serio, ale naprawde ja juz nie wiem, czy to jest trolling, czy jak. spojrzmy na capital towers. czy w inwestycji mieszkania sa po 5k? nie sadze. mimo to, elewacja jest analogiczna jak w blokach na tzw. projektancie. widzisz dysonans, czy nie?
ja nie postuluje podniesienie jakosci wykonczenia przez mpzp, a przez indywidualne podejscie dewelopera oraz konsumenta. takie ograniczenia w mpzp zbyt szybko sie dewaluuja. poza tym, nie zaslanianie sie pelna maksymalizacja zysku, to jest jak napisalem wczesniej legitymizacja bylejakosci.
zeby nie bylo, nie odrzucam faktu, ze powstaja budynki o prostych elewacjach, itp. rzecz w tym, ze to powinna byc architektura rzetelna, lub chociaz rzetelne budownictwo. a nie maksymalizacja kazdego jednego parametru. w Polsce powstaja lepsze TBSy, czy domy komunalne w malych gminach/powiatach niz w Rzeszowie komercyjne inwestycje nazywane szumnie apartamentowcami.
wracajac do samego miasteczka wilanów - te 15 lat temu kiedy rozpoczynaly sie tam budowy, to ceny byly zdecydowanie ponizej srednich warszawskich, a i dzis (jak na to miasto) nie naleza do wysokich. czy powstala tam dobra zabudowa? nie wiem, nie interesowalem sie tak doglebnie, natomiast na pewno zostalo to w jakikolwiek sposob zaplanowane. sa ulice o statusach "arterii", sa spokojniejsze odnogi, sa kwartaly, sa pierzeje, sa uslugi w parterach na ulicach bedacych arteriami. sa sciezki, chodniki, etc.