[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 181m - 41p (ApKlan)

Postautor: Patryk M » 08 mar 2024, 8:11

lordfisher pisze:To nie jest wielka tajemnica

Miałem na myśli medialna tajemnica a nie, że nic w temacie nie jest wiadome. Też swoje wiem, choć ten wątek, tej całej iglicy mnie mało interesuje.
Wychodzę z założenia, z reszta podobnie chyba jak Ty, że skorą oni milczą w temacie to mają powód, i nie ma co wychylać się zwłaszcza, że nie wszystko jest dograne. Chyba, że coś zobaczę na budowie.
Ale z drugiej strony pomijając to, że tam inna skala inwestycji, ale…
Na Varso Tower, na ponad rok przed końcem, pomijając iglicę, bo to było wiadome wcześniej, pisali na jakim poziomie i wysokości będą tarasy widokowe, kawiarnie, restauracje, itp. Wiadomo bez podawania przyszłych najemców. W jaki sposób będą skomunikowane i jakimi windami. Gdzie będą te dodatkowe windy itp. W ramach promocji czy reklamy, bo przecież najemców mieli. Tutaj kończą i cisza.
Widocznie tak musi albo ma być , co dla mnie jest obojętne, to ich sprawa. :|
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: Patryk M » 08 mar 2024, 13:16

Tymczasem, przed południem na budowie… ;)
Attyka na zachodniej: wygląda z dołu na końcówkę; betonowanie z wyrównaniem skosu + wieniec i zalanie zwieńczenia, łącznie z wczorajszym na południowej od narożnika W/S;

olwwe.jpg
olwwe.jpg (92.24 KiB) Przeglądany 1718 razy

Postępy na elewacji usług od parkingu; obok Wolffa i na usługach od parku, tam kończą ocieplenie;

olwe.jpg
olwe.jpg (418.38 KiB) Przeglądany 1718 razy

Drobiazgi jak montaż „zaległego” okna;

olwo.jpg
olwo.jpg (700.65 KiB) Przeglądany 1718 razy

A to tak, przy okazji… :|

ol.jpg
ol.jpg (162.86 KiB) Przeglądany 1718 razy
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Rze-NM » 08 mar 2024, 14:09

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Rze-NM
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 25 mar 2015, 18:08

Postautor: Patryk M » 08 mar 2024, 15:43

Jak na fotach powyżej; ok.13.00 zaczęli betonować zwieńczenie na south od narożnika W/S, to wczorajsze wg foty Swiety; Czyli attyka na south jest skończona;
Betonują teraz od narożnika S/W na west, skos w kierunku N;
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: peter » 08 mar 2024, 17:40

To co wiecha w przyszłym tygodniu? :lol:
peter
Maniak
Maniak

Na forum od: 04 paź 2014, 18:21

Postautor: Patryk M » 09 mar 2024, 12:23

Powinni skończyć attykę, z porządkiem po szalunkach i osłonach; dzisiaj wolne na górze wieży W;
Czy wiecha? zależy co uznają za szczyt wieży? ;)
Schody na taras/balkon usług od parku, prawie skończone;

olups.jpg
olups.jpg (674.01 KiB) Przeglądany 1303 razy
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Patryk M » 09 mar 2024, 22:02

Kolega Bystry wrzucił kiedyś film o warszawskich wysokościowcach. Tam było też o tym, że The Bridge
/174m/ ma ew. konkurować pod względem wysokości, jako tych w trakcie budowy w Pl. z Olszynki Park W. Ale nie o to mi chodzi, tylko o kwestie technologiczne i techniczne tam stosowane.
Chyba kiedyś coś podobnego pisałem ale to pisanie, a film jest filmem.

Warto zwrócić uwagę na tym filmie poniżej, między innymi na: technologię trzonu wyprzedzonego; system szalowania stałego trzonu; system kablo-betonowego sprężania stropu itp. Ponadto na takie kwestie techniczne, jak: osłony hydrauliczne, 2 windy - zewnętrzne osobowa i towarowa, 2 stałe! pompy do betonu czy 2 żurawie od Herkulesa. Nie wspominając o zmianie nocnej tzw. przygotowawczej i materiałowej, aby za dnia nie tracić czasu na to – z tym, że tak, to nie tylko oni w W-wie.
Co prawda, nie jest on prosty konstrukcyjnie, tam tylko jedna, south jest prosta a inne są skośne, stąd też każde piętro ma zmienną geometrię. Ale to jest biurowiec a nie mieszkaniówka i to jest też zasadnicza, bo konstrukcyjna różnica.
Szeroka kadra i wykonawcy z doświadczeniem na wysokościowcach i tempo prac mają dobre. Bo jak inaczej, mając takie środki technologiczne i techniczne do dyspozycji? Trochę tam jest „cukrowania” w tym filmie :lol: ale w W-wie na wysokościowcach, jest to w większości standard i na biurowcach czy hotelowcach, jadą sporym tempem.

Trzeba brać to wszystko pod uwagę, jeśli chodzi o Olszynki Park. Z pełnym szacunkiem i uznaniem dla kadry i wykonawcy. Ale jakie oni mają doświadczenie na wysokościowcach? Także co jest budowane, że mieszkaniówka w dodatku o zmiennej bryle.
Ale głównie i przede wszystkim o dostępnych dla nich tutaj technologiach i kwestiach technicznych, czyli sprzęcie jaki posiadają do realizacji inwestycji.
Warto o tym pamiętać, jeśli np. ocenia się tempo prac na Olszynkach, czy pisze o opóźnieniach na inwestycji.
Takie głosy są nie tylko na tym Forum, bo gdzieś tam dużo szybciej się buduje.
Buduje się, mają kasę na technologie i sprzęt, to co mają robić? :|

Jest tu trochę reklam, ale można pominąć;

https://www.youtube.com/watch?v=jOTEERvjowk

I fota Olszynek, ostatki jeszcze z osłonami;
Załączniki
olwa.jpg
olwa.jpg (507.74 KiB) Przeglądany 1132 razy
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: dStan » 10 mar 2024, 14:26

Obrazek
dStan
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 30 cze 2014, 14:13

Postautor: pisul » 10 mar 2024, 19:24

Będzie chyba troszkę inaczej jak na wizualizacjach?
Na wizkach iglica bliżej najwyższego narożnika budynku:

Obrazek

Czyli na logikę podstawa iglicy powinna być gdzieś tu?

Obrazek

A tymczasem nawet nie jest na środku a bliżej nawet najniższego rogu:

Obrazek

Chyba że będzie inny kształt iglicy?
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Patryk M » 10 mar 2024, 20:26

Kotwy widoczne na poprzedniej focie dStan z 18.02 zostały zalane, co widać na obecnej, w konstrukcyjnej podstawie żelbetowej, na stropie klatki schodowej. Na tamtej focie widać było, że kotwy były już przygotowane do zalania. Betonowali to chyba 20.02 we wtorek po południu, jak nie mam sklerozy :lol:
„Czytając” te obie foty z kiedyś i dzisiaj, to wychodzi z nich, że na tę podstawę, po jej „dojrzeniu”, powinien być nałożony w segmentach pierścień / tarcza, zwał to jak zwał. I od tej tarczy dopiero jazda do góry, wtedy już z zasadniczą iglicą, no i cudem zarazem. :)
Segmenty tej tarczy na podstawę wyciągnie pewnie Wolff i…okaże się co będzie dalej?
Podejrzewam, że na razie zrobią tylko to, co mogą na tym etapie z nim, czyli Wolffem. Wyciągną segmenty tarczy i być może jakiś element/y iglicy, możliwe przy Wolffa obecnej wysokości użytecznej podnoszenia.
Ale tak, jak pisał Lordfisher, wszystko już pewnie kiedyś dogadali i jest wiadome, dla nich.
Zobaczymy, to jest na podstawie fot a w resztę nie chcę wchodzić. Ale pisałem kiedyś o dronie, jest fota od dStan, to nabazgrałem coś tam. :|
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa