[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [Olszynki] Wieżowiec 160m - 36p (ApKlan)

Postautor: pixeolo » 09 kwie 2015, 13:38

Skopiuje swój post z SSC:

Kiedyś na potrzeby prezentacji zrobiłem taką grafikę:

Obrazek

Pomijając słuszność zabudowy tych terenów (zalewanie, korytarz przewietrzący, tereny zielone), realizacja aktualnych planów plus wieżowiec w okolicach 100m przy Nepomucenie stworzyłby ciekawy układ. To byłby taki mikro "Manhattan" na miarę naszych możliwości :D Co ciekawe, to prawie środek miasta, przy rzece - z jednej strony stara zabudowa, z drugiej nowa śródmiejska dzielnica.

Przy czym w przypadku realizacji takiego planu, powinno się ograniczyć budowę wysokich obiektów w innych częściach miasta, wydaje mi się, że dla skali Rzeszowa, 5 kondygnacji wydaje się optymalne. Zabudowa w takim "berlińskim" stylu by nam się przydała.
pixeolo
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 10 lip 2014, 17:00

Postautor: pisul » 13 kwie 2015, 21:39

A dajcie już spokój z tym zalewaniem. To żaden teren zalewowy bo juz kilka lat temu obsypany wałem. Ktoś wydał pozwolenie na budowe wału. Ktoś inny wydał pozwolenie na budynek przy samej rzece który już stoi pare lat ...
Nie dziwie się że to forumowicze powtarzają ale te brednie powtarzała nawet w gazecie wyborczej niedawno kobieta z tytułem doktorskim! A uczy studentów na Uniwersytecie Rzeszowskim :D

Ciekawe co by powiedziała na to żę już w 1600 roku Holendrzy potrafili wydzierać morzu ląd. I tam gdzie dziś stoją wieżowce po kilkaset metrów kilka wieków temu łowili ryby. Nawet nie były to "tereny zalewowe" tylko woda.

Obrazek
fot.youtube

Sami zobaczcie i przewińcie do 4:22

Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: riko » 15 kwie 2015, 15:21

Nowe zdjęcia z budowy
Lampy które pierwotnie zamontowana na nowym parkingu tez znalazły swoje przeznaczenie, montują je przy drodze przez Olszynki
Obrazek
Obrazek
riko
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lut 2015, 14:42

Postautor: swiety » 16 kwie 2015, 10:57

Czy budowa drapacza chmur w Rzeszowie to bujanie w obłokach?

Przetarg na wybudowanie wieżowca na Olszynkach jeszcze nierozstrzygnięty. Projekt powstania jednego z najwyższych w Polsce wieżowców o wysokości 160 metrów i 36 kondygnacjach może być zagrożony. Zamiast niego mogą powstać dwie niższe wieże.

Takie spekulacje pojawiły się na forach wśród internatów. Kłopoty z rzeszowskim drapaczem mogą wynikać z tego, że na terenach zalewowych Wisłoka podłoże jest grząskie. – Wszystko da się wybudować – mówi Marek Murias, inżynier budownictwa z firmy Szerbud. – Mamy teraz takie nowoczesne technologie, że teren na Olszynkach nie jest problemem. Jednak nowoczesne technologie bywają bardzo drogie i to mogłoby być jedynie przeszkodą. Można np. wbić pale wzmacniające na odpowiednią głębokość, nawet do kilkuset metrów, co umożliwia taką budowę.
8 kwietnia miał zacząć się przetarg ogłoszony przez firmę Apklan na budowę drapacza. Czy znajdzie się wykonawca tak ambitnego jak na Rzeszów projektu? Przetarg ma potrwać 3 miesiące.

http://supernowosci24.pl/czy-budowa-dra ... -oblokach/
swiety
Moderator
Moderator

Na forum od: 22 cze 2014, 19:11

Postautor: riko » 16 kwie 2015, 16:15

Kiedy ma być otwarcie parkingu bo chyba w następnym tygodniu.Dziś przejeżdżałem ul.Szopena i już rozebrali te blachy co były jak robili
riko
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lut 2015, 14:42

Postautor: pisul » 16 kwie 2015, 19:51

Pewnie znowu brakuje pięczątki na jakimś pozwoleniu? Oświetlenie na czujki na dole działa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: pisul » 17 kwie 2015, 4:06

Odpalili oświetlenie. Lampy nowoczesne ale światło nie jest tak łagodne żółte jak z tych lamp co zdemontowali ale ostre białe. Ledowe?

Było:

Obrazek

Jest:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: pixeolo » 17 kwie 2015, 20:53

Widziałem dziś parking na żywo - robi przyzwoite wrażenie. Jest kilka fajnych detali, lubię goły beton więc inwestycję zaliczam na plus. Ciekawostka - podczas targów budowlanych Podpromie zajęte, auta na chodnikach, trawnikach itp. a tu 250 miejsc wolnych :D Niesamowite są przyzwyczajenia ludzi...
pixeolo
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 10 lip 2014, 17:00

Postautor: parawan » 18 kwie 2015, 16:11

Panie pixel-lolo, ale chyba jeszcze jest nieotwarty ten parking, prawda? nie widzialem, zeby biskup kropil...
parawan
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 12 mar 2015, 17:42

Postautor: swiety » 18 kwie 2015, 16:55

Jechałem w stronę Szopena i nie widziałem, żeby były jakieś szlabany uniemożliwiające wjazd na parking. To chyba otwarty?
swiety
Moderator
Moderator

Na forum od: 22 cze 2014, 19:11

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa