[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Postautor: Inwestachu » 01 cze 2024, 11:54

Oj przestańcie już. Jakby to miało cos zmienić. Kontrasty zdarzają się na świecie i mówi się trudno i jedzie się dalej.
Załączniki
Stare z nowym.jpg
Stare z nowym.jpg (272.3 KiB) Przeglądany 1004 razy
Inwestachu
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 19 lut 2020, 2:39

Postautor: Patryk M » 01 cze 2024, 12:14

Na północnej trochę szkła do uzupełnienia;

olwn.jpg
olwn.jpg (35.84 KiB) Przeglądany 998 razy

Na wschodniej usunęli wysuwnicę, do skończenia szkło na 39/40P z attyką;

olwe.jpg
olwe.jpg (47.77 KiB) Przeglądany 998 razy

Skończyli elewację na usługach na styku z W; został tam do roboty pas nad usługami;
oraz nad usługami od Wisłoka;

olwu.jpg
olwu.jpg (349.82 KiB) Przeglądany 998 razy

olwel.jpg
olwel.jpg (228.36 KiB) Przeglądany 998 razy

W sumie raczej tyle do roboty na elewacjach wieży W; to, co powyżej + ew. drobnica u góry na west i meta.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: Piotr O. » 01 cze 2024, 12:50

Szanowni Państwo
Jest taka stara zasada na forach i nie tylko, że:
Nie należy karmić trolii, które celowo, anonimowo piszą ogólniki, nic merytorycznego, bzdury... działają na emocje i uczucia, by spowodować bezsensowną pisaninę i zaśmiecanie tematu.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie

Przypominam - Olszynki Park już jest i ten wątek był i jest poświęcony etapom jego budowy, która zbliża się do końca.
Wpływ na jakieś zmiany wyglądu zewnętrznego, kształtu, rodzaju wieży/iglicy... mamy na tym etapie raczej żaden.
A z drugiej strony jest bardzo duże zainteresowanie u nas, jak też w kraju tą inwestycją i dużo pozytywnych opinii, ocen, zdjęć, filmów...

Jeśli komuś to nie odpowiada, to niech założy sobie inny wątek - np. pod tytułem:
"Olszynki Park jest be - zrobiłbym to lepiej...". :shock: :roll: :? 8-)
Ręczę, że znajdą się nieliczni do korespondencji na taki lub podobny negatywny narzekający temat.
A najlepiej niech nic nie pisze, bo watek zaśmieca i tylko wstyd sobie robi - także jako anonim.
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 03 gru 2023, 23:50

Postautor: konradp » 01 cze 2024, 13:16

Coś Ci się pomyliło. To nie jest forum fanbojów Olszynek. Tak więc jeśli chcesz czytać tylko "merytoryczne pochwały" to twój apel o założenie osobnego forum powinien być skierowany do ciebie skoro pluralizm wypowiedzi ci się nie podoba.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: Patryk M » 01 cze 2024, 14:39

Droga w robocie między budynkiem a murem;

oludr.jpg
oludr.jpg (166.89 KiB) Przeglądany 948 razy

oludr1.jpg
oludr1.jpg (242.46 KiB) Przeglądany 948 razy

Staram się pisać bez nadmiernej terminologii, to co widzę czy też co będzie widać, obojętnie czy to się będzie podobać czy nie? Jeśli widzę np. jak będzie wyglądała wieża W po montażu iglicy, to daję i nie jest to żadna krytyka ale, powtórzę: to jest z mojego punktu widzenia. Też po to, aby nie było, że ktoś tego nie widział. Nie oceniam tego bo, jednym się będzie to podobało a innym nie i tyle.
W sumie dla mnie jest to obojętne, co tutaj będzie finalnie, bo co mnie to obchodzi? Interesowała mnie tak naprawdę, tylko konstrukcja żelbetowa W; architektura to nie moja bajka, na elewacjach się nie znam;
a co do iglicy/masztu… to nie mój cyrk :|
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: pisul » 01 cze 2024, 17:51

Widok od strony Fontanny Multimedialnej i Letniego Pałacyku Lubomirskich:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prace przy witaczach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prace przy kształtowaniu spadku drogi między etapami 1 i przyszłym 2 ;)

Obrazek

MBSEC560 pisze:Witam Rzeszów ;) Do której kondygnacji mieszkalnej są zamontowane te spore, otwierane okna w mieszkaniach? Pozdrawiam

Co do pytania. Nie wiem czy okna są "spore" ale ostatnie piętra chyba nie mają otwieranych okien(chyba chodzi o jaki przepis?) a reszta lokali ma uchylne. Przy czym na pionowej elewacji uchylne do środka a na łukach uchylne na zewnątrz. W środku nie byłem ale ze zdjęć coś tak by wynikało. Dlaczego raz tak raz tak? Tu pewnie jest identycznie jak z pytaniem na logikę dlaczego Neandertalczyk ciągnął kobietę do jaskini zawsze za włosy a nigdy za nogę :lol:

Obrazek

Obrazek

I małe porównanie, dokładnie ten sam kadr czerwiec 2023 i czerwiec 2024:

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: littlemonster00 » 01 cze 2024, 20:53

Nie ma co się doszukiwać spójności w tym projekcie. Wygląda jakby każdą część projektował kto inny i nie konsultował tego ze sobą.
Wieżowce to nic nowego, nikt w Rzeszowie nie odkrywa koła na nowo. Problem jest taki że przy tak potężnej wiedzy jaką MOŻNA mieć, literaturze, klasykach designu i tego co działa w dużej i małej skali a co nie, można było uniknąć tego miszmaszu i przeskalowania.

Ktoś wyżej wkleił przykład z Hong Kongu. Ok, ale jesteśmy w Europie i nie każdy przykład zza granicy przeniesie się na nasz grunt, poza tym ile ludzi mieszka w HK a ile w Rzeszowie?
Ale jak już się odnosić do tego przykładu to warto zrobić małą analizę, czym się się na pierwszy rzut oka różnią te wieżowce. Pomimo rozbitej, nieregularnej bryły zachowano elewację w jednym kolorze, bez wystających elementów czy otwieranych okien, przez co budynek pomimo wielkości jest paradoksalnie lżejszy w odbiorze niż Olszynki.

Chamski minutowy edit zdjęcia wyżej, ale gdyby jedynym "udziwnieniem" były wystające szyby wind, odbiór byłby zdecydowanie łagodniejszy, a nawet nie musiałby być aż tak wysoki żeby nabrać strzelistości:

JLk33pB.jpg
JLk33pB.jpg (892.67 KiB) Przeglądany 798 razy

Czy osoby odpowiedzialne za Złotą 44 czy Cosmopolitana pękają z zazdrości? Mocno wątpię, tym bardziej, że Cosmo ma bardzo ciekawie podwieszoną na linach bryłę i dobrą lokalizację na środku osi Emilii Plater. No i nie świeci na niebiesko!
littlemonster00
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 31 gru 2017, 16:49

Postautor: bartes_7 » 01 cze 2024, 22:18

Mnie martwi jedna sprawa. Pomijam już fakt kontrowersyjnej elewacji. Mianowicie martwi mnie brak tego tarasu widokowego (a może będzie?). Wszędzie gdzie byłem (Gdańsk, Wrocław, Warszawa itp) na najwyższych wieżowcach są tarasy/restauracje widokowe, które działają jak magnes na turystów. Jeśli coś takiego nie powstanie na Olszynkach to wielka szkoda i ignoranctwo inwestora. Przynajmniej (po piwnicach) byłaby wyśmienita atrakcja turystyczna, których Rzeszów niestety nie ma zbyt dużo w swoim portfolio.
bartes_7
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 07 lut 2016, 16:45

Postautor: Rze-NM » 02 cze 2024, 0:19

:D
Załączniki
IMG_20240602_001440.jpg
IMG_20240602_001440.jpg (1.51 MiB) Przeglądany 723 razy
Awatar użytkownika
Rze-NM
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 25 mar 2015, 18:08

Postautor: gustawtrzmiel » 02 cze 2024, 9:40

Wygląda strasznie, ale jesteśmy w Rzeszowie, na dalekiej prowincji, tutaj mentalnie ludzie ciągle żyją w latach 90.
gustawtrzmiel
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 16 paź 2014, 16:06

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa