[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Postautor: Kolesław » 28 paź 2016, 11:05

Groszek pisze:
lordalucard pisze:To nie jest wymysł, tylko względy bezpieczeństwa. Przy sklepie o takim profilu jak meble w razie pożaru hydranty raczej nie wyrobią.. Mieszkańcy osiedla w razie takich wypadków też na nim skorzystają (odpukać).
Stoi tam gdzie stoi, bo inwestor się nie zgodzi na to żeby stał przed sklepem i go przysłaniał, ani na to, żeby przepłacać na schowanie go pod ziemię. Jedziecie po tym zbiorniku, a jest to rzecz potrzebna.

Moim skromnym zdaniem to jest wymysł tylko i wyłącznie straży pożarnej ( w utrudnianiu życia podobna do Sanepidu)
Nie widziałem podobnych zbiorników przy żadnej Agacie ( w Lublinie jest znacznie większa) czy także sporo większej IKEI !!!!
W przypadku pożaru Agaty zwykły system gaśniczy wystarczyłby w zupełności !!!

Agata w Katowicach:

Obrazek

Agata w Krakowie:

Obrazek

Ikea w Krakowie:

Obrazek

Nie chce mi się szukać więcej.
Kolesław
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 04 maja 2016, 17:37

Postautor: dStan » 28 paź 2016, 11:44

Z ciekawości poszukałem i w Lublinie też jest (http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... tcount=548):
Obrazek
dStan
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 30 cze 2014, 14:13

Postautor: siwa80 » 28 paź 2016, 11:58

Witam,
Ja mam pytanie z całkiem innej beczki. Może juz było to poruszane na tym forum ale prześledzić 135 str. to troszkę mi zejdzie :D . Czy koś miał problem z bankiem udzielającym kredyt na mieszkanie w NG? Chodzi mi konkretnie o zmianę wersji jeśli chodzi o wydzielenie KW na parking podziemny. W umowie wstępnej na podstawie której był udzielony kredyt miały być 2 księgi wieczyste a jest jedna na mieszkanie i druga na parking ale juz należąca do NG. Moj bank chciał sie wpisać na obie. Na chłopski rozum od razu mnie sie to nie podobało, bo jak mogą się wpisywanie w nie moją księgę. No i wniosek przez sąd odrzucony. Mam 200,00 w plecy. A dziś jeszcze Pani z banku mnie informuję, że muszą ze mną podpisać aneks do umowy płatny 200 i co za tym idzie nowy operat szacunkowy 350 i oczywiście drugi raz 200 za nowy wniosek o wpis hipoteki - czyli łącznie 950 zl w plecy!!!. Czy ktoś mial taką sytuacje czy tylko ja ???
siwa80
Świeżak

Na forum od: 28 paź 2016, 11:36

Postautor: vicomte » 28 paź 2016, 16:07

Siwa80, chyba musisz doprecyzowac sytuacje- na moj chlopski rozum :) Na jakiej podstawie bank stwierdzil, ze beda dwie ksiegi wieczyste na Twoje nazwisko? Pokazywalas bankowi zawiadomienie z Sadu o wspisie do ksiag wieczystych? Bo tam jest czarno na bialym napisane, kto jest wlascicielem danej ksiegi. W mojej umowie wstepnej jest mowa o ksiedze na mieszkanie i o PRAWIE do uzywanie konkretnego miejsca postojowego. Zaden Sad nie wpisze hipoteki do takiego prawa, ale to juz wiesz.
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: Tomczasty » 28 paź 2016, 18:41

Zapewne ten zbiornik, to takie zaskoczenie i niespodzianka od losu, jak legendarne już wykończenie balkonów z pierwszego etapu :D
Awatar użytkownika
Tomczasty
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 10 paź 2015, 13:30

Postautor: krikol » 28 paź 2016, 19:21

Obrazek

Na pocieszenie kolejny przykład silosów ,tym razem już z Rzeszowa...
krikol
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 19 sty 2016, 15:56

Postautor: foreigner » 28 paź 2016, 21:03

Dzięki za foto, a więc jednak taki zbiornik to standard. Sam sprawdziłem to bardzo pobieżnie i sugerowałem się tylko tym, że jakoś nie rzucały mi się one w oczy, chociaż w Agacie wiele razy byłem.
Rozdzierać szat w obronie mieszkańców nie ma co, jak się kupuje taką rzecz jak mieszkanie to się sprawdza każdą ewentualność. Zresztą mieszkańcom wszystko odpowiada.

Na mapie wrzuconej przez iamRZE widać ten zbiornik. Sądząc po zdjęciach, to jest na mniej więcej założonym miejscu, ale ten na planie wydaje się mniejszy. Mieszkańcy bloku F to chyba najgorzej mają, bo nie dość że zbiornik, to jeszcze są tam niedaleko rampy załadunkowe (ale widać też na mapie wyraźnie zaznaczony spory kawałek parkingu przed Agatą oddany mieszkańcom NG).

Obrazek
foreigner
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 06 gru 2014, 17:12

Postautor: vicomte » 28 paź 2016, 21:18

Tez to widzialem na mapie, ale myslalem, ze to plac zabaw dla dzieci :)

Foreigner -nie jest prawda, ze mieszkancom wszystko odpowiada, ale na pewno prawda jest to, ze najwieksze problemy ze zbiornikiem, sklepem itp. itd. maja osoby, ktore mieszkancami nie sa ... Taka prawidlowosc na tym forum...moze kiedys jakis psycholog to zbada....

A taki ocynk mozna od razu malowac? Moze jakis mural, by nie wygladal tak pegieerowsko? :)
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: lokatorkaa » 28 paź 2016, 21:30

magdalena pisze:
Groszek pisze:
Moim skromnym zdaniem to jest wymysł tylko i wyłącznie straży pożarnej ( w utrudnianiu życia podobna do Sanepidu)
Nie widziałem podobnych zbiorników przy żadnej Agacie ( w Lublinie jest znacznie większa) czy także sporo większej IKEI !!!!
W przypadku pożaru Agaty zwykły system gaśniczy wystarczyłby w zupełności !!!

Skoro przy innych sklepach takich zbiorników nie ma to widocznie nie jest to wymysł straży pożarnej, że takie coś musi stać koło sklepu. A jeśli straż tak bardzo utrudnia Ci życie to gdy zacznie palić Ci się mieszkanie lub w przypadku groźnego wypadku ( czego oczywiście Ci nie życzę ;) ) po prostu nie wzywaj jej. :) Tylko, że wtedy Twoje życie będzie na prawdę utrudnione, bo nie będzie miał kto Ci pomóc. ;)

Dokładnie. Ciekawe, czy gdyby taki zbiornik miał służyć mieszkańcom osiedla w razie pożaru, opinie były by podobne. Takie coś jest potrzebne, ogromna hala, pełna drewnianych mebli może zapalić się raz dwa, a taki zbiornik może dużo pomóc. Fakt, otoczenie lepiej by się prezentowało gdyby taki zbiornik był mniej widoczny ale tutaj chodzi o bezpieczeństwo. Zgadzam się też ze słowami koleżanki, że skoro straż pożarna utrudnia Ci życie, to nie wzywaj jej gdy będziesz potrzebował pomocy bo to właśnie oni zazwyczaj są pierwsi aby uratować komuś życie :)
lokatorkaa
Świeżak

Na forum od: 10 paź 2016, 16:23

Postautor: foreigner » 29 paź 2016, 0:00

Przypomnijmy, że umiejscowienie Agaty z przodu to nie pomysł Naszego Gaju, który sklep wielkopowierzchniowy widział za osiedlem (co miałoby oczywiście zalety i wady, ogólnie niewielka różnica). Ostateczna lokalizacja Agaty z przodu to wynik decyzji PiS, Rozwoju Rzeszowa oraz mieszkańców pobliskich domów jednorodzinnych, którzy oprotestowali sąsiedztwo sklepu.

jeszcze w poprzedniej kadencji klub Prawa i Sprawiedliwości na prośbę mieszkańców postawił inwestorowi warunek. Chodziło o to, aby inwestycja komercyjna powstała bezpośrednio przy al. Powstańców Warszawy, natomiast teren w głębi w całości przeznaczyć na zabudowę mieszkaniową. Inwestor w końcu przystał na to i dlatego popieramy uchwalenie planu, który odzwierciedla te ustalenia - mówił Robert Kultys z PiS.

http://rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/1,34 ... arket.html

Potwierdzają to niektóre wizki z pierwszej strony wątku. Ale sklep wielkopowierzchniowy miał tam być od początku. Słaby to debiut w mieszkaniówce dewelopera, który ma w dorobku takie luksusowe realizacje jak Grand Hotel czy Hotel Bristol.
foreigner
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 06 gru 2014, 17:12

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane