Rzeszów - Kolejka nadziemna

Nieukończone projekty komunikacyjne

Re: Nadziemna kolejka - powracający temat

Postautor: onlyRzeszow » 24 lut 2016, 17:42

OloB pisze:Że też chciało Ci się poświęcić tyle czasu i energii na przygotowywanie tych wszystkich bardzo rzetelnych argumentów. i ;)

Jakie argumenty hahaha większość to jakiś bzdury z przykładami dwóch miast które zrezygnowały z kolejki. Moskwa bo często ulegała awariom ze względu na niskie temperatury a Sydney bo podobno droga . Rzeszów ma jeden środek transportu a sydney wszystkie istniejące więc koszty utrzymania ponoszą łącznie spore. Nie ma się czemu dziwić że rezygnują z transportu pomocniczego u nich.
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 03 paź 2015, 10:21

Postautor: onlyRzeszow » 24 lut 2016, 18:05

Nikoś-pisze

foreigner odwaliłeś kawał dobrej roboty

Faktycznie taką robotę odwalił że nic z tego nie wynikło będzie teraz odpoczywał hahaha :lol: :lol:

Only to że Gliwice zlikwidowały u siebie tramwaj to tak samo można powiedzieć że Sydney i Moskwa pozbyły się kolejki

Ale Nikos chwileczkę dlaczego gliwice zrezygnowali z tramwaju podobno jest tani w budowie i utrzymaniu a kolejka kurcze taka nie funkcjonalna, jej słupy podtrzymujące torowisko zasłaniają całą panoramę miasta trzeba się schylać żeby coś zobaczyć z daleka. :D

Ale czekam jakie znów "argumenty"

Twoje argumenty mnie z krzesła powaliły, a ilość pytań jakie ci zadałem które pozostały bez odpowiedzi można by mnożyć.

Po za tym pokaż inne miasta na świecie które likwidują teraz tramwaje

To ty wymień miasta gdzie nie było tam tramwajów a budują ????

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tramwaje_w_Astrachaniu

Obrazek

http://wiadomosci.onet.pl/slask/wladze- ... owej/qnvlf
Od soboty zlikwidowana zostanie linia tramwajowa nr 18 w Rudzie Śląskiej – podały w środę władze miasta. Jako powody decyzji wymieniono kwestie związane z bezpieczeństwem, wygodą i ekonomią. Połączenie tramwajowe ma być zastąpione przez autobusowe.(…)

Jak to możliwe że taki wielki niby lublin nie ma tramwajów czy też białystok, Kilelce ?:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tramwaje_ ... %82ymstoku

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tramwaje_w_Kielcach

Na koniec spójrz jak pięknie wygląda droga ,bez samochodów ,przyszłość pełną gębą hahah 8-)

Obrazek

Nikoś gdzie chciałbyś aby tramwaj w Rzeszowie odgrywał taką rolę jak na zdjęciu powyżej ,na Rejtana, Lwowskiej ? hahaha
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: OloB » 24 lut 2016, 20:01

onlyRzeszów,
Nic do Ciebie nie przemawia. Nawet bardzo wymierne przykłady zbywasz jakimś "błyskotliwym" komentarzem okraszonym kwiecistym "hahaha".

Nawet gdyby w całkowitym rozrachunku kolejka była warta budowy, nie jest rozwiązaniem idealnym i swoje niedostatki ma. Ty jednak gotów jesteś uznać jedynie to, że jest droga (ale przecież to nie problem, bo wydamy na to cudze pieniądze).
Taka absolutna negacja jest typowa nie dla racjonalnie myślących osób, ale dla fanatyków lub wyznawców. A z takimi to już nie ma co dyskutować.

W związku z tym nie ma sensu kontynuowanie jakiejkolwiek polemiki z Tobą na ten temat. Pozostaje jedynie cierpliwie czekać, aż temat kolejki w Rzeszowie przeterminuje się i wygaśnie. Szkoda tylko energii ludzkiej pracy, która zostanie zmarnowana na ten nierealny projekt. Na szczęście nie ma w Rzeszowie tematu budowy linii tramwajowych. :lol:

ps. Sugeruję abyś czytał swoje komentarze zanim je opublikujesz. Pełno w nich ortów a przez dziwaczną składnię i brak interpunkcji często bywają niezrozumiałe :roll:
OloB
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 01 wrz 2015, 11:12

Postautor: onlyRzeszow » 25 lut 2016, 1:10

OloB-pisze

Nic do Ciebie nie przemawia. Nawet bardzo wymierne przykłady zbywasz jakimś "błyskotliwym" komentarzem okraszonym kwiecistym "hahaha".

Ale co ma do mnie chłopie przemawiać , jakie konkrety zostały przytoczone , koleś foreigner stwierdził że utrzymanie 14 km, kolejki będzie kosztować 60 mln zł więc zapytałem się co ma tyle kosztować ,brak odpowiedzi.
Chyba mu się pomieszało z kosztami budowy bo wg artykułu z pewnej gazety koszt 1 km budowy wraz z całą infrastrukturą wyniesie 10 mln zł , albo wypisuje że ludzie aby dostać się do tramwaju mieli by ulice „przeskakiwać”. Nie wspomnę już o tym że odpowiada na te odpowiedzi moje które są mu wygodne .

Nawet gdyby w całkowitym rozrachunku kolejka była warta budowy, nie jest rozwiązaniem idealnym i swoje niedostatki ma.

Warta jest funkcjonowania ,jakie ma kolejka niedostatki ???
A co jest idealnym rozwiązaniem ??
Taka absolutna negacja jest typowa nie dla racjonalnie myślących osób, ale dla fanatyków lub wyznawców

Zgadza się koniec z fanatykami nierealnych tramwajów które nie usprawniły by ruchu przy wąskich ulicach miasta, przy kolizjach piękne korki by sie tworzyły, wystarczy zobaczyć co jest obecnie przy stłuczce ,jeden pas zamknięty.
Wyliczyłem w jednym z poprzednich postów ile w przeciągu dwóch lat przybyło samochodów co ważne tylko osobowych w samym mieście . Z roku na rok jest ich coraz więcej, żadnych transportem publicznym nie usprawni ruchu na ulicach miasta. Dopóki tej prostej różnicy nie zrozumiesz nie ma sensu abyś sie przemęczył.

Pozostaje jedynie cierpliwie czekać, aż temat kolejki w Rzeszowie przeterminuje się i wygaśnie. Szkoda tylko energii ludzkiej pracy, która zostanie zmarnowana na ten nierealny projekt

Nie doczekasz się tego , jeżeli Pan Prezydent za cos się bierze to realizuje te inwestycje prędzej czy później. A tym co to nie pasuje mogą się wyprowadzić do „umierających” miast względem poczynanych inwestycji np: do przemyśla albo Łańcuta tam będą mieli wiele wolnego czasu aby czekać na info o tym „co się robi „ hahahah

Ty jednak gotów jesteś uznać jedynie to, że jest droga (ale przecież to nie problem, bo wydamy na to cudze pieniądze).

Dla korzyści Rzeszowa mogą być nawet pieniądze rumuńskie , ważne aby je zdobyć

Sugeruję abyś czytał swoje komentarze zanim je opublikujesz. Pełno w nich ortów

Gdzie konkretnie je zauważyłeś - pełno ?
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: wogx » 25 lut 2016, 2:07

.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2021, 19:30 przez wogx, łącznie zmieniany 1 raz
wogx
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 21 lut 2016, 19:54

Postautor: onlyRzeszow » 25 lut 2016, 16:17

wogx pisze

Fajna manipulacja, szkoda że nie podajesz źródeł.
http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/rzesz ... ,id,t.html - artykuł z 19 sierpnia 2015r.
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/bez_ ... 03842.html - artykuł z 17 lipca 2009 r.

A gdzie to zostało przeze mnie zamieszczone , coś ci się chyba pomyliło, wstawiłem taki tekst omyłkowo , lecz po chwili go usunąłem bo miałem tylko samą treść nie mogłem znaleźć linków co zresztą też było napisane ale tego oczywiście nie wkleiłeś .
Manipulacja z twojej strony, odnoś się do postów które są zamieszczone.

Minęło 6 lat, a kolejki nie widać. Nie udało się z gondolami, nie uda się też raczej z kolejką. Rzeszów ma pilniejsze potrzeby niż kolejka, jak np. południowa obwodnica.

Jest to zbyt poważna inwestycja więc nie jest łatwo ją szybko zrealizować . Sam osobiście wiedziałem że to szybko nie nastąpi ale trzymam kciuki bo wierzę w to że dojdzie do skutku . Prezydent to skuteczny człowiek ,wszystko doprowadza do końca jak zaczyna. Gdyby to było nierealne to by się za to nie zabierał, a posiada przy tym ogromne doświadczenie.
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: onlyRzeszow » 25 lut 2016, 16:23

Foreigner pisze

Nic nie musi przecinać, bo albo ma swój przystanek, albo, jeśli nie ma nań miejsca, to zatrzymuje się i ludzie przekraczają jezdnię i wsiadają. Najczęściej dzieje się tak na światłach, na których i tak musisz się zatrzymać autem.

Ja ci mówię opatentuj swój pomysł :lol: :lol: :lol:
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: Nikoś » 25 lut 2016, 16:47

onlyRzeszow pisze:Foreigner pisze

Nic nie musi przecinać, bo albo ma swój przystanek, albo, jeśli nie ma nań miejsca, to zatrzymuje się i ludzie przekraczają jezdnię i wsiadają. Najczęściej dzieje się tak na światłach, na których i tak musisz się zatrzymać autem.

Ja ci mówię opatentuj swój pomysł

Jak kiedyś będziesz miał prawo jazdy i zobaczysz inne miasta niż tylko Rzeszów czy Kraków na obrazkach to się dowiesz jak to funkcjonuję. Bo albo buduję się w miare możliwości (dopiero wchodzą) przystanki typu wiedeńskiego albo normalnie ludzie wsiadają
Tak samo jak tram bus pas to nie jakiś wymysł z kosmosu ale normalne rozwiązanie ze wspólnym przystankiem
Tak do tramwaju ludzie będą skakać a do kolejki po lianach wchodzić :lol:

onlyRzeszow pisze:Jest to zbyt poważna inwestycja więc nie jest łatwo ją szybko zrealizować . Sam osobiście wiedziałem że to szybko nie nastąpi ale trzymam kciuki bo wierzę w to że dojdzie do skutku . Prezydent to skuteczny człowiek ,wszystko doprowadza do końca jak zaczyna. Gdyby to było nierealne to by się za to nie zabierał, a posiada przy tym ogromne doświadczenie.

Pomyliła ci się epoka kiedy to prezydent czy naczelnik był tak wychwalany jak przez ciebie :D
Nie stać miasta na 50 mln na baseny ale miliard na kolejke znajdzie
onlyRzeszow pisze: Z roku na rok jest ich coraz więcej, żadnych transportem publicznym nie usprawni ruchu na ulicach miasta. Dopóki tej prostej różnicy nie zrozumiesz nie ma sensu abyś sie przemęczył.

BZDURA jeśli zapewni się dogodny system transportowy komunikacji zbiorowej to ludzie taki wybiorą, a jak ty piszesz że przeguby to limuzyna to niech miasto kupi busiki i heja na miasto :lol:
onlyRzeszow pisze:Twoje argumenty mnie z krzesła powaliły, a ilość pytań jakie ci zadałem które pozostały bez odpowiedzi można by mnożyć.

Już ci pisałem ale ty swoje, na moje pytania też nie odpowiedziałeś więc co chcesz
onlyRzeszow pisze:A co ma się nie trafić przynajmniej nie będą zajmowały pasa jezdni jak w przypadku tramwajów.

A ty swoje, wskaż lokalizacje że nie będzie to "zawalidroga"
Tramwaj można "wkomponować" w otoczenie kolejka tego nie zrobi ani teraz ani nigdy
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: onlyRzeszow » 25 lut 2016, 17:56

"Nikoś"-pisze

Jak kiedyś będziesz miał prawo jazdy i zobaczysz inne miasta niż tylko Rzeszów czy Kraków na obrazkach to się dowiesz jak to funkcjonuję. Bo albo buduję się w miare możliwości (dopiero wchodzą) przystanki typu wiedeńskiego albo normalnie ludzie wsiadają
Tak samo jak tram bus pas to nie jakiś wymysł z kosmosu ale normalne rozwiązanie ze wspólnym przystankiem

Ty nie musisz się martwić o moje prawo jazdy jak i samochodu, mimo to w porównaniu do ciebie przynajmniej korzystam z autobusów i nie płacze że na daną linię trzeba czekać 40min bo po to mam telefon aby sobie sprawdzić.

Masz przestanek wiedeński . W Rzeszowie jakby miało się zrobić drogę na pasie zieleni dla tramwaju to trzeba byłoby całą ulice przejść bo aby była taka możliwość a w miejscach gdzie byłaby możliwość trzeba by przebudować całą infrastrukturę drogową .
Żaden transport publiczny poruszający się na drodze nie usprawni ruchu a bardziej go zagęści ,korki to dopiero będą się tworzyły, a chyba nie o to tutaj chodzi. Rzeszowskie ulice nie są przystosowane do tramwajów ani niczego podobnego.
Tak do tramwaju ludzie będą skakać a do kolejki po lianach wchodzić

Czemu takie bzdury piszesz jak widziałeś wizualizacje ?
Nadal twierdzisz że most T.Mazowieckiego przechodzi przez strumyk ?? hahahaha
Obrazek

Super bezpiecznie hahaha Samochody jadące z prędkością Nawe 50km /h będą zatrzymywać się przed wysiadającymi i wsiadającymi do tramwaju . Pięknie , można to sobie wyobrazić na ruchliwych ulicach Rzeszowa hahahah

Obrazek

Pomyliła ci się epoka kiedy to prezydent czy naczelnik był tak wychwalany jak przez ciebie

Chwalę tą osobę ponieważ nikt przed nim razem łącznie nie zrobił połowy tego co Pan Ferenc zdziałał praktycznie od zera. Mimo że w beznadziejnej sytuacji zastał miasto poradził sobie doskonale aby ono ruszyło z miejsca. Bo „rozwijało” o ile można to tak nazwać się tak jak obecnie np.: Przemyśl czy Jarosław. Rzeszów w „przeciągu” 15 lat się zmienił się nie do poznania , i nadal się zmienia na lepsze.

Nie stać miasta na 50 mln na baseny ale miliard na kolejke znajdzie

1.Co ma kosztować 50mln a miasta nie stać , jaki basen , skąd te wyliczenia ??
2. Miliard na kolejkę ??,podaj linka gdzie kolejka będzie kosztowała miliard ??
A przepraszam bo dla ciebie dyskutując na długiem miasta 700 mln a 1 mld to żadna różnica hahaha

BZDURA jeśli zapewni się dogodny system transportowy komunikacji zbiorowej to ludzie taki wybiorą, a jak ty piszesz że przeguby to limuzyna to niech miasto kupi busiki i heja na miasto

Co ma być dogodnym środkiem transportu ,w jaki sposób ma to być zapewnione?? Ludzie oczekują wygody , i braku problemów w dojeździe do miejsca wyznaczonego .Autobusem tego nie zapewnisz ani tramwajem tylko tym co porusza się nad ulicą a nic nie jest w stanie zatrzymać, żaden problem drogowy.
Autobusy przegubowe na każdej linii nie będą jeździć chłopie jak byś zapewne oczekiwał po co one są potrzebne, wystarczy tyle ile obecnie jest , kursują na liniach najbardziej obciążonych w konkretnych godzinach.

Już ci pisałem ale ty swoje, na moje pytania też nie odpowiedziałeś więc co chcesz

Na wszystkie twoje pytania i odpowiedzi odpisuje w porównaniu do Ciebie.

A ty swoje, wskaż lokalizacje że nie będzie to "zawalidroga"
Tramwaj można "wkomponować" w otoczenie kolejka tego nie zrobi ani teraz ani nigdy

Można wkomponować ale nie w Rzeszowie, bo zamiast udrożnić ruch on się zwiększy ,No chyba że chcesz doprowadzić do tego aby kierowcy byli na tyle sfrustrowani korkami że nie będą mieli wyboru jak tylko przesiąść się do autobusu hahahah
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: Nikoś » 25 lut 2016, 20:07

onlyRzeszow pisze:Ty nie musisz się martwić o moje prawo jazdy jak i samochodu, mimo to w porównaniu do ciebie przynajmniej korzystam z autobusów i nie płacze że na daną linię trzeba czekać 40min bo po to mam telefon aby sobie sprawdzić.

to sobie stój i czekaj a najlepiej od razu stań na przystanku kolejki parkowej aby cię pierwszy kurs nie ominął :lol:

onlyRzeszow pisze:Masz przestanek wiedeński .
o przystanku to słyszałem ale o czymś takim to nie
onlyRzeszow pisze: W Rzeszowie jakby miało się zrobić drogę na pasie zieleni dla tramwaju to trzeba byłoby całą ulice przejść bo aby była taka możliwość a w miejscach gdzie byłaby możliwość trzeba by przebudować całą infrastrukturę drogową .

O faktycznie mega problem przejść na przejściu przed skrzyżowaniem gdzie i tak są pasy o dojść na przystanek no mega wyzwanie
onlyRzeszow pisze:Żaden transport publiczny poruszający się na drodze nie usprawni ruchu a bardziej go zagęści ,korki to dopiero będą się tworzyły, a chyba nie o to tutaj chodzi.

Poczytaj bo guzik o tym wiesz, wiele miast z tym problemem się zmaga i jakoś sobie radzi właśnie poprzez postawienie na KM i ofertę skierowaną do pasażera a nie potrzebującego
onlyRzeszow pisze:Rzeszowskie ulice nie są przystosowane do tramwajów ani niczego podobnego.

No i przyznałeś rację że nie ma miejsca ani na tramwaj ani tym bardziej na kolejki
onlyRzeszow pisze:Super bezpiecznie hahaha Samochody jadące z prędkością Nawe 50km /h będą zatrzymywać się przed wysiadającymi i wsiadającymi do tramwaju . Pięknie , można to sobie wyobrazić na ruchliwych ulicach Rzeszowa

Widać że nie masz prawa jazda bo nie znasz zasad ruchu drogowego w przypadku przystanków zlokalizowanych w pasie drogowym a nie wydzielonym miejscu. Że każdy kierowca ma obowiązek ZATRZYMAĆ się w przypadku gdy zbliża się do przystanku a w jego obrębie stoi pojazd komunikacji miejskiej
A na wiedeńskich jak ktoś wpadnie z 50km/h to szybko odwiedzi zakład napraw samochodu i na drugi raz nauczy się jak jeździć
onlyRzeszow pisze:1.Co ma kosztować 50mln a miasta nie stać , jaki basen , skąd te wyliczenia ??

Kompleks basenów na ROSiR który czeka na remont a póki co to tylko pudrowanie. I nie wiem czy 50 czy 100 ale skoro twierdzisz że miasto ma mega budżet to czemu zawsze coś się wymyśla byle tego nie zrobić
onlyRzeszow pisze:2. Miliard na kolejkę ??,podaj linka gdzie kolejka będzie kosztowała miliard ??

Ta uważaj bo za 200mln jak podawali uda się wybudować ale chyba kolejke w luna parku :lol: :lol:
onlyRzeszow pisze:Autobusy przegubowe na każdej linii nie będą jeździć chłopie jak byś zapewne oczekiwał po co one są potrzebne, wystarczy tyle ile obecnie jest , kursują na liniach najbardziej obciążonych w konkretnych godzinach.

Znawco MPK ma 2 przeguby które stoją na bazie czasem tylko jeden wyjeżdza ale tak to jest te parę sztuk :lol: optuję za kupnem busów można ich nakupić dużo i nie będzie problemu a jakie tanie w utrzymaniu
onlyRzeszow pisze:Można wkomponować ale nie w Rzeszowie, bo zamiast udrożnić ruch on się zwiększy ,No chyba że chcesz doprowadzić do tego aby kierowcy byli na tyle sfrustrowani korkami że nie będą mieli wyboru jak tylko przesiąść się do autobusu

W Olsztynie też tak mówili i jakoś kierowcy się przyzwyczaili i nie było dantejskich scen, jedynie wtopili ci co na pamięć po mieście jeździli

onlyRzeszow pisze: hahahah

Zmień płyte
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje niezrealizowane