[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Osiedle "Nasz Gaj"

Postautor: emi » 14 kwie 2016, 12:50

Właśnie w tym jest sek że developer i kierownik budowy nie widzą w tym problemu żadnego suszenia czy wietrzenie szczególnie przy takiej pogodzie nie ma a jak interweniuje w tej sprawie to wszyscy nie mają czasu bo odbiory innych mieszkań mają więc jak ja mam to nazwać
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 02 mar 2016, 4:01

Postautor: vicomte » 14 kwie 2016, 13:48

Deweloper ma obowiązek zareagować na każde zgłoszenie. Zgodziłeś się już odebrać mieszkanie? Jeśli tak, wpisałeś do protokołu swoje zastrzeżenia? Dostałeś przy odbiorze warunki gwarancji? Ile trwa okres rękojmi? Przed uznaniem usterki w mieszkaniu razem z właścicielem powinni spotykać się przedstawiciel dewelopera oraz wykonawca prac. Wspólnie powinni stworzyć komisję. Na miejscu powinien być sporządzony protokół, w którym dokładnie opisywana jest usterka .Masz prawo zażądać też terminu usunięcia usterki i wezwać wykonawcę do jej usunięcia, jeśli zgodzi się, że wynika ona z wadliwego wykonania. Gdy ten uchyla się od usunięcia usterki powstałej z jego winy, to istnieje możliwość tzw. wykonania zastępczego –czyli zlecamy innej firmie usunięcie usterki, a rachunek za prace wysyłamy do głównego wykonawcy. Jeśli ten nie chce pokryć kosztów naprawy, zwracamy się do dewelopera, ma on prawo do potrącenia określonej kwoty z kaucji gwarancyjnej. Trzeba rozróżniać tutaj wykonawcę od dewelopera, ich interesy nie są wspólne, o czym nie każdy pamięta. Przebarwienia na ścianie to duży problem, przy całym szacunku do powyższych rad, najważniejsze jest usunięcie p r z y c z y n y usterki, by nie powtarzała się ona w przyszłości, o czym boleśnie przekonują się np. mieszkańcy osiedla przy Grabskiego nad Wisłokiem, trapieni wilgocią związaną pewnie z bliskością rzeki?.
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: emi » 14 kwie 2016, 14:40

Vicomnte mieszkanie nie jest jeszcze odebrane i tu następny problem oni nie wiedzą kiedy będzie do odebrania
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: emi » 14 kwie 2016, 14:43

Gdyby było wiadome kiedy mogę je odebrać byłabym szczęśliwa al tu nikt nie potrafi tego określić developer odsyła do kierownika budowy a ten do developera i niech mi nikt nie mówi że się nie dopominam o zrobienie tego bo dzwonie prawie codziennie i pisze pisma i maile mają to w d..... a pleśń się poszerza i jest wesolo
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: rzeszowiak23 » 14 kwie 2016, 19:40

emi pisze:Gdyby było wiadome kiedy mogę je odebrać byłabym szczęśliwa al tu nikt nie potrafi tego określić developer odsyła do kierownika budowy a ten do developera i niech mi nikt nie mówi że się nie dopominam o zrobienie tego bo dzwonie prawie codziennie i pisze pisma i maile mają to w d..... a pleśń się poszerza i jest wesolo

Ja bym się poważnie zastanawiał czy takie mieszkanie odbierać. Jestem niemile zaskoczony wykonaniem tych mieszkań. Jeśli to wygląda tak jak na zdjęciach to nierówne tynki i falująca wylewka pozostawia wiele do życzenia. Mam wrażenie, że to piwnica a nie mieszkanie. Pleśń to poważna sprawa i dziwię się, że deweloper nie chce w szybki sposób załatwić sprawy. Bo takie rzeczy szybko mogą zniechęcić potencjalnych kupców.

Wydaje mi się, że odbierających mieszkanie nie obchodzi kto był wykonawcą - to już kwestia dewelopera. To odbierający mieszkanie ma interes z deweloperem (bo łączy ich umowa) i to deweloper powinien ustalić kto jest odpowiedzialny za usterki. I to deweloper jest odpowiedzialny za standard mieszkania i wady w nim powstałe. Co innego już gwarancja, po odbiorze mieszkania za wady ukryte odpowiada wykonawca bo to on daje gwarancje.
rzeszowiak23
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 26 lut 2016, 11:54

Postautor: vicomte » 15 kwie 2016, 12:06

Deweloper jest obowiązany dostarczyć rzecz wolną od wad i ponosi odpowiedzialność za wszelkie ewentualne wady. Nie może także bronić się, że prace wykonawcze prowadziła inna firma, gdyż zgodnie z art. 474 k.c. -dłużnik odpowiedzialny jest jak za własne działania lub zaniechania za działania i zaniechania osób, z których pomocą zobowiązanie wykonuje, jak również osób, którym wykonanie zobowiązania powierza. W okresie rękojmi i gwarancji, o ile wadę zgłosimy w terminie, też domagamy się jej usunięcia od dewelopera (a on oczywiście od wykonawcy). W praktyce jednak częste są próby deweloperów zasłanianiem się twierdzeniem, że wady czy niedoróbki powstały nie z ich winy. Ale chyba grubo przesadzasz, oceniając na podstawie zdjęć na forum. Daj szansę naszemu deweloperowi. Budowa szła w okresach dużej wilgotności, być może stropy są z betonu komórkowego, który zebrał jej dużo. Literatura fachowa mówi, że zastosowanie izolacji termicznych w postaci wełny mineralnej w połączeniu z wyprawami tynkarskimi o małych oporach dyfuzyjnych sprzyja przyspieszaniu wysychania ścian. Ale już zastosowanie izolacji termicznej w postaci styropianu powoduje radykalne zmniejszenie oddawania wilgoci na zewnątrz budynku. Praktycznie cały proces wysychania następuje do wnętrza budynku powodując pogorszenie się mikroklimatu pomieszczeń. Stąd przez pierwsze dwa lata po wzniesieniu budynku wilgotność w pomieszczeniach może być wyższa niż wynikałoby to tylko z normalnego użytkowania. Trzeba dbać wtedy o wietrzenie pomieszczeń mieszkalnych, powinno pomóc.
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: emi » 15 kwie 2016, 16:54

Na szczęście developerowi zależy na dobrym imieniu i dąży do zadowolenia klientów, problem jest już rozwiązywany wstawiono maszynę do osuszania w czwartek ponowny odbiór techniczny
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: rzeszowiak23 » 15 kwie 2016, 19:25

vicomte pisze:Deweloper jest obowiązany dostarczyć rzecz wolną od wad i ponosi odpowiedzialność za wszelkie ewentualne wady. Nie może także bronić się, że prace wykonawcze prowadziła inna firma, gdyż zgodnie z art. 474 k.c. -dłużnik odpowiedzialny jest jak za własne działania lub zaniechania za działania i zaniechania osób, z których pomocą zobowiązanie wykonuje, jak również osób, którym wykonanie zobowiązania powierza. W okresie rękojmi i gwarancji, o ile wadę zgłosimy w terminie, też domagamy się jej usunięcia od dewelopera (a on oczywiście od wykonawcy). W praktyce jednak częste są próby deweloperów zasłanianiem się twierdzeniem, że wady czy niedoróbki powstały nie z ich winy. Ale chyba grubo przesadzasz, oceniając na podstawie zdjęć na forum. Daj szansę naszemu deweloperowi. Budowa szła w okresach dużej wilgotności, być może stropy są z betonu komórkowego, który zebrał jej dużo. Literatura fachowa mówi, że zastosowanie izolacji termicznych w postaci wełny mineralnej w połączeniu z wyprawami tynkarskimi o małych oporach dyfuzyjnych sprzyja przyspieszaniu wysychania ścian. Ale już zastosowanie izolacji termicznej w postaci styropianu powoduje radykalne zmniejszenie oddawania wilgoci na zewnątrz budynku. Praktycznie cały proces wysychania następuje do wnętrza budynku powodując pogorszenie się mikroklimatu pomieszczeń. Stąd przez pierwsze dwa lata po wzniesieniu budynku wilgotność w pomieszczeniach może być wyższa niż wynikałoby to tylko z normalnego użytkowania. Trzeba dbać wtedy o wietrzenie pomieszczeń mieszkalnych, powinno pomóc.

Owszem może faktycznie przesadzam, ale grzyb, czy pleśń nie jest rzeczą normalną i tutaj w żaden sposób nie broniłbym dewelopera. Jak to napisała emi to w standardzie mieszkania nie miała pleśni na ścianach. Owszem wynika ta pleśń na ścianach z problemu wysychania budynku, które jest często spowodowane szybkim tempem inwestycji i zamykaniem budynków w okresach jesiennych i zimowych. Tylko wtedy deweloper powinien zapobiec takim sytuacjom. Ja osobiście nie pokazałbym klientowi mieszkania z pleśnią bo jest to dość poważny problem, żeby go zbagatelizować. A podejście, że nie mają czasu się takimi pierdołami zajmować to nie świadczy dobrze o deweloperze.

Mam pytanie czy jest w mieszkaniach wentylacja mechaniczna bo może po prostu nie jest włączona z braku prądu w mieszkaniu i to ona jest winna całej sytuacji. Czy na zdjęciach nad oknem to tez pleśń. Kolejne pytanie czy są ściany oddylatowane od wylewki, co powinno być wykonane.
rzeszowiak23
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: emi » 15 kwie 2016, 19:49

Nad oknem to tylko mokra plama. Nie wiem co to znaczy oddylatowane? Z informacji od developera stoi już urządzenie do osuszania więc mam nadzieję że problem się skończył
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: rzeszowiak23 » 15 kwie 2016, 20:22

emi pisze:Nad oknem to tylko mokra plama. Nie wiem co to znaczy oddylatowane? Z informacji od developera stoi już urządzenie do osuszania więc mam nadzieję że problem się skończył

A od czego to "tylko" mokra plama ? Jeśli to nie z Twojej winy powstało to może świadczyć o złym wykonaniu izolacji przeciwilgociowej na balkonie powyżej (jeśli tam jest balkon) i zainteresowałbym się tym bardziej. Może to być także miejscowy mostek termiczny gdzie również później rozwinie się pleśń i grzyb.

Jest oddzielenie ściany od wylewki (przerwa) najczęściej wykonana przy pomocy pianki dylatacyjnej. Ma to zapewnić swobodną pracę wylewki i zapobiega pękaniu wylewki. Również ma to ważne znaczenie w przenoszeniu dźwięków z podłogi na ściany budynku, gdyż nieoddzielona wylewka od ściany może skutkować przenoszeniem hałasu od sąsiadów.
rzeszowiak23
Bywalec+
Bywalec+

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane