[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł. Karoliny] Słoneczny Stok (Projektan

Postautor: JanzRzeszowa » 25 kwie 2016, 8:40

bartek86 pisze:
DariuszB pisze: - co do galerii, to mam wątpliwości czy nie będą gonić, ponieważ, jak wspomniałem, są to dwie różne firmy, a prace się zaczeły. Chciałem to sprawdzić po tablicach informacyjnych, ale pogoda mi dzisiaj przeszkodziła

Inwestorem zarówno bloków jak i centrum handlowo-usługowego jest ta sama firma - ADMA. Dodatkowo firma ta wykupiła część gruntów i dlatego będą kolejne bloki. A czy jest to spółka jawna, czy inna nie ma znaczenia. Mogą to być to spółki córki, ale to wciąż ta sama firma, więc nikt nikogo nie będzie gonił i pośpieszał z budową tej galerii. Dodatkowo jak wspomniałeś z tyłu za tymi blokami jest gdzieś kawałek ziemi, na który jest chętnych kilka osób (zapewne Spółdzielnia, ADMA i może ktoś jeszcze), ale osoba ta nie chce sprzedać na dzień dzisiejszy tej działki.

Dla potwierdzenia fotka z kilku stron wcześniej od Sindusa:
Sindus pisze:Obrazek

jak widać wykonuje to jedna firma.

Sam widzisz, że na tablicy jest dwie firmy Adma, oprócz tego Adma Bis o której pisałem już nie buduje żadnych nowych bloków...a my mieszkamy właśnie w blokach zbudowanych przez tą trzecią firmę...
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: bartek86 » 25 kwie 2016, 9:09

Do tej pory było tak, że dla spółdzielni Projektant budowały dwie firmy ADMA i Arkadia. Twój blok zapewne wykonała Arkadia. Ale teraz ADMA zmieniła troszkę swój profil i zaczęła budować sama dla siebie. Kupiła sobie grunt pod budowę i buduje :). Dodatkowo te wszystkie ADMY bis itp. to wszystko to samo - to jedna firma, zobacz sobie, że są ze Staszowa i adres jest ten sam. Dodatkowo, żeby było śmieszniej powstała 3 firma ADMA: ADMA DEVELOPMENT (http://www.admadevelopment.pl/), która zajmuje się sprzedażą tych mieszkań. Więc żeby kolega zrozumiał. Galerię plus te 2 bloki 7p. buduje jedna firma ADMA ze Staszowa, koło ciebie dla spółdzielni buduje druga firma Arkadia. Ot tyle :) więc ADMA jak widać, ma swój wielki plac budowy i nikt ich nie goni ani nie przeszkadza. Owszem coś tam się słyszało, że obie firmy się nie lubią i utrudniają sobie prace - chyba nie udostępniają sobie działek budowlanych i nie pozwalają na przejazd przez nie. Ale wracając już do samego początku - inwestorem jest ADMA, a galeria tak jak już wspominałem powstanie nie prędko. Priorytetem jest mieszkaniówka - taką mam informacje. Budowa skończy się minimum w maju 2017, więc nawet jak ruszą później z galerię to koniec roku pewny. Dodać należy znalezienie najemców (chodź to pewnie już trwa), wykończenie budynku wewnątrz i dojazd do galerii. No i tu jest problem - bo wg mnie deweloper nie będzie robił parkingów przy drodze dopóki tej drogi nie wybuduje miasto. (chodzi o Bł. Karoliny). Dodatkowo bez drogi ruch przy galerii będzie zerowy, więc w ciemno można strzelać, że galeria będzie otwarta minimum na początku 2018 roku.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: dorota » 25 kwie 2016, 9:25

maniek1 pisze:Czy ktos orientuje sie w kosztach utrzymania miejsca postojowego w garazu podziemnym (czynsz,podatek)?

Jakiś czas temu Pan w Spółdzielni powiedział, że za podziemne miejsce postojowe będzie doliczane do czynszu około 50zł miesięcznie.
dorota
Świeżak

Na forum od: 12 kwie 2016, 12:22

Postautor: filemon » 25 kwie 2016, 21:49

Cześć szczęśliwym i mniej szczęśliwym :) mieszkańcom osiedla!

Czynsz w hali ok. 55zł. Nie doliczają do czynszu za mieszkanie, jest to druga opłata.
filemon
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 25 kwie 2016, 21:44

Postautor: bartek86 » 25 kwie 2016, 22:40

Serio się tyle płaci za garaż? to jaki sens jest płacić 22-30.000zł za własność skoro później się płaci 50-60zł miesięcznie :> a gdybym chciał wynająć miejsce od spółdzielni za garaż podziemny to ile musiałbym zapłacić? może lepiej wynajmować jak kupować ???
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: maniek1 » 25 kwie 2016, 23:16

bartek86 pisze:Serio się tyle płaci za garaż? to jaki sens jest płacić 22-30.000zł za własność skoro później się płaci 50-60zł miesięcznie :> a gdybym chciał wynająć miejsce od spółdzielni za garaż podziemny to ile musiałbym zapłacić? może lepiej wynajmować jak kupować ???

Wynajem to okolo 130zl,z malym ale,w nowych blokach (zmigrodzka,odrzykonska) garaze sie ciagle sprzedaja i jak powiedzial koles ze spoldzielni w tym roku nie beda wynajmowac,a w przyszlym moze,jak cos zostanie. Szesc miejsc zadaszonych kolo zmigrodzkiej 9 ma natomiast strategiczne znaczenie i po 2,5 roku od rozpoczecia budowy ciagle zastanawiaja sie jak wyciagnac z nich najwiecej kasy i czy sprzedawac czy moze jednak wynajmowac...no chyba ze jednak sprzedawac...
maniek1
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 16 lis 2015, 10:24

Postautor: JanzRzeszowa » 26 kwie 2016, 8:28

z innej beczki...,bo wiadomo, że Projektant " na gazie stoi"... warto zastanowić się czy nie podpisać umowy na gaz z jakąś inną firmą, niż PGNiG. Mnie po symulacji akurat wyszły niskie oszczędności (podobnie za prąd), ale jeśli ktoś zamierza płacić >300zł/mies to to się opłaca... . A jeszcze korzystniej wychodzi w pakietach...
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: maciejczek » 26 kwie 2016, 16:54

DariuszB pisze:z innej beczki...,bo wiadomo, że Projektant " na gazie stoi"... warto zastanowić się czy nie podpisać umowy na gaz z jakąś inną firmą, niż PGNiG. Mnie po symulacji akurat wyszły niskie oszczędności (podobnie za prąd), ale jeśli ktoś zamierza płacić >300zł/mies to to się opłaca... . A jeszcze korzystniej wychodzi w pakietach...

Np u mnie gazu (PGNiG) trochę kubików dziennie schodzi szczególnie jak są takie dni jak wczoraj. Ale po cichu liczę na to, że ktoś się do mojego bloku wprowadzi w końcu i jakoś wspólnie łatwiej będzie ogrzać mury. Mam też nadzieję, że po lecie na następną zimę mieszkanie będzie łatwiej ogrzać, bo teraz nie przekraczam 20st. C.
maciejczek
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 03 gru 2015, 20:25

Postautor: filemon » 26 kwie 2016, 22:06

bartek86 pisze:Serio się tyle płaci za garaż? to jaki sens jest płacić 22-30.000zł za własność skoro później się płaci 50-60zł miesięcznie :> a gdybym chciał wynająć miejsce od spółdzielni za garaż podziemny to ile musiałbym zapłacić? może lepiej wynajmować jak kupować ???

ile teraz kosztuje hala???
Ja płaciłem 18000, 4 lata temu. Po 3 latach UKS przyczepił się, że ich księgowa policzyła za garaż 8% VAT, a niby powinna 23%.
Automatycznie przerzucili dopłatę na mieszkańców, ekstra po 2000zł/miejsce - bezprawnie! Po pierwsze mamy akt notarialny z kwotą brutto 18000, a po drugie jest to część wspólna z budynkiem mieszkalnym więc należy się 8%, tak jak za mieszkanie. Temat wielokrotnie był poruszany przez prawników. Wystarczyło się odwołać od decyzji niedouczonego urzędnika z UKS ale spółdzilenia nie pomyślała. Dopiero po kilku miesiącach ktoś im podpowiedział :) i wstrzymali się. Ciekawe czy znalazł się ktoś, kto wpłacił, hehe :)
filemon
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 25 kwie 2016, 21:44

Postautor: bartek86 » 26 kwie 2016, 22:58

filemon pisze:

ile teraz kosztuje hala???
Ja płaciłem 18000, 4 lata temu. Po 3 latach UKS przyczepił się, że ich księgowa policzyła za garaż 8% VAT, a niby powinna 23%.
Automatycznie przerzucili dopłatę na mieszkańców, ekstra po 2000zł/miejsce - bezprawnie! Po pierwsze mamy akt notarialny z kwotą brutto 18000, a po drugie jest to część wspólna z budynkiem mieszkalnym więc należy się 8%, tak jak za mieszkanie. Temat wielokrotnie był poruszany przez prawników. Wystarczyło się odwołać od decyzji niedouczonego urzędnika z UKS ale spółdzilenia nie pomyślała. Dopiero po kilku miesiącach ktoś im podpowiedział :) i wstrzymali się. Ciekawe czy znalazł się ktoś, kto wpłacił, hehe :)

W tym konkretnym przypadku - ADMA (2bloki 7p.) płaci się 22.000zł za garaż + komórka lokatorska w cenie mieszkania, ale w innych miejscach jest już różnie. Nad Wisłokiem garaż + komórka lokatorska za free (w cenie mieszkania, ale to DEVELOPRES przejął budynek po kimś innym i były okazyjne ceny), ale już np PERINVEST na Strażackiej poszalał i ma taki cennik: 25.000zł za garaż, komórka: 3250zł. Pamiętam, że gdzieś widziałem garaż za 30-32.000zł ale już nie pamiętam gdzie dokładnie.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa