Nowy Prezydent Rzeszowa - Konrad Fijołek 2021-29

Opinie, komentarze, propozycje, sugestie dotyczące Rzeszowa.

Re: Nowy Prezydent Rzeszowa

Postautor: ETernit » 22 sie 2023, 7:00

Nie dotrwałem całego artykuły, śniadanie zaczęło mi się cofać.
ETernit
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 15 paź 2015, 18:53

Postautor: cybermysz » 22 sie 2023, 9:41

Ciężko to skomentować. Milionowe dotacje na płatne imprezy to niegospodarność czy przekręt? Ludzie i tak zagłosują, bo nowoczesny i nie z PiS-u.

Za mojej kadencji? Dlaczego miały powstawać za mojej kadencji nowe ścieżki rowerowe?

Kilka nowych przejazdów i kilka zlikwidowanych krawężników to krok naprzód, ale inne miasta dawno nas przegoniły w infrastrukturze rowerowej. Dużo zostało do zrobienia. Jeśli chcemy się wyróżnić na tle innych miast, potrzeba innowacji w tym zakresie.

Pozostały 2 lata do końca kadencji, więc jeśli nie ma pieniędzy na inne inwestycje, to może skupmy się na nowoczesnej infrastrukturze rowerowej? Kilka głosów może zaważyć, czy PiS odbije Rzeszów, czy KF się utrzyma, a rowerzyści na pewno to docenią i zagłosują.

Kolejne unieważniane przetargi i przekładane w nieskończoność plany to droga donikąd. Zróbmy coś, na co nas stać.

Mamy radnego rowerowego, który coś tam działa, lecz buble jak powstawały, tak powstają dalej.
cybermysz
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 16 cze 2019, 15:43

Postautor: Kacu » 22 sie 2023, 11:19

Jak to dwa lata? Wybory samorządowe już na wiosnę przyszłego roku, Fijołkowi dużo czasu już nie pozostało. Oczywiście jego przyszłość będzie zależna od wyniku wyborów parlamentarnych, ale drugi raz raczej mu się nie uda przekonać wyborców tylko jako opcja AntyPiS.
Kacu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 05 sie 2016, 16:30

Postautor: pisul » 23 sie 2023, 1:42

Nawet stowarzyszenie Razem dla Rzeszowa stara się wymusić jakiekolwiek działanie u prezydenta!

Ciekawe czy szturchanie nieroba facebookowym kijem da jakikolwiek skutek?
Fakt powołał sztab kryzysowy ale co po takim sztabie jak ten ani razu się publicznie nie wypowiedział.
Może to tajny sztab?

Obrazek
źródło: https://www.facebook.com/PorozumienieRd ... imZ3juM87l
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: flyRZE » 23 sie 2023, 8:05

Chciałbyś widzę wrócić do sanitarnego zamordyzmu. W naszym wspólnym interesie jest by nie popadać w panikę i tej paniki nie wprowadzać do naszego życia. Próbki są pobrane i badane, inna sprawa jak działa, a w zasadzie nie działa kwestia badania takich próbek. Latamy w kosmos, a na wynik próbek trzeba czekać tydzień.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: Steeler » 23 sie 2023, 8:26

inna sprawa jak działa, a w zasadzie nie działa kwestia badania takich próbek. Latamy w kosmos, a na wynik próbek trzeba czekać tydzień.

Nie chcę zabrzmieć niegrzecznie, ale nie jest to problem "niedziałania" badań, lecz Twojej ignorancji. To nie wygląda tak, że laborant pozostawia kroplę materiału na szkiełku mikroskopu i szuka sobie bakterii ot tak - od przysłowiowej ręki. Bakterie się hoduje i w zależności od ich rodzaju wymaga to pewnego czasu. Żeby nie było, iż jestem gołosłowny:

Poszukiwanie pałeczek Legionella w materiale klinicznym napotyka szereg trudności. Legionella są to drobnoustroje o szczególnych wymaganiach odżywczych (L-cysteina, pirofosforan żelaza), długim okresie generacji, a ponadto namnażają się wewnątrz komórek gospodarza – w przypadku człowieka – w makrofagach. Są przez to obecne w próbce w niewielkiej liczbie komórek tworzących kolonie (CFU). Dlatego próbki materiału klinicznego muszą być odpowiednio pobrane, transportowane i przygotowane do badań. Materiał posiany na specjalne podłoża wybiórczo-namnażające należy inkubować przez 5–10 dni.

A że mowa o próbkach wody, to warto jeszcze dodać:
Izolacja bakterii z rodzaju Legionella ze środowiska wodnego stwarza poważne problemy metodologiczne. Wiążą się one z niewielką koncentracją tych mikroorganizmów w stosunku do mikroflory towarzyszącej, specyficznymi wymaganiami odżywczymi i bardzo powolnym wzrostem na podłożach syntetycznych. Próbki wody pobrane do badań w kierunku Legionella, poddaje się zagęszczaniu oraz obróbce wstępnej w celu częściowej eliminacji mikroflory towarzyszącej.

źródło: klik!
Awatar użytkownika
Steeler
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 21 cze 2014, 12:20

Postautor: flyRZE » 23 sie 2023, 8:43

No tak to sobie wyobrażałem, że analizuje się skład, ale w takim razie przyznaje się do błędu.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: konradp » 23 sie 2023, 10:54

KF: Nieprawda. Mamy najtańsze bilety w całej Polsce dla dzieci mamy za darmo. One są codzienne.

ZTM Warszawa:
Uczniowie szkół podstawowych działających na terenie m.st. Warszawy, a także uczniowie szkół artystycznych realizujących kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej działających na terenie m.st. Warszawy Bezpłatnie

R:Obiecywał pan w kampanii nowe tereny rekreacyjne.
KF: Tak, no i powstała ścieżka biegowa nad Wisłokiem.

:lol:

R:Ale tu nad Żwirownią powstają bloki…
KF: Zaraz panu dokończę. Właśnie dlatego uchwaliłem plan zagospodarowania na Kopiec Konfederatów, żeby również wykupić i przeznaczyć dla mieszkańców na tereny rekreacyjne,

Wspaniałe to będą tereny rekreacyjne, z jednej strony poprzecinane wisłokostradą a z drugiej linią kolejową. Ale dobre i to pfffff.

R:No właśnie. To może lepiej niż na promocję w Agorze [wydawca Gazety Wyborczej – red.] i współpracę przy zamkniętym festiwalu na Bulwarach, ten wypłacony prywatnemu organizatorowi ponad milion złotych lepiej wydać na sprowadzenie gwiazdy światowego formatu? Takiego koncertu nawet nie trzeba będzie specjalnie reklamować…
R:A mnie się wydaje, że jak wydaje na jakieś wydarzenie ponad milion złotych z budżetu miasta, to powinno zapewnić wszystkim mieszkańcom przynajmniej otwarty w nim udział.
KF:Na części zapewniamy, a na części realizujemy koncerty na zasadzie biletowanej. Są rożne rodzaje ofert dla mieszkańców.

Miasto za friko udostępnia teren bulwarów który jest terenem publicznym na biletowane komercyjne wydarzenie. Daje jeszcze mln zł a ludzie którzy chcieli sobie spędzić w tym czasie czas na bulwarach mieli to utrudnione bo Pan Prezydent zapewniał sobie za publiczne pieniądze wsparcie medialne w przyszłej kampanii wyborczej. I jeszcze bezczelnie nie widzi problemów. To jest skandal!

KF: …Załatwiłem pieniądze i realizuję. Stadion – załatwiłem pieniądze i realizuję rzecz, którą nie dało się zrobić przez 17 lat. Projekt mostu nad torami na ul. Wyspiańskiego – dwadzieścia parę lat się wałkował, że się nie da, ja realizuję. Aquapark – wszyscy mówili, że się nie da, że nie ma sensu – jest wybrany teren, miejsce, zrobione analizy, projektuje się w tej chwili. A więc same duże, ważne inwestycje, które latami nie znalazły swojego miejsca w Rzeszowie. W pierwsze moje dwa lata do Rzeszowa trafiło dodatkowych ponad 330 mln zł – to nie są konkrety? Więc proszę nie wsadzać mnie do szufladki „prezydent, który sadzi drzewka”. Nie – prezydent, który sadzi drzewka, chodzi z nimi na spacery, ale też buduje bardzo duże inwestycje. Wspomnę o jeszcze jednej bardzo ważnej inwestycji – wspólnej z samorządem województwa - po raz pierwszy w Rzeszowie na terenie miasta powstanie centrotwórcza kulturalna inwestycja, a nie gdzieś na obrzeżach miasta czy na terenie aglomeracji.

Beka do sześcianu. Chronologicznie się odnosząc:
Stadion: Samorząd i ministerstwo praktycznie całą kasę wykładają na tą inwestycję, europoseł Poręba biega po ministerstwach aby załatwić znowu dodatkową/brakującą kasę, przyjmuje na siebie ciężar negocjacyjny kiedy wyszedł problem z działkami, a tutaj Konrad Fijołek wchodzi cały na biało i mówi, że to wszystko "tymi ręcamy" sam zrobił. A w rzeczywistości jedyne co potrafi to wydłużać dla administracji terminy odpowiedzi na pytania dot. przetargu de facto przedłużając cały proces.

Most nad torami nad Wyspiańskiego. No popatrzcie, zamówił projekt. To jakby już w sumie stało... jak sobie odpalę wizualizację to widzę, że no przecież tam już stoi !

Aquapark: Pan prezydent wybrał teren i zrobił analizy ! No co ty redaktorku chcesz. Dla Pana prezydenta temat załatwiony. Pora na CS`a.

Centrotwórcza kulturalna inwestycja ( Biblioteka NOVA ): Pewnie znów gros środków z ministerstwa i województwa. Po drugie Pan prezydent chyba uważa, że ma nadprzyrodzone moce i "jego słowa ciałem się stają". No o co ludziom chodzi, wystarczy, że powiedział i yolo, "superm prezydemtmn".

I najlepsze pożyczka 330mln:
R: Co się dzieje z kredytem z Europejskiego Banku Inwestycyjnego w wysokości 350 mln zł. Czy te pieniądze są już wykorzystywane?
Nie. To jest linia kredytowa, którą przyznała nam w sposób specjalny pani prezes EBI prof. Czerwińska, wraz zarządem, jako jednemu z pierwszych miast, które również poniosło większe wysiłki związane z przyjęciem ogromnych rzeczy, tysięcy uchodźców, i pomocy w tym procesie. My z tej oferty skorzystaliśmy, ale trzeba pamiętać że EBI pozwala z tej linii kredytowej finansować tylko te inwestycje, które są zielone.

R:Na co chce pan wykorzystać te pieniądze?
KF: Właśnie na zielone inwestycje.

Gość dwa lata jest już prezydentem chwali się, że pozyskał linię kredytową 330mln ( dzięki Pani Czerwińskiej związanej z PIS ) która traci na wartości z każdym dniem przez inflację, a ten dalej ma tylko plany/marzenia co do tych pieniędzy.

Wirtualna kasa, wirtualne inwestycje, wirtualny prezydent. Niech się lepiej realizuje jako pracownik fizyczny sadząc drzewka, bo to niejako udowodnił, że potrafi.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: pisul » 23 sie 2023, 15:08

71 chorych, 4 potwierdzona zmarła, dalej brak źródła i dużo niewiadomych a prezydent?

Prezydent Rzeszowa milczy w sprawie epidemii w mieście.

Na bakterię legionistów choruje coraz więcej osób. Stolica Podkarpacia jest dotknięta najpoważniejszym od czasów pandemii kryzysem sanitarnym. 71 mieszkańców miasta i sąsiednich powiatów zachorowało na legionellozę, rzadko spotykaną chorobę wywołaną bakterią legionella pneumophila. Trzy osoby zmarły.(niestety już 4) Powiatowy sanepid wciąż bada źródło zakażenia. Lewicowy prezydent miasta Konrad Fijołek do tej pory nie zabrał głosu w sprawie epidemii...

... Żadnego komunikatu w tej sprawie nie wydał do tej pory powołany 21 sierpnia przy prezydencie miasta sztab kryzysowy...
źródło: https://nowiny24.pl/prezydent-rzeszowa- ... 4-17825839
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Nikoś » 23 sie 2023, 18:08

Wiedziałem że można się bedzie posmiac z wypocin i udowadniania że to obecny prezydent jest niby winny, ale nie aż tak
Miasto podjęło takie kroki i możliwości na jakie może sobie w ramach prawa pozwolić i koniec tematu
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dyskusje o Rzeszowie