[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: Ole » 27 cze 2024, 7:04

To nie ja, czytam go regularnie i często sami te wątki zmieniacie. Zatem wracamy DO TEMATU.
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: Patryk M » 27 cze 2024, 9:21

Racja, miałem podać ile metrów ma Wolff a nie to, że jest jak linijka i jest wielki ale poszło.
Ponadto nie powinienem sugerować w żadnym wypadku jakiejś taniości, nie tylko w tej kwestii montażowej maszt-iglicy. Wystarczy się przejść wokół inwestycji. Na dzisiaj nie mam takiej możliwości i być może coś się zmieniło i jest inaczej, jak pisano i oceniano nie tylko elewacje na Forum?

Wszyscy mamy czy mieliśmy, takie same możliwości obserwacji wieży W; też na bieżąco, co do jej parametrów wysokościowych. To wszystko bardzo dobrze widać, nie trzeba mieć projektu.
Jest Ktoś na Forum, kto we wszystkich niemal tematach, wszystko wie. Jeśli nie wie, wystarczy, że policzy sekcje Wolffa x 4.5m i będzie wiedział jeszcze więcej, jak wie :D

Już to pisałem; w sumie nie jest ważne to, jak oni to zamontują, tylko jak to będzie finalnie wyglądało.
Moim zdaniem jest tak - ale szanuję inne zdanie w tej kwestii - jeśli w trakcie budowy, coś się „ulepsza”, to partoli się mocno to, co i tak w sumie „błyskiem” nie było.
Wysokość całkowita wieży W z tym mega słupem, w relacji do wysokości zabudowy, będzie karykaturalna. :|
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: Piotr O. » 27 cze 2024, 16:07

Widzę to inaczej Patryku.
Wg mnie to klasyka - znam się na czymś świetnie, więc wydaje mi się, że dla innych to też powinno być proste, jasne...
Mam wrażenie, że błędnie uważasz, że prościej jest zakpić z czegoś lub kogoś niż napisać po prostu:
- dodano 5 sekcji, każda po 4,5 m, czyli podwyższono o 22,5 m;
- albo: dodano 9.5 sekcji, każda po 4,5 m, czyli podwyższono o 42 m.

Dla laika takiego jak ja, choć po studiach technicznych, nie jest jasne co Autor miał na myśli pisząc:
Z foty WoJa widać na placu tylko 4S – może zaczęli przestawiać je na usługi, jak zazwyczaj tutaj robili?
Powinno być jak było; od góry, od haka 4,5 S do tej górnej 4 kotwy + te 5 S i wychodzi 9.5 S.
Czyli, tak jak normalnie kotwią, aby złapać te ok. 40m, od haka do górnej kotwy.

Muszę zastanawiać co to znaczy 4S a potem 4,5 S... 9.5 S i od jakiego haka?
Czy pisane cyfry razem z S, potem osobno, a w końcu osobno ale z kropką - to to samo?
Czy chodzi o sekcje, segmenty żurawia?

Podobnie wg mnie wygląda porównywanie małego Rzeszowa np. z Hamburgiem, Paryżem czy Berlinem - generalnie z wielkimi miastami, z bogatych krajów zachodnich, w których budowane są za wiele większe pieniądze, wyższe wieżowce, inne architektonicznie drapacze chmur.
To jest nieporozumienie - nie ten budżet, nie te pieniądze za projekt i wykonanie...!
Podobnie jest, gdy porównujesz 200 tysięczny Rzeszów z pierwszym w nim wieżowcem, z licząca prawie 2 mln mieszkańców, bogatą Warszawą na przykładzie kolejnego warszawskiego wieżowca The Bridge...
Nie ta skala, nie ma co porównywać w ten sposób, bo zawsze Rzeszów będzie "w tyle".
Bardziej sensowne byłoby porównanie z innymi miastami w Polsce, co przecież nie jest trudne do znalezienia w Internecie.

Mam wrażenie, że nieświadomie lub świadomie bawisz się z czytelnikami we wszechwiedzącego guru od żurawi i masztów (a raczej wież) myśląc, że wszyscy posiadają taką wiedzę jak Ty...

Pozdrawiam serdecznie zachęcając do konkretów i jasnego przekazu technicznych treści.

PS To o ile metrów podnieśli Wolfa?
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 03 gru 2023, 23:50

Postautor: Piotr O. » 27 cze 2024, 17:09

PsycheCharge jest niezawodny - nowy, świetny film:
https://www.youtube.com/watch?v=vLn2x0yXZ3M
Miłego oglądania przy dobrej muzyce.
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: Patryk M » 27 cze 2024, 20:20

Piotr O. pisze:PS To o ile metrów podnieśli Wolfa?

Ok. odniosę się do tego Piotrze! Wolff jest wyższy o 22,5m; S = skrót sekcji żurawia wieżowego.
5 S, czyli 5 sekcji x 4.5 m = 22.5m; Wolffy mają sekcje, czyli te S 4.5m x 2.0m;
S = sekcja, segment, element, wieży/masztu żurawia. Przeważnie ściągane z Chin, bo najtańsze.
Żuraw górnoobrotowy, jak Wolff to kolokwialnie mówiąc, cała góra razem z wieżą obrotową, a reszta w dół to żelazo. Każdy model żurawia ma inne parametry tych sekcji.
Ma do ostatniej kotwy ok. 40 m czyli zawsze ma 9,5 S, to jest standardowe ostatnie kotwienie; Nie może wisieć w powietrzu bez kotwy, więcej jak te ok. 40m;
Ma do haka lub pod hakiem - czyli tam gdzie zawiesza się zawiesia do ładunku; to znaczy: jego wysokość użyteczna podnoszenia; nie np. do kabiny, bo kabina nie dźwiga tylko hak; ;) np. piszą ma pod hakiem 200m.

Nie porównuję miasta Rz. które szanuję, do jakiegokolwiek miasta w Pl. czy Europie.
Wrzucając te wysokościowce, chodziło mi wykorzystanie ostatniej kondygnacji na tarasy itp. a nie blokowanie ich masztami.Z resztą nie trzeba zagranicy – nie ma na środku Varso, tylko w narożniku; nie ma w ogóle masztu Wrocław i ostatnio udostępnili taras. The Bridge będzie miał tam jakieś swoje dla swoich tarasy, bo to biurowiec. To, że Rz. jest mniejszym miastem jakie ma znaczenie? Taras czy Maszt?

Nie jestem guru i nie mam takiego zamiaru, ani tez bawić się czyimś kosztem. Po prostu czasami piszę i wydaję się mi, że prosto, co czasami zaznaczam ale widocznie tak nie jest. Ale w końcu jesteśmy na Forum Budowy?! Czasami zmienię coś jak się połapie, że może po swojemu napisałem. Albo dodam coś po jakimś czasie, jak wczoraj te wieżowce w Europie.

Nie wiem może to ma wpływ, bo to nie jedyne moje Forum, a tam jest zupełnie inaczej! Niezła jazda jest!
Sporo było tez sarkazmu z mojej strony na poprzedniej stronie, więc mogło to różnie być odczytane.

Czasami musiałem uważać aby nie zaszkodzić komukolwiek z tej Inwestycji i wolałem napisać, jakby bezpiecznie, np. o tych dodatkowych piętrach. Na Forum jestem na ukrytym, by mi gitary nie zawracali z tego innego. Pisałem, jak była jazda z tymi dodatkowymi, że można do mnie na priv to wyjaśnię, jak coś pisze nie tak.

Co jeszcze?
Dam to z 12.23. wrzuciłem to po poście WoJa”, wg „mojej wiedzy” rok do tyłu, czyli z 12.22;

Patryk M pisze:
WoJa pisze: Będzie 158m do dachu i 213 z iglicą.

Jakoś tak odnośnie wysokości zabudowy, o ile nie mam sklerozy :) bo to sprzed roku, to miało być 158,5 m.

Na Forum pierwsze wpisy odnośnie dodatkowych pięter, pojawiły się w 02.23., ale wiadomo pewne decyzje zapadły już wcześniej. Wrzucam to dla przypomnienia, ale nie komentuję. Podobnie jak te 161m, które są też jakby w użyciu.

Może to jeszcze - nie jestem związany z Herkulesem. To, że pracuję obecnie w W-wie i dowiedziałem się ostatnio o ich wyjeździe na Rz., to jest inna bajka. Ale z pewnych względów, nie chcę podawać oficjalnie, wysokości użytkowej podnoszenia Wolffa WK 5520 - czyli jego wysokości - który jest na Olszynkach. Proszę to brać pod uwagę.
Może Nasz Niezastąpiony VIP policzyć te wszystkie S x 4.5m i wyjdzie wysokość. Powodzenia mu :)
To ważne w tym sensie, że wrzucać można różne wysokości wieży W, ale Wolffa się nie naciągnie, gdy zna się jego parametry.

Foty czy info z budowy mile widziane, to może w miarę czasu się do czegoś odniosę.
Nie będę miał kontaktu z Rz. przez jakiś czas; może wrócę do rotacji tutaj, bo moje b2b jest jakie jest.
Swoje zdanie napisałem odnośnie maszt-iglicy; resztę wkrótce zobaczymy/cie.
Oby naprawdę wszystkim – oprócz mnie – podobało się to, co zaczyna wystawać na górze.

Autor PsycheCharge.png
Autor PsycheCharge.png (503.35 KiB) Przeglądany 1318 razy
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: pisul » 27 cze 2024, 22:02

Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Piotr O. » 27 cze 2024, 22:11

Dziękuję Patryku za czas poświęcony na napisanie tych informacji.
Przepraszam jeśli poczułeś się urażony moim konkretnym wpisem odnośnie tego, jak czytam mniej lub bardzie zrozumiałe, Twoje niektóre wpisy. :)
Znam atmosferę różnych forów i jak do tej pory to zaliczam do kulturalnych. :D :? :roll:
O sprawie gustów i zapatrywań na temat wieży z iglicą szkoda wg mnie dyskutować, bo nic już nie zmieni jej kształtu i nie przesadzałbym tak z tym "karykaturalnym widokiem". Bydzie dobrze dla wielu, a inni niech się w nos pocałują. :o :lol:
Pozdrawiam serdecznie - miej się zdrowo i pogodnie!

PS Pomysł spotkania się w przyszłości na tarasie widokowym OP nadal aktualny. :)
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: maks » 29 cze 2024, 7:28

Rozpoczął się montaż masztu wieńczącego wieżowiec Olszynki Park w Rzeszowie

https://www.urbanity.pl/podkarpackie/rz ... row,w24482

oj będzie maszt przyciągał pioruny jak Krzyż na Giewoncie ;)
maks
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 25 gru 2014, 21:47

Postautor: Szymek_Rz » 29 cze 2024, 7:49

Poproszę o kamerkę obrotową na szczycie tego "patyka". :D
Szymek_Rz
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 11 lis 2015, 18:00

Postautor: pisul » 29 cze 2024, 15:04

To nie patyk a iglica. A patrząc po zostawionych na już przymocowanych elementach iglicy zawiesi(?) możliwe że coś będzie tam przykręcone:

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa