Za mojej kadencji? Dlaczego miały powstawać za mojej kadencji nowe ścieżki rowerowe?
inna sprawa jak działa, a w zasadzie nie działa kwestia badania takich próbek. Latamy w kosmos, a na wynik próbek trzeba czekać tydzień.
Poszukiwanie pałeczek Legionella w materiale klinicznym napotyka szereg trudności. Legionella są to drobnoustroje o szczególnych wymaganiach odżywczych (L-cysteina, pirofosforan żelaza), długim okresie generacji, a ponadto namnażają się wewnątrz komórek gospodarza – w przypadku człowieka – w makrofagach. Są przez to obecne w próbce w niewielkiej liczbie komórek tworzących kolonie (CFU). Dlatego próbki materiału klinicznego muszą być odpowiednio pobrane, transportowane i przygotowane do badań. Materiał posiany na specjalne podłoża wybiórczo-namnażające należy inkubować przez 5–10 dni.
Izolacja bakterii z rodzaju Legionella ze środowiska wodnego stwarza poważne problemy metodologiczne. Wiążą się one z niewielką koncentracją tych mikroorganizmów w stosunku do mikroflory towarzyszącej, specyficznymi wymaganiami odżywczymi i bardzo powolnym wzrostem na podłożach syntetycznych. Próbki wody pobrane do badań w kierunku Legionella, poddaje się zagęszczaniu oraz obróbce wstępnej w celu częściowej eliminacji mikroflory towarzyszącej.
KF: Nieprawda. Mamy najtańsze bilety w całej Polsce dla dzieci mamy za darmo. One są codzienne.
R:Obiecywał pan w kampanii nowe tereny rekreacyjne.
KF: Tak, no i powstała ścieżka biegowa nad Wisłokiem.
R:Ale tu nad Żwirownią powstają bloki…
KF: Zaraz panu dokończę. Właśnie dlatego uchwaliłem plan zagospodarowania na Kopiec Konfederatów, żeby również wykupić i przeznaczyć dla mieszkańców na tereny rekreacyjne,
R:No właśnie. To może lepiej niż na promocję w Agorze [wydawca Gazety Wyborczej – red.] i współpracę przy zamkniętym festiwalu na Bulwarach, ten wypłacony prywatnemu organizatorowi ponad milion złotych lepiej wydać na sprowadzenie gwiazdy światowego formatu? Takiego koncertu nawet nie trzeba będzie specjalnie reklamować…
R:A mnie się wydaje, że jak wydaje na jakieś wydarzenie ponad milion złotych z budżetu miasta, to powinno zapewnić wszystkim mieszkańcom przynajmniej otwarty w nim udział.
KF:Na części zapewniamy, a na części realizujemy koncerty na zasadzie biletowanej. Są rożne rodzaje ofert dla mieszkańców.
KF: …Załatwiłem pieniądze i realizuję. Stadion – załatwiłem pieniądze i realizuję rzecz, którą nie dało się zrobić przez 17 lat. Projekt mostu nad torami na ul. Wyspiańskiego – dwadzieścia parę lat się wałkował, że się nie da, ja realizuję. Aquapark – wszyscy mówili, że się nie da, że nie ma sensu – jest wybrany teren, miejsce, zrobione analizy, projektuje się w tej chwili. A więc same duże, ważne inwestycje, które latami nie znalazły swojego miejsca w Rzeszowie. W pierwsze moje dwa lata do Rzeszowa trafiło dodatkowych ponad 330 mln zł – to nie są konkrety? Więc proszę nie wsadzać mnie do szufladki „prezydent, który sadzi drzewka”. Nie – prezydent, który sadzi drzewka, chodzi z nimi na spacery, ale też buduje bardzo duże inwestycje. Wspomnę o jeszcze jednej bardzo ważnej inwestycji – wspólnej z samorządem województwa - po raz pierwszy w Rzeszowie na terenie miasta powstanie centrotwórcza kulturalna inwestycja, a nie gdzieś na obrzeżach miasta czy na terenie aglomeracji.
R: Co się dzieje z kredytem z Europejskiego Banku Inwestycyjnego w wysokości 350 mln zł. Czy te pieniądze są już wykorzystywane?
Nie. To jest linia kredytowa, którą przyznała nam w sposób specjalny pani prezes EBI prof. Czerwińska, wraz zarządem, jako jednemu z pierwszych miast, które również poniosło większe wysiłki związane z przyjęciem ogromnych rzeczy, tysięcy uchodźców, i pomocy w tym procesie. My z tej oferty skorzystaliśmy, ale trzeba pamiętać że EBI pozwala z tej linii kredytowej finansować tylko te inwestycje, które są zielone.
R:Na co chce pan wykorzystać te pieniądze?
KF: Właśnie na zielone inwestycje.
źródło: https://nowiny24.pl/prezydent-rzeszowa- ... 4-17825839Prezydent Rzeszowa milczy w sprawie epidemii w mieście.
Na bakterię legionistów choruje coraz więcej osób. Stolica Podkarpacia jest dotknięta najpoważniejszym od czasów pandemii kryzysem sanitarnym. 71 mieszkańców miasta i sąsiednich powiatów zachorowało na legionellozę, rzadko spotykaną chorobę wywołaną bakterią legionella pneumophila. Trzy osoby zmarły.(niestety już 4) Powiatowy sanepid wciąż bada źródło zakażenia. Lewicowy prezydent miasta Konrad Fijołek do tej pory nie zabrał głosu w sprawie epidemii...
... Żadnego komunikatu w tej sprawie nie wydał do tej pory powołany 21 sierpnia przy prezydencie miasta sztab kryzysowy...
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość