Transport publiczny przyjazny pasażerom? Co na nich czeka?

Informacje o nowych projektach drogowych i komunikacji.

Re: Transport publiczny przyjazny pasażerom? Co na nich czek

Postautor: Biedronek » 01 paź 2025, 14:32

Odnośnie: "to musi być miejsce gdzie można zbudować normalna petle i parking dla aut" (...) - OK, obszar przy stacji benz. obok Millenium to był wyłącznie przykład. A skoro masz konkretny pomysł, to wskaż, a nie krytykuj.
Dodam: świat nie kończy się na Rzeszowie i okolicach. I wiedz, że są miasta w Polsce, które posiadają węzły przesiadkowe. I uwierz: wnoszą wiele dobrego.
Biedronek
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 05 lis 2024, 11:36

Postautor: maks » 01 paź 2025, 18:51

Na drogi regionu lada dzień wyjadą 23 nowe autobusy napędzane gazem ziemnym. Będą obsługiwać pasażerów na 18 trasach.

https://radio.rzeszow.pl/251682/23-auto ... h-zdjecia/
maks
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 25 gru 2014, 21:47

Postautor: Nikoś » 01 paź 2025, 21:36

Biedronek pisze: są miasta w Polsce, które posiadają węzły przesiadkowe. I uwierz: wnoszą wiele dobrego.

tak ale nie w centrum miasta bo to zaprzeczenie logiki. Takie coś powstać powinno na drogach wyjazdowych z miasta, by tam ulatwiać przesiadke
Jak ktos wiedzie do centrum to ma w nosie przesiadke :lol:
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: PanKrzychu » 01 paź 2025, 23:32

Myślę Nikoś, że mylisz centra przesiadkowe z węzłami przesiadkowymi.
Centra przesiadkowe owszem powinny być przy wlotach miasta i ewentualnie dworcach, żeby przyjezdni zostawiali samochody i wsiadali w komunikację zbiorową.
Węzły przesiadkowe to punkty w mieście, raczej w okolicach centrum, gdzie krzyżują się trasy różnych środków komunikacji i można się przesiadać między różnymi liniami MPK, między MPK a tramwajem itp.

Jak chodziłem do liceum i jeździłem MPK, to dojeżdżałem pod Ogrody Bernardyńskie linią 22 i musiałem się przesiąść w coś, co jedzie Dąbrowskiego, żeby dotrzeć do IV LO. Pod Ameryką się te linie nie zatrzymują, więc musiałem iść aż 400m na Cieplińskiego. To jest źle zorganizowany transport. Na dobrym węźle przystanki do przesiadki są oddalone o 100-150m. I akurat skrzyżowanie Kopisto/Rejtana to jak najbardziej dobre miejsce na taki węzeł.
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Nikoś » 02 paź 2025, 7:52

Tylko żadne przesiadki nie mają sensu jeśli nie ma biletu czasowego, ale nie godzinnego ale takiego na 15-20 minut i taktu na liniach podstawa 12 minut.
A jak coś jedzie raz na jakiś czas bez ładu i składu bez opcji przesiadki, bo nie każdy ma miesięczny czy jest w hojnej grupie jadących za free :lol: to ma gdzieś KM i jedzie autem
Trzeba zacząc od podstaw
Nikoś
Maniak
Maniak

Postautor: PanKrzychu » 02 paź 2025, 15:33

Wprowadzić nowe bilety można od ręki, więc ich brak nie jest argumentem przeciwko węzłom przesiadkowym. A rozkład ma być właśnie dostosowywany, no więc nie będzie lepszego momentu na podnoszenie takich głosów, niż teraz.
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: szczupok » 09 paź 2025, 13:49

Do jutra jeszcze czekają na komentarze i sugestie: konsultacje@ztm.erzeszow.pl

photo_2025-10-09_13-48-24.jpg
photo_2025-10-09_13-48-24.jpg (66.36 KiB) Przeglądany 394 razy
szczupok
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 09 sie 2015, 14:24

Postautor: XeroX » 10 paź 2025, 7:55

Bilet powinien być za darmo dla mieszkańców rejonu powiatu Rzeszowskiego, wtedy by korków nie bylo w Rzeszowie sporadycznie dla pozostałych można by dać bilet dobowy za 2 zł dla osób bez uprawienia darmowych przejazdów.

Również powinno obowiązywać to na pociągi na terenie Rzeszowa i okolic oraz w ZGPKS (MKS).
XeroX
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 26 cze 2024, 20:24

Postautor: Nikoś » 10 paź 2025, 8:10

a kto za te pseudo darmowe przewozy by zapłacił ? :lol:
Nikoś
Maniak
Maniak

Postautor: a1chemik » 10 paź 2025, 15:59

XeroX pisze:Bilet powinien być za darmo dla mieszkańców rejonu powiatu Rzeszowskiego, wtedy by korków nie bylo w Rzeszowie sporadycznie dla pozostałych można by dać bilet dobowy za 2 zł dla osób bez uprawienia darmowych przejazdów.

Również powinno obowiązywać to na pociągi na terenie Rzeszowa i okolic oraz w ZGPKS (MKS).

Dajcie spokój z tą darmową komunikacją dla każdego! to jest możliwe w jakimś Sanoku np. gdzie jest dwie linie autobusowe.

Tutaj po prostu autobusy i wg mnie tramwaje muszą jeździć tak często i gęsto żeby korzystanie z komunikacji autobusowej było maksymalnie proste. Jeżeli idę na przystanek i liczę do 30 i podjeżdża autobus który jedzie w kierunku w którym jadę ja to wsiadam i na kolejnym skrzyżowaniu (centrum przesiadkowym), wysiadam z autobusu i w ciągu kolejnej maks minuty dojeżdża autobus którym jadę na skrzyżowaniu w kierunku w którym chce.
a1chemik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 29 cze 2018, 14:46

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy