Kolej Wysokiej Prędkości (Ciąg nr 6 CPK - Rzeszów - Sanok)

Informacje o nowych projektach drogowych i komunikacji.

Re: Kolej Wysokiej Prędkości (Ciąg nr 6 CPK - Rzeszów - Sano

Postautor: Nikoś » 29 cze 2024, 12:25

Czyli dalej centralizm w twoim wykonaniu, inne regiony zaorac bo Rzeszów chce TGV do Warszawy z postojem w Kolbuszowej - Stalowej - Tarnobrzegu i gdzie się tylko da :lol:
Szczecin to 400k mieszkańców, Gdańsk a raczej całe 3city to ca. 1kk mieszkańców po drodze kilka miast powyżej 100k. Ale to nic oni się nie liczą :lol:
Od początku te cały szprychy czy jak to nazywali to tylko był flamaster plany i nic więcej
I koniec z tym, rozwijać równomiernie i tańszym kosztem
Bo sorry ale jeśli te wszystkie linie miały być do lotniska baranów a nie warszawy to jaki sens ? co potem przesiadka na przysłowiowy pks do stolicy :lol:
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: jasiop » 29 cze 2024, 12:31

pisul pisze: rząd PO wydawał się prokurować to zdarzenie likwidując duże jednostki wojskowe czy posterunki wojskowe na ścianie wschodniej.

A w którym roku to było ? jak się zmieniła wtedy liczba żołnierzy WP ?
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: Hieronim_Berbelek » 29 cze 2024, 14:53

Ja chce zeby Rzeszów miał połaczenie do Warszawy i Gdańsk ze Szczecinem ....ja chce infrastruktury w całym kraju aby przec na nia i ja rozwijac uwazam, ze Linia Rzeszów Warszawa zwrociła by sie szybciej. To jest bardzo proste do wyliczenia ilość sprzedawanych biletów rocznie realacji Rzeszów - Kraków - Warszawa. Nie rozumiem oco chodzi z centralizmem...nie wiem nic na temat lotniksa w baranowi ani nie zagłębiam się w szprychy i flamastry... Po prostu uważam, że linia kolejowa Warszawa- Rzeszów dała by dużo dla miasta. Uważam, że Rzeszów nigdy nie będzie stolicą mody, stolicą kultury sztuki itd. Przemysł to jego jedyna szansa przemysł Lotniczy. Chcę rozwoju tego regionu. Ale powiem Ci dlaczego do CPK będziemy wszyscy dokładać ... bo demografia w Polsce jest tak fatalna, że nie wiadomo czy się wogóle cokolwiek opłaci w 2050 roku ma nas być 32 mln system emerytalny maksymalnie nie wydolny. Jako Ciekawostkę powiem, że tylko w Rzeszowie i Warszawię będzie rosła liczba ludność np. takie Katowice zrównają się ludnościow z Rzeszowem w 2050... Nawet w Krakowie liczba ludności będzie spadać. W sumie wszystkie te debaty nie mają sensu wobec tej katastrofy demograficznej... szkoda mi to mówić, ale w Polsce przyszłe pokolenia mają przejebane w spadku nie wiele dostaną po rodzicach, będą żyli w kraju starych ludzi...szkoda mi tych młodych ludzi w kraju bez przyszłości :| Inwestycja w infrastruktórę w Polsce to podstawa nawet na kredyt ... to bardzo mocno rozwija regiony. Miasteczko w Niemczech Inglostad tam gdzie produkuje się Audice i projektuje ma 141 000 osób + dwie rafinerie a jest niedaleko Monachium. Pomysł doliny lotniczej i klasatra lotniczego jest bardzo dobry czytałem jak w Niemczech rodził sie przemysł samochodowy wokół Bawarii najpierw jeden koleś robił koła, pźniej drugi koleś mówił, że mu zrobi dentki do tcyh kół, trzeci robił bloki do silników, a czwarty wały korbowe do tych silników, tak samo było w północnych włoszech regionie bardzo uprzemysłowionym... nastąpiła centralizacja... kumulacja i kondensacja firm z danej baranży w jednym miejscu ... W Rzeszowie powoli sie to dzieje firmy lotnicze gromadzą się w jednym miejscu oby nadal się gromadziły... tutaj jest ogromna szansa... Nawet Gdańsk i Szczecin nie potrafią odratować przemysłu Stoczniowego. W Rzeszowie i MIelcu tego nie utracono i oby to trwało. Wawka i Krka to tylko molochy dla IT , Śląsk Katowice coś tam przemysłu motoryzacyjnego z Niemiec, ale Niemcy przegrają z Chinczykami branżę samochodową to i na Sląsku będą problemy. Dlatego uważam, że ten potencjał który Rzeszów tworzy powinien być wykorzystywany. Chinczycy są jeszcze wtyle w branży lotniczej.
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 25 gru 2023, 21:51

Postautor: Nikoś » 29 cze 2024, 16:16

Dawno większych bzdur nie czytałem, częściowo nawet się uśmiałem z tej niewiedzy
nawet szkoda mi tego komentować
Jeśli wg flamaster planów linia miała iśc do lotniska w baranowie a nie na centralny w stolicy. To o jakim połączeniu z warszawą mówimy ?
Region nie potrafi i nie chce ogarnąc podstawowej komunikacji kolejowej, a tu mrzonki o TGV i innych SF podróżach w kwadrans do baranowa (nie to nie jest dzielnica warszawy póki co :lol: )
Jest lato polecam odwiedzić polskie wybrzeże i zobaczyć że mimo iż tam nie ma molochów zakładów na 10k popa to te miasta żyją i się rozwijają :lol:
Nikoś
Maniak
Maniak

Postautor: Hieronim_Berbelek » 30 cze 2024, 15:59

Masz rację siła twoich argumentów jest nie do podwarzenia.
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: pisul » 30 cze 2024, 19:51

Budować nie budować, megalomania czy nie, koszty... Przypomina to cię działo w Polsce gdy w 1921 roku planowano budować port morski w Gdyni. Krytyków i argumentów było jak przy CPK. Na szczęście decyzje wtedy podejmowali Polacy.

A dziś "nasz" premier ma pracowitą niedzielę i musi się tłumaczyć.
A takich wpisów są setki:

Obrazek
Obrazek

Dokładnie to samo się działo z planowaną budową portu w Gdyni a wtedy protestowali i chcieli inwestycje utrącić
jak dziś Niemcy udający Polaków z Wolnego Miasta Gdańsk! - https://historia.trojmiasto.pl/Krotkie- ... 38302.html
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Hieronim_Berbelek » 30 cze 2024, 20:17

Nikoś pisze:Dawno większych bzdur nie czytałem, częściowo nawet się uśmiałem z tej niewiedzy
nawet szkoda mi tego komentować
Jeśli wg flamaster planów linia miała iśc do lotniska w baranowie a nie na centralny w stolicy. To o jakim połączeniu z warszawą mówimy ?
Region nie potrafi i nie chce ogarnąc podstawowej komunikacji kolejowej, a tu mrzonki o TGV i innych SF podróżach w kwadrans do baranowa (nie to nie jest dzielnica warszawy póki co :lol: )
Jest lato polecam odwiedzić polskie wybrzeże i zobaczyć że mimo iż tam nie ma molochów zakładów na 10k popa to te miasta żyją i się rozwijają :lol:

Mi chodzi tylko o linie Rzeszów - Warszawa o normalny pospieszny nie przez kraków nie 300km/h wystarczy nawet 150 lm/h. CZy możesz podać jakieś argumenty, jakies dane cokoliwek gdzi uzasadniasz, że taka zwykła linia kolejowa się nie zwróci. Twoje argumenty to:
- co za brednie
- fani latających dywanów

NIE DYSKUTUJE O CAŁYM CPK TYLKO O LINI POŁĄCZENIU POŚPIESZNYM RZESZÓW WARSZAWA POŚPIESZNYM NIE 300km/h nie TGV tylko zwykły pośpieszny express.

Zauważyłem, że na forum znasz się na wszystkim od przestrzeni miejskiej ppo linie kolejowe, po tereny inwestycyjne. Ale jedyne twoje uzasadnienia to zawsze co to za brednie, co za bzdury. Czy w Polsce nie mamy katastrofy demograficznej???
Czy Rzeszów się nie rozwinął : średnia pensja, liczba mieszkańców, obszar metroplitarny ... Możesz podać jakieś przykłady jakiegoś miasta z Pomorza pomiędzy Szczecinem a Gdańskiem... co zrobiło jakiś skok. Wtedy podał byś jakiś konkret ???

PS: Polskie morze w okresie letnim jest strasznie zatłoczone to jest męczarnia a nie wypoczynek.

JAK MAMY DALEJ ROZWIJAĆ POLSKĘ I CAŁY REGION SKORO ODCINAMY GO OD INNYCH CZĘSCI KRAJU.

W odpowiedzi pewnie usłysze co za bzdury, brak douczenia, fan latających dywanów... ale konkret nie padnie.

Tu masz prognozy demograficzne GUS-u jak umiesz używać Excela to zobaczysz, że demografia się łamie. To też może bzdura.

Prognozy GUS:
https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ ... ,11,1.html
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: konradp » 01 lip 2024, 0:33

Rzeszów-łętownia jest wpisana do TEN-T więc ja jestem spokojny o to, że powstanie. Wychodzi na to, że nie jest priorytetem tego rządu ale może następnego? Trzeba lobbować aby to połączenie powstało szybciej bo w UE jest ona traktowana jako istotna. Problem w tym, że ludzie z regionu nie mają żadnych pleców w obecnie rządzących frakcjach.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: Nikoś » 01 lip 2024, 15:58

Ah widać że propaganda zrobiła swoje, nie neguje połączenia do Warszawy ale do Warszawa Centralna jako normalna linia na 160km czyli obecna trasa przez Tarnobrzeg - Lublin.
A tu mowa o linii do baranowa i mitycznego przez pis tzw cpk czyli spory kawał drogi od Warszawy :lol:
Skoro nie lubisz i nienawidzisz polskiego wybrzeza i pomorza to szkoda liter na klawiaturze na jałową dyskusję
Nikoś
Maniak
Maniak

Postautor: Hieronim_Berbelek » 01 lip 2024, 16:24

"PS: Polskie morze w okresie letnim jest strasznie zatłoczone to jest męczarnia a nie wypoczynek."

Nie umiesz czytać ze zrozumieniem, od Mielna w okresie Letnim i Spotu wolę Capri albo Split :) Ale nigdzie nie jest napisane ,że nienawidze pomorza. Poprostu turystycznie znam lepsze miejsca. Nie widziałem tam, żadnego hura rozwoju Monciak w Spocie i Molo takie samo od wielu lat.

Koszalin ... Kołobrzeg... ??? jakos mnie to nie zachwyca... no ale byłem dwa lata temu... typowe miasta turystyczne
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy