Kolej Wysokiej Prędkości (Ciąg nr 6 CPK - Rzeszów - Sanok)

Informacje o nowych projektach drogowych i komunikacji.

Re: Kolej Wysokiej Prędkości (Ciąg nr 6 CPK - Rzeszów - Sano

Postautor: PanKrzychu » 27 cze 2024, 18:22

"Była" to dobre określenie, bo po konsultacjach ten łącznik porzucono i nie znalazł się on w wariancie inwestorskim:

Od ubiegłego roku w ramach dwóch etapów konsultacji społecznych spółka CPK zorganizowała w sumie 27 spotkań z mieszkańcami (76 spotkań ogółem – w ramach konsultacji społecznych i branżowych). Ich efektem była m.in. postulowana przez część mieszkańców i samorządowców korekta przebiegu w okolicach Portu Lotniczego Rzeszów-Jasionka czy też rezygnacja z dalszych prac nad łącznikiem z istniejącą linią nr 91 Kraków-Rzeszów-Przemyśl w gminie Świlcza obok stadionu Rudnianki.
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Ole » 28 cze 2024, 6:53

konradp pisze:Jesteście zaskoczeni tym, że Rzeszów- letownia nie ma priorytetu. Nigdy go nie miała! Wasz lament dotyczy czegoś co było wiadome już pare lat.
To jest tylko i wyłącznie wasza wina, ze uwierzyliscie w marketing PiSowców mówiący o setkach kilometrów szprych do 2030r gdy dane i plany są oficjalnie dostępne.

Jeśli nikt do tej pory z moich postów nie wyczytał to napiszę to raz. NIGDY za PISem nie byłem i nie będę. Wiem jak podcierają sobie .... swoimi wyborcami ale ja nim nigdy nie byłem.
Ale to tak zawsze całe Podkarpacie w Wschód Polski jest niechętny dla władzy ogólnie. To jakby miał "Władek" przyjść i zagarnąć to nie będzie szkoda.
Wszystkie mega inwestycje to zawsze Zachód Polski, już tam chyba im miejsca zaczyna brakować i będą stawiać jedną na drugiej.
Ale dobra, kończę offtopa. Przepraszam za moją "pyskówkę" nie na temat.
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: Hieronim_Berbelek » 28 cze 2024, 10:15

Plan CPK ... mam wrazenie , ze Rzeszów i sciane wschodniom potraktowano po omacku:

Narazie do mentalnego brendzlowania sie wielkomiejskscia musza nam wystarczyc Olszynki... swoja droga ...jak brak bezposredniego połaczenia CPK wpłynie na ten region

megapolis
Załączniki
megapolis.PNG
megapolis
megapolis.PNG (647.01 KiB) Przeglądany 820 razy
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 25 gru 2023, 21:51

Postautor: flyRZE » 28 cze 2024, 11:03

Ano tak, że nadal będzie się rozwijało lotnisko w Rzeszowie, nadal LOT będzie latał z RZE i po przesiadce na CPK polecisz dalej w świat, jak dla nas i regionu rozwiązanie dużo lepsze niż jazda pociągiem na lotnisko w Baranowie, odprawa i dopiero lot.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: Hieronim_Berbelek » 28 cze 2024, 11:15

A transport Kolejowy, pewne rzeczy mozna transportowac koleja. Albo np. bede chciał na wakacje pojechac na mazury, tez polece tam z Jasionki. Albo do Warszawy do centrum zdrowia dziecka, jak np. samotna matka nie ma prawa jazdy... ma zaiwaniac przez Kraków. Ale każdy kraj ma swoje zadupie, Niemcy byłe NRD, Włochy swoje południe, USA swoja Alaske i ... Polska swoje podkarpacie :lol: Nosmy to miano z dumą :)
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: flyRZE » 28 cze 2024, 11:36

Tak ta matka może pojechać pociągiem przez Kraków, albo flixbusem bezpośrednio za nawet 20 zł, albo samolotem za 148 zł.
flyRZE
Maniak
Maniak

Postautor: Hieronim_Berbelek » 28 cze 2024, 11:40

OK, jest zajebiscie ... :D
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: flyRZE » 28 cze 2024, 11:58

Najważniejsze w tym wszystkim są potoki pasażerów, Rzeszów nie generuje dużych potoków pasażerów na tarasie do Warszawy, pociąg jadący przez Kraków uzupełnia, dopełnia wagony.
Nie mówię że w przyszłości nie trzeba takiej trasy z pominięciem Krk stworzyć, ale nie będzie to priorytet bo kto zapełni ten pociąg pasażerowie w Stalowej woli?
flyRZE
Maniak
Maniak

Postautor: Tomek86 » 28 cze 2024, 12:20

No nie do końca. Mało jest pasażerów w pociągach do Warszawy właśnie dlatego, że jedzie długo i przez Kraków.
Są też bezpośrednie, ostatnio jechałem i wszystko fajnie gdyby podróż nie trwała ponad 5h z czego pewnie z 1,5h to postój i czekanie na wolny tor.
A i tak obłożenie było niezłe.

Popyt na ten kierunek jest, flixbusy neobusy i inni raczej nie narzekają na brak pasażerów. LOT też na pusto nie lata.
Tomek86
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 29 paź 2019, 15:35

Postautor: Hieronim_Berbelek » 28 cze 2024, 12:26

ukradłem ten slajd jednemu youtuberowi, Gestosc zaludnienia nie wskazuje na to, że obłożnie było by małe. To Właśnie na Północy gęstość zaludnienia jest niska a jest CPK lepiej skomunikowane.I jak to wytłumaczyć ??? Stalowa Wola, Kielce, Mielec, jakby pociągnąć nitki do głównej szprychy, przecież w Mielscu też są sensowne zakłady. Proszę się nie smiać ze stalowej woli bo tam bedzie aqua-park :)

gestosc
Załączniki
gestosc.jpg
gestosc
gestosc.jpg (236.44 KiB) Przeglądany 769 razy
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy