[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Postautor: vicomte » 19 paź 2016, 22:10

Nika, dobrze dzialajaca logoterma raczej nie jest pomylka. Grzejniki moga byc albo cieple albo zimne, bo tak wlasnie dziala logoterma, wlasciwie tak jak dwufunkcyjny piec na gaz- spadek temperatury w mieszkaniu ponizej zadanej na sterowniku otwiera zawor i do Twojego mieszkania plynie cieplo z wymiennika ciepla na klatce, czyli z logotermy wlasnie. Grzejniki sie wychladzaja, temperatura spada- cykl sie powtarza. Ustawic sobie mozesz wszystko tak, jak w wypadku zwyklego pieca 2funkcyjnego (jesli to robilas, oczywiscie) czyli najlepiej odkrecic zawor termostatyczny na grzejniku w salonie/pomieszczeniu glownym ma maxa (temperatury "pilnuje" i tak sterownik), natomiast w pomieszczeniach innych (np. sypialni) odpowiednio mniej, w zaleznosci od tego, jaka temperature chcesz w nich uzyskac. I przestan zawracac sobie glowe, ze kaloryfer nie jest letni ;)
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: dStan » 20 paź 2016, 8:33

nikanika pisze:Kaloryfery i podłoga są albo ciepłe albo zimne. Nie ma letnich.

I jest to jak najbardziej prawidłowe :) W każdym chyba systemie, nie ważne czy jest to logoterma, czy centralne ogrzewanie itd. do grzejników płynie gorąca woda, która powoduje że nagrzewa się on maksymalnie, a czujnik temperatury (termostat na grzejniku bądź sterownik logotermy) po prostu odcina dopływ wody po osiągnięciu zadanej temperatury. Następnie grzejnik oddaje ciepło wychładzając się, a gdy temperatura spadnie poniżej zadanej, cykl się powtarza od nowa.
dStan
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 30 cze 2014, 14:13

Postautor: nikanika » 20 paź 2016, 11:52

Hm... Dziękuję bardzo za rady. Ale ja chcę mieć łazienkę cieplutką, z ciepłym grzejniki, żeby np. szybko wysuszyć pranie. A tu nie mam możliwości podgrzania łazienki bardziej. Temperatura między pomieszczeniami to 3 stopnie różnicy! Naprawdę nie muszę skrecac kaloryferóww sypialni, bo jest tam zimno. W starym mieszkaniu, mimo braku nowoczesnej logotermy i ogrzewania z miasta, było cieplej. Po co mi podłogówka, kiedy jest ona większość czasu zimna? Na razie odczuwam ogromny dyskomfort związany z logotermą i pogorszenie komfortu życia.
nikanika
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 15 mar 2015, 23:21

Postautor: dStan » 20 paź 2016, 13:33

Rozwiązaniem tutaj może być odkręcenie grzejników w łazience/sypialni oraz skręcenie ich w pomieszczeniu, w którym jest sterownik logotermy. Wtedy to pomieszczenie będzie się dłużej nagrzewać, dzięki czemu w reszcie pomieszczeń również dłużej będą grzały grzejniki.
To rozwiązanie (z wymiennikiem ciepła i sterownikiem, tak jak jest to w przypadku logotermy) ma oczywiście plusy i minusy. Ważne jest dobranie odpowiedniego miejsca w którym pracuje sterownik (nie wiem, czy macie u siebie taką możliwość, ja piszę na podstawie swojego doświadczenia ze sterownikiem bezprzewodowym w domu jednorodzinnym). Każde pomieszczenie inaczej się nagrzewa/ochładza, więc gdy sterownik jest w pomieszczeniu w którym temperatury szybko się zmieniają, to w całym domu będą występować częste ale krótkie okresy grzania (wtedy istnieje możliwość, że pomieszczenia, w których występuje duża bezwładność temperatury, nie zdążą się nagrzać) oraz odwracając sytuację, gdy będzie się on znajdował w pomieszczeniach które długo przyjmują/oddają ciepło, w domu będą występowały długie ale rzadkie okresy grzania (wtedy za to pomieszczenia o mniejszej bezwładności temperatury mogą się mocno wychładzać pomiędzy tymi okresami).
A z podgrzewaniem podłogowym sprawa staje się jeszcze trudniejsza do opanowania ;) Trzeba próbować, znaleźć pewną równowagę pomiędzy ustawieniem sterownika wymiennika ciepła (logotermy) i termostatów na grzejnikach.
dStan
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 30 cze 2014, 14:13

Postautor: pisul » 20 paź 2016, 19:51

Ostatnie betonowania budynku D ostatniego Etapu 3:

Obrazek

Budynkom E i F też już niewiele zostało do osiągnięcia pełnej wysokości:

Obrazek

I z dalsza:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: pisul » 21 paź 2016, 1:10

Wjazd na osiedle od strony tesco ulegnie modyfikacji. Tą kosteczkę co robili w styczniu rozbiorą a wjazd i wyjazd z wysepką będzie przesunięty kawałek dalej. Przestawią też latarnie i dobudują dodatkowy pas zjazd z głównej:

Obrazek

Obrazek
źródło: http://bip.erzeszow.pl/zamowienia-publi ... szawy.html

Szkoda że ciut dalej nie zrobili nawrotki tak żeby od razu z osiedla jechać w prawo.
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: vicomte » 21 paź 2016, 11:39

nikanika pisze:Po co mi podłogówka, kiedy jest ona większość czasu zimna? Na razie odczuwam ogromny dyskomfort związany z logotermą i pogorszenie komfortu życia.

Nikanika, intryguje mnie Twój problem, bo sam planowałem podłogówkę i do dziś zadaje sobie pytanie, czy dobrze zrobiłem bojąc się jej montażu. Nie handluję logotermami, więc nie mam powodu by ich specjalnie bronić, ale dzwoniłem do "mojego" majstra i on potwierdził, że każdy, kto ma jakieś pojecie może sam regulować zawory na klatce, jest do tego dostęp, być może to w tym jest problem, w złej regulacji? A to nie wina Zarządcy czy dewelopera, raczej machera, który tam grzebał. Można wiedzieć, jaką wersję podłogówki masz? W sensie tańszą (ze zwykłym zaworem RTL, nazywało się to wariant I) czy droższą, ze stacją mieszalnikową (za dopłatą prawie 2 k była w ofercie NG). Zawór RTl wystarczy, gdy ogrzewanie podłogowe jest w "mniejszości" (w języku NG nazywało się to "ogrzewanie podłogowe w jednym pomieszczeniu bodajże), ale wtedy daje właśnie takie objawy, jak Twoja podłogówka. Czyli jest często zimna, co jest związane z odmienna charakterystyką bezwładności cieplnej ogrzewania płaszczyznowego (czyli dłużej od grzejników się nagrzewa i dłużej stygnie). Musisz wtedy pokombinować z ustawieniami, choć to i tak nie gwarantuje sukcesu. Jeśli masz droższą wersje, z mieszaczem (zalecana dla większych powierzchni kuchenno-salonowych np.), podłogówka działa wtedy niejako niezależnie od grzejników, ma swoją oddzielną cyrkulację i wtedy powinna dobrze spełniać swoją rolę- czyli dawać przyjemne ciepło dłużej.
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: vicomte » 22 paź 2016, 15:22

To ja moze jeszcze z innej beczki, tak sobie pomyslalem-skoro NG sledzi to forum :) Wiem, ze jesli chodzi o sprzedaz NG to jest praktycznie pozamiatane, ale macie przeciez jeszcze dalekosiezne i ambitne plany (a akces miasta do programu "mieszkanie+"moze wywalic rynek do gory kolami ;)), a niektorzy z nas, klientow, z pewnoscia nie moga sie juz doczekac lutego- nie chcialoby Wam sie pochwalic drugim etapem i zrobic Dni Otwartych osiedla? Np. w okolicach Mikolaja, kiedy pewnie prawie wszystko bedzie juz gotowe, w niedziele naturalnie? Pewnie znalezliby sie chetni, zarowno obecni, jak i potencjalni kupujacy by pomyszkowac po parkingach, klatkach, mieszkaniach. Osiedle przeciez budzi emocje...Obiecuje, ze niczego nie zepsuje i zadnych logoterm dotykac nie bede ;)
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: giver » 22 paź 2016, 17:23

vicomte pisze:To ja moze jeszcze z innej beczki, tak sobie pomyslalem-skoro NG sledzi to forum :) Wiem, ze jesli chodzi o sprzedaz NG to jest praktycznie pozamiatane, ale macie przeciez jeszcze dalekosiezne i ambitne plany (a akces miasta do programu "mieszkanie+"moze wywalic rynek do gory kolami ;)), a niektorzy z nas, klientow, z pewnoscia nie moga sie juz doczekac lutego- nie chcialoby Wam sie pochwalic drugim etapem i zrobic Dni Otwartych osiedla? Np. w okolicach Mikolaja, kiedy pewnie prawie wszystko bedzie juz gotowe, w niedziele naturalnie? Pewnie znalezliby sie chetni, zarowno obecni, jak i potencjalni kupujacy by pomyszkowac po parkingach, klatkach, mieszkaniach. Osiedle przeciez budzi emocje...Obiecuje, ze niczego nie zepsuje i zadnych logoterm dotykac nie bede ;)

Jestem zdecydowanie za, tym bardziej, że chciałem porobić kilka zdjęć w swoim przyszłym mieszkaniu (II etap) lub chociaż innym, ale o takim samym rozkładzie i niestety kierownik budowy nawet nie chciał o tym słyszeć.
giver
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 10 paź 2015, 12:41

Postautor: pisul » 23 paź 2016, 13:31

Zdzisie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na 3 Etapie okien przybywa i pojawiły się już rusztowania elewacyjne (na zdjęciu po prawej):

Obrazek

Obrazek

Ten sam budynek co na pierwszym planie z 9 stycznia :shock: Tyle bloków w jeden rok, nie dajecie szans konkurencji ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane