[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 160m - 36p (ApKlan)

Postautor: Casio » 11 maja 2020, 9:32

Karrrramba pisze:Nie rozumiem, co to za technologia z zasypywaniem cel i ich zalewaniem. Tak się robi? Co to daje? Jaki w tym sens?

Moim zdaniem fundament jest celowo w formie kratownicy w celu zwiększenia wytrzymałości na działanie sił poziomych i zapewnieniu większej stabilności budynku wysokiego. Mogę się jednak mylić ;)
Casio
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 17 lis 2017, 20:13

Postautor: rzeszowiak23 » 11 maja 2020, 18:20

Fundamenty skrzyniowe....
To nie jest forma kratownicy. Kratownica to całkiem inny twór przestrzenny, bądź płaski, w których głównymi siłami są siły osiowe w prętach. Myślę że prędzej chodziło Ci o ruszt, ale to też nie to. Przy zwykłej płycie grubość mogłaby być znaczna. Dodatkowo bryła budynku nie jest regularna co może powodować momenty zginające, co przekłada się na konieczność większej "sztywności" u podstawy.
rzeszowiak23
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 26 lut 2016, 11:54

Postautor: pisul » 11 maja 2020, 20:07

Widzę że zbrojenia układają i ciężarówka dowozi kolejne ;)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: pisul » 13 maja 2020, 19:24

Trochę ciemne zdjęcia bo już późno dzisiaj było ale zafociłem betonowania. Ta podstawa będzie dużo większa patrząc po tym co dziś wylano.
Kręcą zbrojenia w 2 wykopach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W drugi wykopie też ostro prą do przodu:

Obrazek

Obrazek

Pewnie niedługo jak będą zalewać symultanicznie ;) i strop na jednym i płytę denną na drugim setki betoniarek ...
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: RAMS » 13 maja 2020, 21:43

Casio pisze:
Karrrramba pisze:Nie rozumiem, co to za technologia z zasypywaniem cel i ich zalewaniem. Tak się robi? Co to daje? Jaki w tym sens?

Moim zdaniem fundament jest celowo w formie kratownicy w celu zwiększenia wytrzymałości na działanie sił poziomych i zapewnieniu większej stabilności budynku wysokiego. Mogę się jednak mylić ;)

Zastanawiałem się z kolegą nad tym i to wygląda własnie na fundament skrzynkowy :)

Obrazek
http://www.starchitekci.pl/aktualnosci/olszynki-park.html
Nowa wizualizacja na dokładkę ;)
Awatar użytkownika
RAMS
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 09 sie 2019, 15:35

Postautor: bystry » 14 maja 2020, 10:05

Możecie mówić co chcecie ale jeśli Apklan zrobi to zgodnie z wizualizacją to budynek będzie naprawdę ładny. Bryła i wykończenie jest uniwersalne, więc przy użyciu dobrych materiałów i dobraniu odpowiednich kolorów, budynek powinien ładnie się przezentować przez lata :)

Zastanawia mnie tylko przeznaczenie mniejszego wieżowca, czy na pewno będą tam same mieszkania, może skuszą się na zrobienie hotelu i biur?
W takiej lokalizacji to by był dobry pomysł.
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2016, 11:34

Postautor: Casio » 14 maja 2020, 10:47

rzeszowiak23 pisze:Fundamenty skrzyniowe....
To nie jest forma kratownicy. Kratownica to całkiem inny twór przestrzenny, bądź płaski, w których głównymi siłami są siły osiowe w prętach. Myślę że prędzej chodziło Ci o ruszt, ale to też nie to. Przy zwykłej płycie grubość mogłaby być znaczna. Dodatkowo bryła budynku nie jest regularna co może powodować momenty zginające, co przekłada się na konieczność większej "sztywności" u podstawy.

Zgadza się, chodziło mi o fundamenty skrzyniowe tylko zabrakło mi słowa i nazwałem to kratownica :P
Casio
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 17 lis 2017, 20:13

Postautor: Kacu » 14 maja 2020, 13:33

bystry pisze:Możecie mówić co chcecie ale jeśli Apklan zrobi to zgodnie z wizualizacją to budynek będzie naprawdę ładny. Bryła i wykończenie jest uniwersalne, więc przy użyciu dobrych materiałów i dobraniu odpowiednich kolorów, budynek powinien ładnie się przezentować przez lata :)

Zastanawia mnie tylko przeznaczenie mniejszego wieżowca, czy na pewno będą tam same mieszkania, może skuszą się na zrobienie hotelu i biur?
W takiej lokalizacji to by był dobry pomysł.

Fakt, sam byłem przeciwny inwestycji ze względu na wysokość, no ale trudno - już powstaje i trzeba się z tym pogodzić. Teraz tylko żeby faktycznie postarali się o jakość elewacji (Żeby nie skończyło się na tynku) i otoczenie i będzie to miało ręce i nogi.

Żeby tylko nie pojawiły się na balkonach wielkie szmaty z napisem DO WYNAJĘCIA jak w SkyResie...
Kacu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 05 sie 2016, 16:30

Postautor: bogdanoo » 14 maja 2020, 14:07

^^
Za to pojawi się jak na każdej inwestycji - potężny napis DEWELOPER APKLAN.

Na samym dole brakuje jeszcze dużego afiszu - żółte tło, czerwone litery - TANIA ODZIEŻ
Awatar użytkownika
bogdanoo
Maniak
Maniak

Na forum od: 25 lis 2017, 21:32

Postautor: rafik » 14 maja 2020, 15:08

Nie wierzę w żaden ciekawy architektonicznie budynek. W Rzeszowie obecnie nie powstaje nic na poziomie, wizualizacje nie pokrywają się z efektem finalnym, większość powstaje po kosztach przy użyciu najtańszych materiałów a ten inwestor jest tego najlepszym przykładem.
rafik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 04 sie 2014, 14:32

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa