[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projekt

Postautor: janus_z » 29 wrz 2025, 19:13

Obserw pisze:Kupiłem mieszkanie w Bloku 59, przed zakupem interesowałem się właśnie technikom wykonania bloków ponieważ mieszkam aktualnie na ul. Czudeckiej i jestem bardzo zadowolony z akustyki/trzymania ciepła. Ściany zewnętrzne będą wykonane z pustaków ceramicznych, które najlepiej trzymają ciepło z pustaków, ściany wewnętrzne pomiędzy mieszkaniami z pustaków silikatowych, które mają gorsze wskaźniki przewodzenia ciepła natomiast najlepsze jeśli chodzi o akustykę (czyli ciepło bardziej przenika przez ściany lecz dźwięki już nie). Ściany wewnętrzne klatek schodowych będą wykonane ze specjalnych pustaków ceramicznych akustycznych, które dobrze trzymają ciepło oraz przewodzenie dźwięków. Jeśli chodzi o żelbet to mam znajomych, którzy mieszkają w blokach APKLAN-U na ul. Wołyńskiej i niestety bardzo narzekają na akustykę, a bloki są całe z żelbetu.

W bloku nr 59 na parterze będą widzę lokale użytkowe, ma ktoś doświadczenia z takiego bloku, nie będzie generowało to jakich uciążliwości ?
janus_z
Świeżak

Na forum od: 29 wrz 2025, 18:47

Postautor: janus_z » 29 wrz 2025, 19:16

headspace pisze:​Mieszkańcy wnioskowali o uruchomienie linii autobusowej w rejonie ulicy Dynowskiej, jednak ich prośba została na razie odroczona. W okolicy powstaje jednak tak wiele nowych budynków, w tym cztery od spółdzielni projektant, a plany kolejnych są już widoczne na Geoportalu, że autobus wydaje się nieunikniony. Na nowym odcinku drogi przygotowano już nawet przystanki, więc być może komunikacja miejska zostanie uruchomiona po całkowitym przedłużeniu ulicy Wołyńskiej.

Dziękuję za informację, na jakiej ulicy przygotowano już te nowe przystanki ?
janus_z
Świeżak

Na forum od: 29 wrz 2025, 18:47

Postautor: headspace » 29 wrz 2025, 19:51

3 zatoczki są zrobione, zaznaczyłem na mapie i blok 59.
Załączniki
Screenshot_2025-09-29-19-47-13-879_com.android.chrome-edit.jpg
Screenshot_2025-09-29-19-47-13-879_com.android.chrome-edit.jpg (898.18 KiB) Przeglądany 422 razy
headspace
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 18 sie 2018, 8:06

Postautor: bartek86 » 30 wrz 2025, 13:40

headspace jak się cofniesz Wołyńską do posterunku policji to zobaczysz, że tam są chyba kolejne 2 przystanki, które od x lat służą jako parking. Linia autobusowa na Wołyńskiej to mogła, a raczej powinna powstać już 5 lat temu. Teraz na końcu brakuje tylko jakieś pętelki albo zawrotki i można puszczać ruch. Wydaje mi się, że dopóki nie połączą Wołyńskiej z Potokową to nie będzie linii autobusowej, bo jak? autobus teraz nie nawróci nigdzie.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: headspace » 30 wrz 2025, 13:49

Tak, wspominałem o tym wcześniej. Jest jeszcze opcja poprowadzenia linii przez Słoneczny Stok i ul. Pańską, ponieważ w planach jest tam modernizacja (ostatnio widziałem, że już się rozpoczęła)

headspace pisze:​Mieszkańcy wnioskowali o uruchomienie linii autobusowej w rejonie ulicy Dynowskiej, jednak ich prośba została na razie odroczona. W okolicy powstaje jednak tak wiele nowych budynków, w tym cztery od spółdzielni projektant, a plany kolejnych są już widoczne na Geoportalu, że autobus wydaje się nieunikniony. Na nowym odcinku drogi przygotowano już nawet przystanki, więc być może komunikacja miejska zostanie uruchomiona po całkowitym przedłużeniu ulicy Wołyńskiej.
headspace
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: bartek86 » 30 wrz 2025, 14:41

chodzi ci o ul. Słoneczny Stok? modernizacja? chyba nie ... tam brakło kasy jak budowali ostatnio drogę (chyba tylko 1 dom miał cofnięte ogrodzenie, było po ZRIDZie) i teraz chyba zostanie tam ta droga na wieki wieków, musieliby wykupywać kolejne grunty i cofać ogrodzenia, a miasto przecież nie ma kasy. Czy może chodzi ci o ul. Pańską? nie ma projektu na ul. Pańską, jedynie jest krótki projekt odcinek przebudowy Pańskiej od ronda przy galerii Karoliny do szeregówek (jakieś 300m, docelowa ślepa droga), ale to w przypadku kiedy będzie się budować połączenie Karoliny-Dębicka, na co nie zanosi się w raczej w przeciągu najbliższych 5 lat. Ulica Pańska jest za wąska, a jedyna modernizacja to łatanie co roku nowych powstałych dziur, nigdy nie było projektu na poszerzenie ul. Pańskiej także autobus tam przez najbliższe 10lat raczej nie zaglądnie. Obecnie jedyne realne rozwiązanie to puszczenie autobusu do końca Wołyńskiej i zrobienie nawrotki i na tym koniec. Dodam, że miasto nie ogłosiło przetargu na 2 etap na połączenie z Potokową, a co dopiero na poszerzenie Słonecznego Stoku czy Pańskiej. Nie łudziłbym się.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: bartek86 » 30 wrz 2025, 14:55

1700m nowej drogi, cała ul. Słoneczny Stok i Pańska do ZRIDu, bo są po prostu za wąskie. Nie chce nawet zgadywać ile, by to miało kosztować :) teraz miasto zrobiło ok. 700m (Wołyńska-Słoneczny Stok), a to prawie 3x więcej plus wykupienie gruntów prywatnych. Nierealne. Jak się pojawi kasa to zrobią napewno 2 etap Wołyńska-Potokowa, a później zobaczymy. Jakbym miał planować to ważniejsze dla miasta będzie: 2 etap Wołyńska-Potokowa, a później połączenie Karoliny z Dębicką, później może poszerzenie Karoliny, a na koniec nowa droga. Na moje oko najbliższe 10 lat mamy z głowy.
Załączniki
Zrzut ekranu 2025-09-30 144824.jpg
Zrzut ekranu 2025-09-30 144824.jpg (178 KiB) Przeglądany 246 razy
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: headspace » 30 wrz 2025, 15:03

Za skrętem na pańska aktualnie ul. słoneczny stok jest modernizowana, jest ściągnięty asfalt i droga jest poszerzona. A zdajesz sobie sprawę że parę lat temu jezdzil przez pańska autobus więc puszczenie nawet teraz nie byłoby większym problemem. https://rzeszow.naszemiasto.pl/od-1-wrz ... c1-8434261
headspace
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: a1chemik » 30 wrz 2025, 15:10

headspace ale w tedy jeszcze te dwa fragmenty drogi nie były zablokowane przez ich prywatnych właścicieli a obecnie są.
a1chemik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 29 cze 2018, 14:46

Postautor: bartek86 » 30 wrz 2025, 15:10

To ciekawe :) możesz pokazać gdzie jest ta wymiana asfaltu? w autobus nie wierzę, bo przecież w stronę Kielanówki jest zwężenie - są słupki w drodze, skrzyżowanie ul. Pańska z Słoneczny Stok - autobus nie wyrobi na zakręcie, skrzyżowanie Pańska z Baligrodzka - autobus nie wyrobi :) sama droga wzdłuż Pańskiej i Słoneczny Stok - ciężko uwierzyć, że autobus przejedzie. Uwierzę w busa ;]
PS. faktycznie słyszałem o tym, że kiedyś była jakaś linia w tym rejonie. Nom nic, zatem trzeba kibicować i zobaczymy co z tego wyjdzie.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa