Nowy Prezydent Rzeszowa - Konrad Fijołek 2021-29

Opinie, komentarze, propozycje, sugestie dotyczące Rzeszowa.

Re: Nowy Prezydent Rzeszowa - Konrad Fijołek 2021-29

Postautor: pisul » 30 sie 2025, 12:28

Muszę pochwalić prezydenta Fijołka.

Rzeszów chce wymienić się działkami z deweloperem. Radni się nie godzą, znowu będzie płot?

Miasto chce się zamienić na działki z deweloperem. Zyskałoby teren nad Wisłokiem i wybudowało ścieżkę rowerową. W zamian oddałoby działkę przy al. Rejtana, aby mógł tam powstać sklep firmy Bodzio...

Kolejny raz rzeszowski PiS tak jak zablokował firmie Womak budowę aquaparku na Baranówce i Obwodnicy Południowej na Drabiniance tak teraz przez zwykłą głupotę nie będzie ani brakującego fragmentu ścieżki rowerowej ani polska firma meblowa Bodzio nie wybuduje tu swojego obiektu!
Ludzie mieli by pracę, miasto wpływy z podatków dla mieszkańców większy wybór a tak przez wredny PiS nie będzie niczego :evil:

Podoba mi się postawa prezydenta, nie można tak było od początku? W końcu prezydent wypowiada się jak prezydent miasta:

Prezydent Rzeszowa, Konrad Fijołek, zaczął tłumaczyć, że ma tam stanąć obiekt firmy Bodzio, a Hartbex jedynie postawi halę.
- Będziemy mieć z niego podatki i miejsca pracy - wyjaśnia.

I dodaje, że każda ze stron z tej zamiany, będzie miała korzyść.

- Oczywiście mieliśmy trudne relacje z firmą Hartbex, jako deweloperem, ale one się nieco poprawiają. Obie strony zrozumiały, że dialog jest lepszą formą rozwiązywania problemów - mówi Konrad Fijołek.
...
- To jest kwestia rozwoju gospodarczego. Nie róbmy tak, że z powodu naprawdę kawałeczka ziemi, będzie wisiał kontrakt na duży sklep w mieście - przekonywał radnych. - Apeluję, bo gdyby to byłyby hektary, to można byłoby się zastanowić. A tu jest drobiazg - zapewnia Konrad Fijołek.
Konrad Fijołek przekonywał, aby "traktować firmę Hartbex dobrze".

- Bo też gesty dobrej woli padają - podkreślał prezydent miasta. - Na rynku budowalnym już nie jest tak różowo. Dbajmy, mimo wszystko, o naszych - mówił.

Popierał go radny Bogusław Sak.

- Nie zachowujmy się jak pies ogrodnika. Idźmy do przodu - przekonywał przedstawiciel klubu Rozwój Rzeszowa.
...
źródło: https://nowiny24.pl/rzeszow-chce-wymien ... 2-27914157

Za jakiś czas pewnie PiS będzie się wypierał i kłamał w żywe oczy jak z Obwodnicą Południową że to nie Oni zablokowali miastu budowę sklepu meblowego Bodzio! Żeby naszej rzeszowskiej firmie rzucać kłody pod nogi? Wstyd mi za PIS
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: pisul » 30 sie 2025, 16:59

Za wcześnie Go pochwaliłem.
Tak zostało "przygotowane" dzieciom na wakacje kolejne boisko do piłki nożnej tym razem przy ul.Granicznej!
Z Geoportalu Rzeszów wynika że cały pas od cmentarza choleryków, boisko po włącznie z terenem gdzie powstał blok komunalny należy do miasta!:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niewykoszone, zardzewiałe bramki, Ferenc przewraca się w grobie. Fijołkowi niewiele czasu było potrzeba :evil:
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: Hieronim_Berbelek » 30 sie 2025, 22:18

Dzisiaj dzieci uprawiają e-sport przed komputerem, trawe wykosic bramki sprzedać na złom.
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 25 gru 2023, 21:51

Postautor: Tomek86 » 30 sie 2025, 22:40

No taka jest prawda, że widoczny efekt nie jest przyczyną tylko skutkiem.
Najprawdopodobniej nikogo przez lata to boisko nie obchodziło, z resztą od takich rzeczy są rady osiedla.

I tekst, że "dzieciom" ktoś przeszkodził to jest mega prymitywny ;)
Tomek86
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 29 paź 2019, 15:35

Postautor: pisul » 30 sie 2025, 23:22

^^^^^^^^
Raczej na osiedlowych boiskach nie gra Grosik z Lewym. Targetem dziatwa. O ile oczywiście widać dziatwę w takich zaroślach.
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: Tomek86 » 30 sie 2025, 23:25

I Kajtek z Kacperkiem też nie, bo funkcjonują szkółki dla takich juniorów i mają boiska do trenowania.
Tomek86
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: Hieronim_Berbelek » 31 sie 2025, 13:19

powiem tak trawa powinna być wykoszona, wątpię czy prezydent jest za to odpowiedzialny bezpośrednio. Druga rzecz, zauważyłem strasznie dziwny trend nie koszenia w miastach, nie wycinania samosiewek. Uważam, ten kierunek za błędny kleszcze(które mają pożywienie na ludziach) i inne mnijsze dzikie zwierzyny, nawet lis który może pogryźć psa i zarazić wścieklizną. Szczury roznosiciele tysięcy chorób idea zielonego miasta i nie wykaszania rów melioracyjnych parków itd. Troche mnie to bawi. Ogólnie po co karczuje się lasy zagajniki, kosi trawy ogrodzenia, zostawcie sobie nie koszony ogród przez 2 lata w domu na wsi, robactwo myszy, krety. No przepraszam, poto się odstrzeliwuje zwierzynę czasami żeby Cię wściekły lis nie pogyzł. Zrzuca się tabletki na wściekliznę. Grodzi płotami itd..
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 25 gru 2023, 21:51

Postautor: Tomek86 » 31 sie 2025, 13:48

Parę tematów złączyłeś w jeden więc:

- co do samego koszenia - owszem, powinna być wykoszona ale

Hieronim_Berbelek pisze:zauważyłem strasznie dziwny trend nie koszenia w miastach, nie wycinania samosiewek.

tak, wg ekologów nie koszenie traw zapewnia utrzymanie wody przy gruncie no i dbałość o cały ekosystem owady itd

Ja jestem za a nawet przeciw ;) I właśnie to boisko jest dobrym przykładem, że skoro nikt z niego nie korzysta (bramki nie zardzewiały w ciągu tego sezonu) to można nie kosić, za to jestem przeciw temu co się uprawa, że pasy zieleni między jezdnią i chodnikiem są nie koszone a trawa sięga po pas.

Tam i tak, żaden super ekosystem nie powstanie a to tylko zwykła wymówka dla oszczędności.

A pójście w temat odstrzału zwierzyny itd to daleko poza tematem ;)
Tomek86
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: PanKrzychu » 31 sie 2025, 23:23

Ja w tym temacie tylko dodam, że mieszkając na wsi pod Rzeszowem, z masą drzew dookoła domu, nie wspominając o regularnym lesie i sporych stawach w promieniu 200m, to przez całe lato mnie tyle komarów nie ugryzło, co przez 5h na Bulwarach. A jeszcze kilka lat temu mieszkając w Rzeszowie na pytanie o największą zaletę mieszkania w mieście odpowiadałem żartobliwie, że komary tak nie gryzą :lol:
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: jasiop » 02 wrz 2025, 22:46

FB prezydenta:
Jednostki wojskowe przy ul. Krakowskiej zmienią swoją lokalizację - przeniesiemy je na obrzeża miasta ze sprawniejszym dojazdem autostradą i drogą ekspresową ➡
...przy ul. Krakowskiej "zwolni się" ok. 7,5 ha. To ogromny teren, który zagospodarujemy tworząc miejsce dla Was - mieszkańców. Będzie tam m.in. centrum bezpieczeństwa i zarządzania kryzysowego, lodowisko, wielopoziomowy, podziemny parking z funkcją schronu, który będzie obsługiwał także Bibliotekę Nową i PCLA a także budynek urzędu miasta w którym zmieszczą się wszystkie wydziały, a mieszkaniec będzie mógł „załatwić” wszystko w jednym miejscu.

HAHA _ hahaha
informacja z posiedzenia komisji Rady Miasta

"... Okazuje się bowiem, że powstało wokół tematu sporo przekłamań, półprawd czy zakłóceń, które niestety media lokalne beznamiętnie powielały i upowszechniały.
1 Po pierwsze zatem, porozumienie przewiduje przeniesienie jednostki do gminy sąsiedniej Świlcza a nie w granicach miasta Rzeszowa. Już zazdroszczę dochodów .
2 Przedstawiciele urzędu miasta nie przedstawili żadnego mechanizmu pozyskania przez miasto tych 7,5ha ani oceny zdolności finansowych naszego Miasta w tym zakresie.
3 Najbardziej zaskakujące było jednak to, że przedstawiciele klubów wspierających prezydenta zgodnie stwierdzili, że żadnego parkingu wielopoziomowego, gmachu urzędu miasta z centrum bezpieczeństwa oraz lodowiska tam NIE BĘDZIE i jest to po prostu marketing polityczny, zatem nasze pytania o skalę i planowane terminy wydatków (wszak padła data 2030 r.) są kompletnie bezzasadne."
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dyskusje o Rzeszowie