[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Osiedle "Nasz Gaj"

Postautor: pisul » 05 sie 2016, 0:06

Sprawa Castoramy jest definitywnie zamknięta. Żadna tam Castorama już nie powstanie. Tak zdecydowali radni miasta.

Meble to inny rodzaj produktu żeby porównywać je do codziennych dostaw produktów spożywczych czy ilości aut na Orlenie. Zawsze pierwszy miesiąc po otwarciu spory ruch a potem tak jak na ul. Rejtana w Meblexie leniwe toczy się życie. Meble to nie chleb czy mleko. Może będzie jedna dwie dostawy na tydzień.

Tak do końca lokalizacja Agaty Meble nie jest zła. Przez zaporę i Powstańców Warszawskich miesięcznie przejeźdzało 800 tyś aut. Pewnie most Mazowieckiego i A4 trochę zmniejszyły ruch. Ale zawsze elewacja budynku Agaty trochę zatrzyma szum aut i zadziała jak ekran akustyczny. Co zmniejszy decybele w środku osiedla i poprawi komfort życia

Co do technologii budowy. Nikt nie buduje wieżowców z drewnianych bali. Budynki kilkupiętrowe muszą być wytrzymałe i kilka pięter podstawy jest zawsze betonowa. I nie ważna cena i prestiż czy za 3tyś, 5 czy 10tyś za m2. Taka jest technologia

Obrazek

Po ukończeniu całości wewnątrz między blokami zielono, zero aut w środku. Z 2 stron ogródki działkowe z trzeciej Agata z czwartej domki jednorodzinne. To będzie bardzo dobre miejsce do życia. Z taką bezzasadną krytyką poczekajcie do obsadzania roślinami ;)
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: milypan » 05 sie 2016, 0:42

Tomik pisze:Wieżowce są bardzo dobrze rozmieszczone, teraz może to tak strasznie wygląda ponieważ nie jest wykończone, ale już po zakończeniu budowy i całej zieleni wogół wraz z zagospodarowaniem będzie to jedno z najbardziej prestiżowych, najdroższych oraz ekskluzywnych osiedli w Rzeszowie.

Tak piszesz bo pewnie sam kupiłeś mieszkanie i teraz nie wypada pisać inaczej. Prawda jest taka, że jest kilkanaście mieszkań z fajnym, niezagrożonym widokiem od południa. Reszta to jednak drugie Nowe Miasto, beton, hipermarket. Ci co mają widok na wschodnie czy zachodnie działki prędzej czy później będą mięli za oknem budowę, jak nie jakiegoś obiektu handlowego to kolejnych bloków, nie ma co się oszukiwać. To osiedle byłoby prestiżowe gdyby każdy blok miał 4-5 pięter, a tak mamy 10-13 piętrowe, betonowe molochy.

Zieleń? Jaka zieleń, po środku nie będzie żądnej wysokiej zieleni bo nie ma na to miejsca - posadzą jedynie niskopienną zieleń i tyle. Sporo mieszkań pójdzie pod wynajem, ot i tyle z prestiżu i ekskluzywności. Wszystko było by cacy gdyby nie wysokość zabudowy, hipermarket przy samych blokach. Ekskluzywnym to można nazwać Zielone zacisze handlopexu - tu mamy raczej masówkę, wieżowce które mogą stać się niczym akademiki.
milypan
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 13 wrz 2015, 13:05

Postautor: MarkoP » 05 sie 2016, 9:33

Nasz Gaj jest tak samo ekskluzywny i prestiżowy jak całe Nowe Miasto. Ludzie dajcie spokój :) Mała powierzchnia, wysokie bloczki, duża liczba mieszkań. Zwykłe blokowisko. Cała ideologia tego przedsięwzięcia jest śmieszna. Oczywiście do samych budynków złego słowa powiedzieć nie mogę. Bloki są OK, ale nadal to są zwykle bloki. Żaden prestiż, myślę że studenci się tam odnajdą :) Oby windy działały bo po imprezie wychodzenie na 12 piętro może być ciężkie :)
MarkoP
Świeżak

Na forum od: 05 sie 2016, 9:01

Postautor: Arrival » 05 sie 2016, 11:14

milypan pisze:Ci co mają widok na wschodnie czy zachodnie działki prędzej czy później będą mięli za oknem budowę, jak nie jakiegoś obiektu handlowego to kolejnych bloków, nie ma co się oszukiwać.

Ale czego oczekujesz od życia w mieście? Otoczenia każdego bloku 500m trawnika w każdą stronę? Miasto to ścisła zabudowa, nie ma tu miejsca na widoczki itp. Chce się mieć widok i przestrzeń to się wyprowadza poza miasto. Obecnie chyba najlepszy widok i brak zabudowy jest w MakDomie gdzie mieszkam, ale nie spodziewam się cudów i nie oczekuję, że nie zmieni mi się widok na miasto w ciągu 5-10 lat. Jeśli zacznie mi przeszkadzać to się wyprowadzę i tyle.
Awatar użytkownika
Arrival
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 16 lis 2014, 13:59

Postautor: milypan » 05 sie 2016, 13:59

Arrival pisze:Ale czego oczekujesz od życia w mieście? Otoczenia każdego bloku 500m trawnika w każdą stronę? Miasto to ścisła zabudowa, nie ma tu miejsca na widoczki itp. Chce się mieć widok i przestrzeń to się wyprowadza poza miasto. Obecnie chyba najlepszy widok i brak zabudowy jest w MakDomie gdzie mieszkam, ale nie spodziewam się cudów i nie oczekuję, że nie zmieni mi się widok na miasto w ciągu 5-10 lat. Jeśli zacznie mi przeszkadzać to się wyprowadzę i tyle.

Ależ ja tego nie oczekuje, ba nawet się z tym zgadzam. Śmieszy mnie tylko w przypadku tego osiedla mówienie o nim, reklamowanie go jako zielonego, spokojnego, z pięknymi widokami i co najlepsze w centrum miasta. Śmieszne są zdjęcia które wrzuca deweloper z widokiem na działki od wschodu, widoku na Agata meble już nie wrzuci? Nawet działeczki za parę lat znikną i powstanie kolejne osiedle lub co gorsza kolejna blaszana buda. Znając nasze miasto, będzie płacz i lament, protesty że im coś budują. Przecież miały być działki, zieleń.

Bloki faktycznie są ładne, przyzwoicie wykończone. Oby więcej takich mieszkaniówek w Rzeszowie. Ale nie ma co ukrywać, że powstało blokowisko, z widokiem okno w okno do sąsiada. I ja to akceptuje, to jest miasto. Przesadzili trochę z wysokością zabudowy, to nie jest ścisłe centrum miasta. Popatrz na Wilanów w Wawie, tam bloki maja po 3-4.

Ciekawe dlaczego budowa hipermarketu rozpoczęła się dopiero wtedy jak większość mieszkań jest sprzedana.
milypan
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 13 wrz 2015, 13:05

Postautor: pisul » 05 sie 2016, 16:24

milypan pisze:...Ciekawe dlaczego budowa hipermarketu rozpoczęła się dopiero wtedy jak większość mieszkań jest sprzedana.

Już w pierwszych wizualizacjach z przed 3-4 lat każdy wiedział że z przodu będzie sklep. Wtedy jeszcze nie było wiadomy jaki ale każdy widział co kupuje. A i w kolejnych gdy już była znana sieć zawsze deweloper pokazując swoją inwestycje na drugim planie pokazuje konkretny sklep. Na tle zieleni widać i charakterystyczny kolor elewacji i logo.

Więc nie pisz bzdur.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: vicomte » 05 sie 2016, 19:30

Pisul, chyba nie warto strzepic klawiatury, od czasu do czasu beda wpadac tutaj ludzie, ktorzy nie kupili mieszkania od NG i beda wywalac tutaj swoje zale do tych, ktorzy kupili :) Chociaz...gdy atakuja nasza przyszla mala ojczyzne moze warto ruszyc w pole... :D
Tak na szybko- kolega Mily w tym samym niemal zdaniu byl laskaw wybic: "oby wiecej takich mieszkaniowek w Rzeszowie" (z tego, co rozumiem, bez ironii), by potem kontynuowac, ze NG niewiele rozni od NM. Rozumiem, ze chcialby, by caly Rzeszow byl jak Nowe Miasto. Bravo. Na marginesie, ciekawe ile zlej woli trzeba miec, by porownywac dzisiejsze osiedla z blokowiskami z lat czasow slusznie minionych.
Od czasu do czasu warto rowniez postraszyc moich przyszlych sasiadow, ze nasza idylla wkrotce sie skonczy i dookola nas tak nas zabuduja, ze tama Hoovera i chinski mur razem wziety to bedzie pikus. Tylko patrzec rozprzestrzeniania plotki, ze wladze planuja na terenie Parku Papieskiego wybudowac spalarnie swinskich ryjow, od ktorej odoru beda chorowac dzieci w zlobkach Debicy. Tego samego chyba kolege smiesza i denerwuja PRowcy NG, ktorzy bezczelnie wstawiaja ladne widoki w reklamach, zamiast z duma fotografowac tyly sklepu jako glowny wiz osiedla. Idac ta sama logika, w dziale promocji miasta powinni Zamek, Ratusz, czy Most Mazowieckiego na prospektach slawiacych miasto zamienic na malownicze ujecia pijakow oddajacych mocz w bramach Baldachowki. Witajcie w Miescie Innowacji :) Ten sam kolega porownuje nasza dzielnie do Wilanowa, majac gdzies coraz bardziej rozpowszechnione poglady urbanistow i architektow miasta, ze nowe serce miasta zaczyna coraz mocniej bic w rejonie Most Zamkowy- Kopisto- Podwislocze-Rejtana, nie chce mi sie wymieniac kolejnych, centrotworczych inwestycji, ktore sa tutaj planowane od Olszynek po bazarek przy Dolowej. Inny kolega martwi sie (oprocz troski o nasza przyszla kondycje psychiczna, ktora pojdzie w diably od mieszkania w NG :D ), ze zle potraktowano dzialkowcow i miano czelnosc postawic tam sklep. Mozna pewnie bylo zrobic lodowisko albo przeniesc Pomnik Wielkiej (byloby w koncu miejsce na remont ronda Dmowskiego), ale pewnie kolega musialby to sfinansowac, bo - poki co- nie widac innych chetnych. Tysiace razy przechodzilem obok terenow obecnego NG i tysiace razy - przy calym szacunku do dzialkowcow dbajacych o swoje ogrodki- dziwilem sie, jak wladze moga tolerowac takie babole w srodku miast w tym pieknym kraju. Ale dopiero enuncjacje kolegi MarkoP polozyly mnie na wznak. Inwestycje okreslil, cyt: "Cała ideologia tego przedsięwzięcia jest śmieszna." Proponuje, by wlasciciele NG zarygrowali swoje wielomilionowe konta, na ktorych beda trzymali zyski z tej i innych inwestycji (sprzedaz jest na finiszu, przypominam, a fachowcy twierdza, ze stopa zwrotu z developerki to w tym kraju zysk na poziomie 1k z metra) tym haslem. Bo to oni beda sie smiali na koncu. Jestem tego pewien, jak tego, ze bede musial zlozyc zeznanie podatkowe za 2016 rok.
Moi drodzy krytykanci, my nie kupowalismy "prestizu", "ekskluzywnosci", "ideologii", "widokowosci" etc.. Kupilismy po prostu mieszkania na osiedlu, ktore nam sie podoba u developera, ktoremu zaufalismy.
P.S. Jesli Najwyzszy pozwoli, zobaczymy za pare lat, ile bedzie kosztowac kupno czy wynajecie mieszkania w NG na rynku wtornym. Jak dlugo beda szukac chetnych na kupno ewentualni oferenci, ktorzy tutaj zainwestowali w mieszkania. To najlepiej zweryfikuje, kto z nas mial racje. Stawiam butelke Chivasa Regala, niech bedzie 25tki, ze cena bedzie w czolowce w calym miescie.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2016, 7:32 przez vicomte, łącznie zmieniany 1 raz
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: krisp » 05 sie 2016, 21:51

nic dodac nic ujac sasiedzie! mimo trafnego komentarza z Twojej strony i tak znajdzie sie cale grono nowych specjalistow i znawcow tematu... architektury, marketingu a przede wszystkim urbanistyki aby krytykowac osiedle NG. Pozdrawiam.
krisp
Świeżak

Na forum od: 30 maja 2016, 13:21

Postautor: foreigner » 05 sie 2016, 23:07

Ja tak tylko z ciekawości...

Wzięliście mieszkania z oknami od Agaty :>
foreigner
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 06 gru 2014, 17:12

Postautor: porteño » 06 sie 2016, 11:15

Pobieżnie sobie tę dyskusję przeczytałem i w sumie to jest ona dosyć jałowa, bo dla każdego prestiż i komfort oznaczać mogą coś innego. Ja na przykład nigdy bym nie kupił jakiegokolwiek mieszkania na własność, bo za bardzo lubię się przeprowadzać, toteż synonimem komfortu jest dla mnie najczęściej wynajem mieszkania w samym centrum bez jakichkolwiek długoterminowych zobowiązań. Nie ulega wątpliwości, że Nasz Gaj to blokowisko podobne do Nowego Miasta, tyle że współcześniejsze, ale czy to źle? Jakkolwiek Nowe Miasto do wizytówek Rzeszowa nie należy, mieszka się na nim doskonale.
porteño
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lip 2014, 18:02

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane