[ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Postautor: loretka » 13 lis 2025, 1:26

Niestety, z tego co widziałam to ludzie obecnie montują gdzie chcą :( Do tej pory spotkałam się z zapisami we wspólnotach, żeby montować na płycie balkonu/loggii, tak żeby to nie szpeciło elewacji. U nas już jest kilka takich kwiatków:
Załączniki
photo.jpg
photo.jpg (261.5 KiB) Przeglądany 923 razy
loretka
Świeżak

Na forum od: 07 sty 2024, 19:16

Postautor: PanMAruda » 13 lis 2025, 20:42

Mam pytanie, czy ktoś już się interesował montażem klimatyzacji? Czy otrzymali Państwo wytyczne od dewelopera w sprawie montażu klimatyzacji?

Ja rozmawiałem na ten temat ale na etapie przed tynkami wewnątrz, tak żeby nie trzeba było potem kuć. Odsyłali do kierownika budowy. Wytyczne były takie że jednostka zewnętrzna MUSI stać na balkonie, nie może być przykręcona.
Do tej pory spotkałam się z zapisami we wspólnotach, żeby montować na płycie balkonu/loggii, tak żeby to nie szpeciło elewacji. U nas już jest kilka takich kwiatków:

No ja takie info dostałem jak uzgadniałem swoją...

absolutnietak pisze:Dobry wieczór. Jeśli chodzi o zmianę zarządcy, to jestem chętny, by podjąć ku temu kroki. Jeżeli tylko będę miał możliwość, to będę rozmawiał ze spotkanymi ludźmi.
Warto też pisać do nich maile, będzie jakiś punkt odniesienia czy w ogóle są chętni do jakiejkolwiek współpracy. Na razie tylko ja wrzuciłem korespondencję, to dość słaba presja społeczności, a przecież są od tego żeby nasze oczekiwania spełniać.

Odebrał już ktoś klucze z ludzi którzy zgłosili poprawki za pierwszym razem?
PanMAruda
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 11 lut 2024, 21:08

Postautor: Nikoś » 14 lis 2025, 14:22

przecież na tym balkoniku nie ma miejsca na klime, jak już to wieszać na barierce po zewnętrznej albo jak ten na elewacji i tyle :D
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: Elino1892 » 14 lis 2025, 15:21

PanMAruda pisze:Odebrał już ktoś klucze z ludzi którzy zgłosili poprawki za pierwszym razem?

tak, dzisiaj. Protokół mieliśmy podpisywany z usterkami ponad miesiąc temu. Poprawki koniec końców zostały naprawione (poza regulacją drzwi balkonowych, które mam nadzieję poprawią w najbliższym czasie).

Co do wspólnoty mieszkaniowej Setbau, osoby które odebrały mieszkanie, dostaną rozpiskę z zaliczkami i ceną za m2. Dzwoniłem do nich dzisiaj to Pani powiedziała że przy mieszkaniu 62m2 wyszło komuś 780zł czynszu (w zależności oczywiście od zużycia wody itd.). Wysokość czynszu w miarę zgadza się z czynszami na Architektów od Dewelopresu.
Tak jak ktoś pisał wyżej, pierwsze spotkanie ma odbyć się po wydaniu pozowolenia na użytkowanie.
Elino1892
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 15 lut 2025, 17:18

Postautor: ja_moni » 17 lis 2025, 21:54

Witajcie sąsiedzi:)

Mieszkanie odebrane miesiąc temu. Mieliśmy 2 uwagi, dzisiaj uzupełniono ostatnią usterkę. Tynki były super (opinia fachowca) ale szpachlujemy. Ekipa już pracuje, płyteczki się kładą, za chwilę podłogi i wchodzimy z meblami. Do końca roku finish :)
Części wspólne ze świeżym szpachlowaniem ubytków - na moje oko znowu do malowania.
Jeśli zmiana zarządcy przyniesie niższe koszty i lepszą obsługą - możemy podpisać się gdzie trzeba. Na co dzień jesteśmy poza Rzeszowem.
ja_moni
Świeżak

Na forum od: 17 lis 2025, 21:35

Postautor: Elino1892 » 23 lis 2025, 19:47

czy ktoś słyszał o tym, że liczniki do prądu, które są umiejscowione na parterze, będą zamykane na klucz, a dostęp do nich będzie miała tylko wspólnota mieszkaniowa? taką informację dostałem ostatnio od Pani kierownik, sama była tym bardzo zdziwiona, kazała najlepiej kontaktować się ze wspolnotą.. mam nadzieję jednak, że to jakaś pomyłka i każdy będzie miał swój kluczyk do liczników, a jeśli nie to trzeba będzie ich o to przycisnąć..
Elino1892
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 15 lut 2025, 17:18

Postautor: MarcinS » 25 lis 2025, 16:05

Nic na ten temat nie słyszałem ale wydaje się to logiczne - ktoś może robić sąsiadowi psikusa i wyłączać korki. część liczników jest umiejscowione w pomieszczeniu na parterze (komórka), część w szafie na korytarzu. Ponawiam propozycję monitoringu, będzie ciężko ustalić kto zawinił, już teraz jest obwieszczenie o nie wylewaniu do kanalizacji resztek kleju, czy betonu co ma miejsce nagminnie - koszty przebijania, napraw mają być rozdzielone solidarnie - bez monitoringu nie znajdziemy winnego a płacić będziemy wszyscy.

Przypilnujcie sobie pomieszczeń wspólnych jeszcze za ewentualne poprawki na piętrach odpowiada deweloper ale po przekazaniu ich do setbau konic z tym - więc jeżeli sąsiad uwali ściany na waszej klatce - koszty naprawy idą na wszystkich.
MarcinS
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 25 sty 2024, 11:41

Postautor: PanMAruda » 28 lis 2025, 21:58

Elino1892 pisze:mam nadzieję jednak, że to jakaś pomyłka i każdy będzie miał swój kluczyk do liczników, a jeśli nie to trzeba będzie ich o to przycisnąć..
Ale po co? żeby sąsiadowi dokuczyć?
Jeżeli masz jakieś sensowne argumenty to chętnie wysłucham, ja takich nie widzę. Realne potrzeba dostępu tam to jest raz na kilka - kilkanaście lat....

Mam wrażenie że oprócz mnie praktycznie nie było nacisków na setbau o kontenery na śmieci budowlane. Tutaj można zobaczyć efekt startowy. Są płytki, styropian, palety. Wszystko ekstra płatne a to dopiero początek.
Image_20251128_205056_004.jpeg
Image_20251128_205056_004.jpeg (343.44 KiB) Przeglądany 20 razy

Dodatkowo mam wrażenie że ta wiata śmietnikowa jest bardzo mała jak na tyle mieszkań.
PanMAruda
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 11 lut 2024, 21:08

Poprzednia

Wróć do Inwestycje zrealizowane