[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Postautor: vicomte » 29 paź 2016, 10:32

Foreigner, jak juz wracasz do starych spraw, to radzilbym to ujac w szerszym kontekscie. Miejska Komisja Urbanistyczno-Architektoniczna uwazala kiedys te tereny za srodmiejskie, czyli, jakby byc konsekwentny, nikt nie powinien wpadac na pomysly w WZ albo MPZP z pozwoleniem na budowanie wielkopowierzchniowego sklepu do 8 metrow wysokosci - czyli typowego blaszaka. Projekt przechodzil zreszta burzliwa ewolucje i byla przeciez szansa na stworzenie tutaj prawdziwej tkanki miejskiej, czyli mieszkaniowki z biurowcami itp.

Inwestor mial pomysl jaki mial- wiadomo, ze chcielibysmy, aby obok naszych blokow wybudowal drugie Lazienki Krolewskie, niestety- pan Cybulski kupil sobie kiedys pewien przedmiot- nazywa sie on kalkulator. Ciebie to bulwersuje- mnie mniej. Mial tez prawo- walczac o swoje interesy- lobbowac radnych. Pana Prezydenta Budujemy-Szybko-Nie-Wazne-Co-I-Gdzie-Ale-Budujemy- chyba nie musial.

Wydaje mi sie tez, ze cytujesz niewlasciwego czlowieka, chyba to pan Dec walczyl o to, by nie bylo tu w ogole sklepu, albo wskaznik parkingow byl wiekszy niz 1,2. Wlasciwie sam nie wiem, jaki jest- ale czesc parkingu Agaty ma byc "osiedlowa".

Jeszcze jedna uwaga. Wiemy, ze sklep z umownego przodu osiedla zawdzieczamy mieszkancom Nowowiejskiej i Teczowej, ale dzieki za przypomnienie. Naprawde uwazasz, ze to malo zmienia? Sklep z tylu i ruch uliczny Powstancow przed naszymi oknami to dla mnie bylby jakis koszmar.
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: siwa80 » 29 paź 2016, 12:55

Chodzi mi o kupujących z 1 etapu tam o zmianie ksiąg wieczystych dowiedziałam sie u notariusza przy podpisywaniu aktu końcowego. Swoją droga zostaliśmy wszyscy postawieni przed faktem dokonanym bez wyjścia. Umowa przedwstępna na która brałam kredyt była inna.

vicomte pisze:Siwa80, chyba musisz doprecyzowac sytuacje- na moj chlopski rozum :) Na jakiej podstawie bank stwierdzil, ze beda dwie ksiegi wieczyste na Twoje nazwisko? Pokazywalas bankowi zawiadomienie z Sadu o wspisie do ksiag wieczystych? Bo tam jest czarno na bialym napisane, kto jest wlascicielem danej ksiegi. W mojej umowie wstepnej jest mowa o ksiedze na mieszkanie i o PRAWIE do uzywanie konkretnego miejsca postojowego. Zaden Sad nie wpisze hipoteki do takiego prawa, ale to juz wiesz.
siwa80
Świeżak

Na forum od: 28 paź 2016, 11:36

Postautor: vicomte » 29 paź 2016, 13:53

Siwa80, po podpisaniu umowy przedwstepnej powinnas dostac zawiadomienie z Sadu o numerze ksiegi i jej tresci,to przeciez tak dziala. Tak samo z kredytem, co prawda nie bralem, ale nie jest aby tak, ze przy akcie koncowym nie powinnas juz byc czasem po decyzji - pozytywnej - banku, a nawet wplacie? Skoro Sad odmowil wpisania hipoteki, to jak dostalas kredyt i jak trafilas przed oblicze notariusza do podpisu aktu koncowego?

Nie wytrzymalem i skoczylem zrobic fotki z bliska temu cudenku, skoro budzi takie emocje, jak zwykle najwieksze u tych, ktorzy nie maja nic wspolnego z naszym osiedlem. Sasiedzi, obiecuje, ze bede stoponiowal napiecie, jesli nie jestescie gotowi na widok z bliska... :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: vicomte » 29 paź 2016, 14:10

Niech sie mury pna do gory, niech sie leje asfalt....Nie wierzcie marudzacym- nasze osiedle bedzie najladniejsze w miescie, ja Wam to mowie :D

Budowa "lacznika" obwodnicy zachodniej osiedla z polnocna :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: vicomte » 29 paź 2016, 14:27

Pewnie lada chwila zacznie sie walka z czasem, by zdazyc z otoczeniem blokow II etapu....zycze bezsnieznej zimy :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: vicomte » 29 paź 2016, 14:38

Budynek G, strona polnocno-wschodnia.

Obrazek

Budynek E, kiedys spoznialski, wkrotce chyba wyminie F.

Obrazek

Wszystko przez to, ze na F, po wykonaniu jakichs tajemniczych konstrukcji, stanely prace. Pewnie czekaja na specjalistyczne ekipy ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: foreigner » 29 paź 2016, 14:49

Nie bulwersuje mnie bynajmniej to, że NG postawił tam blaszak. Być może był to zbyt duży teren jak na jedno osiedle, albo nie byłoby na takowe zapotrzebowania, nawet jakby z przodu dać 10-piętrowce, a z tyłu stworzyc osiedle szeregówek. Nie jestem zdziwiony, że im się opłaciło dogadać z Agatą, która ponoć szukała miejsca w Rzeszowie od bardzo dawna, więc być może była skłonna dać dobrą ofertę. Nie chodzi mi też o budowanie Łazienek obok osiebla. Jest jedynie dla mnie zaskoczeniem, że autorzy Grand Hotelu, który jest dla mnie w absolutnym top rzeszowskich inwestycji, nie zostawili nieco więcej przestrzeni miedzy Agatą i osiedlem, albo nie wynegocjowali, aby tylna ściana Agaty, albo chociaż środkowa część tej ściany, była w bardziej neutralnym kolorze.

Agata umieszczona za osiedlem to oczywiście gorsze rozwiązanie dla mieszkańców, którzy mieliby większy hałas będąc przy ulicy, a dodatkowo klientela Agaty przewijała by się non-stop bokami, by dostać się do sklepu. Zaletą byłoby to, że nie byłoby żółtego blaszaka i zbiornika od ulicy. Być może byłyby też inne zalety, bo skoro NG początkowo planował sklep z tyłu, to chyba uważał że taki wariant jest lepszy, a w końcu sie na tym znaja i na szkodę swych klientów kupujących mieszkania działać chyba nie planowali.

Ale generalnie NG działał tylko w ramach pozwoleń i ustaleń, a chyba to na nich skupiała się głównie krytyka. Dlatego cytowałem polityków, nie miało to brzmiec jak mędrkowanie. Bardziej już bulwersuje mnie coś innego: Kawałek dalej, na ogromnym i bardzo atrakcyjnym terenie i za duże pieniądze powstaje wybitnie niedochodowa inwestycja (Park Papieski), której pełne ukończenie zabierze tyle czasu co postawienie dwóch osiedli albo kilku balaszaków. I OK. Ale jednocześnie rzut beretem dalej zezwala sie na budowanie tego blaszaka w pakiecie z osiedlem, argumentując, że to przecież polski sklep, że powstaje tyle mieszkań to rzeszowianie muszą gdzieś meble kupować, że to nie blaszak bo ma dwa piętra itp., tak jakby to było ostatnie dostępne miejsce.

osiedle bedzie najladniejsze w miescie, ja Wam to mowie

A czy nie pisałeś przed chwilą, że ten zbiornik również Tobie skojarzył się z kurnikiem i pegieerem :roll:
Ostatnio zmieniony 29 paź 2016, 15:47 przez foreigner, łącznie zmieniany 1 raz
foreigner
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 06 gru 2014, 17:12

Postautor: siwa80 » 29 paź 2016, 15:20

Vicomte, Widać ze nie brałeś kredytu bo nie za bardzo wiesz jak to dziala. Dopiero w akcie końcowym zakladana jest ksiega wieczysta na nieruchomość. Dlatego wpis hipoteki następuje po akcie końcowym. W I etapie umowa wstępna zakładała kw na mieszkanie i kw na parking. Tak jak juz pisałam wczesniej, NG poinformował mnie w dniu podpisania aktu ze jest zmiana dot. Kw. Na parking nie bedzie osobnej księgi jak było w umowie wstępnej. Dlatego bank ma teraz niezgodność miedzy pierwsza umowa (na podstawie której otrzymałam kredyt) a końcowa. Stad dodatkowe opłaty za zmianę umowy kredytowej jak dla mnie koszt prawie 1000 zł. Dlatego pytam czy ktos z 1 etapu tez miał takie problemy z bankiem. Bo u mnie pani z banku zasugerowa żebym starała sie odzyskać ta kwotę od dewelopera bo to on zmienił umowę!!! Prosze o odpowiedz.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2016, 20:48 przez siwa80, łącznie zmieniany 1 raz
siwa80
Świeżak

Na forum od: 28 paź 2016, 11:36

Postautor: vicomte » 29 paź 2016, 15:47

Foreigner, co ma piernik do wiatraka? :) Przeciwpozarowa retencja nie grzeszy uroda. Kropka. Osiedle bedzie najladniejsze w miescie. Druga kropka. Moge tak uwazac, prawda? Dziekuje! :)

Aha, polecam Ci lekture forum nowej inwestycji NG. Kolega swiety (chwala Bogu, ze ludzie myslacy pozytywnie tworza to forum) wybija, po wklejeniu wizek, cyt. "oby wiecej takich mieszkaniowek w Rzeszowie". Spojrz, ile czarnowidzctwa i krytykanctwa wylewa sie zaraz potem. Niektorzy nigdy nie naucza sie patrzec na swiat pozytywnie...

EDIT:

Siwa80, a moglabys wyrzucic cytat ze mnie ze swojego postu?? Robi sie kakofonia, od tych samych zdjec....
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: rzeszowianinnn » 29 paź 2016, 16:33

foreigner pisze:Dzięki za foto, a więc jednak taki zbiornik to standard. Sam sprawdziłem to bardzo pobieżnie i sugerowałem się tylko tym, że jakoś nie rzucały mi się one w oczy, chociaż w Agacie wiele razy byłem.
Rozdzierać szat w obronie mieszkańców nie ma co, jak się kupuje taką rzecz jak mieszkanie to się sprawdza każdą ewentualność. Zresztą mieszkańcom wszystko odpowiada.

Na mapie wrzuconej przez iamRZE widać ten zbiornik. Sądząc po zdjęciach, to jest na mniej więcej założonym miejscu, ale ten na planie wydaje się mniejszy. Mieszkańcy bloku F to chyba najgorzej mają, bo nie dość że zbiornik, to jeszcze są tam niedaleko rampy załadunkowe (ale widać też na mapie wyraźnie zaznaczony spory kawałek parkingu przed Agatą oddany mieszkańcom NG).

Obrazek

Którędy będzie się wjeżdżać od głównej ulicy na osiedle ? koło tego "peegerowskiego" (według vicomte
vicomte pisze:Moze jakis mural, by nie wygladal tak pegieerowsko? :)
) zbiornika na deszczówkę ?
rzeszowianinnn
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 24 paź 2016, 12:49

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane