Skoro twierdzisz że wizualizacje są stare to wrzuć aktualne !!!
Zrobiłbym to chętnie, tylko że nie znalazłem poważnych wizualizacji lub planów zleconych do zrobienia przez miasto.
Co pokazuje, na ile jest to zaawansowany pomysł, mimo tylu lat.
I co zdjęcie ma oznaczać. To była pierwsza wizyta prezydenta w Szwajcarii aby zobaczyć na żywo jak takie cudo wygląda. Temat odpadł tej konkretnie kolejki bo była niefunkcjonalna, małe wagony, mieszczące niewielką ilość pasażerów.
Pojemność to chyba najbardziej podstawowa charakterystyka. Innovia 300 ma podaną precyzyjnie pojemność w katalogu. W przypadku Szwajcarów trzeba było jechać tam, żeby się dowiedzieć ? I musiał to robić prezydent, jako osoba najbardziej kompetentna, która wizualnie to sprawdzała ?
Napisz ile w jednej gondoli pasażerów się zmieści, to nie ma być tylko atrakcja turystyczna lecz w głównej mierze transport publiczny.
Więc dlatego pytałem i liczyłem na odpowiedź, dlaczego prezydent chciał już pieniądze na nią organizować, jeśli jest to tak oczywiste, że się nie nadaje.
A co zabraniasz ,nie można się interesować. To był początek pomysłu ,który całe szczęście tylko pozostał pomysłem , teraz jest poważna inwestycja którą trzeba zrealizować.
To chcesz tego monoraila czy nie ? Wcale mu nie zabraniam, mógł się interesować. To tobie powinno zależeć, żeby od razu interesował się tym co miało szanse realizacji, a nie tracił czas.
Nikos napisał że przystankiem tramwajów mogą być te z MPK więc odpisałem mu . A gdzie chcesz budować przestanki dla tramwaju ,wiesz wogóle co piszesz ??
Oczywiście, że mogą być wspólne i są. Widuję je codziennie.
hahaha zaraz padnę ze śmiechu , ludzie przekraczają jezdnię i wsiadają hahaha co coment
hihihi hahaha

Jak nie ma a gdzie na mapie zauważyłeś że nie ma miejsca ??
Człowieku no przecież pisałem jasno o Piłsudskiego kilka razy. Prezydent wybrał tą ulicę na budowę kładki, jako że ponoć najbardziej ruchliwe miejsce. To dlaczego omija je trasa kolejki, inaczej niż autobus 0 ?
Ale ogólnodostępne po możliwości dofinansowania jak do tej pory miasto nie narzeka w tej sprawie.
Aha ale ogólnodostępne. Fajnie, że się poprawiłeś, mam nadzieję, że na przyszłość nie będziesz mylił słów.
On kolejki dla siebie nie planuje budować tylko dla mieszkańców. W jaki sposób na tobie odbije sie dług miasta ??Słucham …
A co miał na plakatach wyborczych podczas wszystkich kampanii wyborczych ? Czy było to "obiecuję, że będę przez całą kadencję w pocie czoła planował budowę w Rzeszowie monoraila" ? Gdyby tak rzeczywiście było, złego słowa bym nie napisał. Ale nie, nie obiecywał tego mieszkańcom, więc nie mów za niego co robi dla mieszkańców. Ani nie mów za mieszkańców, bo nie jesteś ich rzecznikiem.
Co do długu to idź sobie na jakiś wykład z finansów publicznych, kup książkę. Nie będę cię edukował na forum. Dodam, że jestem zameldowany w Rzeszowie.
To co chciałeś pokazać wklejając zdjęcia kolizji kolejki która jest w tamtym miejscu rozbudowana
Wcześniej pisałeś :
Napisz gdzie taka kolejka się popsuła , podaj choć dwa przykłady?
To ci podałem, więcej niż dwa. Zdecyduj się czego chcesz, albo nie zawracaj głowy.
To nie wina miasta że aż tyle to trwa ,procedura włączenia kolejki jako transport miejski. Gdyby to nastąpiło to miasto zabierało by się do tej budowy już dawno.
Od kiedy trwa ta procedura i od kiedy zaczęto o nią zabiegać ? W 2008 ? Bo już wtedy zaczęto mówić o takim transporcie. Z cytatów które wcześniej wkleiłem wynika, że miasto już w 2009 planowało taki transport. Czy wtedy nie było problemu z procedurą ? Już o to raz pytałem.
bo często ulegał awarii, poszukaj i zobacz kiedy wybudowali kolejkę jednoszynową wtedy jeszcze ona nie była tak nowoczesna jak obecnie.
OK, przyznaję, że często ulegał awarii i że problemem były mrozy. Pytanie dlaczego tak się działo, jeśli 'z technicznego punktu widzenia wszystko jest możliwe". Pytanie: dlaczego nie przekonstruowano albo zmodernizowano w takim razie kolejki, jeśli, jak piszesz, monorail to transport przyszłości ? Autobusy co chwilę się kupuje nowe, a to gaz a to elektryczne. Jak się psują to się wymienia na inne, albo każe serwisować producentowi w ramach umowy. Miasta które mają tramwaje też co chwilę kupują nowe, nowocześniejsze. A tu proszę. Monorail w Moskwie powstał najpóźniej ze wszystkich innych form transportu szynowego, kilkadziesiąt lat i się likwiduje bo się zestarzał. Szyny tramwajowe się gną to się naprawia i tramwaje wciąż jeżdżą, również w Moskwie. Dlaczego nie dzieje się tak z monorailem ?
Napisz w jakich innych miastach prócz moscow i sydnej z takiej kolejki zrezygnowali.
Proszę, pierwszy z brzegu przykład:
https://en.wikipedia.org/wiki/Poços_de_Caldas_Monorail
Czytałem to i jak to się ma do kolejki miasto z własnego budżetu kasę dawało na budowę lotniska dla potrzeb cywilnych a Rzeszów na kolejkę ma pozyskać kasę z unii.
Nawet gdyby mieli 100% kasy z unii, to i tak dziś by zostali z lotniskiem które zatrudnia 140 osób które tam prawie nic nie robią i ich płace bynajmniej nie są sponsorowane przez Unię.
Tak się kończy gdy politycy wiedzą lepiej.
Nie wiem co to ma być i co przedstawiać te zdjęcie , ciemno ,ciężarówka wywozi część jakiejś konstrukcji
Work to remove the monorail began on 12 August 2013 and was completed at the end of April 2014.
http://www.transport.nsw.gov.au/project ... il-removal
Wystarczy ?
Kolejkę zbudowano w europie również m.in. ,Barcelona ,Berlin. Napisz coś o tym.
Ty napisz najpierw o mieście do 200 tys. z monorailem, prosiłem już dawno.
Rzeszów ma jeden środek transportu a sydney wszystkie istniejące więc koszty utrzymania ponoszą łącznie spore. Nie ma się czemu dziwić że rezygnują z transportu pomocniczego u nich.
Więc pytam ponownie, dlaczego nie czynią z tego jednej z głównych form transportu, skoro Rzeszów może, to dlaczego nie Sydney ?
Jeśli jest to transport przyszłościowy, to powinni stopniowo likwidować linie tramwajowe i rozbudowywać monorail.
Linia tramwajowa w Sydney nie jest długa, liczy tylko kilka km (coś 6,7 km), podobnie jak monorail. Więc też pełni bardziej pomocniczą funkcję. Dlaczego nie zrezygnowano z niej zamiast z monoraila ?
foreigner stwierdził że utrzymanie 14 km, kolejki będzie kosztować 60 mln zł więc zapytałem się co ma tyle kosztować ,brak odpowiedzi.
Napisz do nich, to ci powiedzą. Seattle Monorail Program. Ale może być ciężko, bo chyba już nie istnieją, bo ten plan rozbudoway Monoraila w Seattle chyba upadł. Raczej nie zawyżali kosztów, jeśli mieli na celu budowę monoraila.
Sama ochrona monoraila w Mumbaju to 500 osób. Długość trasy nie przekracza 20 km.
Co jak co ale takie rzeczy to TY chyba powinieneś wiedzieć, a nie mnie głupkowato się pytać specjalisto od monoraili.
Ja z kolei czekam na informację ile kosztuje rocznie rzeszowskie MPK, bo coś tam pisałeś o płacach, paliwie itd. Czekam na tą informację, z rozbiciem na poszczególne kategorie.
A teraz najciekawsze.
W Mumbaju wpływy z biletów na monorail pokrywają 28 % kosztu przewozu pasażera.
W Moskwie to było 25%.
Tymczasem w Lublinie wpływy z biletów pokrywają 56 % kosztów komunikacji publicznej.
W Krakowie - 60 %.
Akurat dla Rzeszowa nie znalazłem ale te dane już mówią samo za siebie.
Pisałeś coś o wydajności monoraila bliskiej metru ? Metro Moskiewskie przewozi 2.5 miliarda ludzi rocznie. Dla monoraila wynosiło to tylko 5.5 miliona. Czyli przewozy monorailem to 0.2 % przezowów metra, podczas gdy stosunek trasy monorail / metro jest znacznie wyższy - jakieś 1.4 %.
Może przynajmniej napiszesz mi co dokładnie oznacza odcinek testowy, o którym ostatnio mówi UM ?
- co będzie dokładnie testowane
- jak długo
- co w wypadku negatywnych wyników tego testowania
Chyba mu się pomieszało z kosztami budowy bo wg artykułu z pewnej gazety koszt 1 km budowy wraz z całą infrastrukturą wyniesie 10 mln zł.
Miliard na kolejkę ??,podaj linka gdzie kolejka będzie kosztowała miliard ??
Akurat jeśli chodzi o koszty budowy, to byłem bardzo litościwy dla ciebie:
Las Vegas, które podawałeś kiedyś za przykład, to 400 milionów zł za kilometr. Odcinek testowy 5 km daje 2 miliardy.
No dooobra robocizna i beton u nas tańsze, więc niech ci będzie że 1 miliard.
A w ogóle na miejscu UM bym się zainteresował tym metrailem (chociaż pewnie to zrobili). Reklamują go jako lokalnie montowany, nie pobiera zasilania z zewnątrz tylko ma własne akumulatory:
http://www.frazer-nash.com/resources/Me ... Points.pdf
http://www.ndtv.com/mumbai-news/mumbai- ... nth-555802
http://sputniknews.com/russia/20150913/ ... osure.html
http://www.rp.pl/artykul/1021836-Wydatk ... .html#ap-1