Bardzo dziękuje za odpowiedz:)
ad.1. Nie bardzo rozumiem pytanie

. Inwestor użyje takich materiałów jakie są w projekcie. Projektujemy budynek, dobieramy materiały, kontrolujemy budżet, przygotowujemy wytyczne dla wykonawcy i dokumenty do przetargu, opracowujemy projekty wykonawcze i prowadzimy nadzór. Nikt bez naszego błogosławieństwa nawet śrubki nie zmieni. Wiemy co ile kosztuje w budynku już na etapie projektu. Optymalizacja techniczna i ekonomiczna budynku odbywa się w trakcie projektowania (dlatego pracujemy nad projektem dużo dłużej i nasze honoraria są duuużo wyższe

), a nie na budowie. To jest podstawowy warsztat architekta w cywilizowanym świecie. Jeżeli się tego nie robi/nie potrafi to można robić tylko ładne koncepcje, które nigdy nie zostaną zrealizowane. Uczyliśmy się tego przez 15 lat

Wie Pan, od kilkunasta lat śledzę rozwój infrastruktury w naszym mieście i nie tylko. Na początku stare inwestycje potem SSC i teraz znowu tutaj, nauczony doświadczeniem, że efekt końcowy nie zawsze jest tak kolorowy jak wizualizację. Podam tutaj, przykład to prawda ekstremalny, ale chce zobrazować o co mi chodzi:
Projekt centrum onkologicznego w Lublinie

Tutaj efekt końcowy:

Takich a może trochę mniej ekstremalnych przypadków jest wiecej. Przykładem może byc też Złota 44 w Warszawie, na wizu, wyglądało to bardzo dobrze i ja mocno kibicowałem temu projektowi. Odbiór elewacji na żywo, przynajmniej według mnie wygląda słabo żeby nie powiedzieć źle. Przykładem może też być Metropolitam w Lublinie projekt:

efekt końcowy:

I sam budynek jest naprawdę całkiem dobry, ale użycie na elewacji baranka takiego samego jak marketach "stonka" ... Nie wpływa dobrze na jego ocenę

Wiem, że teraz bardzo generalizuję ale będę oceniał projekt po efekcie końcowym:)
ad.3. Proszę zwrócić uwagę, że wysokość zabudowy rośnie stopniowo. Od strony domów jednorodzinnych mamy najniższe bloki, i to odsunięte od ulicy jak najdalej było możliwe. Wysoko jest dopiero po drugiej stronie działki. Zrobiliśmy co się dało aby w ramach obowiązujących WZ nowa zabudowa nie przytłaczała istniejącej.
Rozumiem, że stopniowo i bardzo dobrze, wiem tez, że inwestor chce wycisnąć jak najwięcej z danego terenu, tylko pytanie co będzie po drugiej stronie działki, co powstanie na sąsiednich ogródkach? Na razie może to wyglądać nieco dziwnie 14 pieter kontra drewniana altanka pokryta papą

Trzeba tez pamiętać, że od drogi są słupy wysokiego napięcia
ad.4. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że Różanka powstanie - Inwestor bardzo chce i nie ma kompromisów co do jakości. Mamy Plan Miejscowy. Miejscami zapisy są "dziwne",ale sobie z nimi poradzimy. Myślę, że wrócimy do projektu jesienią. Początek budowy prawdopodobnie możliwy dopiero w połowie 2016 r. Będziemy jeszcze pracować nad "wzorkiem" na elewacji, bo na razie bardziej się kojarzy z serem szwajcarskim niż z różami

, ale reszta pozostanie bez zmian.
ad.5. Temida jest w trakcie opracowywania nowego Planu Miejscowego. Walczymy z Miastem o warunki, które pozwolą zrealizować projekt tak jak chcemy, chociaż będą pewne kompromisy. Wg deklaracji miasta plan powinien być w połowie roku. Inwestor na razie deklaruje chęć realizacji tego budynku.
Bardzo cieszą mnie te informację

i z nie cierpliwością czekam na realizacj
Kolejne budynki w centrum w trakcie projektowania...
Miejmy tylko nadzieję, że doczekają sie realizacji. Wasz projekt Konopnickiej Business Park, świetny ale co z tego ? Jak nigdy nie zostanie zrealizowany, podobnie z koncepcją dla Developresu. Życzę przede wszystkim realizacji projektów