Plan budowy dróg w Rzeszowie

Informacje o nowych projektach drogowych i komunikacji.

Re: Plan budowy dróg w Rzeszowie

Postautor: Ole » 30 sty 2025, 21:56

Muszą dosypać siana bo będą 10 razy ogłaszać i nic. Ktoś w ratuszu jak zwykle źle oszacował albo nie policzył wypłat dla pracowników. :lol:
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: icetruck » 02 lut 2025, 2:08

Ja tak tylko przypomnę że jeszcze niedawno "eksperci" z ratusza ogłaszali plany budowy tunelu pod rondem, a jak widać pieniędzy nie ma nawet na rondo turbino... przepraszam - na PLANY ronda turbinowego :lol: :lol: :lol: :lol: STOLYCA INNOWACJI

Ja sugeruję poczekać, w przyszłości na pewno będzie taniej
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

Postautor: pjw » 03 lut 2025, 11:46

To nie żedna filozofia...
Od samego początku tunel miał być finansowany ze środków zewnętrznych - KPO i/lub Europejski Fundusz Odbudowy na rozruch gospodarki po pandemii.
A że czas na dotacje już minął, a i pandemii też już nie ma, to i kasy i tunelu nie będzie.
Teraz rondo turbinowe trzeba finansować z własnego budżetu, a że ten jest już na ten rok zamknięty, to poczekamy na to rondo.
pjw
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 15 mar 2022, 21:19

Postautor: ETernit » 03 lut 2025, 13:18

Ja słyszałem inną teorię po za tym, ze pieniędzy nie ma i nie będzie.

Plany budowy tunelu zakładały w części finansowanie przez Miasto ale nie uzbierało kasy na wkład własny i obecny Prezydent stwierdził, że znajdzie się kasa na "analizy" czy ten projekt jest w ogóle potrzebny do realizacji. Z analizy chyba wyszło, że nie jest potrzebny?

Nie przekreślałbym finansowania z KPO czy z funduszu na odbudowy po pandemii czy jak to zwał, ponieważ z tego co wiem, to weszły do realizacji późniejsze projekty niż przebudowa ronda z tunelem, która miała już wszystkie niezbędne decyzje administracyjne do jej realizacji.

Tutaj niestety ktoś okazał się miękiszonem i przeraził się "wyznaniem" jakim jest tak duża i skomplikowana inwestycja w tym zamknięcie dużego węzła komunikacyjnego.
ETernit
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 15 paź 2015, 18:53

Postautor: HAZAK » 03 lut 2025, 14:34

A ja słyszałem przed wyborami że do Rzeszowa zmierza "furmanka pełna kasy" a aktualnie na nic niema grosza :o
HAZAK
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 03 sie 2015, 14:34

Postautor: pjw » 05 lut 2025, 1:16

Też tak słyszałem.
Głównie że względu że pan prezydent ma odpowiednie "barwy klubowe". Gorzej z większością w radzie miasta.
A wychodzi że wszelakie dofinansowania są ucinane.

Pytanie czy faktycznie potrzebny jest tunel w tym miejscu.
Moim skromnym - nie. Przerost treści nad formą. Dobrze że nie powstanie.

Do tego ta część miasta wypiękniała, czytaj: rozbudowała (jak na lokalne - i nie tylko - standardy).
* niestety kosztem mieszkańców Twardowskiego - bo to dla nich zbrodnia!! budowlana.

Przybędzie też fajny (mam nadzieję) budynek Vispro przy rondzie Pobitno...

...więc wjazd w tunel na wysokości Lidla na Armii Krajowej i wyjazd za ul. Morgową na wprost ogródków działkowych i "dzikich pól" to średnia wizytówka miasta.

Samo rondo turbinowe z bypassami dałoby radę rozładować ruch i przeczucie że jadę/poruszam się przez całkiem niezłą i fajną część miasta.
pjw
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 15 mar 2022, 21:19

Postautor: icetruck » 05 lut 2025, 2:36

Tunel potrzebny/niepotrzebny - nieważne - mnie niezmiernie cieszy (trochę przez łzy jednak) jak innowacyjnie działa to miasto. Miasto sukcesu i inwestycji jeżeli czytać zapowiedzi i nagłówki... a potem się okazuje że przez naście/dziesiąt lat jedyne co zrobiono to wymieniono nawierzchnię i ogłoszono sukces.

Jak na razie widać nawet na to turbinowe sobie poczekamy aż będzie gotowe... na świętego Dygdy :roll: pozdrawiam wierzących optymistów ;)
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

Postautor: maks » 05 lut 2025, 16:20

Do końca maja potrwa rozbudowa ulicy Granicznej w Rzeszowie na odcinku od skrzyżowania z al. Powstańców Warszawy do skrzyżowania z ul. Cichą.

https://rzeszow.naszemiasto.pl/poszerza ... c4-9859303
maks
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 25 gru 2014, 21:47

Postautor: Dzman » 06 lut 2025, 17:12

HAZAK pisze:A ja słyszałem przed wyborami że do Rzeszowa zmierza "furmanka pełna kasy" a aktualnie na nic niema grosza :o

No jak to, ledwie wczoraj Fijołek powiedział, że z tytułu opłat skarbowych do budżetu miasta wpłynęło w tamtym roku aż 8,5 mln zł. To co się dzieje z tą kasą, jest przepalana czy jak? Pomijając to ogłoszone rozdawnictwo na sport 2 mln zł nie wiadomo po co.

Ciekawe czy doczekamy się w końcu jakichś rozwiązań upłynniających ruch w rejonie pobitna... Jadąc nawet z alei niepodległości na wprost koło skarbca do Leszka Czarnego czeka się niemiłosiernie długo. Gdyby na tym etapie dla jazdy prosto przez skrzyżowanie wyeliminować światła i poprowadzić wielopoziomowo, to by znacznie poprawiło sytuację.
Dzman
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 03 lut 2022, 0:10

Postautor: jasiop » 06 lut 2025, 21:05

Co się dzieje z miejską kasą ?
np to
Urząd miasta na koniec roku 2021 miał 793 etaty,
To byl rok gdzie K.F. przejął fotel prezydenta, ale budżet był nie jego tylko "stary" więc nie mógł zaszaleć ... ;-)
Na przestrzeni poprzednich lat były liczba urzędników była w zasadzie stała, zmiany +/- 5 "stołków"

Ale rok później czyli w 2022 K.F zatrudnił ponad 70 ! nowych osób .
W 23 przybyło znowu około 30 ...
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy