onlyRzeszow pisze: to nie jest problem aby sprawdzić ile ludzi jeździ w danej nitce a które obsługiwać będzie kolejka, na takiej samej zasadzie to sie odbywa jak robiła ta firma z Hiszpanii sprawdzali które numery autobusów są najwięcej uczęszczane przez pasażerów.
i gdzie są te wyniki tych badań ? gdzie poprawa jakości transportu miejskiego ? dziś z KM (bez urazy) korzystają ci co muszą, bo nikt kto szanuje czas nie będzie czekał pół godziny na autobus. Tylko że ta kolejka jest proponowana na zasadzie gdzieś musi jechać i nie wiadomo jakie to będą potoki pasażerów
onlyRzeszow pisze:Bardzo dobrze że od jednego miasta od czegoś trzeba zacząć kto wie czy inne miasta w ślad za Rzeszowem nie pójdą , Opole było tym mocno zainteresowane rok temu.
Tylko która to już wersja kolejki ? wpierw gondole potem koszyki teraz wagonki co potem ? sanki. Opole może i było ale jak widzieli jakie to koszty i papierkologia dali sobie spokój i zajęli się tym co mają. A Rzeszów dalej z uporem maniaka w to brnie
onlyRzeszow pisze:Wszystko zależy od władzy w Rzeszowie która co rusz jeździ do Warszawy ,spotyka się z ministrami ,” wierci im głowę” tym tematem wiec ja osobiście jestem dobrej myśli.
Tylko że teraz władza się zmieniła i nie musi już tak być jak było że dało się porozumieć i załatwić. Więc i tę sprawę mogą odłożyć na "potem"
onlyRzeszow pisze:A jak sobie matki radzą gdy przechodzą na drugą stronę ulicy przez kładkę , przykład ta na Rejtana, a tam to trzeba sporo schodów pokonać, a przy wejściu na przestanek kolejki to ileż tych schodów będzie , niewykluczone że może być też winda np.: dla inwalidów
Na Rejtana to chybione bo matki idą na przejście nadkładają drogi ale nie muszą targać wózka góra/ dół. Winda kiedyś widziałem na Pisłudskiego jak fajnie działała zepsuta stała w połowie szybu na szczęscie pusta
Czytaj co piszę bo czytasz to co chcesz: pod Warszawą zatrudnili bezrobotnych do pomocy na dworcu bo winda się notorycznie psuje, co tu też tak chcesz zwalczać bezrobocie ?
onlyRzeszow pisze:podwieszana łącząca bulwary z podwisłoczem , Batalionów Chłopskich
Na bulwarach jest podjazd, na Batalionów ? gdzie niby ?
onlyRzeszow pisze:Dlatego ci napisałem że od mostu Mazowieckiego przez lubelska , przebicie do warszawskiej, krakowskiej , ale tego łączny koszt wynosić ma ponad 700mln zł .
Nie wymiguj się bo pisałeś o Sikorskiego, właśnie 700 mln na trasę która nie jest potrzeba na teraz. Bo są inne ważniejsze inwestycję drogowe ale te łatwo zbudować
onlyRzeszow pisze:Wielkie inwestycje zaczęły powstawać dopiero za kolejnych kadencji ,gdzie budżet wzrósł już do takiej sumy dzięki której mogło się gosporarować na inwestycje coraz większe pieniądze.
To podaj mi te wielkie inwestycję idące w setki milionów (tylko nie prywatne a miejskie) czy po za strefa Dworzysko którą miasto tworzy z powiatem i gminami coś jeszcze ?
onlyRzeszow pisze:Nie ważne ile jest u władzy ważne jest to aby był jak najdłużej , nie jeden młody mógłby mu wigory pozazdrościć i inteligencji.
Tylko że na pewne sprawy trzeba inaczej spojrzeć a nie przez pryzmat kwiatuszków/ świecidełek/ poidełek ect
onlyRzeszow pisze:W terenach przyłączonych do miasta nie każdy miał kanalizacje , miasto stara się jak może aby każdy ją miał ,
Zapytaj w domkach na starej Podkarpackiej do niedawna jeszcze gazu nie mieli a niby miasto hehe,
onlyRzeszow pisze:Dlatego miasto na takich terenach na początku rowy melioracyjne udrażnia aby woda deszczowa nie zalewała posesji. I to nie jest problem że zaczyna rozwój od takich inwestycji,
To niech miasto wpierw zajmie się tym co ma Staroniwa i wiele bocznych uliczek, niech da więcej kasy na program wymiany piecyków gazowych na ciepłą wode z sieci miejskiej.
Łatwo jest iśc dalej tylko czemu kosztem tego co od dawna czeka
onlyRzeszow pisze:Współpraca między gminami – pomiędzy miastem a gminą to nie jest „zysk” obopólny lecz jednostronny gmina wiejska będzie dzięki miastowi dostawała wiece a miasto będzie miało tyle z tego że współpracuje, bo kasa taka jaką będzie otrzymywać jest dla Rzeszowa groszami.
Jeśli to nie przynosi zysku to czemu współpracują i nie naciskają na sąsiednie gminy że chodźcie do nas a będzie raj, ale jeśli gmina będzie miała więcej kasy to mieszkańcy zarówno gminy jak i miasta skorzystają.
I nie zawsze o zysk chodzi ale o dobry wizerunek, nie raz lepiej ustąpić a można więcej ugrać
onlyRzeszow pisze:wspominali wójt odpowiedział że teoretycznie jest możliwość aby więcej autobusów kursowało ale trzeba zapłacić a gminy na to nie stać.
A może zamiast powierzania przewozów MPK zrobić przetarg na obsługę danej linii i może się okazać że w tej samej kasie zamiast 10 będzie 11 kursów
ale nie lepiej aby mpk wszystko miało
onlyRzeszow pisze: ilu pasażerów w niedziele będzie z tej linii korzystało ? Masz jakieś dane ? Napisz jakie linie wożą powietrze?
Nie mam opracowań bo nie pracuję w ztm/mpk ale skoro mieszkańcy się od tylu lat domagają to coś musi być na rzeczy. Jak by nie było 36 łączy wiele dużych osiedli
Linie wożące powietrze ? 40,45,49, 21,41,39 to pierwsze które przychodzą mi na myśl które są dla zasady
onlyRzeszow pisze:Nie musisz wcale kupować zwykłego biletu, zakup trasowany jest tani ,a dojedziesz na miejsce każdą linią kursującą po drodze.
Ale nie każdy kto będzie jechał okazjonalnie raz na jakiś czas kupi taki bilet. Dobry przykład Poznań i bilet przystankowy fajna sprawa ale tu stykła by zwykła oferta czasowa i takty na liniach
onlyRzeszow pisze:Co ty za głupoty gadasz , z urzędu po fuzji całej gminy miasto otrzymuje tzw. bonus na jej rozwój od państwa w wysokości 100mln zł Wystarczy wziąć przykład z byłego sołectwa biała , miasto nie otrzymało nic od Państwa tylko sam jej budżet w wysokości 2,5-3 mln zł a przez ten czas wykonało 150 różnych inwestycji na kwotę 60mln zł czyli w przypadku gminy Krasne będą dodatkowe kwoty poza bonusem , z unii oraz z ich budżetu gminy.
Czytaj co pisze a nie, chodziło mi o kasę z UE że wpierw sam musisz wyłożyć a że bonus podałem ci ile to wyjdzie na sołectwo wielkie nic a miasto będzie musiało dać 10 razy tyle kosztem miasta które już jest to błędne koło
onlyRzeszow pisze:Ale straciłby w oczach mieszkańców Rzeszowa bo jakim prawem iść podatki maja iść na drogi gminne nie znajdujące się na terenie miasta
Może w twoich czy fanach by stracił ale w wielu by zyskał że pomógł i teraz jest dobry dojazd do Autostrady potrafił się porozumieć ponad podziałami, zyskał tym by wiele a koszt nie wielki
onlyRzeszow pisze:Skoro mieszkańcy gminy mówią że nic im nie potrzeba wszystko mają to niech wybudują z gminnej kasy drogę albo wyremontują . Nie po to prezydent ciężko haruje aby budżet rósł z roku na trok po to by wydać kasę na coś co nie należy do miasta.
Eh .. ale gmina to wszyscy ilu mieszkańców Rzeszowa pracuje w Gminach Trzebownisko/ Głógów czy inne a oni u nas i to jest wspólna korzyść
I to nie prezydent pracuję na kase ale całe miasto a miasto to ludzie
onlyRzeszow pisze:Taka kolejka to przyszłość każdego rozwijającego sie miasta, ma powstać i powstanie bo jest bez kolizyjna ,nie zależna od żadnych warunków na drodze - upór prezydenta szanuje i popieram. Miasta nie stać dlatego też pieniądze będą w większość i pochodzić ze środków unii europejskich na lata 2014 -2020 a utrzymanie nie będzie droższe niż roczne MPK
Uparłeś się na to jak .. czytałeś linka którego podałem o Francji ? musi to zmienić się myślenie władz bo inni nam "odjeżdzają" a u nas dalej debata o niczym
Chyba że będziesz jej sponsorem i potem dasz kasę na utrzymanie, bo to droga zabawka
I nie jest powiedziane że UE da na to kasę bo obecny budżet jest już podzielony a przy władzy centralnej ciężko może być aby dostać coś extra na takie "fanaberie"
onlyRzeszow pisze:Jak ma się w mieście prezydenta za którego inni robią to wiadomo że nic nie wymyślą takiego aby miasto zyskało w oczach mieszkańców jak i przyjezdnych , wzrośnie dodatkowo jakość miasta.
Ja ci tłumacze że nie ma miejsca na tramwaj w Rzeszowie gdyby było to dawno zostały by wybudowane chciałbyś aby kable trakcji były rozstawione na całej długości tam gdzie będzie się poruszał to dopiero zepsuło by estetykę.
Widze że nie czytałeś o Francji tam zamiast trakcji zbudowali trzecią szynę, a szczerze to wole druty nad ulicą niż szpecące filary które za chwilę mogą być ozdobione graffiti i nie wiadomo czym jeszcze
Tam mają prezydenta który dba o mieszkańców i chce rozwoju i poprawy jakości transportu
Ba w Gorzowie właśnie przez chęc likwidacji prezydent stracił stanowisko
A ja ci tłumaczę że na kolejke nie ma miejsca a ty swoje! Kolejka oszpeci miasto zajmuje dużo miejsca a nie przyniesie żadnej wartości dodanej po za śmiechem innych co my zrobili
onlyRzeszow pisze:więc trzeba postawić na to co udogodni transport miejski. Kolejka jest niezawodna w dodatku nie potrzebuje kierowców aby ja prowadzić bo jedna osoba to robi z centrum stertowania ruchem automatycznie programując trasę. Wygoda jazdy i ekonomicznoś
Tak kolejka będzie jeździła na wodę i sama będzie się naprawiać a stać będzie w ogródkach miejskich. Taka kolejka to cała infra i mega koszty
onlyRzeszow pisze:Ma zazwyczaj mniejsze gabaryty od klasycznego metra, może być jego uzupełnieniem lub też zamiennikiem, świetnie sprawdzającym się w zakorkowanych średniej wielkości miastach. Posadzone na pojedynczej szynie lub pod nią podwieszone wagony są dobrze widoczne z ulicy i mogą być niezłym polem do popisu dla nowoczesnego designu.
Jak patrze na te fotki tych kolejek to miałem rację filary co kawałek i szpecą gorzej niż trakcja tramwajowa
Mniejsza od metra a u nas nie ma takich potoków na metro czy pseduometro w postaci kolejki parkowej
onlyRzeszow pisze:Z tym przykładem Monorailu to jest tak samo można napisać ,które miasto ma okrągłą kładkę , jak żadne to lepiej nie budować ,z fontanna też musiała być sytuacja że dane miasto w kraju ją pierwsze wybudowało a wraz za nim poszły kolejne.
Ale fontanne czy te kładkę zawsze można będzie tanim kosztem rozebrać a taką kolejke w którą wpompuję się nawet dużą bańkę można powiedzieć będzie o niegospodarności i co wtedy jeszcze jak Unia powie zwrot kasy to co kolejke się spakuje i im odda

onlyRzeszow pisze:W takich miastach są możliwości na budowę tramwaju, ponieważ w wąskich ulicach gdzie nitka tramwaju jest puszczona zakazany jest ruch samochodowy. Ze względu na wydzieloną infrastrukturę , w Rzeszowie byłoby to niemożliwe.
Najlepiej powiedzieć że się nie da bo coś tam, dałem tylko jeden z przykładów. Zadziwię cię nawet Casablanca duże miasto postawiło na tramwaj mają już 2 linie kolejną w planach czy już budowie a planowali metro ale koszty i wybrali tańszą opcje ale ludzie jeżdzą i to działa
onlyRzeszow pisze:Dla nich tramwaj jest rozwiązaniem bo on już istniał , w Rzeszowie gdyby była możliwość to też w przeszłości mogła by powstać pierwsza nitka. Ale każdy myślący wie że przy tak wąskich ulicach nie ma fizycznie możliwości aby taki środek transporty mógł powstać.
Jakie wąskie uliczki w Rzeszowie ? większość po 4 pasy (2 w jedną) w paru miejscach duży zieleniec między jezdniami i co dalej miejsca brak
onlyRzeszow pisze:Przeczytaj artykuł o Krakowie który chce budować metro mimo że to są spore kwoty
Czytałem a czytałeś jakie to koszty, jak być czytał to co pisze do ciebie to byś wiedział że się do tego odniosłem i nie tylko koszt budowy ich martwi ale potem utrzymanie bo samo się nie utrzyma tylko z kasy miasta jako dopłata plus koszty biletów
A jaki budżet ma Kraków i mieszkańców a ile u nas
onlyRzeszow pisze:Tak więc metro bardziej niż tramwaj jest w stanie skłonić część kierowców do porzucenia samochodu na rzecz transportu publicznego. Wiele osób przekonuje, że w metrze chętnie pracowałoby na laptopie, czego w tramwaju nie chcą robić.
Tylko że tramwaj a metro to są 2 różne środki transportu o różnym zastosowaniu i taborze
ps. jak dajesz artykuł to daj go w cytat a nie wklejaj jako luźny tekst