[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 181m - 41p (ApKlan)

Postautor: Patryk M » 12 lut 2024, 21:39

Nikt niczego nie porzucił, bo niby co i dlaczego? :)

Jeśli chodzi o mnie w większości daję to, co na bieżąco dzieje się na budowie, zwłaszcza na W.
Tylko o samej zachodniej, i to od 34P – istotnej i kluczowej w kontekście tego, o czym Kolega pisze ! -
dałem więcej postów, też z fotami niż o innych budowach.

Natomiast nie piszę i nie spekuluję o komercji. Niech będzie co chce, to nie moja baja ani interes.
Choć pośrednio to wychodzi!
Od tego powinien być dział marketingu i promocji inwestycji Olszynki Park.

Jeśli oni uważają, że na niecały rok przed końcem, nie ma co jeszcze dawać - nie wprost, bo mogą być już umowy handlowe! – ale nawet przez wrzutki portalowe w przybliżeniu, tego co będzie finalnie na Inwestycji, zwłaszcza na zwieńczeniu prestiżowej wieży W, to jest ich biznes i widocznie tak ma być; i niech tak będzie nawet i cały rok jeszcze – oby nie dłużej.
Widocznie wszystko mają dograne, mają najemców, będzie kasowe i po co się promować, nawet pośrednio już teraz?

Z szacunku do Olszynki W jako wysokościowca, piszę czy wrzucę fotę co widzę nowego na budowie.
Jak spacerowo czy z okna jak dzisiaj, co dałem poprzednio: szalowali i betonowali pod attykę na południowej.
I tyle… :|
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: Komunard » 13 lut 2024, 14:42

Budowa iglicy też będzie spektakularna, podobno heli nie wchodzi w rachubę, bo nie ma takiej maszyny w Polsce. A z Rosji przecież nie pożyczą ;-)

Pewnie będzie, jak na Varso warszawskim?

https://www.youtube.com/watch?v=x_2F06PH5AY
Komunard
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 17 sty 2019, 21:20

Postautor: Patryk M » 13 lut 2024, 15:21

Coś może wieczorem w temacie tej całej iglicy, ale jak już, całkowicie jestem za Wolffem ale jest...ale. ;)
Tam był Terex CTL od Herkulesa, z wysięgnikiem skośnym o wysokości użytecznej podnoszenia 313m na wieżę z iglicą 310m, więc dał rade, bo po to był tam od samego początku projektowany a nie po drodze przerabiany /modyfikowany.

Póki co attyki na west i south – zbrojenie i szalowanie;
Załączniki
olwwe.jpg
olwwe.jpg (74.63 KiB) Przeglądany 1231 razy
olws1.jpg
olws1.jpg (76.17 KiB) Przeglądany 1231 razy
olw.jpg
olw.jpg (60.04 KiB) Przeglądany 1231 razy
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Patryk M » 13 lut 2024, 19:41

Komunard pisze:Budowa iglicy też będzie spektakularna, podobno heli nie wchodzi w rachubę, bo nie ma takiej maszyny w Polsce. A z Rosji przecież nie pożyczą ;-)

Wolff był projektowany pod określoną wysokość wieży. Gdyby helikopter odpadł i nie było innego wyjścia, musieliby go modyfikować, aby jechać z nim w górę. Wszystko możliwe.

Co do iglicy, tak krótko i niefachowo, nie znam się na tym, bo mnie te całe iglice/maszty/patyki, nigdy nie interesiły. Choć widziałem jak to robią. Dla mnie, to nie budowlanka wysokościowa ale konstrukcje stalowe, które można stawiać nawet na łące :lol:

Podstawa kotwiąca iglicy, może nieprecyzyjnie to wtedy dałem – chodzi inaczej mówiąc - o jej mocowanie.
Są różne metody, ale np.:
Może być mocowanie pionowe - czyli do wzmocnionej ściany – tak jak np. podobnie co nieco, na Varso Tower czy na Warsaw Trade Tower. Część mocowania jest do ściany a zasadnicza część iglicy wystaje ponad wieżę.

Może być mocowanie poziome – czyli do podstawy żelbetowej na wzmocnionym stropie, w tym segmencie. Niekoniecznie wysokiej; iglica śrubami mocowana jest do tej niej i dalej w segmentach do góry. Podobnie jak na Warsaw Spire, gdzie są te iglice, 2 po 40m. Montowali ich helikopterem.

Tutaj mogą być obie opcje, bo zazwyczaj jest tak, że jak się „zmienia zmiany” w trakcie trwania inwestycji, to mogą mieć warianty do wyboru, jeśli koniecznie chce się mieć tą iglicę.
Wiadomo, nie od kierownika budowy to tylko zależy, ale tam kierownikiem od pewnego czasu jest dyrektor projektu i być może zmianie uległo nie tyle kotwienie tej iglicy ale koncepcja jej montażu.

Jak każdy chyba na Forum co śledzi budowę, mam swoją opcję jej kotwienia i jeśli będzie ta iglica, to raczej jestem tego pewien. Ale tak jak kiedyś, Patryk M miał to w du… to teraz tym bardziej jest to jego opcja, która może być tyle samo warta :lol:

Po południu Wolff zgrabnie obleciał z betonem fragmenty attyki, co zaszalowali przed południem; trzeba przyznać, że całkiem nieźle im z nimi idzie. Oby tak dalej!
Skończyć te attyki, walnąć jeszcze te upierdliwe szachty i wiecha, o patyku zapomnieć… :D
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Hieronim_Berbelek » 13 lut 2024, 21:43

Wrzuce łyżkę dziekciu do tej inwestycji , jak dla mnie nie wyprzeda się tak jak Hartbex 21 mieszkań tam jest wolnych a w marcu rok temu oddawali, w Panoramie Kwiatkowskiego 41 wolnych.
Prywatnie gdybym miał inwestować 1 500 000 zł. W mieszkanie, jako inwestor nie robił bym tego w Olszynkach, a w Apartamentowcach w Krk lub Waw.
Niby zajebiste... ale jak na ten moment ilość nawet loklali usługowych się słabo sprzedaje. No ale Inwestycja zajebista...

Olszynki.
Załączniki
olszynki.PNG
Olszynki
olszynki.PNG (86.84 KiB) Przeglądany 1022 razy
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 25 gru 2023, 21:51

Postautor: Patryk M » 13 lut 2024, 23:16

8.500 zł/m2 :lol: kupuje Brutusowi i jego blond opiekunce na budę :) pod moją nb vel wyjazd.

Z kiedy te dane? Na W było wolnych kiedyś chyba ok. 55 na N 20.
Cenowo jedno na N zostało chyba za 12.000 zł/m2 od parku, ale w takim zadupiu od usług na 4P.
Dalej kilka najtaniej od 13.500zł i reszta w górę.
Na AZ2 pozwolenie na użytkowanie dostali 31.2023. A usługi to usługi, też tam szału nie mają.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Hieronim_Berbelek » 14 lut 2024, 1:12

55+20 = 75 , plus lokale usługowe to może być koło setki. Jak dla mnie gdyby to było takie atrakcyjne, to powinno zejść na Pniu. Capital Residence zerzszlo prawie całe, a budowa chyba
Później niż Olsztynek. "Czeszc kupiłem apartament , za półtora melona w Rzeszowie plus wykończenie to jakieś dwa melony" . No jak to brzmi, jakbym miał mieszkać to też bym kupił dom za dwa melony pod Rzeszowem. Ani to komuś wynająć, ani na najem krótko terminowy. Jakie atrakcje ma Rzeszów, że np. bogaty Pan z Anglii, przyjedzie tu ... No właśnie po co ktoś przyjedzie wynająć apartament za dwa melony do Rzeszowa na weekend. Skoro tu do Jasionki, nawet nie masz lotów z Francji na przykład. Jakby inwestorzy kase czuli, to by zanim pierwsze piętro zrobili to byś już nie miał co kupować. Samo to, że lokale usługowe nie chcą zejść to inwestorzy wiedzą, że nie wiadomo czy zarobią.
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: Miszuk » 14 lut 2024, 11:10

Hieronim_Berbelek pisze:Wrzuce łyżkę dziekciu do tej inwestycji , jak dla mnie nie wyprzeda się tak jak Hartbex 21 mieszkań tam jest wolnych a w marcu rok temu oddawali, w Panoramie Kwiatkowskiego 41 wolnych.
Prywatnie gdybym miał inwestować 1 500 000 zł. W mieszkanie, jako inwestor nie robił bym tego w Olszynkach, a w Apartamentowcach w Krk lub Waw.
Niby zajebiste... ale jak na ten moment ilość nawet loklali usługowych się słabo sprzedaje. No ale Inwestycja zajebista...

Olszynki.

Mieszkań zostało mniej więcej 68.
Nie da się tego porównać do hartbexu gdzie tam mieszkania miały w większości 45 m2 i były tańsze. Tutaj już zostały głównie te większe +60m2, wiec obstawiam, że do końca 2024 zostanie może 20 wolnych mieszkań, a to wcale nie tak dużo.
Capital też wszystko nie sprzedał przed zakończeniem i tak samo było na Złotej.
Tutaj musi być specyficzny klient, których w Rzeszowie coraz więcej.
Miszuk
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 22 sie 2022, 23:38

Postautor: Miszuk » 14 lut 2024, 11:19

Hieronim_Berbelek pisze:55+20 = 75 , plus lokale usługowe to może być koło setki. Jak dla mnie gdyby to było takie atrakcyjne, to powinno zejść na Pniu. Capital Residence zerzszlo prawie całe, a budowa chyba
Później niż Olsztynek. "Czeszc kupiłem apartament , za półtora melona w Rzeszowie plus wykończenie to jakieś dwa melony" . No jak to brzmi, jakbym miał mieszkać to też bym kupił dom za dwa melony pod Rzeszowem. Ani to komuś wynająć, ani na najem krótko terminowy. Jakie atrakcje ma Rzeszów, że np. bogaty Pan z Anglii, przyjedzie tu ... No właśnie po co ktoś przyjedzie wynająć apartament za dwa melony do Rzeszowa na weekend. Skoro tu do Jasionki, nawet nie masz lotów z Francji na przykład. Jakby inwestorzy kase czuli, to by zanim pierwsze piętro zrobili to byś już nie miał co kupować. Samo to, że lokale usługowe nie chcą zejść to inwestorzy wiedzą, że nie wiadomo czy zarobią.

Capital Residance szybciej zeszło bo było tańsze i idealnie wpasowali się w kredyt 2%. Olszynki to totalnie inny typ klienta.
Odnośnie apartamentów na weekend to mam nadzieje, że takich będzie jak najmniej, bo chyba nikt nie chce powtórki z pierwszej budowy Capital Towers gdzie połowa szklanego to była jedna wielka imprezownia przez wynajem na doby.
Miszuk
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 22 sie 2022, 23:38

Postautor: Hieronim_Berbelek » 14 lut 2024, 12:00

dobrze racja, tylko czy dysponujac kwota 2 000 000 zł w apartament... nie pchał bym sie w Rzeszów nic mu nie ujmujac. Tak samo jak nie zainwestował bym 2 000 000 zł w apartament w Toruniu, Zielonej Górze, Radomiu , Czestochowie, Zabrzu i Gliwicach. Jak ktoś chce żyć na Olszynkach to O.K ale inwestycyjnie to mi sie gryzie. NIe znam się nie wypowiadam... Raz chciałem wynająć Apartment we Francji właśnie ot tak o z grupą znajomych niedaleko Saint Trope... obłożenie taki, jakbyś my na wolne miejsca czekali jak na kurs akcji na giełdzie. Ale Panie w Sierpiu jak tam wyszedłem na Noc to zrozumiałem dlaczego tak drogo.

Ale nie dysponuję taką kwotą tak tylko myslę po inwestorsku. Co do imprezowania... odwiedziłem Rzeszów parę razy w karnawale.I uważam, że jak tu studiowałem to więcej bylo lokali... teraz mam wrażenie, że poza klubem Grand nic się nie dzieje.

Prywatnie uważam, że te apartamenty są kupowane głownie przez bogatych ludzi z Rzeszowa i spoza Rzeszowa. Adwokaci, Lekarze, bussinesmeny i Janusze Biznesu . W nawał Inwestorów spoza Rzeszowa jakoś nie wierzę :)
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa