Podkarpacka Kolej Aglomeracyjna

Informacje o nowych projektach drogowych i komunikacji.

Re: Podkarpacka Kolej Aglomeracyjna

Postautor: PzD91 » 31 sie 2023, 14:26

^^
Ja kupuje w aplikacji "KOLEO", chyba nawet taniej wychodzi niż w pociągu bezpośrednio i BLIKiem mozna szybko doładować konto.
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

Postautor: flyRZE » 31 sie 2023, 14:36

No tak mam skycasha też mogę, ale lubię być lekko analogowy :), bo jednak ten telefon zawładnął naszym życiem.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: Tukam » 01 wrz 2023, 9:44

Na ten moment słyszałem tylko o tablicach elektronicznych i monitoringu. Biletomatów raczej nie planują.
Tukam
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 lut 2021, 14:47

Postautor: bystry » 11 wrz 2023, 21:36

https://rzeszow-news.pl/przyszli-pasaze ... -lotnisko/

Kiedyś zwracałem uwagę na to, że robienie jednego toru nie ma najmniejszego sensu, niektórzy stwierdzili że to na razie wystarczy i można w przyszłości w razie potrzeb łatwo dobudować kolejny, no to proszę macie.

Jeszcze PKA do lotniska nie ruszyła a już się okazuje, że brakuje przepustowości...

To samo z przystankami, zrobiono je byle gdziem bez żadnych badań i planowania, może to jakiś prezent dla graficiarzy po prostu

Gratulujemy Panie Marszałku, Gratulujemy PKP PLK, brawo!
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2016, 11:34

Postautor: krzysztof.ka » 12 wrz 2023, 8:17

Brak przepustowości był znany już dawno, sam się dziwiłem jak oni to zrobią.
Mnie śmieszą te buńczuczne zapowiedzi dziennikarskie w mediach. Na lotnisko pociągiem już w 14 minut!
W godzinach szczytu takt nawet co 30 minut! Poza godzinami szczytu co godzinę.
A kursów w jedną stronę 12. Tak więc szans na takty godzinne zerowe. Nie wiem, po co tak kłamać?
Jak wyszło, wiadomo.
Skoro nie ma przepustowości, to niech przynajmniej zrobią w godzinach szczytu połączenia skomunikowane na przystanku w Zaczerniu.
Ci, co chcieliby dojechać na godzinę 7 do pracy, mogliby wsiąść w pociąg do Kolbuszowej i przesiąść się w pociąg do lotniska w Zaczerniu, bo tu już jest peron z dwoma krawędziami i torami.
Odjazd ostatniego pociągu o 0:15, czyli praktycznie zerowe szanse dla pasażerów ostatniego rejsu z Warszawy na podróż pociągiem do miasta.
Podobnie jak z rejsem Lufthansy, przylot 12:35, a pociąg jest o 12:39, nastepny o godiznie 14:38. Też nie ma szans na dostanie się na pociąg.
Lot, pierwszy przylot 08:05. Pociąg o 8:13.
Jedynie rejs o 14:15 jest skomunikowany i o 16:05.
Rozkład jazdy nie wiadomo dla kogo.
i jeszcze jedno, czy pomyślano o tym, żeby jakoś tych ludzi z pociągu rozwieźć do firm, które są całkiem daleko od lotniska? Np do LPP czy gdzieś tam dokąd kursują autobusy?
krzysztof.ka
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 26 sty 2015, 15:33

Postautor: Tukam » 12 wrz 2023, 13:35

Też się dziwię, że nie ma po prostu krótkich połączeń do zaczernia... Generalnie ten rozkład to jest po prostu nieporozumienie i jeśli utrzyma się to w takiej formie na dłuższy okres, to trzeba to rozważać w temacie marnotrawienia publicznych pieniędzy. Szynobus na lotnisko w Świdniku bardzo długo woził powietrze z Lublina przez źle ułożony rozkład aż w końcu całkowicie zawieszono połączenia. Tej linii grozi to samo jeśli ta głupota nie zostanie naprawiona.

Przy okazji:
Newag rozpoczął dostawy elektrycznych zespołów trakcyjnych z nowego zamówienia dla województwa Podkarpackiego. Do końca roku dostarczy w sumie 12 pociągów, w tym cztery dwutrakcyjne (tzw. hybrydy).

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/nowe-impulsy-2-juz-na-podkarpaciu-115157.html
Tukam
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 lut 2021, 14:47

Postautor: Witek_0000 » 13 wrz 2023, 8:56

Mi się wydaje, że żeby była szansa na rentowność linii to przede wszystkim rozkład powinien być dostosowany po pracowników ze strefy.
Rozwożenie ludzi z pociągu do firm to bardzo dobry pomysł. Mogę sobie wyobrazić, że przed 6, 7 czy 8 przyjeżdża do Jasionki naprawdę długi pociąg.

Pasażerowie samolotów to będzie pewnie kilka osób na kurs - od 1 do 10. Jak ktoś leci samolotem to musi być wcześniej na lotnisku, lubi być wcześniej na lotniku więc tu nie trzeba dopasowywać rozkładu co do minuty. Taki podróżny i tak wszędzie czeka.
Witek_0000
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 24 mar 2015, 14:02

Postautor: konradp » 13 wrz 2023, 10:27

Zgadzam się z przedmówcą.

Poza tym to nie chodzi o to aby pasażer szybko przyjechał na lotnisko i biegiem na samolot zdążył. Przecież jest cała strefa bezcłowa, więc lepiej, żeby specjalnie ( zmuszony ) przyjechał wcześniej i zabił czas wydając kaskę na lotnisku a to na pierdoły, a to może na jedzonko. Przecież to też jest bardzo ważna część biznesu lotniska.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: chris » 13 wrz 2023, 10:37

Mi wybudowano nowy przystanek kolejowy w takiej samej odległości jak do MPK (być może nawet bliżej). Chętnie przerzuciłbym się na pociąg ale jak nie ma rozkładu sensownego to nowe przystanki i nowe pociągi niczego tutaj nie zmienią. Chcąc ze Staromieścia dojechać na strefę na Rogoźnicę na 7 muszę jechać o 6:17 i jestem na miejscu 06:30. W powrót? Jeden pociąg do Rzeszowa 14:16 a kolejny 16:05. Nic nie jedzie po 15 na Rzeszów..
chris
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 05 sie 2017, 15:07

Postautor: PzD91 » 13 wrz 2023, 11:25

Ameryki nie odkryję jak powiem, że rozkład jazdy powinien być konsultowany przede wszystkim z firmami, które zatrudniają w tej okolicy po kilkaset, czy kilka tysięcy ludzi (BorgWarner 2k ludzi) i dopasować swój rozkład pod nie, a w dalszej kolejności, tak, żeby dało się z tego skorzystać lądując/wylatując z lotniska, ale tu rozkład nie musi być stricte dopasowany, bo można na spokojnie 30 min poczekać na lotnisku.
Inna sprawa to czy wzięto pod uwagę przedłużenie tej linii do przyszłej Lini nr 6 z Rzeszowa do CPK, bez tego to ciężko, żeby ta linia była rentowna.
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy