[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [Olszynki] Wieżowiec 160m - 36p (ApKlan)

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: pietro » 05 kwie 2015, 19:19

letowniak pisze:Pisul akurat drzewo puste w środku jest bardziej wytrzymałe ;) Generalnie w mieście dużo się wycina przez ostatnie lata, natomiast nie widać nowych dużych nasadzeń drzew.

Letowniak, nie jestem jakimś dendrologiem, ale na logikę coś mi tutaj nie pasuje ;)

Co do nasadzeń, kompensacja przyrodnicza: jak coś wycinasz coś nasadzasz, takie są przepisy.
pietro
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 27 lip 2014, 11:47

Postautor: Ole » 05 kwie 2015, 20:28

Puste w środku to Bambus i tylko dlatego że ma specyficzną strukturę ze wzmocnieniami co kawałek poprzecznymi.
Ale chyba czas wracać do tematu.
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: Steeler » 06 kwie 2015, 9:42

Matius pisze:Pierwszy raz widzę kogoś komu nie podoba się architektura Millenium Hall. Kompletnie nie mogę tego zrozumieć. Dla mnie Millenium Hall to budynek piękny i nowoczesny. Jest to jedna z ładniejszych i nowocześniejszych galerii handlowych w Polsce. Zresztą nie tylko mi podoba się ten budynek, ale większości osób, które znam. Jednakże każdy może mieć własną opinię, mimo, że takowej nigdy nie zrozumiem. W końcu mamy demokrację, co nie ?

A ja za to nie pierwszy raz widzę kogoś, kto ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Nieprzypadkowo użyłem stwierdzenia "skrzywdzone molochy" - bo sama architektura MH również mi się podoba, jest natomiast dramatycznie skrzywdzona bajzlem reklamowym na elewacji.
Awatar użytkownika
Steeler
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 21 cze 2014, 12:20

Postautor: resov » 06 kwie 2015, 12:57

Steeler pisze:
Matius pisze:Pierwszy raz widzę kogoś komu nie podoba się architektura Millenium Hall. Kompletnie nie mogę tego zrozumieć. Dla mnie Millenium Hall to budynek piękny i nowoczesny. Jest to jedna z ładniejszych i nowocześniejszych galerii handlowych w Polsce. Zresztą nie tylko mi podoba się ten budynek, ale większości osób, które znam. Jednakże każdy może mieć własną opinię, mimo, że takowej nigdy nie zrozumiem. W końcu mamy demokrację, co nie ?

A ja za to nie pierwszy raz widzę kogoś, kto ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Nieprzypadkowo użyłem stwierdzenia "skrzywdzone molochy" - bo sama architektura MH również mi się podoba, jest natomiast dramatycznie skrzywdzona bajzlem reklamowym na elewacji.

Pierwszy raz widzisz, że ktoś ma kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem? Ja juz to widywałem tu wielokrotnie, m.in. u administratora, który odpowiadał niepytany w dyskusji mojej i jednego z użytkowników. Zapewne chciał być sarkastyczny, albo "zgrywał cwaniaka", co poskutkowało usunięciem moich postów (tych, które się dało), od amtej pory jestem bardziej "biernym" użytkownikiem.
Awatar użytkownika
resov
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 30 lis 2014, 19:15

Postautor: letowniak » 06 kwie 2015, 16:07

pietro pisze:Letowniak, nie jestem jakimś dendrologiem, ale na logikę coś mi tutaj nie pasuje ;)
Co do nasadzeń, kompensacja przyrodnicza: jak coś wycinasz coś nasadzasz, takie są przepisy.

Też nie jestem dendrologiem ale wiem że obumieranie drzewa w środku przy pniu to naturalny proces starzenia się drzew tkanka na zewnątrz pnia zastępuję tą w środku, drzewa z natury są długowieczne, oczywiście wszystko zależy od gatunku, jedne żyją dłużej inne krócej podobnie z łamliwością, Topole akurat są łamliwe ale też tą 100 potrafią pożyć.
Możesz zrobić prosty eksperyment spróbuj wygiąć metalową rurkę i pręt o takiej samej średnicy
Hardkloc - developer oferujący mieszkania w najwyższej jakości klocach
letowniak
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 21 lip 2014, 1:55

Postautor: mluben » 06 kwie 2015, 18:31

letowniak pisze:
pietro pisze:Letowniak, nie jestem jakimś dendrologiem, ale na logikę coś mi tutaj nie pasuje ;)

Też nie jestem dendrologiem ale wiem że obumieranie drzewa w środku przy pniu to naturalny proces starzenia się drzew tkanka na zewnątrz pnia zastępuję tą w środku, drzewa z natury są długowieczne, oczywiście wszystko zależy od gatunku, jedne żyją dłużej inne krócej podobnie z łamliwością, Topole akurat są łamliwe ale też tą 100 potrafią pożyć.
Możesz zrobić prosty eksperyment spróbuj wygiąć metalową rurkę i pręt o takiej samej średnicy

Topole to pod względem trwałości czy raczej siły to jedne z najgorszych drzew. Bardzo dużo się ich w ostatnich latach wycina bo są słabe, szybko próchnieją i stanowią zagrożenie dla przechodniów. Może i ładnie wyglądają ale są niebezpieczne. Np na os Nowe Miasto było ich sporo a teraz chyba już wogóle nie ma. Zastępuje się je innymi gatunkami.
mluben
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 25 lis 2014, 8:37

Postautor: Steeler » 06 kwie 2015, 21:22

Steeler pisze:A ja za to nie pierwszy raz widzę kogoś, kto ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. (...)

resov pisze:Pierwszy raz widzisz, że ktoś ma kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem? (...)

:roll:
Awatar użytkownika
Steeler
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 21 cze 2014, 12:20

Postautor: pisul » 08 kwie 2015, 14:34

Chyba już muszą mieć plany i wizualizacje. Z gotowego parkingu zostawili sobie zbrojenie. Czyli albo będzie jakaś ściana betonowa oporowa od wisłoka albo przyszły budynek będzie się w tym miejscu się łączył. Na studniach położyli betony czyli pewnie po tę wysokość będą podnosic teren? Dziś(8 kwietnia) miał być ogłoszony przetarg. Ale gdzie prywatni inwestorzy ogłaszaja takie rzeczy? W prasie?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: rabusar » 08 kwie 2015, 14:45

Dziś(8 kwietnia) miał być ogłoszony przetarg. Ale gdzie prywatni inwestorzy ogłaszaja takie rzeczy? W prasie?

Często jest to tak zwany przetarg zaproszeniowy, czyli rozsyłają info z warunkami udziału do grupy firm a potem dzieje się samo :)
Awatar użytkownika
rabusar
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 16 sty 2015, 12:33

Postautor: rafik » 08 kwie 2015, 19:28

Tak w tym miejscu łączył się będzie się przyszły budynek,będzie to po prostu kontynuacja parkingu.Jak się dobrze przyjrzycie to widać że nie ma tam wylanego murku tylko betonowe zapory takie jak przed Łańcutem :D
rafik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 04 sie 2014, 14:32

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa