[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł. Karoliny] Słoneczny Stok (Projektan

Postautor: JanzRzeszowa » 12 kwie 2016, 21:42

Dzięki Wszystkim za aktywność na zebraniu z ulic: Żmigrodzka, Brzozowska i Odrzykońska.
Myślę, że mocno wyartykułowaliśmy nasze problemy i były to merytoryczne wnioski w przeciwieństwie do, niektórych, innych uczestników:-)
Będziemy pilnowali realizacji - wniosków nas dotyczących - przez SM Projektant i ustaleń z zebrania, i przede wszystkim spraw dot. budowy infrastruktury komunikacyjnej do naszych bloków:
1. Rewizji naliczenia czynszów dot. eksploatacji podstawowej (największa składowa "czynszu")-brak dróg i chodników, a więc niepełny czynsz
2. Opłat za gosp. odpadami komunalnymi (brak możliwości segregacji i dostępu do śmietników blokowych)
3. Czynnego monitoringu przez SM postępów prac przy budowie ulic i chodników na interesującym nas odcinku-niech monitorują sensowniej i indagują wykonawcę, bo to nie moja robota, a ich...

oprócz tego, postaramy się ogarnąć te wszystkie wnioski, które spisywaliśmy skrupulatnie, tak aby to miało sensowną postać w przekazywaniu pod Zarząd SM.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2016, 21:47 przez JanzRzeszowa, łącznie zmieniany 1 raz
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: JanzRzeszowa » 12 kwie 2016, 21:45

bartek86 pisze:Sindus pytanko :) co to powstaje na zdjęcie drugim i trzecim? To nie jest czasem galeria handlowo-usługowa? na mieszkaniówkę chyba za blisko od ulicy :> masz jakieś informacje ?

Sam się zastanawiałem co to jest (zdj nr 3)..., wygląda to na jakiś mur oporowy, bo elementami bloków to chyba nie jest, chyba że rzeczywiście to już fragment galerii...postaram się zapytać robotników...
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: GKK » 12 kwie 2016, 21:55

Dariusz, myśle że dziś Pan Prezes wkońcu usłyszał prawde nie owiniętą w żadne łagodnie słówka. Może tego trzeba było, żeby zrozumieli,że nie należy tylko sprzedać ale też brać odpowiedzialność za to. Ja to co dziś leżało mi na sercu i co wiekszość napewno też sądziła powiedziałem. Pewnie to wiele nie zmieni , trzeba czekać aż cała sytluacja sie juz unormuje i wszelakie roboty sie zakoncza. Pewnie potrzeba troche na to czasu aby nasze osiedle (nasza czesc) przypominala ta ladna zabudowe jaka ma projektant a nie byla jednym wielkim placem budowy. Dzieki za te Twoje wnioski sensowne, konkretne.
GKK
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 09 kwie 2015, 19:05

Postautor: brumar » 12 kwie 2016, 22:15

tomek24 pisze:...Brak drogi to kpina ... a i na klatkach co się dzieje to jeden wielki śmiech. Gdzie wypolerowane barierki z nierdzewki, gdzie pomalowane klatki, gdzie sprzątanie ... winda obita płytami ... to wszystko to plac budowy a nie miejsce do mieszkania :)
Sporo tego brakuje ... spółdzielnia miała oddać budynki we wrześniu ... a mamy kwiecień a wygląda to jak wygląda ... może i oddane ale w jakim stanie/standardzie. Czy to za płaciliśmy?...

Sąsiedzie wg zapewnień wykonawcy klatki mają być pomalowane po pewnym czasie - i tak obserwując wynajętych wykonawców wykończeń naszych mieszkań - nie jest to do końca pozbawione sensu. Mnie to generalnie bardzo nie przeszkadza, no ale problemem jest to, że niektórzy mieszkają już tutaj kilka miesięcy (i już by chcieli mieć docelowe wykończenie), a nie którzy dopiero zaczynają wykończeniówkę (a w tym przypadku lepiej jeszcze mieć "margines" błędu przy wnoszeniu gabarytowych ładunków).
Winda obita płytami - to rozwiązanie powszechne na etapie oddawania budynków. Ma to na celu ochronę elementów, które są już niewymienialne (a przynajmniej ich wymiana nie jest tanią opcją), a podczas przewożenia takiej ilości materiałów budowlanych jest to wg mnie korzystne. Natomiast od czasu do czasu mogłaby obsługa odkurzyć podłogę w windzie (w dolnych prowadnicach drzwi jest już sporo zanieczyszczeń).
Te zabiegi są wg mnie korzystne dla nas, właścicieli mieszkań (ściany i windy powinny posłużyć nam dłużej).
Co do barierek - to liczę na to, że po malowaniu będą jeszcze raz pięknie wypolerowane (czas pokaże).
Droga to temat osobny i reszta już została napisana w tym temacie... Teraz liczmy na cudną pogodę, oby wykonawca szybko się uwinął z tematem.
brumar
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 01 gru 2015, 23:29

Postautor: BartekA » 13 kwie 2016, 8:14

Witam,

Bylem tez na wczorajszym zebraniu. Mieszkam już od 2ch tyg. na Żmigrodzkiej 9. Cieszę się, że kilka osób dosadnie powiedziała co myśli o naszej "obecnej sytuacji" (temat braku drogi na razie jest chyba najistotniejszy).

Wstrzymujemy się zatem z płatnością czynszu, do momentu odpowiedzi na nasz wniosek dotyczący obniżenia tych opłat ?
BartekA
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 03 gru 2015, 13:33

Postautor: maniek1 » 13 kwie 2016, 9:13

BartekA pisze:Witam,

Bylem tez na wczorajszym zebraniu. Mieszkam już od 2ch tyg. na Żmigrodzkiej 9. Cieszę się, że kilka osób dosadnie powiedziała co myśli o naszej "obecnej sytuacji" (temat braku drogi na razie jest chyba najistotniejszy).

Wstrzymujemy się zatem z płatnością czynszu, do momentu odpowiedzi na nasz wniosek dotyczący obniżenia tych opłat ?

Ja sie wstrzymuje,nie przekonallo mnie za bardzo niepewne zapewnienie,ze ewentuaalnie bede mial nadplate,bo ja nadplate juz mam - za infrastrukture i jak widac spoldzielnia nie ma z tym problemu :-)
maniek1
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 16 lis 2015, 10:24

Postautor: eny » 13 kwie 2016, 9:56

Witam sąsiadów. Mieszkam przy Odrzykońskiej i zastanawiam się czy na wczorajszym spotkaniu poruszany był temat wpisow do hipoteki. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś streścił najważniejsze ustalenia dotyczące nas i naszych blokow.
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2016, 16:51 przez eny, łącznie zmieniany 2 razy
eny
Świeżak

Na forum od: 13 kwie 2016, 9:52

Postautor: JanzRzeszowa » 13 kwie 2016, 10:13

eny pisze:Witam sąsiadów. Mieszkam przy Odrzykonskiej i zastanawiam się czy na wczorajszym spotkaniu poruszany był temat wpisow do hipoteki. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś streścil najważniejsze ustalenia dotyczące nas i naszych blokow.

z tego co mówił v-prezes, materiały od SM zostały złożone w KW, tak więc czekamy.
Na stronie SM są na bieżąco ogłoszenia dot. zapraszania do podpisywania aktów notarialnych.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: JanzRzeszowa » 13 kwie 2016, 10:22

BartekA pisze:Witam,

Tak się zastanawiam..., połowa z tej wartości to opłaty w ogóle niezależne od SM, może warto wpłacać tą część jednocześnie opisywać na przelewach powód braku drugiej części. Chodzi o zbieranie potwierdzeń dla nas , ale także aby te opisy w postaci dowodów wpłat były w banku i SM.
Co Wy na to?
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: Jerzy Dąbczak » 13 kwie 2016, 10:39

Moje wnioski po wczorajszym spotkaniu ze spółdzielnią.

W charakterze naszego narodu dominuje niestety bierność i podejście w stylu "to i tak nic nie da". Tymczasem wczorajsze pokazało, że przychodzenie na takie spotkania oraz dosadne artykułowanie swoich pretensji i wniosków przynosi jakieś efekty. Rozumiem, że codzienne obowiązki nie zezwoliły by dotarli wszyscy zainteresowani, ale zachęcam do aktywności, a przede wszystkim do tzw. szeptanej propagandy, bowiem to forum ma zapewne ograniczony zasięg.

Informacyjnie dla nieobecnych.
Wyłożyliśmy obecnemu prezesowi, że mniej nas interesują ich rozrachunki z miastem, ponieważ my zawarliśmy umowę ze SM Projektant, a nie UM Rzeszów. Z tej umowy się wywiązaliśmy, płacąc grube tysiące za mieszkania oraz tzw. przyłącza. Produktu w postaci mieszkania, bloku i infrastruktury (dojście, dojazd) nie otrzymaliśmy. Stąd nasza irytacja względem naliczanych od kwietnia czynszy, w tej sytuacji haraczy.
Efekt tego protestu opisał wyżej DariuszB (czy byłby lepszy w przypadku liczniejszej i głośniejszej grupy protestujących pozostaje niestety w sferze "gdybologii").

Jedna kwestia, o której wczoraj nie wspomniałem, gdyż nie chciałem zamordować spotkania niczym pan z pierwszego rzędu.
Pan Prezes sprytnie zauważył, że umowy przewidują naliczanie czynszu od momentu odbioru mieszkania i to jest przesłanka dla SM do ich naliczania (w domyśle zrobili łaskę nie naliczając ich już od jesieni). Nie chciał jednak zauważyć, że ta sama umowa przewidywała oddanie mieszkań w październiku ub. roku, zaś "okołoblokowej" infrastruktury w .. kwietniu br. roku.

Tutaj jest zasadniczy rozdźwięk, dlatego ja również żadnego czynszu nie płacę.
Zrobię to kiedy zostanie mi przedstawiony "zrewaloryzowany" czynsz, którego odbiór potwierdzę podpisem.
Jerzy Dąbczak
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 15 mar 2016, 9:29

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa