[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Osiedle "Nasz Gaj"

Postautor: adek01 » 11 lip 2016, 12:21

Szymek_Rz pisze:Na ul. Granicznej czynsz - 52m2 650 zł / miesiąc.

12.5zl za 1m2 ?!?!
adek01
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 26 paź 2014, 20:36

Postautor: loocals » 11 lip 2016, 13:11

Z tego co rozumie to kupuje miejsce postojowe jako możliwość korzystania z części wspólnej a nie jako udział w odrębnym lokalu? Płacę te 20-kilka tysięcy złotych i jak wspólnota zadecyduje to może mi je odebrać i dać komuś? Ja go nie mogę sprzedać bez mieszkania np. sąsiadowi? A opłaty za miejsca postojowe muszą płacić wszyscy bez względu na to czy ktoś kupił czy ktoś nie kupił miejsca postojowego (no bo część wspólna całego budynku) ? A jak ktoś będzie chciał sobie zrobić np. osiatkowanie miejsca postojowego to można ??
loocals
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 01 gru 2014, 12:19

Postautor: Nasz Gaj » 11 lip 2016, 14:59

Witamy,

loocals - szczegółowy opis otrzymałeś na @
Prosimy o zapoznanie się z jego treścią i w razie dalszych wątpliwości prosimy o kontakt z biurem sprzedaży.

Co do możliwości korzystania z indywidualnie wybranego przez Ciebie miejsca postojowego masz to wpisane w KW. Wątpię, aby wspólnota (Twoi sąsiedzi) miała zdecydować o zabraniu Ci tego miejsca tym bardziej, że każdy z użytkowników będzie użytkował go na takiej samej zasadzie, więc musielibyście dojść do wniosku, że fajna byłaby zabawa polegająca na tym, że Ty odwołujesz mnie, ja Ciebie... A poza tym każdy przy akcie notarialnym wyraża zgodę na taki podział i oddawanie do dyspozycji konkretnych nr konkretnym Lokatorom (właścicielom danych mieszkań) plus udziela nam czyli NG pełnomocnictwa do dokonywania takich podziałów w przyszłości (do czasu aktu potwierdza już dokonane i nie zgłasza zastrzeżeń, a później my dokonujemy dalszych na podstawie pełnomocnictwa przypisując Ci konkretny nr w garażu do indywidualnego użytku, a później jest to ujawniane w KW jako prawo wyłącznego korzystania z miejsca postojowego nr ..., które przysługuje każdoczesnemu właścicielowi mieszkania nr ...).

A co do części wspólnych i opłat za garaż - to kto za co płaci ustalacie podejmując odpowiednią uchwałę bezpośrednio we wspólnocie. Póki co (z tego co wynika z wyliczeń ze spółdzielni) płaci tylko ten kto ma miejsce postojowe w garażu.

Osiatkowanie miejsca postojowego jest możliwe pod warunkiem uzyskania zgody wspólnoty - przypuszczamy, że jeżeli nie zabierzesz tym bezpośredniemu sąsiadowi miejsca na parkowanie jego samochodu ;) to pewnie i inni sąsiedzi nie będą mieli nic przeciwko - Twoje szczęście, że wybrałeś miejsce, które da się dodatkowo wygrodzić ;) ALE powtarzamy - musisz uzyskać na to zgodę wspólnoty! Z resztą tak samo byłoby w przypadku odrębnej KW dla garażu!

Pozdrawiamy
Nasz Gaj
Deweloper
Deweloper

Na forum od: 18 mar 2015, 13:04

Postautor: Sindus » 12 lip 2016, 18:27

Obrazek
Awatar użytkownika
Sindus
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 02 wrz 2015, 9:24

Postautor: Anna » 13 lip 2016, 12:39

Nasz Gaj pisze:Witamy,

loocals - szczegółowy opis otrzymałeś na @
Prosimy o zapoznanie się z jego treścią i w razie dalszych wątpliwości prosimy o kontakt z biurem sprzedaży.

Co do możliwości korzystania z indywidualnie wybranego przez Ciebie miejsca postojowego masz to wpisane w KW. Wątpię, aby wspólnota (Twoi sąsiedzi) miała zdecydować o zabraniu Ci tego miejsca tym bardziej, że każdy z użytkowników będzie użytkował go na takiej samej zasadzie, więc musielibyście dojść do wniosku, że fajna byłaby zabawa polegająca na tym, że Ty odwołujesz mnie, ja Ciebie... A poza tym każdy przy akcie notarialnym wyraża zgodę na taki podział i oddawanie do dyspozycji konkretnych nr konkretnym Lokatorom (właścicielom danych mieszkań) plus udziela nam czyli NG pełnomocnictwa do dokonywania takich podziałów w przyszłości (do czasu aktu potwierdza już dokonane i nie zgłasza zastrzeżeń, a później my dokonujemy dalszych na podstawie pełnomocnictwa przypisując Ci konkretny nr w garażu do indywidualnego użytku, a później jest to ujawniane w KW jako prawo wyłącznego korzystania z miejsca postojowego nr ..., które przysługuje każdoczesnemu właścicielowi mieszkania nr ...).

A co do części wspólnych i opłat za garaż - to kto za co płaci ustalacie podejmując odpowiednią uchwałę bezpośrednio we wspólnocie. Póki co (z tego co wynika z wyliczeń ze spółdzielni) płaci tylko ten kto ma miejsce postojowe w garażu.

Osiatkowanie miejsca postojowego jest możliwe pod warunkiem uzyskania zgody wspólnoty - przypuszczamy, że jeżeli nie zabierzesz tym bezpośredniemu sąsiadowi miejsca na parkowanie jego samochodu ;) to pewnie i inni sąsiedzi nie będą mieli nic przeciwko - Twoje szczęście, że wybrałeś miejsce, które da się dodatkowo wygrodzić ;) ALE powtarzamy - musisz uzyskać na to zgodę wspólnoty! Z resztą tak samo byłoby w przypadku odrębnej KW dla garażu!

Pozdrawiamy

Proszę odnieść się do opóźnień w harmonogramie prac budynku E. Będę wdzięczna za informacje skąd tak duże opóźnienie.
Pozdrawiam
Anna
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 maja 2016, 8:33

Postautor: vicomte » 13 lip 2016, 23:14

Anna, wykonawca tak buduje oba etapy- srodkowe bloki sa traktowane troche po macoszemu - H w drugim i E w trzecim ida wolniej niz pozostale. Nie sadze, aby byl to powod do niepokoju ;)
Obrazek
Obrazek

Na razie E faktycznie jest "spozniony", ale moze jeszcze wystrzeli? :)
Obrazek

Najszybciej od poczatku budowy ida bloki C sposrod II i D sposrod III etapu.
Obrazek
Obrazek
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: Anna » 14 lip 2016, 12:05

vicomte pisze:Anna, wykonawca tak buduje oba etapy- srodkowe bloki sa traktowane troche po macoszemu - H w drugim i E w trzecim ida wolniej niz pozostale. Nie sadze, aby byl to powod do niepokoju ;)

Na razie E faktycznie jest "spozniony", ale moze jeszcze wystrzeli? :)

Najszybciej od poczatku budowy ida bloki C sposrod II i D sposrod III etapu.

Stwierdzenie "może jeszcze wystrzeli" naprawdę mnie rozbawiło ;)
Interesuje mnie tylko fakt że obie strony podpisały umowę u notariusza w której integralną część stanowił harmonogram. A na moje pytanie zadane tutaj nikt z NG nie odpowiedział.

Dziękuję vicomte ;)
No i za zdjęcia również ;)
Anna
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 maja 2016, 8:33

Postautor: OloB » 14 lip 2016, 18:37

Ale czy forum jest właściwym miejscem do zadawania takich pytań? Bo przecież chodzi o szybkie uzyskanie rzetalnych informacji a nie o publiczne stawianie zarzutów.
OloB
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 01 wrz 2015, 11:12

Postautor: vicomte » 14 lip 2016, 19:09

Anna- do usług, sąsiadko :) OloB, nie wiem, jakie pytania są tutaj właściwe, ale ryzykując wzięcie mnie - nie pierwszy raz już tutaj zresztą ;) - za "adwokata" naszego dewelopera, sadzę, że budowa idzie naprawdę szybko i chyba na razie nie ma ryzyka żadnych opóźnień. Od przedstawiciela NG usłyszałem kiedyś, że była możliwość wynegocjowania płatności nie w ratach, ale na samym końcu, przed ostateczną umową przenoszącą własność. Pewnie NG i tak buduje na kredyt, więc nie robi mu szczególnie większej różnicy, kiedy płacimy. Co i tak nie zmienia smutnej prawdy, że w tym kraju konsumenci podpisują szymele umów, gdzie interesy sprzedawcy zagwarantowywane są z reguły lepiej, aniżeli konsumentów, na co od lat zwracają uwagę kolejne raporty UOKiK :)
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: cold_fire » 14 lip 2016, 22:07

.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2016, 10:26 przez cold_fire, łącznie zmieniany 1 raz
cold_fire
Świeżak

Na forum od: 14 lip 2016, 22:02

PoprzedniaNastępna