Jerzy Dąbczak pisze:Moje wnioski po wczorajszym spotkaniu ze spółdzielnią.
W charakterze naszego narodu dominuje niestety bierność i podejście w stylu "to i tak nic nie da". Tymczasem wczorajsze pokazało, że przychodzenie na takie spotkania oraz dosadne artykułowanie swoich pretensji i wniosków przynosi jakieś efekty. Rozumiem, że codzienne obowiązki nie zezwoliły by dotarli wszyscy zainteresowani, ale zachęcam do aktywności, a przede wszystkim do tzw. szeptanej propagandy, bowiem to forum ma zapewne ograniczony zasięg.
Informacyjnie dla nieobecnych.
Wyłożyliśmy obecnemu prezesowi, że mniej nas interesują ich rozrachunki z miastem, ponieważ my zawarliśmy umowę ze SM Projektant, a nie UM Rzeszów. Z tej umowy się wywiązaliśmy, płacąc grube tysiące za mieszkania oraz tzw. przyłącza. Produktu w postaci mieszkania, bloku i infrastruktury (dojście, dojazd) nie otrzymaliśmy. Stąd nasza irytacja względem naliczanych od kwietnia czynszy, w tej sytuacji haraczy.
Efekt tego protestu opisał wyżej DariuszB (czy byłby lepszy w przypadku liczniejszej i głośniejszej grupy protestujących pozostaje niestety w sferze "gdybologii").
Jedna kwestia, o której wczoraj nie wspomniałem, gdyż nie chciałem zamordować spotkania niczym pan z pierwszego rzędu.
Pan Prezes sprytnie zauważył, że umowy przewidują naliczanie czynszu od momentu odbioru mieszkania i to jest przesłanka dla SM do ich naliczania (w domyśle zrobili łaskę nie naliczając ich już od jesieni). Nie chciał jednak zauważyć, że ta sama umowa przewidywała oddanie mieszkań w październiku ub. roku, zaś "okołoblokowej" infrastruktury w .. kwietniu br. roku.
Tutaj jest zasadniczy rozdźwięk, dlatego ja również żadnego czynszu nie płacę.
Zrobię to kiedy zostanie mi przedstawiony "zrewaloryzowany" czynsz, którego odbiór potwierdzę podpisem.
DariuszB pisze:BartekA pisze:Witam,
Bylem tez na wczorajszym zebraniu. Mieszkam już od 2ch tyg. na Żmigrodzkiej 9. Cieszę się, że kilka osób dosadnie powiedziała co myśli o naszej "obecnej sytuacji" (temat braku drogi na razie jest chyba najistotniejszy).
Wstrzymujemy się zatem z płatnością czynszu, do momentu odpowiedzi na nasz wniosek dotyczący obniżenia tych opłat ?
Tak się zastanawiam..., połowa z tej wartości to opłaty w ogóle niezależne od SM, może warto wpłacać tą część jednocześnie opisywać na przelewach powód braku drugiej części. Chodzi o zbieranie potwierdzeń dla nas , ale także aby te opisy w postaci dowodów wpłat były w banku i SM.
Co Wy na to?
maniek1 pisze:DariuszB pisze:BartekA pisze:Witam,
Bylem tez na wczorajszym zebraniu. Mieszkam już od 2ch tyg. na Żmigrodzkiej 9. Cieszę się, że kilka osób dosadnie powiedziała co myśli o naszej "obecnej sytuacji" (temat braku drogi na razie jest chyba najistotniejszy).
Wstrzymujemy się zatem z płatnością czynszu, do momentu odpowiedzi na nasz wniosek dotyczący obniżenia tych opłat ?
Tak się zastanawiam..., połowa z tej wartości to opłaty w ogóle niezależne od SM, może warto wpłacać tą część jednocześnie opisywać na przelewach powód braku drugiej części. Chodzi o zbieranie potwierdzeń dla nas , ale także aby te opisy w postaci dowodów wpłat były w banku i SM.
Co Wy na to?
Jest to jakis pomysl,czyli sugerujesz aby wykreslic
1. Eksploatacje podstawowa
2. Smieci
3. ...?
jimbo pisze:ankawro pisze:swiezak pisze:no to super, bo właśnie zamierzałam tam dzwonić ale w takim razie poczekam.
Hey byłem dziś na budowie, rozmawiałem z kierwonikiem i tak jak mówił koniec maja poczatek czerwca ale powiedzial ze najlepiej przyjsc w polowie maja pytac
Hej. a pytałeś czy będzie możliwość aby mieszkanie wykańczała "twoja" ekipa remontowa czy -tak jak to miało miejsce przy innych blokach już oddanych do użytku - trzeba będzie umawiać się z podwykonawcami ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości