lendespl pisze:Spojrzałem dziś w internetową rzeszowską kamerę z kadrem na most zamkowy i przy okazji na Olszynki Park.
...
Chętnie dowiem się co Wy o tym myślicie. Podobają Wam się zmiany w części usługowo-handlowej? Pozdrawiam.
Nikt się nie kwapi na razie, to parę zdań.
Nie dodali kilka pięter na usługach ale konkretnie jedno; ze względu na knajpę na usługach od mostu, widocznie najemca sobie to zażyczył; nie było zapotrzebowania na przedszkole poszli w kino a to wymusza wyższą kondygnację od strony parku. Ale w ten sposób, jakby zgrają wysokościowo obie strony. Wreszcie jak tam, to i od Kilara też poszli w górę na głównie część biurową, bo z tego wynika jest takie zainteresowanie pod wynajem.
Przy takich inwestycjach, o takiej skali tak jest, że niejako „w budowie” jest takie a nie inne zapotrzebowanie - są zapytania; rozmowy, pertraktacje z potencjalnymi najemcami i trzeba się do tego dostosować, bo inaczej wybuduje się coś, na co nie będzie chętnych na zakup czy wynajem – stad takie a nie inne przeprojektowania. I jest to normalne i nic dziwnego. Nie chodzi tylko o to czy się będzie podobać czy nie ale o to, czy będzie to funkcjonalne i ekonomiczne w użytkowaniu.
Czy obniży to optycznie wieże? I tak i nie. W nie obniży, bo jest wystarczająco wysoka. A N i tak jest jak taka, jakby klockowata ze względu na wysokiego sąsiada czyli W. Od Wisłoka jest bardziej ale tam za kilka lat zbudują coś, to i tak nie będzie tego widać, tych usług. Od filharmonii nie będzie tego w ogóle widać, całych tych zmian.
Piszesz,
"że usługi nie są jeszcze gotowe, nie wiemy jaką finalnie przyjmą formę i jak to będzie się z wieżami zgrywało jako całość".I Masz rację, trzeba więc poczekać i wtedy ocenić ale pod warunkiem, że oceniający zna się na tym. Ja na tym się nie znam, więc nic nie będę tego oceniał.
Ponadto Olszynki jak każdy wysokościowiec interesuje mnie pod kątem konstrukcji żelbetowej i metodologii wznoszenia i tyle. Czyli jak jest w trakcie budowy, a konkretnie dopóki jest żuraw to jest budowa – nie ma go, to jest wykończeniówka. A potem… to chyba kontraktowo po Rz.