[ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Postautor: Ole » 21 maja 2024, 7:06

Tak, są jeszcze ludzie co myślą że pracownikom budowlanym "zależy" na terminowym wykonaniu budynku.
Prawda jest oczywiście taka że kto zapłaci (inwestor, deweloper, zleceniobiorca) za pracę na 2/3 zmiany w soboty, niedziele ten będzie miał pracowników. Oczywiście za odpowiednią stawkę. A to że inwestor ma opóźnienie 3 czy 6 miesięcy to co mu zrobisz jak Ci wyda mieszkanie z opóźnieniem?
Witaj w prawdziwym świecie. (koniec offtopa).
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: MarcinS » 21 maja 2024, 13:27

Deimon pisze:
MarcinS pisze:Ale z całkiem innej beczki, chciałem was zapytać co każdy z was sądzi o projekcie osiedla, umiejscowieniu, plusach i minusach względem innych inwestycji w Rzeszowie, w mojej opinii na plus że osiedle jest blisko obwodnicy i można dość łatwo wyjechać z miasta czy dostać się na drugi koniec, ale mam obawy co do lini kolejowej która jest dość blisko - co o tym sądzicie ?

chciałem was też zapytać o opinie na temat liftparków podczas podpisywania umowy deweloper nie był w stanie określić wysokość miesięcznego czynszu dla tego rozwiązania, z jednej strony fajnie, że można mieć w cenie 1 miejsca możliwość parkowania 2 aut ale z drugiej jest to dość uciążliwe - niektórzy deweloperzy rozwiązują to tak że winda liftparku jest za
głębiona i wtedy nie trzeba wyjeżdzać autem z dołu żeby dostać się do auta na górze

Ponadto co sądzicie o mieszkaniu na tym osiedlu od strony północnej - rozmawiałem ze znajomym który mieszka w wielkiej płycie i mówi że woli od strony północnej bo od południowej to masarka z temeraturami...

Jeśli chodzi o umiejscowienie, to mnie delikatnie rozczarowuje wjazd z tego osiedla do miasta. Tzn. jest możliwość wjazdu z ul. Przemysłowej, gdzie zazwyczaj jest jednak korek do świateł. Kolejnym wyjazdem jest wąski przejazd ul. Zawiszy Czarnego (gdyby ta ulica była dwupasmowa, byłaby świetnym wyjazdem) oraz ul. Podgórska obok stacji Watkem. Ale to mało istotne, po prostu takie moje spostrzeżenie – dla kogoś wcale to nie musi być uciążliwe.Jeżeli chodzi o linię kolejową, to też miałem takie obawy, że może być uciążliwa. Jednak mieszkam na Architektów ponad 3 miesiące i przestałem już zauważać, że jest ta linia kolejowa. Słychać klakson, ale nie jest to uciążliwe, a przy zamkniętych oknach jest mało słyszalne.

W mojej opinii liftparki są dla osób, które mają dwa samochody, ale tylko jednym poruszają się na co dzień. Trzeba też pamiętać, że jest to podnośnik, który ogranicza swobodę otwierania drzwi. Podczas rozmów z deweloperem wynikło, że miesięczny koszt utrzymania tego miejsca będzie wynosił ok. 150 zł. Nie do końca jest to dwa miejsca w cenie jednego, ponieważ kosztuje ono 10 tys. więcej (pojedyncze 35 tys., podwójne 45 tys.)Zimą też może być ciekawie topniejący śnieg będzie spływać na auta poniżej. Patrząc na wysokość garażu, to bardziej taki podnośnik.

A strona, od której wybiera się mieszkanie, to już raczej kwestia indywidualnych preferencji.

Dziękuję za Twoją opinie, tak masz rację liftpark będzie z typu jaki podesłałeś, no cóż jak każde rozwiązanie ma +/_ natomiast patrząc na miejsca parkingowe w rzeszowie oraz wzrost ich cen oraz to, że wynajmując mieszkanie nie singlowi tylko np parze/ rodzinie plusy raczej przesłaniają - :).

Napisałeś, że mieszkasz na architektów od 3 miesięcy - jakie wrażenia co do okolicy i sąsiędztwa ? jest spokojnie?. i pytanie ogólne do wszystkich, czy myślicie, że jest możliwość montażu ogrzewania podłogowego w mieszkaniu ? poruszał ktoś tą kwestię z deweloperem ?, albo np. zabudowy balkonu a'la zimowy ogród?
MarcinS
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 25 sty 2024, 11:41

Postautor: zoe » 31 maja 2024, 16:20

30.05.2024 r.
Załączniki
PXL_20240530_174013578~2.jpg
PXL_20240530_174013578~2.jpg (1.34 MiB) Przeglądany 1246 razy
zoe
Świeżak

Na forum od: 14 paź 2023, 18:47

Postautor: Inwest » 31 maja 2024, 21:03

9 czerwca jadę odwiedzić budowę, już nie mogę się doczekać. Po zdjęciach i filmach banan na twarzy jest.
Oby nie zwalniali i jakość wykonania była wysoka. Bo przy dzisiejszych cenach usług i materiałów a stałej cenie za m2, to mam największe obawy w kwestii gdzie deweloper może przyciąć aby dobrze wyjść na swoje. Kluczowy dla jakości będzie jednak dopiero stan wykończeniowy.
Inwest
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 30 sty 2024, 18:59

Postautor: PanMAruda » 01 cze 2024, 8:28

9 czerwca jadę odwiedzić budowę, już nie mogę się doczekać. Po zdjęciach i filmach banan na twarzy jest

Co Ty chcesz tam odwiedzać w tym momencie? Przejść się miedzy pustakami czy po wylanym betonie w wykopie?

Ale z całkiem innej beczki, chciałem was zapytać co każdy z was sądzi o projekcie osiedla, umiejscowieniu, plusach i minusach względem innych inwestycji w Rzeszowie, w mojej opinii na plus że osiedle jest blisko obwodnicy i można dość łatwo wyjechać z miasta czy dostać się na drugi koniec, ale mam obawy co do lini kolejowej która jest dość blisko - co o tym sądzicie ?

Umiejscowienie ok, przeraża za to całkowity brak zieleni. Typowa nowoczesna betonoza i jest o lata świetlne za budynkami jak np. Rymanowska, Bieszczadzka budowanymi przez SM Projektant.
Wyjazd w godzinach szczytu mocno utrudniony, zarówno rano jak i popołudniu. Nie ma mowy o łatwym dostaniu się np. w okolice Pobitna. Wieczne korki na przemysłowej w kierunku miasta a do podkarpackiej wąskie uliczki, potem zakorkowana obwodnica miedzy podkarpacką a kwiatkowskiego.
Mieszkając w okolicy mogę powiedzieć że pociągi/szynobusy mocno słychać, nawet w nocy i trzeba sie do tego przyzwyczaić i nauczyć ignorować.....

Ostatnia i największa wada jaką widzę to duża liczba studentów. Prawdopodobnie tu, tak samo jak i w innych blokach, znaczna część pójdzie na wynajem - blisko PRZ. Oznacza to imprezy, hałasy w nocy, darcie mordy, potłuczone szkło, zarzygane windy i bazgroły po ścianach. To nie jest i nie będzie spokojne osiedle. Jak ktoś chce poznać rzeczywista skale problemu to polecam śledzić grupki rzeszowskie.
PanMAruda
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 11 lut 2024, 21:08

Postautor: Inwest » 01 cze 2024, 16:51

Do PanaMAruda już po samym nicku widać że pozytywów w komentarzu nie ma co się spodziewać, ale z wpisu można sądzić, że ktoś próbuje przekazać, że zainwestowanie w lokal/e na Architektów to kiepski pomysł. Zaciąga konkurencją, albo po prostu maruda już tak ma.
Odwiedzam budowę średnio raz na dwa miesiące i za każdym razem cieszę się, że przybywa. Jeżeli będzie można pod koniec sierpnia wejść na budowę, tym bardziej się cieszę.
Inwest
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 30 sty 2024, 18:59

Postautor: PanMAruda » 01 cze 2024, 19:21

Inwest pisze:Do PanaMAruda już po samym nicku widać że pozytywów w komentarzu nie ma co się spodziewać

cóż, masz prawo mieć własne zdanie.

Inwest pisze: ale z wpisu można sądzić, że ktoś próbuje przekazać, że zainwestowanie w lokal/e na Architektów to kiepski pomysł. Zaciąga konkurencją, albo po prostu maruda już tak ma.

W pore w czas, jak zostały już tylko pojedyncze mieszkania :lol:
Twoich nieudolnych ataków personalnych nie skomentuje, chcesz to patrz sobie przez różowe okulary i uważaj że jest super. Napisałem garść FAKTÓW, z perspektywy mieszkańca okolicy, które każdy może łatwo zweryfikować. Można tez odrzucać informacje nie pasująca do naszego wyobrażenia i żyć urojeniami. Droga wolna.

Inwest pisze:Odwiedzam budowę średnio raz na dwa miesiące i za każdym razem cieszę się, że przybywa. Jeżeli będzie można pod koniec sierpnia wejść na budowę, tym bardziej się cieszę.

super i co z tego? :roll:
PanMAruda
Początkujący
Początkujący

Postautor: tomek1711 » 02 cze 2024, 1:22

Polecam na fb odwiedzić grupę architektów (grupa całego osiedla) i wejść w załączniki postów (zdjęcia) i pooglądać co się tam dzieje od lat (jak ktoś nie widział to warto się zapoznać, albo nawet napisać posta na grupie z pytaniem jak się żyje, szczerze opinie, plusy minusy itp., na pewno będzie odzew bo akurat aktywność na tej grupie jest dobra). Ja wyprowadziłem się stamtąd jakieś 5-6 lat temu i na szczęście nie zdecydowałem się kupić tam mieszkania jak zaczynali zabudowywać ul. Podgórską i ostatnie 2 bloki przy Architektów. Aczkolwiek z drugiej strony, pod inwestycję akurat jedna z najlepszych jak nie najlepsza lokalizacja w Rzeszowie do wynajmu dla studentów, ale do życia, no cóż... Na grupie widać ilu stałych mieszkańców narzeka, bo kupili mieszkania dla siebie itd. a to jest po prostu drugie miasteczko akademickie, o ile nie brakuje normalnych studentów, tak bydła jest w opór, ale najgorsi są ci, którzy odwiedzają osoby, które tam mieszkają/wynajmują, czasami mi się wyświetlają posty z tej grupy i ręce opadają niestety... Osobiście akurat uważam, że korki od ul. Przemysłowej czy wąskie gardło na Zawiszy, problemy z dojściem do osiedla na piechotę z okolic ul. Podkarpackiej (tory i ogrodzony plac), chyba tylko dwie linie MPK jak na taką lokalizację i ilość mieszkańców tego osiedla, sprawiają że ta o lokalizacja w mojej opinii jednak jest taka o (chyba że ktoś też blisko pracuje lub wyjeżdża się rano i wraca około 18 to wtedy luz, pod warunkiem posiadania miejsca w garażu podziemnym), ponieważ na całym osiedlu i bliskiej okolicy występują gigantyczne problemy z miejscami parkingowymi, co powoduje notoryczne wizyty straży miejskiej i policji, w celu mandatowania kierowców, bo parkują na chodnikach, gdzie tylko się da, bo tych miejsc tam brakuje. Ale no też jest osiedle dość wyposażone, duże sklepy w okolicy, spożywcze na miejscu, gabinet fizjo z masażami, wjazd na S19, dentysta, cukiernika, kwiaciarnia itp. zależy co kto potrzebuje, są plusy i są minusy, jak ze wszystkim i wszędzie :P pamiętam, że jeszcze pociągi było dość głośno słychać, ale to ze 3-4 razy dziennie tylko, takie wspominki hehe
tomek1711
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 06 wrz 2021, 13:53

Postautor: PanMAruda » 02 cze 2024, 15:28

tomek1711 pisze: pamiętam, że jeszcze pociągi było dość głośno słychać, ale to ze 3-4 razy dziennie tylko, takie wspominki hehe

Zgadzam się z całą Twoją wypowiedzią. Napisałeś podobne spostrzeżenia do moich i myślę że każdy znający temat nieco lepiej, znający okolice, będzie miał takie same. Czy to duża wada to juz bardzo indywidualna kwestia i samemu trzeba ocenić. Ocenić uwzględniając te informacje a nie oszukiwać się że ich nie ma i mało sie nie posikać z emocji odrzucając negatywy....

W kwestii pociągów to jest to kilkanaście połączeń dziennie, w jedna stronę. Trąbią zbliżając sie do przejazdu koło osiedla, bardzo blisko. Dokładną liczbę i godziny łatwo sprawdzić np. patrząc na trasę Rzeszów Politechnika-Strzyżów.
PanMAruda
Początkujący
Początkujący

Postautor: tomek1711 » 02 cze 2024, 20:25

PanMAruda pisze:W kwestii pociągów to jest to kilkanaście połączeń dziennie, w jedna stronę. Trąbią zbliżając sie do przejazdu koło osiedla, bardzo blisko. Dokładną liczbę i godziny łatwo sprawdzić np. patrząc na trasę Rzeszów Politechnika-Strzyżów.

A to możliwe, mi chodziło o te godziny, w których już ktoś na mieszkaniu jest tj. po zajęciach, po pracy itd. tak od 15 do 23 powiedzmy, to co jest od rana do tej 15 to akurat nie wiem, ale prawdą jest, że trąbią już w okolicy al. 9 Dywizji jak dojeżdżają do torów przy Fracu (problem z przechodzeniem w tym miejscu), a potem znowu jak dojeżdżają do przystanku za Obi.
tomek1711
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 06 wrz 2021, 13:53

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa