Jestem podatnikiem i mi osobiście nie podoba się brak transparentności. Dlaczego ratusz ukrywał 6 tygodni wiedzę ile zarabia ta dwójka urzędników koordynatorów powołana przez prezydenta których legalność powołania bada teraz prokuratura? Dane o jawności zarobków urzędników reguluje prawo i te powinny być jawne dla podatników.
Dlaczego wakaty obsadzono bez konkursu! Wcześniej wiceprezydenci zostali powołani w zbyt dużej ilości. Tu też prawo jasno mówi ile prezydent może mieć wiceprezydentów jeśli miasto ma do 200 tyś. I jak z brakiem konkursu nikt tym się za bardzo nie przejmował i tu zwiększono liczbę ludzi licząc ich w oparciu o statystyczne zużycie wody w mieście.
Od stycznia ratusz głosami PO i Fijołka podniósł podatki 10 krotnie od garaży z 1,19 zł do aż 11,48 zł za 1 m2!
30 kwietnia PO i Fijołek i kolejna podwyżka za odbiór śmieci. Obie podwyżki argumentowanie koniecznością podreperowania budżetu...
A trzy dni temu (20 maja) czytamy:
źródło: https://czytajrzeszow.pl/?id=48385&idd=5&poz=ml0Ponad pół miliona złotych planował przeznaczyć rzeszowski ratusz na zakup dwóch samochodów do dyspozycji prezydenta i jego urzędników. Ostatecznie po otwarciu ofert w przetargu może się okazać, że koszt dostawy nowych pojazdów będzie niższy, ale od razu nasuwają się pytania, po co miastu kolejne służbowe wozy?...
I jest to kolejny zakup aut. Wcześniejsze dwa kupiono na początku 2022 roku! Czyli podatnikom w tym i mi zafundowano podwyżki bo budżet poszedł na zagraniczne wycieczki prezydenta a teraz mimo braku pieniędzy urzędnicy kolejne limuzyny kupują?
W ogólnopolskim kanale informacyjnym jest mowa o Rzeszowie, Fijołku i prokuraturze. Piękna reklama miasta.
Proszę przewinąć do 7:16