
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: flyRZE » 03 cze 2024, 21:13

Generalnie przyzwyczaiłem się już do tego budynku, ale jak sobie pomyślę że dojdzie 60 metrów kiepskiej stalowej konstrukcji to aż mnie skręca. To zaburzy proporcje..., ale pewnie też się przyzwyczaję do tego widoku.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: pisul » 03 cze 2024, 21:29

Aż się boję zapytać. Skąd przekonanie że kiepskiej?
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa