[ul. Gen. Dworaka] Wisłokostrada (II etap)

Informacje z budowy/remontu.

Re: [ul. Gen. Dworaka] Wisłokostrada (II etap)

Postautor: icetruck » 08 gru 2025, 5:18

littlemonster00 pisze:WIĘCEJ PASÓW TRUST ME BRO

nie budujmy więcej pasów bo się ludzie z całej polski zjadą i je zakorkują
to już lepiej stać w korku, ale ze "swoimi", trust me bro
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

Postautor: a1chemik » 08 gru 2025, 9:25

Ole pisze:Ciepłownicza nie idzie do modernizacji. Było o tym już sto razy pisane. Gen. Maczka ma w 3 etapie być 2x2 ale kiedy to będzie...

to że o tym było pisane 100razy znaczy że to jednak istotne. To że na dzisiaj nie idzie to nie znaczy ze za chwile po otwarciu łącznika z Rejtana nie bedzie to konieczne. Jak otworzą to zobaczymy jak się "rozleją" potoki aut
a1chemik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 29 cze 2018, 14:46

Postautor: maks » 08 gru 2025, 17:11

– Wszystko jest piękne, droga jest piękna, ale nikt nie pomyślał o tym, co stanie się na jej końcach. Zamiast płynnego ruchu, możemy zafundować sobie gigantyczny zator – ostrzega nasz czytelnik.

https://rzeszow-news.pl/wislokostrada-s ... iz-buduje/
maks
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 25 gru 2014, 21:47

Postautor: littlemonster00 » 08 gru 2025, 19:31

Chcieli drogę, to będą mieć korki xd
Teraz Piłsudskiego 8 pasów, potem do rynku się jakoś ze 4 podciągnie i będzie można dojechać swoją pierdziawą z łóżka na kawkę pod ratuszem.
littlemonster00
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 31 gru 2017, 16:49

Postautor: Arrival » 08 gru 2025, 21:07

To co się dzieje w tym mieście jeśli chodzi o organizację ruchu i planowanie nowych dróg to jakaś masakra. Czy ktoś wie jak wygląda u nas procedura od A do Z jeśli chodzi o planowanie takich inwestycji? Ktoś to wymyśla, ktoś projektuje, ktoś potem akceptuje i buduje. Odpowiedzialność jest rozmyta czy jest jakiś jeden geniusz, który np. projektuje takie cuda jak rondo pod zusem czy dokładanie pasów jako rozwiązanie każdego jednego problemu komunikacyjnego w mieście?
Awatar użytkownika
Arrival
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 16 lis 2014, 13:59

Postautor: PanKrzychu » 09 gru 2025, 2:46

Ktoś mi powie, gdzie w naszym kochanym mieście jest to rondo przywołane w artykule?
od Ronda im. Tadeusza Patkowskiego „Góronia” (przy elektrociepłowni)

Szukam i znaleźć nie mogę. Google wyrzuca trzy pozycje - wszystkie z tego artykułu xD Coś mi się wydaje, że pan Andrzej miał na nazwisko ChatGPT.

Andrzej punktuje brak strategicznego planowania. Według niego, Wisłokostrada spełniłaby swoją rolę tylko wtedy, gdyby istniało przedłużenie ulicy Ciepłowniczej w kierunku północnym.

Tam na Ciepłowniczej jest jakiś szlaban? Serio pytam, nie jeżdżę tamtędy, ale patrząc na mapę to "przedłużenie Ciepłowniczej w kierunku północnym" istnieje. Pewnie mogłoby być szersze, ale istnieje :D

A odnośnie meritum, to ja nigdy do końca nie rozumiałem tej nadziei, że Wisłokostrada odblokuje północ. Moim zdaniem miejscem, gdzie pomoże, będzie Piłsudskiego, bo osoby wjeżdżające od zachodu do miasta i jadące na wschodni brzeg Wisłoka podarują sobie ciśnięcie się przez centrum i wybiorą Al. Wyzwolenia. Oczywiście, dopóki i ta się nie zacznie korkować, bo tam nie ma 2+2.
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Ole » 09 gru 2025, 7:54

Ja sądzę że żadnego Pana Andrzeja nie było a to są jakieś wypociny na spółkę z AI.

Chodzi o rondo im. Kuronia które kieruje na S19 i A4. A na Ciepłowniczej jest szlaban - oczywiście bo leci nitka kolejowa do zaopatrzenia elektrociepłowni w węgiel.
W sumie używany gdzieś na wiosnę czy latem kilka razy. Ale są też światła.
Ba, jest tam nawet ograniczenie do 30km/h gdzie "testują" egzaminatorzy wszystkie "L"ki.

Co do ronda Kuronia to ja już dawno zrezygnowałem z tych wjazdów bo fakt - ZAWSZE są korki.
Alternatywa - S19 - Lubelską w kierunku Lotniska i przed odbijamy na S-kę
A4 - Do Warszawskiej na Rudną i za Szpitalem wjazd Rzeszów Północ na autostradę.
Ja wiem że nie jest idealnie ale to rondo Kuronia odbiera i wysyła na DWIE trasy szybkiego ruchu.

Wisłokostrada odblokuje raczej rondo przy ZUSie ale zobaczymy, może coś więcej.
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: tomasz_dz » 09 gru 2025, 8:57

Jestem mieszkańcem osiedla Załęże. Z jednej strony bardzo się cieszę z tej inwestycji bo na pewno otwiera to kolejną możliwość dostania się bardziej do centrum i południe miasta.

Jest też jedna obawa. Rzecha w godzinach szczytu szczególnie mowa o tych popołudniowych po prostu stoi. Często wracam z pracy od strony mostu Mazowieckiego, i tak jak już ktoś zaznaczył od świateł z Ciepłowniczą do świateł z Załęską trzeba zarezerwować sobie 15 min a skrajnych przypadkach 20, a mówimy o dystansie 700m. Ten odcinek biorąc po uwagę że człowiek mieszka "za rogiem" jest niesamowicie irytujący. Dodatkowy ruch z stacji BP i oraz Mc'Donlandu który zawraca na skrzyżowaniu Rzecha/Załęska tylko pogorszył ten stan, blokując często odcinek od tego skrzyżowania do ronda Kuronia tak że zdarza się że mimo zmiany świateł nikt nie pokonuje skrzyżowania. To wszystko bardzo zauważalne przez ostatni rok. Dodajmy również że wzrasta liczba mieszkańców osiedla Załęże, rok temu wyjazd rano o godzenie 6 z Załęskiej na Rzecha wiązał się korkiem 2-5 samochodów dziś to 10-15 na jednej zmianie świateł, to taka zauważana różnica. Każdy znając układ miasta wie jak Załęże ma organiczny dojazd od zachodu i centrum Rzecha to najkrótszy sposób dojazdu. Na wschód miasta czy południe bardzo często mieszkańcy wybierają dłuższą trasę przez Krasne.

Dorzucenie do tego kociołka 'rzeki' samochodów' z Wisłokostrady na Ciepłowniczą i Rzecha będzie armagedonem. Mam nadzieję że po 2-3 tygodniach po otwarciu każdy "wybada" sobie opłacalność korzystania z nowej trasy i ruch się ustabilizuję chociaż o odcinku Rzecha o którym pisałem na pewno lepiej nie będzie ;)
tomasz_dz
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 05 lut 2020, 13:40

Postautor: ciniminis » 09 gru 2025, 13:21

Nie rozumiem dlaczego miasto i mieszkańcy Załęża nie lobbują u PKP w sprawie uruchomienia zamkniętego przejazdu przez tory w okolicach Asseco.
Tak wiem, PKP się tłumaczy, że dofinansowało budowę wiaduktu obok, ale na Boga to było prawie 20 lat temu! Przez to każdy z Załęża zmierzający w kierunku południowym i tak musi niepotrzebnie pchać się na rondo.

Screenshot from 2025-12-09 12-11-13.jpg
Screenshot from 2025-12-09 12-11-13.jpg (184.42 KiB) Przeglądany 126 razy
ciniminis
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 26 cze 2024, 11:50

Postautor: PzD91 » 09 gru 2025, 13:51

^^
Good point. Rzeczywiście dziwne to jest, że ten przejazd jest zamknięty, a w jakimś stopni rozładowałoby to ruch lokalny. Koszt inwestycji minimalny.

Co do przyszłych korków, to nie bardzo rozumiem skąd nagle wzięło się takie zdziwienie/oburzenie skoro wiadomo to było, że tak będzie zanim rozpoczęli budowę tej drogi. Żeby cały układ funkcjonował musi być poszerzona Maczka i zrobiony co najmniej prawoskręt z Ciepłowniczej w Rzecha. A dopełnieniem będzie rozbudowa Sieciecha do nowo-powstałego ronda i dalej aż do Dk94. A najlepiej jeszcze to przebudowa dwóch zakorkowanych rond na turbinowe tj. Kuronia i Pobitno.
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa